Knez Pavle Hrvatima sačuvao Istru

Ivan MILADINOVIĆ

20. 09. 2015. u 17:03

Zašto je Jugoslavija odbila sporazum sa Italijom uoči početka Drugog svetskog rata. Beograd 1941. odbio sporazum sa Rimom o razmeni stanovništva iz Istre i sa KiM

Кнез Павле Хрватима сачувао Истру

Benito Musolini pozdravlja kneza Pavla i kneginju Olgu

PREUZIMAJUĆI vlast u ime kralja Petra Drugog, knez Pavle je bio duboko svestan evropske realnosti tih godina, da se Versajski sistem raspada i da je Nemačka postala ona poluga koja stvara novi poredak. To je značilo da u toj konstelaciji odnosa Jugoslavija mora da pronađe svoje mesto. Početkom tridesetih godina prilike na evropskoj sceni uticale su na to da glavni spoljnotrgovinski partner Jugoslavije postane Nemačka.

Iz arhivske zbirke dokumenata kneza Pavla s Kolumbija univerziteta, do koje smo došli uz veliku pomoć i podršku istoričara i književnika Miodraga Jankovića, vidi se da je knez namesnik pokušavao da iskoristi svoj uticaj na dvoru u Londonu ne bi li Velika Britanija zauzela primat u trgovini i privredi Jugoslavije. Taj njegov napor nije naišao na razumevanje, i to ne samo kod Engleza, već i kod drugih saveznika. Svi su ostali nemi na vapaje iz Beograda. Britanci će čak na uporno insistiranje kneza Pavla, za Božić 1935. godine, na svoj ciničan način, pokazati dobru volju i povećati uvoz ćuraka, verovali ili ne, za samo 60 komada.

S druge strane, knez je verovao da dobri odnosi s Berlinom garantuju bezbednost od sve nervoznijih komšija - Italije, Mađarske i Bugarske. Međutim, to njegovo traženje neutralnosti za Jugoslaviju neće dati nikakve opipljivije rezultate. Ugovor s Francuskom, pa Mala Antanta, a pogotovo Balkanski sporazum, izgubiće svaki značaj po izbijanju Drugog svetskog rata.

Svi napori kneza Pavla bivaju usmereni samo ka jednom cilju - sačuvati zemlju od ratnih strahota.

Jedno od rešenja pitanja kako izbeći rat a ne pristupiti Trojnom paktu, bila je inicijativa iz Rima da se mir na jugoistoku održi bez ulaska Jugoslavije u taj savez, preko ugovora o trajnom prijateljstvu s Italijom. Vođa italijanskih fašista hteo je po svaku cenu da uspostavi odnose sa Jugoslavijom, bar na onom nivou kao kada je Milan Stojadinović bio predsednik Vlade.

Knez imenuje specijalnog tajnog savetnika dr Vladislava Stakića, koji tri puta putuje u Italiju - u novembru 1940. i dva puta u februaru 1941. godine.

Inače, dr Stakić nije slučajno izabran za tajnu misiju u Italiji. On je bio autor jedne zapažene studije o Žoržu Sorelu, francuskom misliocu, za koga je vladalo uverenje da je izvršio najveći uticaj na formiranje Musolinijeve političke misli.

Specijalni izaslanik prvi put se susreo samo s grofom Ćanom, ali drugi put i s Musolinijem. Susret se desio 4. februara 1941. u Bariju i duče mu je uručio krajnje iznenađujuću poruku za kneza Pavla:

- Ja nudim Jugoslaviji prijateljstvo. Ja želim da Jugoslavija ostane van rata i zato ću vam učiniti takve propozicije koje, mislim, neće biti smetnja da se italijansko--jugoslovenski odnosi učvrste. Moramo raditi tako i postupati tako da se to ne vidi. Moramo pronaći razloge da ubedimo, ne toliko Hitlera, što nije tako teško, koliko Ribentropa, koji je pokvareno lukav... - rekao je Musolini.

