Pupinov grob održavaju masoni

M. LOPUŠINA

15. 03. 2015. u 20:04

Slavni srpski naučnik na listi pripadnika slobodnih masona. Iako nikada nije javno rekao da pripada Bratstvu slobodnih zidara sahranjen je na masonskom groblju

Пупинов гроб одржавају масони

Mesto gde je sahranjen Mihajlo Pupin

VELIKI srpski naučnik Mihajlo Pupin bio je mason. Iako nikada nije javno rekao da pripada Bratstvu slobodnih zidara, on je, po svojoj volji, sahranjen na masonskom groblju u NJujorku.

Pupinov grob se nalazi na groblju Vuldaun, u Bronksu, u NJujorku. Reč je običnoj, maloj kamenoj ploči na kojoj piše "muž", jer ga je podigla Pupinova žena Katarina. Isklesano je još njegovo ime, datum rođenja i smrti. Grob slavnog Srbina nalazi se u delu groblja o kome brinu američki masoni, otkrio nam je doktor fizike Branimir Simić Glavaški, naučnik iz Klivlenda, dobitnik nagrade koja nosi ime slavnog naučnika.

Da je Mihajlo Pupin bio mason, svedoče i slobodni zidari iz Srbije, koji su ga stavili na listu slavnih pripadnika bratstva.

- Sam Pupin, međutim, nikada javno nije ništa rekao o svom članstvu u masoneriji. Pričalo se da je kao mason bio odličan prijatelj sa Vudroom Vilsonom, američkim predsednikom, takođe masonom. Sam Pupin to nikada nije potvrdio - kaže profesor Glavaški.

Istoričari srpske masonerije tvrde da je Pupin na izvestan način kao mason bio bojkotovan i od države Jugoslavije, a i od Srpske pravoslavne crkve, iako je svojim novcem (25.600 dolara) pomogao da se podigne srpski manastir Sveti Sava u Libertivilu. Pupinov grob dugo niko od predstavnika države i crkve nije posećivao.

- Uz Pupinov grob, na masonskoj parceli prilično udaljenoj od prilaza, sahranjena je i njegova supruga Katarina Sara Pupin, rođena DŽekson. Desno su sahranjeni njihova kći Varvara i zet Smit, njujorški advokat. Ovi grobovi ničim nisu obeleženi, ali su podaci o tome ko ovde počiva ubeleženi u grobljanskom planu - kaže naš sagovornik.

Inače, povodom 80-godišnjice smrti Mihajla Pupina u srpskoj katedrali u NJujorku održaće se premijera filma Save Sajka o Idvorskom i Tesli.n

VELIKAN DOBROTE

SPECIJALNI izaslanik predsednika Tomislava Nikolića, generalni konzul Mirjana Živković, u četvrtak je položila venac na grob Mihajla Pupina u Bronsku. Na lenti su ispisane reči predsednika Srbije: "Velikanu nauke i dobrote, slavnom čoveku!" Time je i u Americi, gde je preminuo 12. marta 1935. godine, odata počast Pupinu. Pomen je držao prota Đokan Majstorović, starešina hrama Sveti Sava u NJujorku.

NIŠTA OD SPOMENIKA NA BLEDU

KANCELARIJA za dijasporu je imala u planu tokom 2014. godine da Bledu daruje spomenik u prirodnoj veličini Mihajla Pupina. O tome su vođeni i zvanički razgovori, jer Slovenci smatraju da je Pupin doprineo očuvanju njihove teritorije posle Velikog rata. Kako je Kancelarija za dijasporu ugašena, a novac nije nađen za izradu ovog spomenika, Mihajlo Pupin izgleda "neće skoro da putuje" na Bled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Demokrata, EU!

15.03.2015. 20:21

Pa masoni su svugde po Srbiji, to se zna. I "kralj" njima pripada, a i ovi iz SNS! Sami to priznaju.

Deda

15.03.2015. 20:22

Gospodin Lopušina treba da zna da Srbi za sada nemaju katedrale, a dali će ih imati toćemo tek videti.

