Pao kamenorezac, počela eksproprijacija na trasi budućeg auto-puta

I. Mitić

30. 09. 2015. u 07:30

Zoran Nikolić tvrdi da država nad njim sprovodi pravno nasilje i da mu je za građevinske objekte i preseljenje mašina ponudila manje od polovine novca u odnosu na procenu veštaka

Пао каменорезац, почела експропријација на траси будућег ауто-пута

Radnici počeli da premeštaju materijal "Granit mermera"

DEMONTAŽOM sofisticirane mašine za glačanje kamena i preseljenjem repromaterijala u utorak je počelo izvršenje rešenja o eksproprijaciji kamenorezačke radnje "Granit mermer" na trasi druge trake auto-puta kod Male Kopašnice na jugu Srbije. Vlasnik Zoran Nikolić tvrdi da država nad njim sprovodi pravno nasilje, jer krši sopstvene zaključke o izvršenju, dok mu je za građevinske objekte i preseljenje mašina ponudila manje od polovine novca u odnosu na procenu veštaka koje je angažovao.

- Zaključkom o prinudnom izvršenju oni mogu da poruše samo deo jednog od objekata, ali oni demontiraju sve mašine u i očigledno imaju nameru da sruše celu halu, iako se nalazi i na parceli na koju se njihov zaključak ne odnosi. Ja to ne mogu da zaustavim, ali ovo je nasilje koje države sprovodi nad pojedincem - kaže Nikolić i podseća da spor sa "Putevima Srbije" traje skoro pet godina.

Sve vreme je ukazivao da je procena vrednosti njegove imovine nepotpuna i pogrešna i da umesto ponuđenih 25 miliona, objekti, zemljište i preseljenje mašina i opreme, vrede 54 miliona dinara.

- Sada pokušavaju da promene rešenje o eksproprijaciji. Za demontažu mašina, suprotno mišljenju veštaka, angažuju firmu koja nije ovlašćeni serviser. Pitam ko će meni da nadoknadi troškove ako bilo šta pokvare - kaže Nikolić.

U međuvremenu je pokrenuo i sudski spor koji je u toku, ali veštak mašinske struke još nije ni odabran.

- Pre tri meseca na predlog "Puteva Srbije" izabran je veštak građevinske struke koji je procenio da samo građevinski objekti vrede oko 31,7 miliona dinara. Sve to vreme čekamo izbor veštaka za mašine i opremu, pa vi sami vidite o čemu je ovde reč - govori Nikolić.

STRAHUJE ZA OPREMU

NIKOLIĆU se oduzima 16 ari placa na kojem je oko 200 tona repromaterijala, 400 kvadratnih metara pod halama i infrastruktura koju je sam gradio. On strahuje da će mu oprema nepovratno biti uništena. Osim kompjuterizovane mašine za poliranje, Nikolić treba da premesti i automatizovanu testeru za sečenje kamenih blokova tešku 15 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miro Markovic

01.10.2015. 07:38

Tito je naucio svoje pionire kako da otimaju tudje kuce, imovinu, radnje i sve sto je vredno otimanja da bi njima bilo bolje kao "naprednim i progresivnim". Svi oni, koji se protive njhovim odlukama moraju da budu uklonjeni sa njihovog puta bez obzira sto je to nezakonito i nehumano. Ovo je najbolji primer kako kumrovacka skola jos traje u galvama Titovih pionira, koji sada vladaju i dalje unistavaju Srbiju i posteni srpski narod.