I Musolini je pismeno obrazložio svoju ponudu o formiranju saveza koji bi bio dovoljan korak približavanja Jugoslavije silama osovine koja bi na taj način ostala izvan rata i ne bi joj se postavio zahtev za ulazak u pakt. Da bi dali dokaz nemačkoj strani da on (Musolini) ovaj korak smatra kao definitivan ponudio je regulisanje jugoslovensko-italijanskih odnosa na isti način kako su regulisani italo-nemački.

Dr Stakić se 9. februara vraća u Beograd i lično predaje Pavlu ovu ponudu u pisanoj formi. Musolini doslovce piše knezu namesniku:

- Italija želi da Solun pripadne Jugoslaviji. Ja sam uvek smatrao da je pravi izlazak Jugoslavije na more - izlazak na Egejsko more i da Solun treba da pripadne Jugoslaviji, što je od velike važnosti za srpske interese. Prema tome, bilo da priđe u okviru Trojnog pakta, bilo u okviru saveza sa Italijom, na osnovu Beogradskog pakta, Jugoslaviji je obezbeđen Solun - pisao je Musilini. - Pošto ja shvatam sve teškoće koje bi mogle otežati sporazum sa Jugoslavijom, ako bi se zahtevalo da Jugoslavija priđe Trojnom paktu, a pošto smatram da je važno otkloniti svako proširenje rata na Balkanu i doći do iskrenog sporazuma sa Jugoslavijom, sporedno je pod kojom će se formom takav sporazum ostvariti, te ja nudim Jugoslaviji zaključenje jednog italo-jugoslovenskog saveza na bazi produbljenja Beogradskog sporazuma.

Ovaj savez, kako je naveo Musolini, bio bi dovoljan korak Jugoslavije za približenje osovini, a na taj način Jugoslavija bi ostala van rata i ne bi joj se postavio zahtev za ulazak u Trojni pakt.

Pavle i Olga u Johanesburgu 1946. godine

- Da bih dao dokaza da ovaj korak smatram kao definitivan između Jugoslavije i nas i da bih podvukao njegov naročit prijateljski karakter, to nudim Jugoslaviji regulisanje italijansko-jugoslovenskih odnosa na isti način kao što su regulisani italo-nemački. Pitanje nemačke manjine rešeno je Brenerskim sporazumom, a pitanje jugoslovenske manjine neka bude rešeno našim novim utanačenjem. Ja nudim Jugoslaviji izmenu jugoslovenskog stanovništva u Istri za albansko stanovništvo u Jugoslaviji. To je naročito važno za vas Srbe, jer bi na taj način posrbili vaše Kosovo, čije je stanovništvo pretežno albansko, a koje za vas Srbe ima toliku istorijsku i nacionalnu važnost. Krajem februara ja ću održati jedan veliki govor u Rimu i u tome govoru objavio bih naš novi savez i moju novu politiku prema Jugoslaviji... - piše Musolini.

Reakcija kneza Pavla na ovaj predlog Benita Musolinija je zabeležena u Stakićevoj knjizi "Moji razgovori sa Musolinijem - Osovinske sile i Jugoslavija", koja se pojavila 1967. godine u Minhenu, tri godine posle njegove smrti.

- Kako ja mogu praviti savez sa Musolinijem kada je u ratu sa Grčkom i Velikom Britanijom - odmah je rekao knez. - Ja nemam prava da Slovence i Hrvate premeštam sa njihovog nacionalnog tla na kome žive više od 1.000 godina. Jugoslavija se ne može za sva vremena odreći onih krajeva sa izrazitom jugoslovenskom većinom.

