Azilanti za Evropu i obrve čupaju

Kristina Malešević

06. 08. 2015. u 21:27

Brojne izbeglice sa Bliskog Istoka u Beogradu ne žale novac za hranu, garderobu, ali i promenu identiteta. Kupuju najskuplje telefone i koriste usluge kozmetičkih salona kako ne bi ličili na azilante

Азиланти за Европу и обрве чупају

Frizerski i kozmetički saloni u okolini Železničke stanice brzo su prilagodili cene i usluge izbeglicama, Foto P. Mitić

BLISKI istok preselio se u centar Beograda! U lutanju ka Zapadu, čini se da je srpska prestonica popustila pred pritiskom arapskog sveta, ili su to bar uradili trgovci u svakodnevnom susretu sa izbeglicama iz Sirije, Avganistana, Pakistana... Arapska slova prekrila su gotovo sve izloge oko autobuske i železničke stanice, samo su cifre ispod njih jasne svima - put ka sreći košta, naročito ako preko noći želite da dobijete novi identitet.

Muško šišanje je na akciji, samo 300 dinara. Istaknuto je preko celog izloga u frizersko-kozmetičkom salonu u Kameničkoj ulici u Beogradu. Za domaće prolaznike sve osim cifre je zagonetka. Ipak, nema nedoumice za glavne mušterije - azilante. I to muškarace.

- Preveli smo na internetu. Morali smo, to su nam glavne mušterije. I izgleda da je pravilno, jer ponekad i u redovima ispred radnje čekaju na šišanje. Dovoljno govori to što sam otvorila salon pre nešto više od mesec dana i od tada sam ukupno imala tri naše mušterije, a kroz salon su prošle hiljade azilanata - priča Marija M., vlasnica jednog od salona lepote na Zelenom vencu, koja dnevne akcije ističe na arapskom.

Zahtevi migranata razlikuju se u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze. Prema priči frizerki, Sirijci su gospoda, pedantni su i zahtevni, traže dezinfekciju makaza i žileta, dok su Iračani "lakše" mušterije. Međutim, kako je zid između Mađarske i Srbije sve viši, tako su i azilanti zahtevniji. Ipak, saglasni su da je promena identiteta jedini način da budu korak bliže "nemačkom snu".

- Svi žele izgled tipičan za skandinavske muškarce. Donose nam sliku plavih momaka sa modernim frizurama, koje su aktuelne u tom delu Evrope. Depiliraju i lice i obraze, farbaju bradu i čupaju obrve tvrdeći da će tako lakše preći granicu. Čak je i jedna žena sa feredžom došla da pita da li prodajemo plave perike - objašnjavaju u frizerskom salonu.

Državljani sa Bliskog istoka česti su i na pijaci na Zelenjaku, gde osim hrane pazare i sredstva za higijenu, patike, garderobu, veš. Engleski jezik nije jača strana azilantima, ali ni skriveni talenat domaćih trgovaca za tezgama, te se, kako kažu, sporazumevaju kako znaju. Ali, po svemu sudeći, nisu naivni ni jedni ni drugi.

- Bogami su oni najčešće mušterije poslednjih meseci - priznaje jedan od prodavac za tezgom sa čarapama. - Napišem im cenu na papir, ili pokažem novčanicu. Tako je najlakše. Ali oni vole da se cenjkaju, ne pitajte. Zato ja u startu kažem malo skuplje nego što jeste, pa kao popustim na standardnu cenu. Pa ne mogu ni ja da im dajem džabe.


ŽENE ČUVAJU ZAUZETU TERITORIJU

TRADICIONALNO za muslimane, muška populacija azilanata mnogo je aktivnija po Beogradu nego žene. One su uglavnom zadužene da čuvaju decu, ali i zauzetu teritoriju u parkovima. Tek poneka pojavi se na pijaci kako bi pazarila veš za decu, ili ako je familija dobrostojeća, posete i frizera.

