Paklene vrućine tek čekaju Srbiju

Bojana Caranović

26. 07. 2015. u 10:41

Паклене врућине тек чекају Србију
Ovaj jul jedan od tri najtoplija u 130 godina, stručnjaci upozoravaju na klimatske promene. U avgustu blago zahlađenje. "Pakao" u septembru. Očekuje nas blaga zima. Temperatura za 1,5 stepeni viša nego na početku veka

OVAJ mesec svrstaće se u tri najtoplija jula u poslednjih 130 godina, ali rekordne temperature iz 2012. godine neće biti oborene. Iako sunce prži bez pauze već danima, bez kapi kiše i tek retkim daškom vetra, za meteorologe je jul prirodno najtopliji mesec u godini, a vreline koje bukvalno prže Srbiju, nisu iznenađenje. Stručnjaci ipak upozoravaju da su pred nama sve toplija leta, s obzirom na to da su temperature povezane i sa globalnim otopljavanjem.

Po rečima Stanka Sparavala iz "Meteosa", period od 15. do 31. jula uobičajeno je najtopliji u godini. I u tom intervalu obaraju se svi rekordi. Već od avgusta dani su kraći i temperature iznad 40 stepeni Celzijusovih nisu očekivane.

- Sa jedne strane, to da je jul vreo nije ništa novo, ali činjenica je da se klima menja i da su leta toplija - kažu u "Meteosu". - Svi toplotni rekordi oboreni su u poslednjih 15 do 20 godina. Osmi mesec 1992. godine imao je prosečnu temperaturu 26,8 stepeni Celzijusovih, a ove godine jun je imao "samo" 21,7, dok će jul biti među tri najtoplija jula ikada izmerena. Za avgust se očekuje zahlađenje i osveženje, kada će i temperature pasti na podnošljivih do 30 stepeni Celzijusovih. Leto 2012. godine, ipak drži rekord najtoplijeg od kada merenja postoje, sa prosečnom temperaturom 25,7 stepeni Celzijusovih.

PO rečima Gorana Pejanovića, pomoćnika direktora Nacionalnog sektora za klimatske promene, sve toplija leta i u Srbiji mogu da se gledaju i u kontekstu klimatskih promena.

- To što se temperature povećavaju iz godine u godinu jeste povezano sa globalnim otopljavanjem, nekontroisanim emitovanjem ugljen-dioksioda u vazduh i svim ostalim elementima koji utiču na klimatske promene - kaže Pejanović. - Temperatura je za 1,5 stepeni veća nego na početku veka, a do 2100. očekuje se da će porasti za još od tri do četiri stepena ukoliko ne dođe do realizacije sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na svetskom nivou. To je velika i ozbiljna promena i podatak koji bi trebalo da zabrine. Možemo da očekujemo da će ovako toplih i toplijih leta u Srbiji biti sve više, jer tendencija jeste na porastu temperature.

Po Pejanovićevim rečima, kao posledica globalnih promena klime registrovane su i promene u intenzitetu i učestalosti pojave klimatskih ekstrema.

PROŠLA, 2014. godina je bila najtoplija godina u svetu otkad postoje instrumentalna merenja, a u Srbiji najkišovitija i druga najtoplija. Ove godine, temperatura okeana u ekvatorijalnoj oblasti Pacifika viša je za dva stepena, tzv. El Nino, što će doprineti povećanju globalne temeperature za 0,1 stepen narednih desetak godina.

- U Srbiji je jun 2015. bio veoma topao, a do sada jul ekstremno topao i ekstremno sušan - kaže Pejanović. - Odstupanja temperature su bila za 3-4 stepena viša u odnosu na prosečne vrednosti za period 1981-2010, tako da se ovogodišnji jul približio rekordno toplom julu 2012. Takođe, registrovan je značajan deficit julske količine padavina.

Ovaj jul prolazi uz meteorološku karakteristiku - ekstremno topao, a avgust će biti znatno prijatniji. U Hidrometeorološkom zavodu Srbije pre novembra ne mogu da daju ozbiljnije prognoze za zimu, ali po Pejanovićevim rečima, klimatske promene uslovljavaju da i zime budu sve toplije.

U CELOJ Srbiji se očekuje topao i sušan avgust sa temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka za oko tri stepena. Klimatski izgledi pokazuju da će i septembar biti natprosečno topao sa količinom padavina u granicama prosečnih vrednosti u većem delu Srbije. Treba napomenuti da će i pored ovakvih uslova sporadično postojati mogućnost da u planinskim predelima bude više padavina usled razvoja konvektivne oblačnosti i pojave intenzivnih pljuskova.