Kralj Petar II

Sledeći susret sa Musolinijem dr Vladislav Stakić je imao 24. februara 1941. godine, u Rimu. Duče je bio nezadovoljan što iz Beograda ne stiže odgovor na njegovu ponudu. Prvo što je rekao izaslaniku iz Beograda je bilo:

- Umesto saveza sa Italijom, vaša Vlada vodi sada pregovore sa Nemačkom na bazi Pakta. Ja vam podvlačim i ponavljam da je moja želja da vi ostanete van rata. Ja sam vam skrenuo pažnju da ne dozvolite da vas Ribentrop uvuče u takvu teškoću iz koje se teško možete izvući. Trebalo je sa nama da prvo razgovarate, pa onda sa Nemačkom. Kakva je danas situacija i kakvi su moji pogledi? Kakva je danas moja ponuda? Ista kao i ona prva, ali sa jednom važnom izmenom. Pošto je Nemačka postavila zahtev da vi uđete u Pakt, on se više ne može potpuno isključiti iz pregovora. Ali mojom pomoći, može se postaviti pitanje kada da vi uđete u Trojni pakt. Po vašim rečima, izgleda da Pakt predstavlja za vašu zemlju i naročito za kneza Pavla jednu šekspirovsku tragediju - rekao je Stakiću Musolini. - Dakle, evo moje druge ponude. Zasada ne morate u pakt. Moja ponuda ostaje na snazi. Savez sa Italijom biće dovoljan. Neka Beograd da svoj pristanak, a ja ću sve svršiti sa Nemačkom. Ali, morate dati obećanje da ćete stupiti u pakt docnije.

Na kraju Musolini je rekao Stakiću da želi da se sastane sa knezom i da izmenjaju misli o svim pitanjima koja se tiču buduće politike dveju zemalja.

Knez Pavle nije prihvatio Musolinijevu ponudu. Odbio je i susret sa njim. A dr Stakiću će u privatnom razgovoru reći da "u ponudama Musolinija nema ničeg povoljnog za Jugoslaviju", navodeći da on nije nudio Jugoslaviji Zadar, već grčki Solun. Nepoverenje prema začetniku marseljskog atentata, koji je u Italiji držao Pavelića, prevagnulo je. Umesto saveza s Italijom vlada Cvetković-Maček počela je pregovore s Nemačkom o pristupanju Trojnom paktu.


ARHIV PAVLA KARAĐORĐEVIĆA

Zanimljivo je da je Stakićeva supruga Milka knjigu "Moji razgovori sa Musolinijem - Osovinske sile i Jugoslavija", objavila u ljotićevskoj štampariji "Iskra", a da je predgovor napisao dr Jakob B. Hoptner, autor knjige "Jugoslavavija u krizi 1934-1941" koju je 1962. objavio Columbia universiti press. Hoptner je bio čovek velikog poverenja kneza Pavla i odličan poznavalac evropskih prilika tog doba. Za njega inače kruži priča, u kuloarskim arhivskim krugovima, da će on iz Jugoslavije izneti dokumenta vezane za period vladavine kneza Pavla a koja su deponovana na Kolumbija univerzitetu.

Ovu arhivu knez Pavle nije mogao da iznese 1941. kada je u roku od nekoliko sati bio prinuđen da se spakuje i napusti zemlju. Ona je, znači, ostala u dvoru. Očigledno je Nemci nisu pronašli, a izgleda da ni 1945. godine nikog nije interesovala. Tek 1946. godine, jedan Amerikanac, po imenu Jakob Hoptner, kao predstavnik međunarodnog Crvenog krsta, dolazi u Jugoslaviju (boravio je 1946. i 1947) i najverovatnije je on tu građu sakupio i odneo sa sobom.

On će, koristeći dokumenta iz ove zbirke, doktorirati 1957. na ovom univerzitetu, a pet godina kasnije i objaviti knjigu vezanu za period vladavine kneza Pavla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Sima

20.09.2015. 18:26

@Nema nam pomoci - Šta hoćete da kažete? Da je trebalo sklopiti pakt sa Musolinijem? Čovekom koji je učestvovao u atentatu na kralja Aleksandra? Koji bi Italiji pripojio pola tadašnje Jugoslavije? Prihvatiti da nam njegova sila pokloni Solun i tako preći preko svega što je Grčka učinila za našu napaćenu vojsku u Prvom svetskom ratu?! Dajte, priberite se...

