Zapad stavio veto Srbima na Jadran

Boris Subašić

29. 03. 2015. u 15:00

Zašto velike sile nikada nisu dozvolile da Srbiji pripadne deo jadranske obale. Stav je da je srpsko prisustvo na moru predhodnica dolaska Rusije

Запад ставио вето Србима на Јадран

Srbi 1912. godine stigli do albanske obale

IZJAVA vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija da Bosni i Hercegovini treba da pripadne Sutorina u Boki izazvala je oštre reakcije na Zapadu. Protumačena je kao vaskrsavanje opasne srpske želje o izlasku na more. Ispostavilo se da je navodna izjava podmetačina i da u stvari političari Federacije BiH traže međunarodnu arbitražu da bi uzeli deo Crne Gore. Zahtev iz Sarajeva nije izazvao negativne reakcije, jer ga, naravno, nisu postavili Srbi.

Ovaj događaj podsetio je na vreme rata u BiH devedesetih kad se na lokalnom nivou pregovaralo o razmeni teritorija da bi Srbi dobili izlaz na more. One se nisu ni približile ostvarenju zbog bespogovornog protivljenja Zapada.

- Nedavno se naveliko govorilo i o nameri Srbije da kupi Luku Bar, a onda je priča bez objašnjenja zamukla - podseća istoričar dr Mile Bjelajac. - Srbija je više puta u novijoj istoriji pokušavala da teritorijalno ili ekonomski izađe na more, ali je svakog puta osujećena. To dokazuje da je i dalje aktuelan stav Zapada formiran u 19. veku da je prisustvo Srba na moru opasnost jer predstavljaju prethodnicu za dolazak Rusije u Sredozemlje. To je i razlog razbijanja zajedničke države Srbije i Crne Gore.

Turkofilska politika Velike Britanija još 1878. na Berlinskom kongresu nametnula je trajni veto Zapada srpskom izlasku na morske obale.

- Britanski ministar inostranih poslova Lord Solzberi je na pregovorima o preuređenju Balkana u kuloarima Berlinskog kongresa zastupao stav da Austrougarska okupira BiH, a da se između Srbije i Crne Gore ostavi pojas Turskoj kako bi se sprečilo njihovo ujedinjenje jer bi ono moglo dovesti do stvaranja opasne "slovenske konfederacije" koja bi se pružala "od Pirota do Jadranskog mora" - navodi dr Slobodan Vuković. - Kasnije, za vreme balkanskih ratova, gotovo sva britanska štampa je zauzela turkofilsko stanovište. Kad je došlo na red razbijanje druge Jugoslavije, ovi stavovi, odavno formirani na Ostrvu, samo su se obnovili.

Britanski stav ilustruje pismo lorda Bikonsfilda kraljici, nakon što je na Berlinskom kongresu Dobrudža data Rumuniji: "To je dogovor koji je povoljan i za Tursku i Veliku Britaniju, jer oni dobijaju morsku obalu, koja bi inače bila bugarska (ruska) i koja sada pripada jednoj antislovenskoj rasi".

- Problem srpskog izlaska na more mora se posmatrati u dve ravni, političkoj i religijskoj - kaže Slobodan Janković, geopolitikolog iz Instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju. - Na političkoj ravni, Rusija se posmatra kao velika sila i suparnik Zapada, a Srbi kao ruski saveznici i njihova predstraža na Balkanu koja se mora prva eliminisati. Na religijskoj ravni, Srbi su predstavnici pravoslavnog sveta, zbog čega su strani i manje vredni, pa je legitimno da budu izolovani, okupirani ili čak da nestanu.

Sagovornik "Novosti" naglašava da je istorijski nesporno državotvorno postojanje Srba, pravoslavne i katoličke vere, njihovih država i autonomija u jadranskom primorju u periodu dužem od milenijuma.

- Srbi tek odskora nisu na moru, pošto Crna Gora sebe više ne definiše kao državu srpskog naroda, a u Hrvatskoj ih je posle devedesetih preostao neznatan broj - kaže Janković. - Srba je u primorju sve manje jer se iz praktičnih razloga, školovanja i zaposlenja odriču identiteta, a istorija se prekraja prema aktuelnim političkim zahtevima.