ZAGREVANjE

- Globalna prosečna temperatura porasla je za 0,8 stepeni u odnosu na predindustrijski period, a u Beogradu, od kada su počela merenja 1888. godine, za više od 1,5 stepeni - kaže Pejanović. - Najviši rast je zapravo zabeležen od 1970. godine, a poslednja dekada je bila najtoplija do sada. Zagrevanje atmosfere prati zagrevanje i povećanje kiselosti svetskog okeana. Smatra se da je u periodu od 1971. do 2010. godine svetski okean akumulirao preko 90 odsto viška energije nastale zbog radijacionog debalansa usled povećane emisije gasova sa efektom staklene bašte.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Dragan

26.07.2015. 12:19

Interesantno, cim desetak dana temperatura malo poraste, takozvani i samozvani "strucnjaci" upozoravaju na globalno zagrevanje. Prosle godine, kada je u leto nismo imali 5 normalnih letnjih dana niko to nije tumacio nekakvim globalnim zahladjenjem.

brate

26.07.2015. 13:20

@Dragan - nisu to ""samozvani"" strucnjaci..nego ljudi koji CEO ZIVOT posvecuju pracenju klimatskih desavanja i promena sto i ""slepi vide""...ako hoce..ali i ti razmisljas kao vecina u srbiji ""lako cemo""nas to nece zadesiti""...a kad se nesto desi onda kuku lele ""proradio harp"" i ostale budalastine...zapamti jedno..nebih voleo da budem u kozi onih koji budu ziveli na ovoj planeti za 100 godina...severni i juzni pol se tope..kao posledica bice...sve toplije...poplave..nezapamcene kise za kratko vreme.

Slabo ste to pratili

26.07.2015. 15:26

@Dragan - posto nista od toga sto prognozirate, ne bude. Statistika moja dika... I pre 20000 godina, bilo je slicno, pa pretekosmo... I nema veze s nama, priroda je to.

Sasa KG

26.07.2015. 14:03

Ne razumem, pa leto je. Kakvo crno globalno otopljavanje, pa prošlo leto se raspadosmo od kiše, i tada je bilo globalno otopljavanje krivac. Ajde ne pričajte ludosti kafa ni sami niste svesni i sigurni oko tog zagrevanja globalnog. Leto i treba da bude vrelo, zima sa snegom i hladna, jesen sa kišama i opalim lišćem, proleće nestabilno kiša-sunce... Ko vas plaća da trujete narod glupostima.

Slavko

26.07.2015. 15:10

Ukoliko bi se zasadilo 10-20 milijardi stabala drveca u Sahari, Evropa bi bila mnogo manje izlozena toplim vazdusnim masama iz Afrike koje kod nas donose vruci vazduh koji znatno povecava temperaturu vazduha. Jedino je problem kako resiti problem navodnjavanja, mada i to nije neresivo.

Горани

26.07.2015. 15:41

@Slavko - Па да ли 10 милијарди или 20 милијарди стабала??

Revizor

26.07.2015. 16:04

@Slavko - Gadafi je to resio, taman kada je hteo da zavrsi sisteme za navodnjavanje, ubili ga! Bolje demokratija nego plodne povrsine i zelenilo!

Bojan

26.07.2015. 15:37

Svakome je bilo jasno šta nam sledi još 1999 kada je Vatikan bacio radioaktivne bombe na ovu plodnu ravnicu, koja rađa hiljadama godina. Evo, sad nas spališe sa HAARP-om letinu . HAARP ke klimatsko orujee u rukama vatikanskih jezuita pomoću koga izazivaju klimatske katastrofe.

Pustinja

26.07.2015. 16:09

@Bojan - Bojan@↪. Srbija nije plodna ravnica! Osim Vojvodine Srbija je vise brezuljkasta! Ravnicom ali onom neplodnom moglo bi se okarakterisati ovo tvoje razmisljanje!!

Ash

26.07.2015. 18:00

@Bojan - Tebi treba stručna pomoć, ne zato što ovo pišeš i truješ decu dezinformacijama, nego zato što misliš da si u pravu, a to je dijagnoza koja ima ime.

Утеривач

26.07.2015. 20:38

@Bojan - "Пустињо" наша драга : Метафора је једно а буквалиста нешто сасвим друго а ви се пронађите!

Uterivac gluposti

27.07.2015. 00:48

@Bojan - Uterivac@ Ti u "predavanju "o HAARP- u i Vatikanu vidis metaforu??!! Prosvetli nas molim te!

Miki

26.07.2015. 17:26

Ma dajte, prestanite da zastrašujete ovaj napaćeni narod, vi mi pa znate kakve će vrućine biti

Milos

26.07.2015. 17:45

Joj sto sviraju klincu i ovi meteorolozi. Neki dan je bio clana u kome su pricali da nije moguce izracunati temperaturu za vese od 2-3 dana, a i to je pitanje. A sad kao znaju kakav ce biti septembar i zima. Gluposti, a to da se klima menja nije nista neobicno, planeta Zemlja je prolazila kroz razne klimatske periode i to sto je ova godina suncana, a prosla je bila izuzetno kisovita ne treba nista da nas plasi, jer je to sasvim normalno...

Утеривач

26.07.2015. 20:35

@Milos - Иначе на глобалном нивоу задњих 17-18 година се просечна темература не мења упркос свим катаклизмичним прогнозама и нико не зна зашто,само се то прећуткује јер онда ништа од приче о "глобалном загревању" и утицају човека на климу!

Zagor

26.07.2015. 18:15

Jedva sam preživeo na vrućini 10 dana i to bez klime i nisam izašao na bazenu jer ne podnosim velike gužve. Stvarno mrzim leto, RHMZ koriste mašinu HAARP-a!