Мајк Тајсон

21.09.2015. 02:51

@Nema nam pomoci - Боље да је Мусолини узео пола Југославије, узео би од усташа и чобана Словенаца, а и те земље су им Срби глупи ослободили и створили, остало би била Србија са свим Србима у једној држави, где би Срби чинили 95% становништва, земље коју су сами створили и својом крвљу је натопили !!! Не би било поклано милион и по Срба, не би дошла црвена секта, а данас би 30 милиона Срба у њој живело !!!

Hrvoje

20.09.2015. 17:26

Knez Pavle je bio veliki čovjek i rijetki Srpski vrhunski političar nevjerojatnog poštenja i intelekta.Bio je političar kompromisa a ne inata i tvrdoglavosti.Strpljivo je gradio Hrvatsko Srpski kompromis.Međutim, niko nevoli previše političare mira, kompromisa i strpljenja.Svi više vole radikale nakon kojih se kupamo u moru krvi koju kasnije stoljećima nemožemo oprati.

Ђурађ

20.09.2015. 19:11

@Hrvoje - Кнез Павле је био Енглеска марионета. Чим је покушао нешто самостално да уради у интересу за Југославију, доживео је пуч од истих Енглеза. Да је стао уз Стојадиновића, а не уз Енглезе Југославија би била Швајцарска економски, и што се тиче неутралности. Тако би избегли учешће у Другом светском рату, економско разарање, а наш народ страшно страдање. Не би било ни Јасеновца, ни Јадовна, ни окупационих зона. Уколико би Немачка изгубила рат, промениш плочу као Бугари. Овако страдали смо за Енглезе.

КИР СРБИН

20.09.2015. 19:13

@Latin - Ваш поглавник и кардинал су били фашисти, што је виши стадијум од полтрона.

Pero

20.09.2015. 17:58

Nije princ Pavle sačuvao Istru nego nije pristao na razmenu stanovništva. Istar je u to vreme bila čvrsto pod Fašistima, čaku su se i prezimena morala menjati. Dalmatinske brigade su oslobodile istru i sve do Monfalconea. Da bi Slovenci prvi put dobili izlaz na more u istoriji. A sad zezaju Hrvate.

Mile

20.09.2015. 21:03

@Pero - Kakve veze sada imaju jadni Slovenci sa tim !! Glupi Srbi su 1918 . Spasili i jedne i druge a od 1941 pa do 1945. oslobodili i dali Hrvatima na tanjiru i celu Istru pa i Trst . Nesto slicno kao ovo sa Izbeglicama !! Glupaci ostaju Glipaci, nikada se mi necemo Opametiti. Sada da Ustase Zviznu opet bi Srbi da im Ugadjaju !! Zato volim Borinu pesmu , koja nas najbolje opisuje " Srbin je Lud , Srbin je Proklet , jednom ga Ubijes on Hoce Opet "

Богдан

20.09.2015. 19:07

Како је ово феноменална вест са све овим подацима који су као створени да се комуњарама запуше уста једном за свагда. Они и дан данас тврде да је било боље "рат него пакт" (наравно до последњег Србина).

Srki

20.09.2015. 19:54

Nnije smeo zbog svojih sefova iz Britanije.Opste govoreci, Kradjordjevici su bili britanski poltroni, veliki hohstapleri i potrosaci najskuplje robe i sasvim nesposobni