Prema čuvenom delu cara Konstantina Porfirogenita "O upravljanju imperijom", Srbi već u sedmom veku žive u Dalmaciji na prostoru od reke Cetine do kraja Boke Kotorske. Novija arheološka istraživanja koja su predočila dokaze za hipoteze da su Srbi živeli u pomorju i u ranijim vremenima, osporila je "zvanična dogma" koja je ukinula i izučavanje nacionalne arheologije. Neki smatraju to krajem jednog procesa dugog trajanja koji je počeo 1204. s Četvrtim krstaškim pohodom iza koga su stajali papa i Venecija, koji se okončao uništenjem kulturnog centra pravoslavnog sveta Konstantinopolja. Od tada je Venecija postala monopolista u pomorskoj trgovini Sredozemlja i centar širenja netolerancije prema pravoslavlju.

KNEZ UBIJEN ZBOG MORA KNEZ Mihailo ubijen je u trenutku kad je bio u fantastičnim odnosima sa bugarskim prvacima koji su planirali da naprave državu koja bi bila savez Srbije i Bugarske i kojom bi vladao knez Mihailo i njegovi potomci, navodi Slobodan Janković:
- Takva država, koja bi se u savezu sa Crnom Gorom prostirala od Jadrana do Crnog mora i po poziciji, veličini i brojnosti bila suverena i respektabilna, nije odgovarala ni Zapadu ni Rusiji. Rusi su smatrali da je Bugarska njihova tvorevina i interesna zona i nije im se dopadalo da Srbija preuzme vodeću ulogu na Balkanu. S druge strane, posle ubistva kneza Mihaila predložili su da srpski presto uzme crnogorski knez Nikola.

- Politički život Srba u Dalmaciji u vreme vladavine Mletačke republike pa i dalje sastojao se u religioznom čuvanju nacionalnih tradicija na domu i u odbrani srpske nacionalne crkve - zabeležio je Lujo Bakotić, pravnik, publicista, leksikograf, diplomata koji se smatrao Srbinom katoličke vere. - Za vreme vladavine Mletačke republike vođena je živa akcija pokatoličenja srpskog stanovništva. Srbi su nastojali da dobiju priznanje svoje crkve, ali u tome nisu uspevali sve dok Mletačka republika nije pala i dok u Dalmaciju nisu došli Napoleon i francuski vojnici.

Međutim, bokokotorski Srbi, čuveni pomorci Bokelji, dolazak Napoleona su videli kao opasnost za svoj poseban slobodni status koji su uživali čak i u Mletačkoj republici. Spremili su flotu i vojsku za borbu, a u pomoć im je došla i ruska flota sa 3.000 vojnika i crnogorska vojska koju je predvodio vladika Petar Prvi Petrović NJegoš.

- To je bilo prvo pojavljivanje Rusa u Jadranskom moru i uplašilo je Engleze, čija je flota preuzela monopol u Mediteranu - kaže Janković. - Zbog opšteg sukoba sa Francuskom, oni nisu preduzeli ništa protiv Rusije, ali su iskoristili prvu sledeću priliku i podstakli Krimski rat. Velika Britanija, Francuska, Kraljevina Sardinija i Turska zajedno su napale i porazile Rusiju. Uzrok napada je bilo njeno širenje na Crnom moru, koje se smatralo pretečom izlaska u Mediteran. Od tada postoji i jasno vidljiv kontinuitet sprečavanja povezivanja Srbije sa okolnim državama i morskom obalom.

Srbija se geografski nalazi u centru Balkana, na jednoj od ključnih evropskih trasa Moravsko-vardarskoj dolini, koja se ovde ukršta s Dunavom. Povezivanje sa Crnom Gorom izvelo bi je na Jadran a s Bugarskom na Crno more, što je teorijski prednost, a u praksi se pokazalo kao otežavajuća okolnost. To se pokazalo i tokom balkanskih ratova kad je Srbija posle velikih pobeda prvi put shvaćena kao ozbiljna regionalna sila, naročito kad je njena konjica ujahala u Drač, a deo vojske došao u pomoć crnogorskim snagama koje su opsedale Skadar.

Jovan Cvijić objasnio je neophodnost izlaska Srbije na more zbog ekonomskog oslobođenja od austrougarske i turske blokade: "Sada je već svaki seljak na svojoj koži osetio ono što su najpre utvrdili engleski publicisti, da je Srbija opkoljena zemlja, a Srbi uhapšen narod. Tek sa izlazom na Jadransko more Srbija bi imala uslova za ekonomsku samostalnost."

- Zapadne sile to nisu dozvolile, austrougarski i britanski brodovi 1913. su zajedno bombardovali srpske položaje - kaže Janković. - Iako su samo godinu kasnije bili neprijatelji u Velikom ratu, kad je reč o Srbiji interesi su im bili isti: sprečavanje nastanka jake i nezavisne države na Balkanu.

PREKRŠTAVANJE SRPSKOG POMORJA

DOKUMENT iz franjevačke crkve u Stonu na Pelješcu svedoči da je ova oblast bila nastanjena pravoslavnim Srbima sve do 14. veka.

"Pre nego što je ova zemlja došla pod ruku gospode dubrovačke stojala je podložna šizmaticima (pravoslavnima) i patarenima. Niti je tu spomena bilo o katoličanskoj crkvi, već su tu kaluđeri i svešetenici rascijanski živili", beleže franjevački fratri 1344. kad su Dubrovčani otkupili celu oblast Stonski rat od cara Dušana.

U Stonu je stolovao knez Miroslav, brat Stefana Nemanje, a u Bogorodičinom manastiru u obližnjim Lužinama je 1219. Sveti Sava ustanovio Humsku episkopiju, sa 10 crkava, jer je većina stanovništva bila pravoslavna. Za razliku od srpskih vladara koji su darivali i katoličke manastire, novi dubrovački gospodari su odmah proterali pravoslavno sveštenstvo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Светосавац

29.03.2015. 15:24

Ово има смисла што се историје тиче и због чега смо ми данас у оваквој ситуацији. Треба историја да се прочешља добро од времена Христа па до сада, па ком се свиди, добро, а ком не опет добро, али знамо на чему смо.

СВЕМИР

29.03.2015. 15:33

Опште позната чињеница јесте да су Срби насељавали приморске области које су се касније уобличиле у мање државе Паганију, Захумље, Травунију и Дукљу, стога део источне обале Јадранског мора, од реке Цетине до Скадарског језера, јесте српска обала. Ради империјалних амбиција, западних и југо - источних капиталиста, извршено је геноцидно чишћење српског народа у физичком, ентичком и културном смислу. Нажалост, данашњи становници заборављају српску прошлост, прихватајући већ наметнуту будућност!

Коле

29.03.2015. 15:57

Брисање србског присуства у унутрашњости преузеле су пак нове нације и старе националне мањине са хипертрофираним правима. Тако су Монтенегрини Савино језеро (Св. Саве) на Дурмитору, вековима међу Србима познато под тим именом, прозвали Црним језером, а Савине изворе код Плава преименовали су у време комунизма у Али- пашине, како их Монтенегрини и данас искључиво зову.Македонци су присвојили све србске средњовековне и касније цркве и манастире, Шиптари Стару Србију од Митровице до Скадра и Љеша.

King

29.03.2015. 16:32

Nasa vecita i glupa deviza ko tebe kamenom ti njega hlebom! Dok su nasi vladari gradili katolicke manastire , nova vlast je proterala sve pravoslavno iz Dubrovnika...

sasa

30.03.2015. 11:13

@KGB - to necemo mi, to hoce 'on', jer je za to placen nasom imovinom-dobio je slobodu da nas pljacka ne pitajuci narod gde zeli da mu bude buducnost! a veci deo naroda en zeli ni eu ni rusiju, jer su nam i jedni i drugi dokazani neprijatelji. u tekstu ste mogli da procitate da nam ni rusi ni englezi nisu dozvolili izlazak na more, a ja bih dodao da se ni rusi ni englezi nisu mnogo tada pitali, ali da je idiotska dinastija na vlasti, uz zdusnu pomoc radikalskih politicara, odlucila da se hegemonise.

momo

29.03.2015. 17:46

Израелски председник владе Нетањаху, пре пар месеци приликом гостовања нашег председника владе, дао одговор ко су Срби. ХВАЛА велика господину и очигледно нашем пријатељу.

Đura Zmaj

29.03.2015. 20:06

@Milos - Miloš S. Milojević je u "ODLOMCIMA ISTORIJE" napisao i opisao gde su i kada su Srbi živeli.

Joško

29.03.2015. 20:07

Pa Srbi nigdje na moru nisu većina, nikad nisu ni bili. Kakva su to pitanja? Umjesto da racionalizirate svoje stanovništvo, vi ga izluđujete.

Marko

29.03.2015. 21:02

@Joško - Boli tebe komsija, to sto znas da Dalmacija nikad nije pripadala Hrvatskoj, da je oteton prokleto i da je samo pitanje vremena kad ce se istorija ponovo ispisati na ovim prostorima. Tocak istorije se stalno okrece, ma koliko mi bili protiv toga.

Đura Zmaj

29.03.2015. 23:30

@Joško - Po Austrougarskom popisu od 31.12.1890. Dubrovnik je imao: 6 Poljaka, 19 slovenaca, 48 Čeha, 263 Nemca, 384 Mađara, 677 Italijana i 5.823 SRBINA.

Kobac

29.03.2015. 23:40

@Joško - U Dubrovniku do kraja XIX veka su bili vecina, poslednjih 100godina nisu, politika je isterala srbe sa primorja

Joško

30.03.2015. 01:12

@Joško - To su potpuno neistiniti podatci. Frano Supilo je npr. od 1890. dalje uređivao u Dubrovniku Crvenu Hrvatsku. Bio je pravaš i Hrvat. I tada, kao i prije i poslije toga, u Dubrovniku je živjelo (i sad živi) oko 90% Hrvata.

Кика

30.03.2015. 11:06

@Joško - Јес, јес пошто сте, напујдани папом римским, себе - покатоличене Србе декретом преименовали у Хрвате. Лепо је говорио Свети Козма Етолски, за све зло на Балкану и шире кривите папу рисмкога!Само што то ви папопоклоници не поимате!

sasa

30.03.2015. 11:10

@Joško - josko, procitajte taj popis stanovnistva iz dubrovackog arhiva. jedan hrvat, a navodite supila, ne cini hrvatsku. danas imate kompletnu tradiciju i istoriju preuzetu od srba, kao i pismo, knjizevnost, kulturu, obicaje i, naravno, gene. vise od polovine vase nacije je srpskog porekla. menjanjem napisa nece se izmeniti i istina, koja je upisana u arhive, a specijalno i u genetski kod danasnjih 'hrvata'. tako da...

kimi

30.03.2015. 11:18

@Joško - hmm.. Austrougarska u cijem sastavu ste bili je lagala za podatke o popisu.. ne bih bas rekao da je tako.. al dobro brate, veruj ti u ono sto ti srcu draze ;) sve najbolje..

Jure

28.09.2015. 00:56

@Joško - Đura Zmaj ti je gore dao podatak o broju Hrvata u Dubrovnuiku, a tebi ako ti je milo napiši da je tamo još u 5 veku pre Ramzesa bilo 9 miliona Hrvata.

Djekna

29.03.2015. 22:36

Pa mi Srbi nismo uspeli ni Kosovo da sacuvamo, a vracamo se tamo negde u 14 vek! Ne budemo li gledali danasnjicu, izgubicemo i jug i sever drzave!

Bina

30.03.2015. 00:28

@Djekna - Ko ne poznaje svoju istoriju,on je nema ,a DJekna ne boj se, krv nije voda,geni su geni,pravda za sve.Kada smo preziveli pet vekovno ropstvo i bratsvo i jedinstvo nema vise problema DJekna.

Трајко Призренац

02.08.2018. 17:40

@Djekna - Ђекна, то је ХХ век! А нажалост, у праву си за север и југ...

Svetislav

29.03.2015. 23:38

Hrvatska nikada nije obuhvatala Dalmaciju i Slavoniju, sve do komunisticke Jugoslavije.Cak i u ekstremnim ustaskim dokumrntima pre drugog rata, postojao je samo pojam trojne kraljevine hrvatske, slavonije i dalmacije. Tako je posle dolaska komunisticke vlasti stvorena velika Hrvatska, koja je ukljucila i Slavoniju i Dalmaciju!

Bokelji

06.07.2015. 14:08

@Svetislav - Zato je Dalmacija dodjeljena Kraljevini od strane Italije poslije prvog rata.Toliko sto se tice tvoje kolijevke...I to ti je Srpski izraz...

Luka

29.03.2015. 23:50

Srbi su izgubili more stvaranjem Jugoslavije,da je politika bila zaokruzivanje srpske drzave i njenih granica posle pobede u I svetskom ratu,sve bi bilo drugacije danas,ali tadasnje vlasti su se borile za nekakve juzne Slovene"bracu" Hrvate i Slovence i zajednicku drzavu,sto je bilo samo na stetu Srbije i Srba,cak i u toj zajednickoj drzavi nisu uspeli da odrede granice Srbije,vec se Srbija konstantno cepkala i smanjivala.

Горан

30.03.2015. 03:01

Ма без нервозе, све су завесе пале и у следећем бум трасу који је иначе јако близу, све ће доћи на своје.

GALEB BIJELI

30.03.2015. 15:35

Pravilna odluka Britanaca! Jer- naše komšije NIKADA nisu bile pomorski narod, niti imali povezanost sa morem i pomorstvom. Istina je da dubrovački kraj etnogenetski dosta blizak istočnoj Hercegovini-dakle srpskome korpusu. Medjutim- to NIŠTA ne mijenja na stvari, posebno nakon dogadjaja 1991. i 1992.godine.Jer- nekada je u tim krajevima bilo članova ORJUN-a,radikala, itd,ali nakon jeseni 1991.g. takve ideje pokopane su za sva vremena. A vi shvatite ZAŠTO!

