Amerikanci ispod Bora pronašli najbogatiju zlatnu žicu na planeti!

LJubiša Trifunović

31. 07. 2015. u 21:00

Na lokaciji "Čukaru peki" otkriveno jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu. Na dubini između 558. i 559. metra, otkriven sadržaj od 50,3 grama zlata po toni rude

Американци испод Бора пронашли најбогатију златну жицу на планети!

AMERIČKA rudarska korporacija "Friport Mekmoran" i njihovi partneri iz kanadske kompanije "Reservoar minerals" pronašli su u okolini Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu! - ekskluzivno saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, Amerikanci su u rejonu "Čukaru peki", na dubini između 558. i 559. metra, "napipali" bingo. U njemu je otkriven gotovo neverovatan sadržaj od 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude! Prema do sada istraženim ležištima u svetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

O kako vrednom otkriću je reč, najbolje govori podatak da su "Friport" i Kanađani do sada u okolini Bora otkrili 65 miliona tona rude sa srednjim sadržjem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni!

I ne samo to, najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 odsto i zlata od 10,86 grama po toni! U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 procenata i 16,77 grama po toni zlata.

Šta su Amerikanci i Kanađani pronašli, najbolje govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan odsto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju - izuzetno profitabilnim!

Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vredno gotovo - 18 milijardi dolara! A ovo su tek prvi rezultati, budući da Amerikanci i Kanađani nastavljaju sa geološkim istraživanjima.

ULAGANJE - 10 MILIJARDI DOLARA? PROCENE koliko bi koštalo otvaranje rudnika su, u ovom trenutku, nezahvalne i nepouzdane. Međutim, imajući u vidu da će se, ako se donese odluka o ulasku u taj projekat, ruda najverovatnije eksploatisati podzemnim putem, vrednost ulaganja mogla bi prevazići od pet do neverovatnih 10 milijardi dolara!

Neke nezvanične informacije, čak, kazuju i da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ali, buduća istraživanja to tek treba da potvrde.

Kako su "Novosti" ranije objavile, Amerikanci i Kanađani su u okolini Bora izbušili više od 42 kilometra bušotina, a među njima je bilo i takvih u kojima je sadržaj bakra u rudi premašivao i - 10 procenata, na osnovu čega se, i pre dve godine, govorilo o najbogatijem ležištu tog metala na svetu.

Dr Dejan Koželj, direktor i glavni geolog "Friporta" u Srbiji, ranije je za naš list kazao da je ta kompanija tokom prošle godine u geološka istraživanja u okolini Bora investirala oko 15 miliona dolara, dok je ove obezbeđeno 20 miliona:

- Potreban je značajan broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja pre donošenja konačne odluke o početku eksploatacije. Neophodno nam je dovoljno podataka, kako bi se definisali veličina i kvalitet ležišta, posle čega moramo pripremiti glavni rudarski projekat otkopavanja, radi dobijanja eksploatacionog prava.

Nakon toga, na red dolazi izrada studije izvodljivosti, koja bi dokazala ekonomsku opravdanost projekta, kao i analiza uticaja rudarenja na okolinu. Sledeći korak je podnošenje zahteva i dobijanje svih neophodnih odobrenja za izvođenje rudarskih radova. Krajnji korak je dobijanje korporativnih odobrenja za početak ulaganja.

A o kakvom se bogatstvu radi, najbolje, bez sumnje, svedoči podatak da je za proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.


DESETAK "TRAGAČA" U TIMOČKOJ KRAJINI

OKOLINU Timočke Krajine trenutno "prekopava" desetak inostranih kompanija u potrazi za rudama bakra i zlata. Pored "Friporta", u istraživanjima je najviše odmakla kanadska kompanija "Avala risorsis", koja je na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice, otkrila rezerve od oko 70 tona zlata. Za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji neophodno je obezbediti 177 miliona dolara, što je ekonomska procena koju je uradila nezavisna kompanija AMEC, iz Perta, u Australiji.