Stefan

15.03.2015. 21:54

@Deda - Uf, ali se razumemo u hrišćanstvo. Glavne, prestone crkve episkopija ili biskupija(reč je iz istog korena) kod pravoslavaca i katolika zovu se katedralne ili saborne crkve. Npr. kod mene u Banatu katedralna crkve za katolike je ona u Zrenjaninu, jer je tu sedište Biskupije Banatske, a za pravoslavce u Vršcu jer je tu sedište Banatske episkopije SPC.

zeljko

15.03.2015. 20:22

pa drugacije ne moze da se uspe u zivotu. oni cuvaju svoju bracu masone .nisam znao za ovo da je pupin pripadao bratstvu slobodnih zidara

Paja

16.03.2015. 02:18

@zeljko - Pa sto i Srbin ne cuva brata Srbina nego gleda kako da mu podmetne nogu. Svi pametni cuvaju svoje i svaka im cast na tome.

posteno govoreci

16.03.2015. 09:01

@zeljko - Pupin i masonerija su ubijedili kralja da se stvara Jugoslavija. Humana ideja, ali neostvariva.

Zoran

16.03.2015. 01:00

@Sv.Nikola - Zbog Pupina si dobio Vojvodinu. A Tesla ti je sahranjen u Americi 1943., ali ste ga preneli u Srbiju 1957.. Pupin je verovatno radio kao spijun za Zapad, ali ste dobili Vojvodinu.

dragan

16.03.2015. 08:59

@Sv.Nikola - Св,Никола, па кажите овом народу шта то Никола Тесла има са Србијом. Које су то долике ове државе које вежу Теслу за њен опстанак и нјено битисање. Наравно да нема ама баш никакаве. Сетите се Смиљана и реците: Штаје то Србија урадила да би то село осталу у рукам тамошњих срба. Наравно ништа, изузев доброте народа који нас је удомио и прихватио,али Србија није ништа урадила.

Slavko

16.03.2015. 00:36

Poznato je odavno da masoni svojataju razne naucnike, poznate licnost itd, samo da bi sebi podigli ugled koji nemaju jer se radi o jednoj opasnoj para-verskoj organizaciji direktno suprostavljenoj Crkvi Hristovoj. I taj pobednicki poklic na pocetku "... bio je mason", a odmah posle toga pise mada se nikada nije bilo javno ili tajno izjasnio kao mason. Ocigledno je nekome mnogo stalo da se on proglasi masonim iako mozda to nije bio i to samo na osnovu grobnog mesta i izjava samih masona. Cudno.

Ipsilon

31.08.2015. 17:27

@Slavko - Tako je. Nije sigurno ni bio mason. Znači masoni kažžu da je bio mason i mora da je bio. Ni po čemu se iz njegova života ne može zaključiti da je bio mason. On je bio pravi Pravoslavac, iskreni Hrišćanin u svemu. Mason nije bio ni po čemu. Osim toga tada je masonerija postal satanistička organizacija s obzirom da je biblija masonerija postala Pajkova knjiga Morali i dogme iz 1871 (ako se ne varam tad je napisana).

biljana

21.01.2018. 11:58

@Slavko - Da podsetim samo da je jedna od njegovih cuvenih recenica koje je uputio svom velikom prijatrlju Vladiku Nikolaju Velimirovicu;''Ja ne da verujem u boga,ja znam da on postoji''.Ili izjava Americkog ambasadora u Beogradu Lorensa Inglbergera na proslavi 125-godisnjice Pupinovog rodjenja;''Majkl Pupin je bio veliki covek i kao Jugosloven i kao Amerikanac,on je ono najbolje sto su nase dve zemlje mogle da daju'.

Slavko

16.03.2015. 00:36

Nigde nema toliko vesti o masonima kao u Vecernjim Novostima, to je cinjenica.Pitam se zasto.

Србин

16.03.2015. 02:53

Овај што се потписао као "Св. Никола" и написао да је Пупин сахрањен у "својој" Америци, да зна да је Пупин у својој аутобиографији за коју је добио Пулицерову награду написао "Из Панчева сам побегао у Праг јер су хтели да ме помађаре, из Прага сам побегао за САД јер су хтели да ме понемче, а из САД ћу побећи ако неко од мене буде хтео да направи Американца, а не Србина. Јер за мене постоје само три светиње, а то су моја мајка, мој српски језик и мој српски народ."

biljana

21.01.2018. 11:48

@Србин - Hvala Vama na izlozenom tekstu.Pupin je za svoju autobiografiju 1924.godine dobio Pulicerovu nagradu(Koja se dodeljuje u novinarskoj bransi).On je 29.maja 193o.god.pisao svesteniku iz Idvora Vlajku Nikolinu:''Amerikancima,Nemcima,i Francuzima mnogo se dopada opis moje srpske majke i srpskih obicaja.To mi je jako milo jer sam moj autobiografiju zato i pisao da u njoj predstavim svetu srpski narod i srpsku majku.Izuzetna popularnost autobiografije dokazuje da mi je zelja potpuno ispunjena.