Serenìsima Repùblica Vèneta

22.09.2015. 11:17

@NDH - Pavelić je kao pravnik bio dužan da vrati Dalmaciju svom vlasniku.Po Pacta Conventi od 1102. madžarski kraljevi su i hrvatski kraljevi.U tom svojstvu Ladislav Anžujski potpisuje Ugovor o Prodaji dela svog Trojednog kraljevstva i to Dalmacije.Beše to u dan 09.07.1409. u Veneciji u crkvi Sv. Silvestra kada je dužd Mihovil Steno izbrojio 100 000 dukata na ruke Ladislava.Od tada je Dalmacija vlasništvo Venecije i kao miraz ušla je Venecija u Ujedinjenu Kraljevinu Italiju, sukcesor je Republika Itali

karamba

20.09.2015. 20:37

Dana 23.08.1939. knez Paja je stvorio NDH, odnosno banovinu Hrvatsku, a 10.04.1941. njenu nezavisnost je proglasio Pajin pukovnik Dido Kvaternik! Paja je naoruzao Macekovu stranku sa 150.000 pusaka, a to su bile prve ustaske formacija! Paja je naredio da se 1934. ubije general Tomic njegov zamenik, a 1937. uvodi Konkordat. On je licno stajao iza puca 27. marta jer je obio da naredi hapsenje zaverenika, koji su javno delovali! Vratio se u Beograd i dao im legitimitet. Sto dalje od Srbije...

Rale

20.09.2015. 21:04

Ovako uglavnom prolaze sluge.Nakon udomljavanja ovih sirocica u Britaniji,britanske gazde su im ladno saopstile 1943 da su uposlile novog slugu, Broza. Kazu da je bolji bio na strugu od Karadjoke.

atlas2000

21.09.2015. 07:06

Jugoslavija nije NIKAD potpisala ugovor o pristupu trojonom paktu! To je bila LAŽ i to nije povijest. Jugoslavija je potpisala ugovor o NEUTRALNOSTI Jugoslaijve, jer se trojni pakt obvezao NE koristiti jugolsavneski teritorij za prijelaz svoje vojske, NE tražiti postavljanje vojnih baza u Jugoslaviji! Dakle, NEUTRALNOST je potpisana ugovor! No, Englezi su ŽELJELI još jednu frontu za Njemačku, kako bi se bi dali olakšanje i napumpali Simovića na puč!

Mile

21.09.2015. 16:26

@atlas2000 - To nazalost nije istina. Potpisano je pristupanje Trojnom paktu sa Aneksima, koji nisu javno Objavljeni ! Danas niko ne Spori da je Bugarska bila clan Trojnog pakta. A kada se pogledaju cinjenice sta vidimo . U celom ratu je poginulo oko 20.000 Bugarskih vojnika. Bugarska nije htela da napadne Jugoslaviju, ni SSSR. Nekih 2.000 vojnika je poginulo na okupiranim teritorijama, a ostali u borbama Protiv Nemacke kada je Bugarska promenila stranu i to je bio jedini rat koji su vodili, protiv Nemaca.

Oco

21.09.2015. 08:31

Da je ovako nesto predlozeno Hrvatskoj oni bi to prihvatili bez i trunke sazaljenja ili razmisljanja. Istog trenutka.Tako se vodi politika. Politika nema mnog emocija, nije to izbor za mis kao sto rece ona novinarka pre neki dan. Gledas svoj interes, gledas da sacuvas sto vise zivih glava i ides dalje. II sv. rat je nas Srbe kostao preko milion zrtava. Malo li je? Da je hiljadu ljudi pa je mnogo. Da je i 10 a da su moji rodjaci i to bi mi bilo mnogo a nekmoli milion.

Nikolae

21.09.2015. 10:22

I sad ja treba da poverujem da je neki Amerikanac pored OZNE mogao 1945. i '46. da čeprka po dvoru na Dedinju, pokupi arhivu kneza Pavla i odnese u Ameriku...?!?! Pa ko je ovde lud! Tito je već tada bio u Belom dvoru...a u zemlju ni muva nije mogla da udje i izadje. Kakve arhive, kakvi Amerikanci...kakva istorija!