ZAPANJUJUĆI REZULTATI REZULTATI prirodnih mineralnih resursa u Boru - izuzetno su otkriće, koje može u potpunosti da promeni teško stanje u kompletnoj rudarskoj industriji u Srbiji, smatraju energetski stručnjaci. - Ukoliko su istraživači stvarno otkrili 25,7 odsto bakra i 50,3 grama zlata u toni bakra, ovi rezultati su zapanjujući i daju izrazito pozitivan impuls za dalja iskopavanja - objašnjava LJubinko Savić, stručni savetnik Udruženja za energetiku Srbije. - Pretpostavljam da su ovako visoke vrednosti pronađene samo u jednoj bušotini. Sada su na redu dalja ispitivanja, koja treba da nam kažu koliki je tačno sadržaj plemenitih metala u celom ležištu. Najbitnije je utvrditi granice rasprostranjenosti ležišta, kako bismo znali koliko se, u dubinu i širinu, proteže pronađena žila. Ukoliko se radi samo o jednom metru, i tada su rezultati odlični, ali nisu presudni.

U kompaniji "Avala risorsis", koja se bavila geološkim istraživanjima, rekli su nam da će se ruda vaditi površinskim otkopom.

- Istraživanja su pokazala da ima više od 70 tona zlata i ukoliko se nađe investitor, godišnje će se dobijati dve i po tone zlata u koncentratu, biće uposleno 250 radnika, a država Srbija od ubiranja rudne rente prihodovaće 38 miliona dolara - rekao je Šon Heson, direktor "Avale".

TRAŽE BAKAR IZ SVEMIRA

DVA satelita Japanske svemirske agencije narednih pet godina detaljno će "snimati" oko 7.000 kvadratnih kilometara između Bora i Majdanpeka, s ciljem da se, posle isteka tog roka, tačno utvrde količine otpada nastalog tokom 110 godina rudarenja na ovim prostorima. Cilj je, po okončanju istraživanja, izbor najbolje tehnologije za "izvlačenje" bakra, gvožđa i materijala za proizvodnju cementa. Ugovor, koji je realizovan posredstvom japanske agencije za međunarodnu saradnju će sa njihove strane realizovati Univerzitet Akita, Japanska svemirska agencija i kompanija "Mindeko", jedna od najvećih rudarskih korporacija na svetu. Po ranijim procenama, na prostoru između Bora i Majdanpeka akumulirano je više od milijardu tona rudarskog otpada.

Preliminarni podaci kazuju da bi iz tih sirovina, najmodernijim tehnologijama, moglo da se, po cenama nekoliko puta nižim od onih za standardne postupke dobijanja crvenog metala, dobije oko - 100.000 tona bakra, čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama na berzi, oko - 700 miliona dolara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

НиколаБарЦГ

31.07.2015. 21:17

Сјећам се скорашњег текста овдје гдје се преводи некакав њемачки новинарчић који каже да је Русија запала у златну замку јер има превише златних резерви бла бла а сад видим појаве им се на западу $ кад виде 50грама по тони, па се питам кога они и ви з...?

Miomir Maksimcev

31.07.2015. 21:46

Racunica: "Pretpostavlja se da je skriveno rudno bogatstvo vredno 18 milijardi dolara." Za otvaranje rudnika je potrebna investicija od 10 milijardi dolara. Ako se zaduzimo kod SB i MMF-a novac ce nam pozajmiti pod uslovima koji ce garantovati da cemo im kroz kamate dati 8 milijardi dolara i biti ucenjivani dugom da uvedemo "rodnu ravnopravnost", damo privilegije LGBT populaciji... Sta bi Srbija dobila? Zaposlilo bi se petstotinak nasih radnika da rade prljave poslove i milijardu tona jalovine.

Major Tom

01.08.2015. 00:14

@Miomir Maksimcev - Mislim da se u stvari pretpostavja da je rudno bogatstvo visestruko vece, niko ne bi ulozio 10 milijardi $ da bi eventualno zaradio 8 milijardi. Ne sme se dozvoliti nekolicini lezernih politicara da donesu odluku o prodaji rudnika i nalazista. Mozda je ovo otkrice od presudnog znacaja za buducnost Srbije i sudbinu srpske nacije. Jedno ovakvo cudo bi otvorilo nove perspektive i predstavljalo konacan spas od bede i opsteg ocaja.