GREMBA

16.03.2015. 04:08

Mihajlo Idvorski Pupin je bio naveci srbski naucnik, a Nikola Tesla najveci srbski pronalazac. To sto Pupina svojataju masoni, ne znaci da je on to i bio. Dostupnih dokaza za to nema, a on sam to nikada nije potvrdio. Bio je jako cenjen, u Americi pogotovo, pa su se (prirodno) mnogi utrkivali da budu u njegovom drustvu, kao i sam predsednik. Ako je i bio mason ( u sta sumnjam), smatram da je, na neki nacin, bio primoran na to. On se bavio naukom i verujem da nije imao vremena za tajna drustva...

Jagodinac

16.03.2015. 07:03

Masoni su bili i Dositej Obradovic, kralj Aleksandar, Nikola Pasic, Josip Broz, Koca Popovic.

Сумњало

16.03.2015. 08:49

Само чињенице: 1919. године, у Версају, Пупин је заслужан за данашње границе Србије, али је заслужан и за границе Словеније и Хрватске. Словенци то признају, хрвати никад. Пупин је распродао сву своју имовину и послао у Србију. То нико пре ни после њега није урадио. Само једном у историји САД на Белој кући, поред америчке вијорила се и друга застава. То је била застава Србије у част Михајла Пупина а наредбу је дао лично Вудро Вилсон. Добио је Пулицерову награду за књигу "Са пашњака до научењака"

cinjenice da je ...

16.03.2015. 14:17

Pupin sin ana-Marije -katolkinje ili po danasnjem Hrvatice i oca Zoltana madjara upucuju da je Mihajlo Hrvat ili Madjar,mada bi se po mjestu rodjenja-Srbija-moze smatrati srbinom,ali posto je kao mladic otisao iz Srbije i slavu stekao slavu u USA a tamo je .ostavio i kosti' naravno 'ameri' ga smatraju AMERICKIM naucnikom sto u stvari i jes

Dragojlo

16.03.2015. 20:52

@cinjenice da je ... - Kakva je to cinjenica da je MIHAJLO po majci hrvat kad je to srpsko ime.Da mu je ime Franjo ili Ante onda bi se moglo reci!!!

Рада

17.03.2015. 10:26

@cinjenice da je ... - Михајло Пупин је потомак Срба граничара, како је сам навео у својој аутобиографији "Са пашњака до научењака", награђеној Пулицеровом наградом. Мајка му се звала Олимпијада, а отац Константин. Рођен је у српском банатском селу Идвор. Ко другачије говори, или је неупућен или недобронамеран. Ови први нека посете Идвор, а други нека поведу рачуна о себи - како ће потомство о њима писати (и да ли ће). И Тесла и Пупин су Срби, рођени у Аустроугарској.

GREMBA

18.03.2015. 03:34

@cinjenice da je ... - Ha, ha, ha... Zoltan i AnaMarija... Gde si to procitao? Konstantin i Olimpijada su mu se zvali roditelji

Lornjon

17.03.2015. 05:53

Отац му се звао Константин, а мајка Олимпијада, а не Золтан и Ана Марија.

Миле

22.03.2015. 14:39

@Zoran1 - Доста више о тим лупетањима кад неко уђе у масонерију и одмах значи да је напустио православље и ушао у сатанизам.А страшне ли ствари и напустити православље.Ево скоро цело свештенство напустило па шта им фали.Лепо живе,возе се у добрим колима,дижу куле у градове.Маните се више тих црно-белих предрсуда које шире незнање.Ја сам од православаца видео довољно тако да од неких не би ни орах узео из руке.

biljana

21.01.2018. 11:08

@Zoran1 - ''Necu suditi da mi ne bi sudili''.Dovoljno je da se edukujemo citavog zivota,i tu nalazimo cuvenu recenicu;''Nasa dela govore o nama".To naravno vazi i za naseg deda Misu.

biljana

21.01.2018. 12:14

@Zoran1 - Samo da dodam ili podsetim da je svom srednjem imenu dao ne ime jednog ili drugog roditelja,vec ime mesta Idvor gde se rodio i odakle je krenuo kako je i sam rekao kada je postao Amerikanac.:''Ja nisam u Ameriku dosao po novce,nego po znanje a znanje ce mi doneti imanje''.To bi bila poruka svoj nasoj danasnjoj deci.