sima

21.09.2015. 11:36

Naravno izabrali smo najbolje moguce resenje direktnu konfrontaciju sa trojnim paktom koji je Srbiju pregazio za nedelju dana, raskomadao je i podelio svojim saveznicima. Cudi me da ceo srpski narod nisu pocistili kao vaske vec samo malo manje od 2 miliona. Veoma mudra drzavna politika.

karamba

21.09.2015. 12:09

Naveo sam da je knez Paja stajao iza prihvatanja "konkordata" 1937godine. Iste godine je otrovan kako je tvrdio ondasnji nacelnik VMA. Dr. Isidor Papa, patrijarh srpski Varnava Rosic, koji se vise puta zamerio Karadjordjevicima! 1939. u Jugoslavije je bilo oko 85 tona zlata. Knez Paja je do pocetka rata izneo 74 tone i prebacio u ENGLESKU! Drzava mu pred ratom a on iznosi drzavno zlato. Ostatak zlata ragrabile su ustase i engleski pucisti. "Po delima cete ih poznati"!!!

Srki

21.09.2015. 15:18

Knez nije imo pravo premestti Hrvate iz Istre? A da li je knez bio upoznat sa cinjenicom da je Istra bila Talijanska pre rata?

Branimir

21.09.2015. 20:31

@Srki - Vjerojatno ne zna da je kralj Branimir još u 9.st.potukao Mlečane u bitci na moru kod Šibenika.

Krle

21.09.2015. 15:23

Sa par tona zlata u Johanesburgu dok je narod ginuo i gladovao. Nisu bili Srbi, nego Crnogorci, oni, bliski svetskim mocnicima.Sluge svetskih kombinatora.

Hasan seckati

21.09.2015. 15:24

Knez Pavle je bio vrlo dobar političar za vreme u kome je živeo. Krucijalna greška mu je bila ta što je bio anglofil (i sam sam nekada bio). Želeo je da Jugoslaviju sačuva od nacista ali su mu njegovi britanci organizovali puč koji nas je posle stajao stotina hiljada života. Taj puč je bio velika nesreća koja je posle prouzrokovala i stvaranje NDH, pojavu ustaša, klanja stanovništva, građanski rat, okupaciju velikih delova Srbije. Mislim da je Vučko u njemu našao svoj politički uzor.

komentator

22.09.2015. 10:42

Srpske dinastije Karađorđević & Petrović (CG) ženidbom i udajom ušle su u krugove Aristokratije a da nisu tome dorasli u shvatanju metoda opstanka tog staleža hiljadugodišnje vlasti nad podanicima. Knez Pavle bio je među retkima u umobolnoj dinastiji Karađorđevića koji je imao oštroumnost, ali je A I K toliko toga nepromišljeno uništio da se teško mogla sačuvati konstrukcija YU. A I K je služio Velikom Orijentu u eksperimentu Sinkretizam=spajanja nespojivog, a Pavle je bio realističan. Međutim..

Srki

22.09.2015. 13:34

@komentator - Karadjordjevice su na vlast doveli neki britnski krugovi i zahtevali su njihovu poslusnost. Aleksandar je hteo skrenuti ka Nemackoj i za to je platio atentatom. Knez se bojao da se to ne ponovi i sa njime, nija znao sta da radi,pokupio je blago i javio se gazdama. Gazde su znale da izdajnicima vise nema mesta na dvoru i imenovli su 1943 novog slugu za podrucije Juge, Broza

Miro Markovic

23.09.2015. 01:24

Istra, Dalmacija, Slavonija i Dubrovacka Republika nikada nisu pripadali Kurvatskoj. Ono sto im je Djilas i Broz dali na zasedanjui= AVNOJ.a 1943 je nezakonito i to mora da se menja. Srpski narod je bio konstituivan narod na prostorima danasnje vestacke drzave Kurvatske. A ubijanjem, pokatolicavanjem i proterivanjem Srbi su svedeni na "manjinu". Znaci kriminalci se nagradjuju, jer ih podrzava fasistika Nemacka. I njoj ce da dodje kraj, bas kao u Prvom u Drugom svetskom ratu.