Dejanbg

31.07.2015. 22:50

@Ajgor - Zato što smo zemlja pod okupacijom i zato što je Amerika dobro naoružana pljačkaška država.

mm

31.07.2015. 23:17

@Ajgor - Zato sto drzava smanjuje penzije nema para ni za kiflu a ti bi da ulozi 5-10 mld $ u otvaranje rudnika i sta slucajno ne bude dovoljno zlata sta ako se desi neko pomenjare ploca,zemljotres itd i sta onda da radimo da izvrsimo kolektivno samoubistvo.Placaj rudnu rentu i ostale naknade koje nisu nimalo male i nek vadi ko je i otkrio zlato.Drzava bi u svakom slucaju zaradila ogromne pare

KG

31.07.2015. 21:48

te kompanije rovare po istocnoj Srbiji vec godinamapo Borskom rudniku isto toliko ( mislim na dokumentaciju i fabriku )treba oni da dolaze da nam kazu koliko i koje rude ima kod naskao da mi nemamo visoko obrazovane ljude koji se time bave godinama i decenijamaali,sada idemo u EU i sve sto je nase...ide njima...a nama ...

samo onako

31.07.2015. 22:06

a drzavna tajna koju im je dao ministar dulic direktno iz sefa nikoga i ne zanima pa vidite zasto smo bombardovani rudna renta 3 posto a citavih 97 procenata naravno amerima jer oni nam pomazu da nam uzmu nase zlato jer nama ionako ne treba

тт

31.07.2015. 22:07

на жалост Србија као америчка колонија неће видети ни грама злата, све ће нам узети јер је већ све унапред продато од садашње и претходне власти за шаку долара !!!

Јабре

31.07.2015. 22:26

Сад ће мо проћи ко Африканци наши рудари ће да раде за 200 Евра а Американци ће да носе злато и ми ће мо бити захвални за улагање.

Brad

31.07.2015. 22:28

Moje jedino pitanje je koliko od tog bogatstva će država da zadrži. Kolonije, po pravilu, dobiju mrvice i uništenje prirode, a profit se izvozi za džabe.

Zaki

31.07.2015. 22:53

Jel to onaj rudnik koji demokrate htedose da prodaju rumunu, koji nije mogao da skupi pare. A koliko se secam Djinjdjic je poceo pricu o neisplativosti Borskog rudnika ida ga treba prodati!

'oce...ne brini

01.08.2015. 05:26

@Ја - vidjece srbija to zlato svakako,kad joj neki naredni karadjordjevic bude to isto zlato,krcao u avione ili brodove i...pravac London il New York

Branko

31.07.2015. 23:10

Bas mi je zao da bas oni otkrivaju nasa prirodna bogatstva. Sve ce nam izroviti, nisu cak ni svoju prirodu postedeli pa nece ni nasu. Bogatstvo nece pobeci, treba nesto i nasim potomcima ostaviti a ne da se pojedinci sada bogate.

Dragan

31.07.2015. 23:23

e tek kada budu demonstrirali vakuumsko iskopavanje rude srbija će se hvatati za glavu .pokupiće to ko sa usisivačem.imamo li mi srbi pameti uopšte

Djekna

31.07.2015. 23:36

Rusi uzeli NIS, Kanadjani i Ameri ce zlato, Arapi oranice, Turci soping molove, Albanci Kosovo, a Srbinu ce da ostane ... Cekaj, pa nema nista da ostane...!

alex miles

01.08.2015. 04:35

@Djekna - Kako da ne Djekna, ostace vam vas omiljeni predsednik sa diplomom koji je sve to odobrio bez vaseg znanja.

boban

01.08.2015. 05:54

@Djekna - kako nam nije nista ostalo,,ostal a nam je karadjordjeva bilja sa ukrstenim macevima i dvije jabuke na vrhu..PS.imamo pravo da biramo jabuke..

Sumadinac

31.07.2015. 23:55

Postadosmo kao Africka kolonija u srcu Evrope, neko ce debelo da odgovara za ovoliku pljacku i otimacinu u Srbiji...Alo bre pa nismo mi Afrika !!!

Kunta Kinte bez kinte

01.08.2015. 03:25

@Sumadinac - Sa ovom vlašću smo gori od bilo koje Afričke zemlje.

ivan

01.08.2015. 00:06

@ - 160 tona zlata iskopano u zadnjih 110 godina...da vidimo kakav je racun.....u kilogramu ima 32 unce ....kilogram zlata vredi okvirno 32x1000= 32000 dolara....32000x 1000x160= 4,7 milijardi dolara od kada se kopa ruda u Srbiji...zar vam ovo ne deluje smesno

elektricar

01.08.2015. 00:06

Da, secam se, to je onaj rudnik koji je decenijama odlicno radio, a onda, pre nekog vremena, insistiralo se na prici da je potpuno nerentabilan, da ne vredi nista ... I narod je tamo godinama trpeo gladan, stanove nisi morao tamo da kupujes, mogao si da ih dobijes skoro dzabe ... I, evo, stigose Amerikanci i ostali kriminalci i - napravi se dil: njima sve, nama nista ... Privatizacija je spas ... Koji kriminal, koje bezocne prevare, sve pod plastom bolne tranzicije ...Bravo, majstori ...

