Promocija i grada i hobija postala hit na internetu!

Ivana PREKOVIĆ

14. 10. 2015. u 14:19

Snimak prestonice iz vazduha, autora Đorđa Jojkića i Gorana Stanojeva, za pet dana videlo 300.000 ljudi. Svoj hobi ka "pilotiranju" sa zemlje i pretočili u sjajne kadrove

Промоција и града и хобија постала хит на интернету!

Foto M.Labudović

DRON u rukama entuzijasta Đorđa Jojkića (40) i Gorana Stanojeva (39) uzdigao se iznad simbola provokacija, poklonivši prestonici neprocenjivi dar - prelepe prizore Beograda snimljene iz vazduha za pet dana na internetu pogledalo je više od 300.000 ljudi! LJubav prema hobiju i rodnom gradu, kao dobar recept ovim "pilotima" donelo je pregršt pohvala, ali i preporuka za Beograd kao sjajnu turističku destinaciju.

Ideja se rodila u beogradskom Mirijevu, gde žive Đorđe i Goran, ali gde je počelo njihovo prijateljstvo pre više od tri decenije. Stari sat, koji im se urezao u pamćenje još od detinjstva i želeli su da ovekoveče i snimkom iz ptičje perspektive, a u tome im nije pomogla prva letelica koju su nabavili.

- Kada smo se opremili ovim boljim modelom, želeli smo da napravimo više od snimaka naselja, inspirisani jednim starim na internetu, ali smo želeli da vidimo da li mi možemo bolje - priča Đorđe, prisećajući se kako tada nisu ni slutili da će njihovo delo postići ovakvu popularnost. - Slobodno vreme i vikende koristili smo da smislimo i obiđemo lokacije koje najbolje predstavljaju Beograd i sve smo to spakovali u trominutni snimak.

Zemun, Beli dvor, Kalemegdan, Avala, Terazije, Slavija i mnogi drugi prizori prestonice već prvog dana objavljivanja, obrtali su "brojčanike" pregleda.

- Stigle su nam pohvale sa svih strana, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, da smo čak i razbuktali utihnulu jugonostalgiju - našalio se Goran. - Dobili smo izuzetno pozitivne reakcije i drago nam je što smo mnoge uverili da je Beograd pravi izbor za turiste i da ima mnogo toga da ponudi.

Međutim, zapanjujući snimci leta nisu samo promocija grada već i hobija kome je pripisana ružna etiketa posle skandala na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija. Kao njegovi poklonici, Đorđe i Goran želeli su i da odbrane svoju pasiju.

- Imamo isti model letelice koja je uzeletela iznad tribina stadiona Partizana, sada već popularno, ali sa pomalo ružnom konotacijom nazvanu dron. Nisam siguran kako su zakačili zastavu, pretpostavljam da je skinut deo gde stoji kamera. Međutim, u pravim rukama ova igračka može poslužiti za lepe stvari, upravo kao što je ova panorama - kaže Đorđe. - Tako, posle incidenta na utakmici, znali su na snimanjima da nam prolaznici dobacuju da li planiramo kontranapad dronom. Ipak, više je bilo onih zainteresovanih i oduševljenih, naročito mališana kada bi videli mali helikopter koji uživo prenosi sliku na ekran na zemlji.

Isto tako, kao ljubitelje snimanja iz vazduha, zakon o bespilotnim letelicama ih je pomalo razočarao.

- Naznačeno je da će njime braniti snimanje u naseljenim područjima ukoliko nije za komercijalnu svrhu, što potpuno ograničava nove generacije koji žele ovim da se bave. Usavršavanjem tehnike kroz hobi, mladi ljudi jednog dana mogu da žive od toga. Ova tehnologija je u povoju i može naći svoje svrhu i u dostavi stvari u nepristupačnim mestima i tokom katastrofa, za nadzor industrijskih postrojenja i mnogih drugih stvari zbog čega je ne treba odmah u startu braniti, ali svakako treba urediti zakonima.

Sledeće na redu je Pančevo, ali je Đorđeva velika želja i Istra. Kako je to sada postalo gotovo nedostupno zakonom Evropske unije, koji bi uskoro mogao da se primenjuje kod nas, beogradski "piloti" hrle u lov na nove kadrove.


BEZBEDNE LETELICE

SKANDAL sa dronom na utakmici Srbija - Albanija uterao je i strah od naprave koja bi mogla da prenosi otrov, bombu ili da padom povredi nekoga. Đorđe i Goran tvrde da je veća verovatnoća da će nekome u Beogradu pasti ledenica ili deo fasade na glavu nego dron.

- Kada neko ozbiljan i odgovoran rukovodi, ne može doći do nepredviđenih stvari - dodaje Đorđe. - Baterije moraju da se menjaju, jer se letelica automatski spušta. Takođe, sprava je veoma lagana, tako da i u najgorem scenariju može eventualno nekoga da onesvesti.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Dejanbg

14.10.2015. 15:12

Beograd je sve samo ne lep ali dobra montaza i vesti snimatelji su cudo . Njima svaka cast

Goranbg

14.10.2015. 15:23

@Dejanbg - Ti si ljubomoran i zbog takvih BG raste i dovodi vas do ludila.Ovo je jedini pravi grado od Beca do Istambula,ostalo su sela.Najveće je Zagreb.

metro pola pola metroa

14.10.2015. 16:21

@Dejanbg - Budimpešta, Atina, sela najveća :) ..... Pogotovo Atina, kolevka evropske civilizacije. :) Gorane, tvoja glupost je bezgranična.

pero

14.10.2015. 17:02

@Dejanbg - Ja sam iz Skoplja, proveo sam puno vremena u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu. Nemaju sanse sa Beogradom.

Milan

14.10.2015. 18:49

Sve je to lepo ali Drzava Zabranjuje nama ostalima da imamo slicne Hobije !! Ovakva letilica nije Jeftina , ali zato ima dosta Igracaka koje Carina pozivajuci se na nekakve uredbe zabranjuje uvoz !! Neko moze da uveze ovakav dron od 1.000 $ , a carina ce igracku od 50 $ da zabrani , jer trazi iste dozvole kao za ovu Profi opremu , sto je Teski Bezobrazluk , i Ponizenje gradjana , u Bahatom ponasanju i tumacenju Carinika koji moze da tumaci zakone kako mu se Prohte. Bahato ,Bahato.

lela

15.10.2015. 10:17

Snimljeni centar i N. Beograd. Snimite druge delove grada i posaljite gradskim ocima, mozda ce upoznati tako ceo grad! Kamenolomu Kijevu, zardjali industrijski pogoni, asfaltna i betonska baza u Rakovici i tako redom druga beogradske opstine!