Bivši štićenik se odužio “Sivom domu”

S. Babović

ponedeljak, 06. 07. 2015. u 23:16

Бивши штићеник се одужио “Сивом дому”

Upravnik VP doma i supruga pokojnog štićenika

Porodica M. K. (71), znankog kao Lajka, koji je u Nemačkoj stekao ugled i bogatstvo, dostavila je poklon po želji nekadašnjeg maloletnog prestupnika koji je u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu boravio od 1961. do 1965. godine

BIVŠI štićenik Vaspitno-popravnog doma iz Kruševca za života je zaveštao vrednu majstorsku opremu za ustanovu koja mu je promenila život. Ovog vikenda iz dalekog Frankfurta porodica M. K. (71), preminulog pre tri godine, dostavila je poklon po želji nekadašnjeg maloletnog prestupnika koji je u "Sivom domu" boravio od 1961. do 1965. godine!

U domu nema više vaspitača koji su poznavali štićenika pod nadimkom Lajka, ali je udovica insistirajući na anonimnosti potvrdila da se njen suprug često prisećao vremena kada je zbog krađe bio u kruševačkom domu. Priča jedinstvena i za ustanovu gde ne pamte sličan primer.

- Moj suprug je imao teško detinjstvo, živeo je sa samohranom majkom i sestrama i pokušavao je da ih izdržava - svedoči za "Novosti" udovica M. K. - Krenuo je stranputicom u životu i dospeo u vaspitnopopravni dom. Pričao mi je da je bilo teških i lepih dana. Pokušavao je i da pobegne. Ipak, vaspitači su mu promenili život. Jedan majstor, po imenu Rade, rekao mu je: "Lajka, ja ću da ti dam zanat u ruke, to će biti tvoj hleb".

Tako je i bilo. Lajka je vredno izučavao zanatske veštine. Učio je i za bravara, glodača, frizera, pekara, limara. Kada se konačno našao na slobodi otišao je u armiju JNA, a potom, 1969. godine prešao granicu.

- Bio je izuzetan majstor, gde god je radio čudili su se kako je tako svestran i sposoban i raspitivali se koju je to zanatsku školu naučio - priseća se Lajkina supruga. - Kada je odlazi u penziju bio je rešen da nešto pokloni ustanovi. Došao je u Srbiju pre četiri godine sa zetom i video da bi mogao da kupi opremu za frizersku radionicu. To je i učinio, ali ga je bolest omela da lično isporuči donaciju. Konačno sam sada imala prilike da ispunim njegovu želju.

Vaspitač Radomir Karajović dočekao je Lajku pre četiri godine kada je prvi put nakon izlaska došao do doma.

Radomir Karajović

- Sećam se dobro da je hteo da podigne ovde stečenu diplomu, jer mu je trebalo za penziju - priča Karajović, koji je u to vreme radio ispred VP doma u restoranu. - Imao je želju da sve vidi, a svega se i sećao. I tada je želeo nešto da daruje. Bio je vidno potresen. Tada dom nije bio renoviran, a nisu bile ni nove zgrade, sve je bilo kao kada je bio tu kao dečak. Ostali smo u kontaktu sve do njegove smrti. Javljao se na 15-20 dana. Ne čudi me što je uspeo u životu, jer je bio vredan i častan čovek.

Upravnik Ivan Mijailović ističe da je ovo prvi put da se jedan štićenik u dugoj istoriji konkretno oduži VP domu.


OSTAJE ŽAL

- PRONAŠLI smo Lajku u evidenciji, iz ustanove je otišao tačno 8. marta 1965. godine - kaže za "Novosti" Ivan Mijailović. - Ostaje samo žal što nije lično bio u prilici da nam pokloni opremu, ali smo zahvalni porodici koja je putovala dva dana da bi mu ispunila želju. Verujem da je ovo sjajan primer našim štićenicima kako odavde mogu da izađu kao školovani i korisni članovi naše zajednice. Za to ih i pripremamo.

Komentari (1)