repus

01.08.2015. 07:34

@elektricar - чекајте мало па вађено је злато деценијама одатле у огромним количинама и где је нико незна вечито била војна тајна а поједини заслужни политичари сфрј куповали вредне некретнине по демокраским земљамА света а у србији користили га за репресију народа баш као у свим колонијалним земљама где је диктатор на власти америка и ако га узме даће бог она то злато улаже за добробит целог човечанства погледајте колико имате у кући уређаја који вам олакшавају живот а за то су захвални амнериканци

boban

02.08.2015. 06:42

@elektricar - Zasto je provokator,,sta to fali Kuvajtu,Emiratima,S.Arabi,,svi su pod zastitom USA,,kamo srece da se u Srbiji zivi kao u Emiratima ,americke firme nude da naprave auto put kroz Srpsku i da ga oni odrzavaju 15/20 godina uz rentu,,NE kazu veliki srbi,,necemo mi to,,a jos se vozimo Brozovim cestama,,uz USA dolazi napredak a Vi kako hocete..

ivan

01.08.2015. 00:07

@ - 160 tona zlata iskopano u zadnjih 110 godina...da vidimo kakav je racun.....u kilogramu ima 32 unce ....kilogram zlata vredi okvirno 32x1000= 32000 dolara....32000x 1000x160= 4,7 milijardi dolara od kada se kopa ruda u Srbiji...zar vam ovo ne deluje smesno

Dumar

01.08.2015. 00:18

Ako je to istina, ne moze to ostati nase, pod hitno moramo naci strateskog partnera.

Краљевић Марко

01.08.2015. 01:54

Ђе си вучићу на сву ту отимачину као премијер Србије ?

nemanjabtj90@yahoo.com

01.08.2015. 01:55

leleee ce nas opet bobarduju iz humanitarni razloga za koje tek treba da sanamo

Napredak

01.08.2015. 06:50

Oni su svoju zemlju prekopali,izvadili joj dusu,a tako ce se desiti i sa nasom dragom nam Srbijom. A mozda nam tako i treba posto su nam mega-trend mozgovi dosli do izrazaja....

4c

01.08.2015. 06:51

Dosad je iskopano 160 tona zlata i 5 miliona tona bakra!???Dje to nestade?Uzela bivsa braca na osnovu bratstva i jedinstva?Strani partneri?

oban

02.08.2015. 06:34

@Karadjordje - Vidi sta je @Dejo poslao,,eto gdje smo.mi.kako mozete pitati gdje je nestalo toliko bogastvo,,to nije fino,jos ce te pitati kao Tadic drzi 140/kaze to je stranka vlasnik/poslovnih prostora na naj atraktivnijim lokacijama sirom Srbije,,pa gospodo nemozemo postavljati bas "cudna"pitanja...dajte se kontrolirati,..

Dejan

01.08.2015. 07:38

znaci sada ce Rumuni tj. Vlasi u timockoj krajni traziti nezavisnost,i uz podrsku EU i Amerike je dobiti jer je to njihovo legalno pravo.Ako ne onda ce Klark i Olbrajtova opet da nas bombarduju

Vojislav

01.08.2015. 08:03

Bas me zanima sta ce da nadju u Majdanpeku koji je takodje nerentabilan i bez isplative rude, pa posle ko zna koliko samoubistava i umiranja od gladi odjenom ce da nadju nesto vrlo islatljivo. Ne daj boze da nadju nesto na lokaciji Lepenskog Vira... sve ce da raskopaju i razbucaju da izvuku kilo zlata.

Krajišnik

01.08.2015. 08:04

E da je Dinkić za ovo znao. Šalu na stranu, znate kako to izgleda. Doći će Ameri i drugi, odnjeće profit kući, a nama će ostati uništena priroda, zagađenje i boleštine. Pa ako mi sami ne možemo da kopamo i uzmemo profit sebi, ja to ne bih dirao.

pljačka

01.08.2015. 09:00

Konačno će isplivati na površinu zašto je uništena prvo Jugoslavija, a sada konačno i Srbija ... da bi stranci došli za dž i pokupili sva naša priridna bogatstva ... jer oni znaju da ih mi imamo, a mi jadni to nismo znali

