Završen 46. Levački sabor, najlepša Teodora Burić

Tanjug

02. 08. 2015. u 19:15

Tradicionalni 46. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", čiji su pokrovitelji bili Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i opština Rekovac, završio se danas u Kaleniću kod Rekovca

Завршен 46. Левачки сабор, најлепша Теодора Бурић

Foto: Tanjug

Tradicionalni 46. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", čiji su pokrovitelji bili Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i opština Rekovac, završio se danas u Kaleniću kod Rekovca.

Sabor je u subotu uveče u porti manastira Kalenić svečano otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je pozvala mlade da ostaju na selu, na imanjima svojih dedova i otaca, a Srbija će im pomoći da budu dobri domaćini, svoji na svome.

Goste Sabora i učesnike pozdravio je predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević, a svečanom otvaranju Sabora prisustovao je i vladika šumdijski Jovan, kao i ambasadori Indonezije, Palestine, Gvineje, Pakistana, Libije, Egipta, Mjanmara.

Na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke, oko 300 metara o srednjovekovnog manastira Kalenić, u hladovini stoljetnih bukava, danas je nastupilo 15 KUD i vokalnih ansambla iz Srbije i inostranstva, sa oko 1.000 učesnika u programu.

Lepo vreme, nedelja, dobra pesma i igra privuklo je danas na plato Kalenićke reke, prema proceni organizatora, oko 17.000 ljudi.

Za najlepšu devojku Sabora proglašena je Teodora Burić i KUD "Badovci" (Gračanica), a pratilje su joj bile Katarina Basara iz Rekovca i Vedrana Šukurma iz Liješća.

Najdužu pletenicu, u dobi preko 15 godina imala je Milena Lukić iz Jagodine - 122 centimetra, do 15 godina Katarina Stošić iz Milutovca - 127 centimetara, a do sedam godina Helena Čarbić iz Rekovca 87 centimetara.

Najbolje očuvanu žensku naodnu nošnju imala je Tijana Garabantin iz Novog Sada, a mušku Dalibor Stevanović iz Rekovca.

Titulu najduži brk Sabora poneo je Gojko Andrejević iz Batočine, njegovi su brkovi dugi 78 centimatara, izmerio je žiri.

Veselje kraj Kalenićke reke potrajaće noćas dugo, neki tvrde do sutra do zore, uz muziku i pesmu, vino iz Levačkih vinograda, manastirsku šljivovicu i pivo Jagodinske pivare, pod brojnim šatorima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije