Plave bluze na plavom Dunavu

N. SUBOTIĆ

01. 04. 2015. u 14:46

Sa pripadnicima Rečne flotile na prvoj vežbi u novim uniformama. Dobili svoju uniformu posle 20 godina. Kreirana baš za potrebe brodske službe. Nove uniforme komfornije i udobnije od starih

Плаве блузе на плавом Дунаву

MORNARI Rečne flotile Vojske Srbije nisu više šareni. Maskirne pešadijske uniforme, koje su nosili više od dve decenije, juče su zamenile nove, u tradicionalnoj marinskoplavoj boji, kreirane specijalno za njihove potrebe, u skladu sa zahtevima brodske službe.

U javnosti je nove uniforme, kako objašnjava kapetan korvete Dalibor Tasić, operativac u komandi Drugog rečnog odreda, na vežbi spasavanja broda na unutrašnjim plovnim putevima, prva prikazala dežurna smena ovog odreda, mornarički ekvivalent dežurnim pilotima u vazduhoplovstvu.

Dežurna smena je, kako objašnjava Tasić, na ovoj vežbi, po dobijanju poziva na međunarodnom SOS kanalu, rečnim patrolnim čamcem 111 krenula u pomoć turističkom brodu, koji je na ušću Save u Dunav ostao bez pogona i mogućnosti upravljanja.

BOJA Uniforma, bojom dosta podseća na onu koju nose policijske jedinice. Na pitanje da li će ih, u novoj uniformi, mešati sa policijom, mornari kratko odgovaraju: "Nadamo se da neće"...

- Ovo je samo jedan od zadataka koje dežurna smena može da dobije - objašnja Tasić. - Naši mornari spremni su da u svakom momentu odreaguju na ovakve i slične izazove. Vreme reagovanja, u zavisnosti od zadatka nam je od 15 minuta do najviše sat vremena.

U akciju su ovog puta krenuli stariji vodnik prve klase Miro Gregoršek - komandant RPČ 111, njegov kolega istog čina Ivica Vučićević - motorista, desetar Andraš Horvat, takođe motorista, desetar Miljan Kovačević i razvodnik Miloš Nikolić, artiljerci. Njihov patrolni čamac vrlo brzo počeo je da seče mutne talase Ušća. Turističi brod je uočen, vezan je konopcima za patrolac i dotegljen na sigurno. Zadatak je izvršen za manje od pola sata.

- Nijedan zadatak nije jednostavan - objašnjavaju, po završetku akcije mornari u novim uniformama. - Ovog puta bilo je lakše, jer nismo morali da pazimo na džepove, koji su se često kačili za isturene delove na brodu, a i sama nova uniforma je mnogo komfornija i udobnija. Ne nosimo je dugo, ali već se veoma lepo vidi razlika. Nadamo se da će se i u daljem korišćenju pokazati kao kvalitetna.

PRUGE

Mornarska majica, sa karakterističnim plavim i belim prugama, koje simbolišu talase i penu na njima, ponovo se vratila u uniformu. Istina, koristiće se samo u letnjim danima, a pratiće je tamnoplave kratke pantalone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

dusan

01.04.2015. 15:58

Da Ameri stave sipu na glavu i vojska bi stavila istu je li to RRF ili deo Maricevog tima.Helikopteri i avioni padaju a ministri predsednik vlade menjaju odoru RRF da lice na 6 flotu.Nemase para izgleda da su izgubili kompas.

Sailor

01.04.2015. 18:20

@dusan - Ala si se nalupao gluposti!!! RRF kako si nazvao ovu jedinicu VS ne postoji vise od 10godina. Sada je samo RF (Recna flotila), a ovo sto je predstavljeno je 2.RO kao sto pise u tekstu. Prvo i osnovno je da treba da znas u kakvim uslovima zive i rade ovi ljudi, i da je ova uniforma samo 1 KAP onoga sto oni zasluzuju, sobzirom na sta su sve izlozeni i oni i njihove porodice.... Odmah se proziva Vlada Srbije, odmah neke price, nikada niko nije zadovoljan i kada se nesto lepo desava...

Dragi

01.04.2015. 21:05

Kakvi mornari kada nemamo more.Mislim da bi ove poslove trebalo da radi isključivo policija

alex miles

02.04.2015. 05:14

@alakazam - Dakle, stvarno izgleda kao neka razklepetana konzerva, a krece se verovatno svetlosnom brzinom, kada stigne na citavu duzinu Dunava u Srbiji za manje od sat vremena. A uniforme i , patke ce u "bezaniju".Dodjite vi kod mene u Melburn-Australija, da se malo naucite da kako izgleda Coast Guard (obalna straza).Joj !