Bio sam Dražin 27. borac!

Dragan Vujičić

31. 01. 2015. u 21:20

Svetozar Filipović, poslednji Mihailovićev ravnogorac, o četnicima i partizanima (1): Srbija je bila toliko podeljena, čak su i sinovi vojvode Mišića bili na različitim stranama. Četnicima se priključio 15. maja 1941. godine

Био сам Дражин 27. борац!

SVETOZAR Filipović je 1945. godine označen je kao narodni neprijatelj i oduzeta mu je sva imovina i građanska prava. Godine 2001. proglašen je, kao Dražin ravnogorac, za počasnog građanina Mionice. Danas, u 90. godini, kada pred sagovornicima pokuša da napravi "inventar" svog života, prvo pominje teško ranjavanje 1944, a zatim i 17 hapšenja posle Drugog rata.

Služio je u štabu kod Draže i kod Kalabića. Poznavao je i sretao Žikicu Jovanovića Španca, Dragojla Dudića, predsednika Užičke republike. Borio se kao četnik sa partizanima prilikom oslobađanja Gornjeg Milanovca. Lično je poznavao i posećivao majora Aleksandra Mišića, sina čuvenog vojvode, i majora Ivana Fregla u Struganik. Ovu dvojicu elitnih kraljevih ofcira uhapsili su i streljali Nemci 1941. u Valjevu.

Pripremao je Svetozar operaciju spasavanja američkih pilota "Halijard" - bio je za komandama valjka koji je ravnao pistu na Galovića poljani. Družio se američkim avijatičarima i prošle godine kada su došli na proslavu u Srbiju.

Draža ga je 1943. poslao sa kapetanom bojnog broda Vladimirom Šaškijevičem da pripremi teren za iskrcavanje saveznika. Tada je ranjen, a spasao ga je nemački oficir češkog porekla Tomas, koga je Svetozar zarobio sa drugih 56 Nemaca u bici za Gornji Milanovac 1941. Ovaj nemački poručnik je tada odbio da se sa ostalim Nemcima vrati iz četničkog zarobljeništva i priključio se Dražinom štabu. Potom je promenio ime u Toma Radovanović i postao prvi čovek Britanske obaveštajne službe za Crnu Goru gde je tokom 1943. "namešten" za komandanta crnogorskih žandarma u Herceg Novom...

Sve ovo, i još mnogo više, preturio je preko svojih leđa vremešni Filipović. Danas živi u porodičnoj kući u Brežđu kod Mionice, nekih desetak kilometara vazdušne linije od Ravne gore, gde je stupio u četnike 15. maja 1941. godine kao Dražin borac broj 27. Nedavno je imao težak infarkt, ali sećanje ga služi.

- Rat me zatekao u Tivtu, kao kadeta Pomorske akademije - počinje Filipović svoju priču. - Kada su nas italijanski bombarderi napali 6. aprila, moje kolege kadeti i ja radili smo na opravci ratnog broda "LJubljana" u tivatskom "Arsenalu". Deset dana kasnije naš komandant Franc Dolinšek sazvao je kadete i rekao da je vojska kapitulirala. Naredio je "kud koji"!

Kapetan Bil Hadson (levo) sa đeneralom Mihailovićem i pripadnikom Ravnogorskog pokreta

Svetozar se sa još dva Valjevca tada uputio pešice za Srbiju. Put je trajao 15 dana. Seća se prizora kako su na planini Čemerno pronašli kraljevog vojnika koga su Crnogorci skinuli do gola "jer je kapitulirao". Oni su ga obukli. Kući, majci, stigao je 1. maja.

- Već 15. maja, kada sam čuo da da se na Grabu na Suvoboru okupila neka vojska koja neće da se preda, otišao sam tamo - svedoči Svetozar. - Draža je tada uz sebe imao 26 ljudi. Čiča me je primio oberučke. Tamo su bila i dva mornarička mašinca Franjo Seničar i Dejan Uzelac koji su me poznavali iz Kumbora i Tivta.

SUSRET SA TITOM SUSRET sa Titom, Svetozar je doživeo krajem septembra. Kako navodi, ideći putem za Struganik susreo je desetak partizana od kojih je prepoznao trojicu. Među njima je bio i Dragojlo Dudić, potonji predsednik Užičke republike sa kojim se Filipović poznavao jer je sa njegovim sinom išao u gimnaziju. - Oni su išli kući kod Aleksandra Mišića gde ih je čekao Draža - seća se Svetozar. - Bili su naoružani nemačkim mašinkama i stali su da se pozdravimo. Jednog koščatog u licu zvali su Tito. Sećam ga se dobro jer smo mi u četnicima znali da se komunistički komandant tako zove i da je to skraćenica od Terorističke internacionalne tajne organizacije.

Slučaj je hteo da Svetozar bude svedok i uspostavljanja prve veze pukovnika Mihailovića sa Englezima, a preko njih sa Vladom u izbeglištvu. Kako svedoči, u štabu na Ravnoj gori bila je vojna radio-stanica, a Dejan Uzelac je nekada služio na torpiljerki "Kajmakčalan" koja je aprila 1941. uspela da iz Boke doplovi u Aleksandriju. Koristeći brodske šifre sa "slobodnog broda" on je stupio u vezu sa engleskom stanicom za razvođenje brodova u Portšidu. Englezi su se javili da provere Jugoslovenski brod i tu im je podoficir Saša Teodorović prvi rekao da u srpskim planinama postoji pokret otpora koji vodi pukovnik Mihailović. Englezi su proveravali ove podatke sve do Vidovdana, 28. juna, kada su preko radio Londona objavili da je stvoren prvi gerilski pokret u okupiranoj Evropi.

