Vruće na Balkanu, u Beogradu 38 stepeni

Tanjug

07. 05. 2015. u 14:57

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena

Вруће на Балкану, у Београду 38 степени

Foto Nikola Fifić

BEOGRAD - Američka meteorološka firma "Ekjuveder" objavila je prognozu za leto ove godine na području Evrope prema kojoj će biti veoma toplo na Balkanu s tim što se u Beogradu i Bukureštu očekuju i temperature više od 38 stepeni Celzijusa.

Talas vrućine zahvatiće Balkan od sredine jula kroz ceo avgust, a temperatura će danima prelaziti 32 stepena.

U najtoplijim periodima leta, nekoliko dana temepatura će ići iznad 38 stepeni Celzijusa i to verovatno u gradovima kao što su Beograd i Bukurešt, navodi se u vremenskoj prognozi.

"Predstojeće leto biće u oštroj suprotnosti sa prošlogodišnjim kada je prevladavalo vlažno vreme", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Oblast visokog pritiska dovešće do stvaranja vrućine od Balkana do regiona Crnog mora gde će biti i perioda suše.

Prema američkim meteorolozima, mnogo vlage na većem delu Balkana prošle godine, sprečiće širenje suše ali će ona ipak imati uticaja na poljoprivredu i umanjiti prinos.

Meteorolog Erik Lester kaže da će sredinu leta obeležiti talasi vrućine koji ce zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope i krajeve uz Crno More.

Vrućina će, prema toj sezonskoj prognozi, obeležiti i leto na većem delu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije.

Na zapadu Španije i u Portugaliji i na području Skandinavije i na severoistoku kontinenta najavljuje se kišovito leto.

Česte grmljavinske oluje se prognoziraju i za deo srednje Evrope a posebno istočne Evrope.

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebalo izostati i u zapadnoj Evropi.

U Irskoj i Škotskoj leto bi moglo biti i hladnije od proseka, prognozira američki "Ekjuveder".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

djurdj

07.05.2015. 16:08

Ma da, kako da ne. Pre par godina su isto tako lupili, a mi smo dobili jedno lepo i dugoocekivano pravo leto. Radujte se ljudi, i ovo ce biti takvo.

Nino Belov

07.05.2015. 16:44

Ti strucnjaci meterolozi sa Accuweather su za tekuce prolece najavljivali potop na Balkanu od kisa i nepogoda a ono ceo April skoro bez kapi kise a evo i prva dekada u Maju susna samo tako. Mani te se tih prognoza za tri meseci unapred. I kad daju najavu vremena par dana unapred pa i za sutradan, cesto promase i to debelo a kamoli za toliki vremenski period unapred. Ajd pozdrav.

Black Adder

07.05.2015. 19:32

Accuweather ima ogromne promašaje i za trodnevnu, a nekad i za jednodnevnu prognozu. On i Weather2Umbrella imaju samo fin dizajn i animacije, predikcije su im u drugom planu. Jedino verujem satelitskim i radarskim snimcima, jasno se vidi oblačnost prema refleksivnosti radara i tu nema da omane. Uglavnom to pratim na sajtu našeg RHMZ, ranije MetOffice sam koristio, a od dugoročnijih kompjuterski generisanih prognoza koristim samo britanski Weatheronline na nivou evropske mape, dobri su.

grobar pariz

08.05.2015. 01:42

Samo vi čekajte leto,juli i avgust...ja ga imam cele godine.I u oktobru i u decembru i u februaru a evo i sad sam ga imao u aprilu u vrelom Meksiku 20 dana.Sednem u avioni odletim na Mauricijus u sred zime u Evropi 3 puta od oktobra do marta po minimum 15 dana....Hvala Bogu da mogu evo već 10 godina tako.