Rudar

01.08.2015. 09:38

Ljudi pronasli, a ko ce da eksploatise, to tek treba videti, ne mesajte babe i zabe.

repus

01.08.2015. 09:40

ови стручњаци што кукају на америку да ће повадити злато што нам не кажу а где је огромно злато деценијама вађено из бора појела маца отишао на приватне рачуне и коришћено за нечасне радње према србији као према колонији а сада им смета америка а сви имају америчке производе а баш они који кукају на америку америка и ако однесе злато користи га за добробит целог човечанства а не као поједине земље које користе богаства да би свој народ угњетавала плаћајући пара формације да народ свој газе

goran5

01.08.2015. 21:31

@repus - Što se grbo rodi vreme ne ispravi. Izuzetak koji potvrdjuje pravilo da nam nisu isprali mozak.

panco

01.08.2015. 10:26

ovo trebalo da bude nase bogatstvo!nedajmo da prodaju!!bakar,zlato,gvozdje......!ima tu mnogo cega.to su nase busotine!

Niko ne moze FMP-u da zabrani kako da se zove

01.08.2015. 10:47

Pa to više odavno nije naše, sve je to američko jer smo kolonija.

Banana država

01.08.2015. 16:54

trpecemo ko Kina,Indija,Afrika već 1000godina od Engleza,Francuza,Nemaca i dr. evropskih kolonijalista

Izdislav

01.08.2015. 19:23

Treba kupovati akcije pomenute firme, jer ce se enormno obogatiti. Sto se Srbistana tice, bice otvorena nova radna mesta za jeftinu radnu snagu.

Два промила Србији

01.08.2015. 22:59

Само у околини Бора богатство вредно 18.000.000.000 долара! Србија ће годишње да убира ренту од 38.000.000 долара (око 2 промила)... А Албанци са КиМ добили ренту од 4.500.000.000 за Брезовицу! Трепча је под велом тајне (а пре почетка сукоба "нестало" је 8 тона сребра). Да ли се неко сећа колико је тона српског злата нестало на минхенском аеродрому и шта се даље дешавало?

Sloba

01.08.2015. 23:34

Sad mozemo da ocekujemo otcepljenje Istocne Srbije i poklanjanje rudnih bogatstva Amerima za zahvalnost zbog nezavisnosti

Sloba

01.08.2015. 23:39

Rumuni i Vlasi nisu isti narod,Vlasi nemaju veze sa Rumunima vec imaju mnogo mnogo vise veze sa Srbima.

siki

02.08.2015. 07:59

@Sloba - rodjak mi se ozenio sa vlajkinjom i licno sam pitao tu porodicu sta su oni. rekli su mi da su oni srbi a ne rumuni. pisu se kao vlasi jer hoce da zbog toga odrze taj jezik, nosnju i kulturu. sve u svemu vise su mi puta ponovili da su srbi a ne rumuni sto potvrdjuju njihova imena i prezimena.

baunti

02.08.2015. 08:39

@Sloba - Rijec Valah ili Vlah, na rumunskom jeziku oznacava stanovnika juzne rumunske provincije Valahije (Walachia). Oni su bili strasni borci protiv Turaka, pa su po njima Turci nazvali i Srbe, koji su prizali jak otpor turdskoj najezdi. Vlasi kao Vlasi su nesto sto i Bunjevci ili Goranci za nas Srbe - narod koji je vremenom i raznim spoljnjim uticajem djelomicno odrodjen od svoje matice, ali ne potpuno. I upravo zbog ovakvih komplikacija je glupo pricati o nacionalnosti. Svako je ono kako se osjeca.

Dexter

02.08.2015. 03:11

Sustina je u recenici - "Фрипорт" и Канађани до сада у околини Бора открили 65 милиона тона руде са средњим садржјем бакра од 2,6 одсто и злата од 1,5 грама по тони!- Enormni sadrzaji su zapravo otkrivrni na jednoj od mnogobrojnih busotina tako da ne mora da znaci da ce ikada neko organizovati eksploataciju. Vest je senzacionalisticka. Ili je svesna laz ili je neproverena indicija da necega znacajnog ima.

baunti

03.08.2015. 02:39

@Dexter - Tacno tako. Da bi bila isplativa, eksploatacija obicno ukljucuje vadjenje nekoliko ruda zajedno, i njihovo rafinisanje na povrsini. Ali ko zna, dobro bi bilo za onaj kraj da se pocne sa nekim poslovima. Vec predugo tamo traje unistavanje svih pogona proizvodnje.