Mirko Božić piše Švajcarcima o Jasenovcu

G. VILA

23. 04. 2015. u 12:49

Odlučio sam da napišem istinu o nečemu što ima veze sa mnom i mojom porodicom, kaže učenik trećeg razreda srednje škole iz Ciriha

Мирко Божић пише Швајцарцима о Јасеновцу

Mirko Božić

NE zaceljuju rane potomaka jasenovačkih stradalnika, koji su povodom obeležavanja 70. godišnjice proboja logoraša iz ovog zločinačkog ustaškog logora posetili najveće stratište - Donju Gradinu. Istina o stradnjima se prenosi i prenosiće se s kolena na kolena, gde god da su potomci jasenovačkih žrtava.

Među njima je i Mirko Božić, učenik trećeg razreda srednje škole iz Ciriha, koji je poreklom iz Petrinje u Hrvatskoj. Iako se rodio u Švajcarskoj, zahvaljujući roditeljima tečno je naučio srpski jezik.

U posetu rodbini dolazi svake godine. Došao je za Uskrs i ostao da s porodicom poseti mesto najvećeg srpskog stradanja u Drugom svetskom ratu.

Motiva je mnogo, ali je presudio onaj lični, porodični. U jasenovačkom logoru ubijena mu je skoro cela porodica s majčine strane. Deda i baka čudom su preživeli. Godinama je slušao o stradanjima i odlučio - njegova dužnost je da sve ovekoveči pismeno, u maturskom radu, koji će čitati i njegovi profesori i prijatelji Švajcarci.

- Odlučio sam da napišem istinu o nečemu što ima veze sa mnom i mojom porodicom. Rad će se zvati "Progon Srba od ustaša od 1941. do 1945. u Kozarskoj Dubici i Kostajnici". Opisaću opšti progon, ali ću, pre svega, pisati o stradanjima porodice moje majke. U Jasenovcu joj je stradala skoro cela porodica i sa dedine i sa bakine strane. Niko, osim njih dvoje, nije ostao živ. Hoću da opišem šta im se dogodilo i lično mi je bitno da to uradim - ispričao nam je Mirko.

SVEĆA

MIRKO je obišao grobna polja Donje Gradine, upoznao sve malobrojnije preživele jasenovačke logoraše i njihova jeziva svedočenja. Istinu će preneti u svoj istorijski maturski rad. Zapalio je sveću i pomolio se za žrtve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SAMO NAPRED

23.04.2015. 14:21

Mirko, prvo pišeš za sebe i svoje buduće potomstvo,za istinu i protiv zaborava samih nas-potomaka Mučenika jasenovačkih, a onda ko to hoće da sazna malo više (prošlo je 70 godina, i svašta se izmenjalo u stvarnosti).Tako su Srbi postali"loši momci"koje su toliko satanizovali da svako može da kaže:pa dobro ste i prošli. Bog je dao tebi Put spasenja u CH i Dužnost je da se spomeneš Nevinopostradalih Roda Svoga.Postoje i druge knjige sa spiskovima Žrtava. Imena mojih samo 384 čitam svake god.

nenadovic

23.04.2015. 14:56

Pisi Marko,jer je to jedini nacin da se strasni zlocini pocinjeni nad Srbima ne zaborave.Da su posle drugog svetskog rata preziveli Srbi iz bivse NDH pricali svojim potomcima i svetu o kraskim jamama,Jasenovcu,Donjoj Gradini,otvorili bi oci i mnogim Srbima iz Srbije koji do danasnjih dana,nista nisu znali o tome.Ali i Srbi iz bivse NDH su godinama cutali,sto zbog straha,sto zbog nametnutog laznog bratstva i jedinstva.Tako bi i bivse Sarajlive koji su posle rata u BIH od 1992-1995 godine

moj razočarani deda je pričao...

24.04.2015. 20:39

@nenadovic - a mi-unučad smo sve zapisivali..i mi znamo istinu, ali je neobjavljujemo, zašto?..pa kome?..onaj koji nema svoga u Spisku Jasenovčana ne može da shvati da je deda bio razočaran a ne da je imao strah. 1942. pobegao je iz Jasenovca sa svojim viđenjem stvarnosti i to nam ostavio u amanet-nama a ne vama, jer to ni onda 1945-91. nije imalo smisla, a danas (1991-...)pogotovo nema razloga da se time zamarate kad morate da razvijate Saradnju bezalternativno sa blagoslovom svetog Stepinca.

Mile

23.04.2015. 20:23

To Mirko samo piši i neka čitaju neka saznaju kosu oni. Proveriće oni nepoverljivi su ali tek kad provere biće im sve jasno

Delije sever

24.04.2015. 16:38

Pisi Mirko,mi smo kratke pameti pa sve zaboravljamo.Zato svet i ne zna istinu.

Feud

25.04.2015. 19:24

Naso je kome ce da otvara oci, u Swici vlada svp koji je grdji od nacista.