- Samo nekoliko žena došlo je da se šiša, a jedna je čak radila i manikir, ali je ona odsela u nekom hotelu u blizini. I mi se prvi put susrećemo sa njihovim običajima, pa kad žene skinu maramu da im operemo kosu ili ih ošišamo, moramo da stavimo zavese na salon ili da ih iza zastora friziramo - objašnjava Marija M., iz frizerskog salona na Zelenom vencu.

Slična je priča duž cele Kameničke ulice, koja deli sami centar Beograda od parkova oko železničke i autobuske stanice, inače "tranzitnog" perona za sve izgubljene arapske duše. No, dok nekom ne smrkne, drugom ne svane. Tako se promet u radnjama duž ove ulice upetostručio poslednjih meseci, tvrde trgovci. Ipak, i oni su se prilagodili novonastaloj situaciji, te su čak i lutke u izlozima zamotane u feredže.

- Dao sam im papir i oni su mi napisali na arapskom ono što najčešće kupuju, a to je piletina, pica, pljeskavice - objašnjava Mladen Milovanović iz kioska brze hrane. - Jedno obaveštenje je da za pljeskavice ne koristimo svinjsko meso. Valjda je to, ni sam ne znam. Uglavnom, popadasmo od posla jer nas čekaju ujutru pred radnjom da odmah spremamo, spavaju ispred kioska.

Suva zemlja u Parku Luke Ćelovića i kod dolaznih perona "Lastine" stanice pukla je pod naletom hiljada izbeglica. Na kartonima u hladovini sjatile su se cele porodice. Neki se ovde zadržavaju duže, neki kraće, a neki su se i vratili posle neuspešnog pokušaja prelaska granice ka EU. Osuđeni na čistinu najprometnijeg dela srpske presotnice, svesno ili nesvesno, narušili su sve lepote ovog dela grada. Urin se oseća u vazduhu, vetar prevrće otpad po okolnim ulicama, javnu česmu koriste kao kupatilo...

Posle prvog naleta sažaljenja pri sceni majke koja se sklupčala na zemlji oko svoje bebe, stanarima i zaposlenima u okolini ovaj prizor više je dojadio.

Kupovina patika u Kameničkoj ulici

- U početku sam i deci poklanjala sladolede, ali onda su postali bezobrazni. Tokom noći mi gase frižider iz struje i pale punjače, rešoe, šta ne. A ako im to slučajno zabranim, sutra će me dočekati gomila ljudskog izmeta oko zamrzivača - ozlojeđena je Milka, prodavačica sladoleda u parku ispred Ekonomskog fakulteta.

I tako iz dana u dan, dok azilanti ne odu u obećanu zemlju. Do tada, prizor koji će dočekati posetioce Beograda kad iskorače iz autobusa ili voza neće biti prijatan...

IMAJU MNOGO PARA?

VLASNICI menjačnica i radnji sa mobilnim telefonima zadovoljno trljaju ruke, jer kažu da posao cveta.

- Nemamo ništa, ni baterije, ni punjače, ni nove ni polovne telefone. Sve smo prodali. Dolaze se velikim svežnjima novca, mnogi nose skupe telefone, tablet računare, laptopove. Čudo božije, ali nikome nije jasno koliko novca imaju - tvrdi prodavac iz radnje sa mobilnim uređajima iz Kameničke ulice u Beogradu.

Autobus iz Bujanovca stigao je pun

DECA PRODAJU IGRAČKE

DA su se i migranti utopili među naš narod, posvedočila je i slika dveju devojčica koje su u sredu prodavale svoje igračke u Kameničkoj ulici. Nelegalni trgovci, koji na ovoj lokaciji na čaršafima prodaju šta stignu, potvrdili su da su njih dve sestre, da dolaze iz Pakistana i da su počele da prodaju pre nekoliko dana. U njihovoj ponudi bila su tri mala plišana medveda, jedan autić i nekoliko plastičnih igračkica. Cena - kol'ko daš.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Patriota

07.08.2015. 15:49

Imaju para kad su im Ameri dali dolare da okupiraju Evropu... nece ovo da izadje na dobro.