Rudari: Srećno nam treba više nego ikad

Jelena ĆIRIĆ

07. 08. 2015. u 08:52

Рудари: Срећно нам треба више него икад
Na Dan rudara Srbije, kamarati preduzeća "Resavica" nisu imali šta da slave. Ponovno vraćanje u privatne ruke najveća nada, ali i najveća pretnja rudarima

SIROMAŠNA i opustela Resavica, Ravna Reka, Senjski rudnik i druge rudarske naseobine oživele su juče od gostiju i rođaka. Jer, 6. avgust je prava rudarska slava. U svih devet rudnika podzemne eksploatacije uglja "Resavica" to je jedini dan u godini kad jame tihuju, a kamarati odlože krampove i lopate kako bi obeležili svoj dan i 112. godišnjicu otkako su njihovi pradedovi iz Senjskog rudnika devetodnevnim štrajkom izborili svoja prava. Ove godine, ipak, slavlje je bilo znatno skromnije...

Pre više od jednog veka, rudari su u obustavu rada stupili kako bi odbranili svoje pravo da se sindikalno organizuju, protestujući protiv otpuštanja trojice najglasnijih lidera. Osim toga, izborili su se i za nešto kraće radno vreme i besplatni karbit i olaj za osvetljavanje jama. Pridružili su se, tako, pionirima radničkog pokreta u našoj zemlji, dajući primer i pripadnicima drugih industrijskih grana. Svim uobičajenim mukama koje idu uz ovaj posao, danas se pridružila još i neizvesnost tranzicije. Ljudima koji su, sa svojim očevima i dedovima, radeći u jednako primitivnim uslovima, preživeli smene nekoliko društvenih poredaka, ponovno vraćanje u privatne ruke najveća je nada, ali i najveća pretnja.

Kao što su, zbog trojice otpuštenih drugova, svi rudari Senjskog rudnika izašli iz rudnika, tako i danas cela smena pohrli u jamu kad god se bilo koji kamarat nađe u nevolji.

- Za desetak godina, koliko radim u jami, poginula su čak trojica mojih drugova - zamišljeno priča jamski bravar Slađan Maksimović (34), koji je u jamu prvi put sišao kad je napunio 21 godinu. - Na jednog je pao ogroman kamen sa raba i zdrobio ga. Drugoga je uhvatila pokretna traka i uvukla ga u bubanj. Treći, Željko Miletić, poginuo je jesenas kad se na njega sručila krovina. I sam sam jednom prilikom bio zatrpan do ramena, ali su me, srećom, izvukli pomoću mašine.

RTB BOR NE STAJE NI NA PRAZNIK OBELEŽAVANjE Dana rudara i Dana Rudarsko-topioničarskog basena Bor počelo je juče uobičajeno, rudarskom budilicom, a na kopovima u Boru i Majdanpeku, u borskoj jami, flotacijama i u topionici, proizvodnja, bez obzira na praznik ne staje. - Radimo non-stop, bez obzira na vremenske uslove ili praznike. Takav je posao. Mnogo toga se promenilo i poboljšalo u poslednjoj deceniji, sada imamo nove mašine, teške kamione sa klima uređajima, koji su sigurniji i jednostavniji za rad - kaže Dejan Adžić, vozač teških kamiona na površinskom kopu Veliki Krivelj RTB. Sumirajući rezultate i period između dva Dana rudara u RTB Bor, generalni direktor kombinata bakra Blagoje Spaskovski kaže da je i prošle godine, bez obzira na velike probleme, ostvareno pozitivno poslovanje, pa je tako RTB Bor 2014. završio sa dva miliona dinara dobiti.

Pozdrav "Srećno!" za njega i sve druge rudare nije tek rutina, već iskrena želja, mantra koja treba da zaštiti tamo gde ni bog nema mnogo uticaja, a gde su najveći prijatelji pacovi, jer oni najbolje predosete svaki gorski udar.

- I kad zemlja nekog uzme, mora se ići dalje. Rudari "biju" samo napred, ni levo, ni desno - kaže Trajan Stamenković (77), koji je čitav radni vek proveo u ugljenokopu. - Proizvodnja je sve. Kad nema uglja, nema života, i svaki rudar to zna. Voleo sam jamu, radilište, iako bi vrelina ponekad bila tolika da smo svi radili u vešu. Znoj samo lije. Po izlasku iz jame, popili bismo po rakijicu, da speremo prašinu iz grla.

Ovaj ostareli kamarat, ipak, pamti vremena kada je u ovom, najmračnijem poslu, moglo da se zaradi i po 2.000 nemačkih maraka mesečno. Danas je prosečna plata za koju rudar svakodnevno rizikuje život, nešto niža od republičkog proseka...

Rudarsko "srećno" sada je svima njima potrebnije nego ikad, jer je oko 4.000 porodica koje jedu koru po koru crnog rudarskog hleba u najsiromašnijim krajevima Srbije, danas u možda još nezavidnijem položaju nego početkom prošlog veka. Oni sad nisu sigurni ni da li će dočekati i kako će proslaviti sledeći 6. avgust.

- Malo nas je zabrinulo što nas na ovaj dan nije posetio nijedan državni zvaničnik, prvi put za mnogo godina - zabrinut je Goran Nikolić, prvi čovek Sindikata "Resavice". - To bi nam značilo da nas neko prati, bilo bi nam ohrabrenje, jer sa velikom zebnjom čekamo privatizaciju. U vremenu koje je pred nama, ili ćemo biti postavljeni na zdrave temelje, ili nas čeka potpuni kolaps i gašenje.

ČESTITKA VUČIĆA

NAŠA je dužnost da vam omogućimo sigurnost na radu, bolje uslove i da se potrudimo da rudarski posao bude nagrađen i cenjen onako kako to i zaslužuje, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u čestitki povodom Dana rudara.

Težak posao koji obavljate i koji nosi visok stepen rizika zaslužuje posebno uvažavanje i duboko poštovanje, naglasio je Vučić.

On je istakao da je rudarstvo osnov za privredni napredak i razvoj zemlje. Stoga je naša dužnost da vam omogućimo sigurnost na radu, bolje uslove i da se potrudimo da rudarski posao bude nagrađen i cenjen onako kako to i zaslužuje.

Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav "Srećno!", navodi se u čestitki Vučića.

Trajan Stamenković radni vek proveo u ugljenokopu

MINISTAR ANTIĆ: NOVI ZAKON O RUDARSTVU

ZA nekoliko nedelja počeće prve aktivnosti sa kineskim partnerima na realizaciji projekta "Kostolac B", izjavio je juče ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio donošenje novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Čestitajući praznik rudarima, Antić je rekao da taj projekat predviđa izgradnju novog termobloka i termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata, ali i povećanje proizvodnje na površinskom kopu Drmno, sa sadašnjih devet miliona tona godišnje na 12 miliona tona.

Ministar je poručio rudarima, kojih u Srbiji ima oko 25.000, da taj posao ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će se realizovati veliki broj investicija i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti doneti novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Antić je naglasio da će taj zakon omogućiti oživljavanje privatnih investicija u oblasti rudarstva i otvaranje novih rudnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mister Berns

07.08.2015. 11:19

I državu nije sramota što rudari imaju paltu nešto nižu od proseka, a neke "savetnice" u Vladi Srbije mesečno zarađuju nekoliko plata rudara, a posao im se sastoji od toga da uvek i svuda budu lepe.