Ruben

30.03.2015. 16:51

@GALEB BIJELI - ako se plovi kroz germanski auspuh vi ste onda zaista "pomorski narod". I to niko i nikada nece moci da vam oduzme ; povijesno utvrddjeno

Светлана

02.08.2018. 17:35

@GALEB BIJELI - Galebe Bijeli, vi nikakvih sličnosti nemate sa Hrvatima (Zagorcima i Međimurcima), ni antropološki, ni povijesno, ni po mentalitetu, ni jezički. Vi ste Dalmatinci, veseli, druželjubivi i gostoljubivi, kao što su i svi Srbi. Pogledaj slike nadvojvode habzburškog, Ludwiga Salwatora u knjizi "Die Serben an der Adria, ihre typen und trachten". Ako baš želiš da saznaš istinu o svom porijeklu, prouči dubrovačke, vatikanske i bečke arhive (ili znanstvene radove katoličkog povjesničara Gorana Šarića).

ante

30.03.2015. 21:11

hahaha baš ste me nasmijali. Kad čovjek čita čistu glupost čak se ne može niti ljutiti. Pa pogledajte tu sliku vašeg Srbina koga ste sami tu stavili i recite na koji dio jadrana on pripada. Gdje ste zadnjih tisuću godina vidjeli na jadranu takvog lika? Je..m vas lude. Sve vas treba stjerati na Kosovo.

BRADONJA

31.03.2015. 17:18

@ante - Pa normalmo,da su te nasmijali,kad ti nije poznata "vaša"istorija ili drugačije jer je nečete da priznate!!!

Griffin

30.05.2015. 17:15

@ante - Pripada onom koji je vama "na lepe oci dat" za verno slugerisanje....Pa samo za vreme Stepinca je 300.000 Srba pokatoliceno i postadose Hrvati.Ti sada pomnozi pa izracunaj koliko ih potomaka zivi u danasnjoj hrvatskoj.A to sto pokatolicavanje traje 4 veka to na stranu..To je i besmislenbo tumaciti.Pa vi ne postojite osim Na TV kalendaru i u onoj lakrdiji od programa hrvatski kraljevi...Vi ste Plagijat.

Zadar

12.07.2018. 04:13

@ante - Ante,a hoces li se nasmijati kad najugledniji hrvatski povjesnicar profesor doktor Tvrtko Jakovina kaze;;;Mi hrvati nikad u povjesti nismo imali svoju drzavu dok nam je nisu stvorili i dali srbi.....Gospon Ante dali treba da te podsjetim da je Ivan Kukuljevic 2.Maja.1843.prvi put u povjesti u Zagrebu za govornicom progovorio hrvatskim jezikom,a Ilirski preporod je Gaj uveliko zavrsio,preuzevsi od Vuka u cjelosti srpsku gramatiku.....

profesor baltazar

17.05.2018. 10:47

zanimljivo je da se ovde poziva na dokumenta i arhive za koje niko nikada i nigde nije cuo! ozbiljan pristup analizi problema srba i njihovog prisustva na balkanu i u evropi ne moze se historijski obraditi bez npr. vatikanskih arhiva, nadalje talijanske i hrvatske arhivske gradje, kao i analiza austrijskih,nemackih i napose madjarskih arhiva, koji su bili u drzavnoj zajednici sa hrvatima gotovo hiljadu godina! pseudonaucni pristup nece dokazati da su od beca do atine od paleolitika ziveli srbi!

Јован П

17.05.2018. 13:06

@profesor baltazar - Хвала што сте се јавили да нам појасните разлику између научног и ненаучног, подучивши нас између осталог о тисућуљетним државним заједницама!Једино Вам благо замерам што, када користите туђ језик а делите лекције о науци, онда би лепо било да бар летимично познајете и његов правопис, бар у делу писања великог и малог слова.

Miris Ljubicice

18.05.2018. 17:15

Srbi su tokom cele istorije bili prisutni na Jadranu, ali i drugim morima.Tako su o Neretljanima i drugim Srbima pisali da su bili sjajni moreplovci.Imali su svoja uporista blizu danasnjeg Splita.

Милена

02.08.2018. 15:52

@Miris Ljubicice - У Дубровачком приморју почетком ХХ века није било ни једног јединог Хрвата (аустроугарски попис из децембра 1890), а слично је било дуж целог Јадрана, једино што је на северу било више Италијана и Хрвата него Срба!