Ulepšao sam žene Ronalda Regana i DŽordža Buša

Marko Lopušina

24. 05. 2015. u 17:17

Čuveni američki hirurg, srpskog porekla, dr Borko Đorđević u memoarima otkriva. Pod nož išle Beti Ford, Nensi Regan i Rozarija Karter. Od Ronalda Regana i DŽordža Buša dobio visoka priznanja

Улепшао сам жене Роналда Регана и Џорџа Буша

Dr Đorđević i Rozalija Karter

IMAO sam privilegiju da kao hirurg ulepšavam lica prvih dama Amerike. Moji pacijenti bile su Beti Ford, supruga predsednika DŽona Forda, zatim Rozarija Karter, supruga predsednika DŽimija Kartera i Nensi Regan, supruga predsednika Ronalda Regana. Kada tokom ovog leta otvorim kliniku u Beogradu, nameravam da svoju umetnost lepote ženskog lica i tela približim i pravim damama u Srbiji!

Govori ovako, eksluzivno za "Novosti", doktor plastične hirurgije, Amerikanac, srpskog porekla, Borko Đorđević iz Palm Springsa. Osamdesetih godina prošlog veka bio je najpopularniji plastični hirurg u SAD. Za njega Amerikanci i danas tvrde da je "svojim umetničkim vezom sa skalpelom usrećio najmanje 16.000 žena". Poštujući pravila diskrecije, o svom uspehu doktor Đorđević, namerava da piše u memoarima "Moj život u Holivudu".

Rođen u Pirotu u ratno vreme, dok su se njegovi roditelji povlačili iz Beograda prema Bugarskoj, mašato je da radi kao lekar u prestonici. Kada nije dobio specijalizaciju ginekologije, otišao je kod dede u Ameriku. Završio je studije u NJujorku, specijalizaciju plastične hirurgije u Kolumbusu i posle bolničkog iskustva, odlučio da ostvari američki san.

"ZAHVALNICE" - RONALD Regan mi je dao Medalju za zasluge u Republikanskoj partiji. DŽordž Buš mi je dodelio Orden za posebne zasluge u SAD i zlatni sat sa gravurom - otkriva nam dr Đorđević.

- Lekciju o lepim doktorskim manirima koju sam naučio od doktora DŽona Terija, odmah sam primenio u svojoj lekarskoj praksi. Želeo sam da javnost i pacijenti upamte moje ime. Metod mi je bio loš, jer sam odlučio da malo radim, a puno da zaradim. Otvorio sam ordinaciju u Palm Springsu u sunčanoj Kaliforniji. Stavio sam duple cene operacija, da bi tako probrao klijente i manje radio. Dogodilo se suprotno, pacijenti su počeli da nadiru kod mene - seća se on svog života s kraja sedamdesetih.

Po Kaliforniji se govorilo da je mlad, dobar, ali malo skup. Na takvu preporuku reagovala je Beti Ford, supruga predsednika DŽona Forda, koja je 1979. godine dr Đorđevića igrom holivudskih slučajeva učinila slavnim.

- Idem u Palm Springs da sredim čitavo telo i postanem američka lepotica - govorila je Beti Ford novinarima.

Prva dama Amerike, svedoči dr Đorđević je došla na "generalnu popravku", jer je njegov kolega, koji je operisao napravio određene propuste.

- Imala je podočnjake, naduveno lice i smežuranu kožu vrata i prsa. Američki mediji su, na osnovu naših zajedničkih fotografija, nagađali da smo u sentimentalnoj vezi i da sam ja njen "zlatni dečko". To mi nije smetalo jer sam izbio na listu popularnih ličnosti u SAD - priznaje Đorđević.

Lori Nikson, Nensi Regan, Barbara Buš, Rozari Karter i Beti Ford

Na vrhu popularnosti narednih desetak godina držale su ga čuvene sestre Gabor. Ove Mađarice jevrejskog porekla imale su reputaciju evropskih dama i lepotica, koje su bile gošće najbogatijih Amerikanaca. Majka Žili Gabor se brinula o svojim ćerkama Zazi, Evi, Mariji i Lindi, ali i o još dve stotina "gaborica", koje su bile skupe dame za zabave.

- Žili i Zazu Gabor sam četiri puta ulepšavao. Evi Gabor sam u 67. godini uradio lice tako lepo da je potom snimila još pet holivudskih filmova. Zaljubila se u mene i šetala me po Beverli hilsu u belom toksidu i belim cipelama. Večno lepe i uspešne sestre Gabor držale su me uz sebe i tako pokazivale moć mojih hirurških ruku - kaže ovaj Srbin koji je Amerikance naučio da pišu i izgovaraju njegovo prezime bez greške.

Starenje kože je bio problem i za Rozariju Karter, suprugu predsednika DŽimija Kartera. NJu je Đorđević upoznao preko jednog demokratskog senatora.

- Radio sam joj lice, vrat, grudi i ruke. Bila je vrlo zahvalan pacijent, kao i većina Amerikanki. One se ne boje operacija. Prihvatila me je kao prijatelja i omogućila mi da se upoznam sa predsednikom DŽimijem Karterom.

Poznati hirurg u ordinaciji

Slično iskustvo imao je i sa Ronaldom Reganom, kog je znao dok je bio guverner Kalifornije i njegovom suprugom Nensi.

- Jedna komšimnica iz Palm Springsa mu je dovela Nensi Regan, kojoj sam samo radio korekcije lica oko očiju, koje je trebalo da istaknem. Nensi Regan mi je potom preporučila dosta drugih dama iz Bele kuće, a i pomogla mi da bliže sarađujem sa Ronaldom Reganom - kaže Đorđević.

Priznaje da tajna njegove plastične hirurgije ili kako je naziva umetnosti lepote, nije u njegovim veštim rukama i prstima kojima "plete" po licu i telu, već u njegovoj glavi, koja ume da odlično proceni mogućnosti pacijenta da podnese i da se ponosi svojom operacijom. Kada mu pacijenti kažu da svakog dana kada se pogledaju u ogledalu pomisle na njega, dr Borko Đorđević zna da je dobro obavio posao. Svoje doktorsko iskustvo opisao je u petotomonom udžbeniku za studente plastične hirurgije. Doktor je vanredni profesor na BU i redovni profesor Univerziteta u Nišu. Ima poziv sa BU da predaje na engleskom odeljenju Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali bi i dalje da radi u operacionoj sali.

KOMŠIJA OBAMA

NA vrhuncu popularnosti dr Đorđević je na brdu u Palm Springsu kupio vilu. Prošle godine njegov komšija postao je aktuelni američki predsednik.

- Barak Obama je nedavno kupio kuću pored mene. U Palm Springsu namerava da živi kada ode u predsedničku penziju. Platio je 4,5 miliona dolara. Lako će Obama da je otplati, jer u Americi bivši predsednici svoje govore i prezentacije naplaćuju i po 150.000 dolara - računa dr Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Brica-Berberin

24.05.2015. 20:33

Ruke ti se pozlatile. Prva musterija ti mimi oro, pa kad krene cela estrada, ima da zgrnes vecu lovu ovde nego sto si tamo za sve ove godine.

Маја М.

25.05.2015. 15:18

@Brica-Berberin - Тешко... дотичној нема помоћи.

Lola

15.03.2016. 22:17

Na šta li su ove babe ličile pre ulepšavanja kad su posle ovako ružne .