- Sećam se da je jedino u mojoj kuđi tada bio radio na baterije te sam ga doneo u Dražin štab sredinom juna - nastavlja Filipović. - Kada je Draža preko tog radija čuo da ga "prepoznaju" Englezi, bio je zaista sretan. Već oktobra u Dražin štab stigli su engleski kapetan Hadson i naši majori Mihailo Lalatović i Zaharije Ostojić sa novim šiframa za održavanje veze sa Londonom i Bliskim istokom.

A od maja do oktobra 1941. u okupiranoj Srbiji vladao je haos. Počeli su da niču četnički i partizanski odredi. Brat sa bratom nije govorio zbog ideologije.

- Na jesen su u Dražin štab stigli njegovi sinovi Mihailo i Branko - pripoveda Svetozar. - Mihailo je spavao u mojoj kolibi i bio je fin mladić. Drugi sin Branko je bio komunista i Čiča je morao da ga sklanja iz štaba jer su se zbog njegove propagande kraljevi oficiri mrštili. Poslao je svoju decu u kosjerićki odred u Subjel kod Filipa Ajdačića.

Josip Broz Tito i Dragoljub Mihailović

VOJA I ACA MIŠIĆ

SEPTEMBARSKI pregovori o zajedničkoj borbi partizana i četnika protiv Namaca utanačeni su preko dva sina vojvode Živojina Mišića - Aleksandra i Vojislava. Ti razgovori su vođeni u njihovom porodičnom domu u Struganiku. Aca - kraljev major i Vojislav - Titov sledbenik, samo su se poljubili.

Kako priča Svetozar, saznao je da su ti razgovori trajali četiri sata i da su bili prilično neuspešni. Major Pavlović je posle svega tražio od Čiče dozvolu da sve komuniste razoruža i pohapsi, ali mu ovaj to nije odobrio. Major Aca Mišić je nekoliko meseci posle ovih razgovora uhapšen u borbi sa Nemcima i streljan, a drugi brat Voja Mišić brzo je pao u Titovu nemilost, a kasnije je zaglavio i na Goli otok. Dragojlo Dudić, posle propasti Užičke republike, nastradao je na Zlatiboru po Titovom naređenju.

Pukovnik Bejli u štabu četničkog pokreta

Sutra: Smešna pomoć Engleza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Никола

31.01.2015. 21:37

Мајору Мишићу и капетану Фреглу улицу у Београду и још неколицини српских градова !!!

Jovan Deroko

01.02.2015. 12:53

@Lee - Ma da, klasican saradnik okupatora kao i sam Draza koji zbog "saradnje" sa okupatorom dobi tri saveznicka odlikovanja : Legiju casti , posthumno od Trumana 1948, Ratni krst od DeGola 1943 i poljski orden "Virtuti Militari" od Komorovskog. Zapravo svi saradnici okupatora su dobijali najveca saveznicka odlikovanja. To je opstepoznato! :)

naranca

01.02.2015. 21:54

@Lee - Verner fon Braun major SS-a je odlikovan medaljom usa kongresa za dostignuca u raketnim naukama A DeGol ?Odakle mu je dao odlikovanje 43?Iz londonske podzemne zeljeznice........

Andra Loncaric Emigrant

01.02.2015. 09:26

"Ziv je draza umro nije dok je Srba i Srbije"!!! PS: Tito je vas i ja vam zato nisam kriv...

ростовски

01.02.2015. 20:40

Нема ни један писани докуменат о споразуму између Равногорског покрета и Немаца. Док Партизани остварују блиске састанке и споразуме, најпознатији су мартовски преговори у Загребу 1942 г. предвођени Владимиром Велебитом и Милованом Ђиласом. Наиме споразум је важио у случају искрцавања савезника на Јадранску обалу Партизани и Вермахт заједнички бране територију од Савезника. Сарадња је постојала и на Неретви. Партизани и Комунисти су бил страни елемент који је искористио велики рат.

Dovoljno je pogledati fotografije

02.02.2015. 12:14

Tito, disciplinovan, obrijan, utegnut i Draža ovako zapušten. Takva im je bila i vojska, partizani disciplinovani, a Držini banda razularena.

Дражин равногорац

02.02.2015. 15:53

@Dovoljno je pogledati fotografije - Па управо се по томе права војска познаје, док су комунисти из кафана водили маркетиншки рат против србских родољуба и припити пуцали на све што није комунистичко србски родољуби су гинули по планинама целе србске земље од македоније до словеније и од бугарске до мора са друге стране, а такође и богата историја и традиција србског народа каже да се браде пуштају у знак жалости...тако да ако погледаш слике са почетка рата нигде нећеш моћи да видиш КРАЉЕВОГ ОФИЦИРА неуредног.

мрзим Тита

05.02.2015. 09:03

@Dovoljno je pogledati fotografije - Ма да црвена банда је увек била дисциплинована ! Посебно када је требало да уништава Србски народ и интелегенцију ! Гади ми се од ових коментара ! Још увек има титића малих ! Срамота за Србију !

Раде

02.02.2015. 12:30

Дража је радио за британске интересе, а Енглези су нас гурнули у рат против Хитлера 27.марта 1941.године. Помогао је комунистима да се наоружају и тако им дао замајац за њихову безбожну револуцију. После су га ти исти комунисти убили као пса. Требао је да послуша истинске родољубе: Недића и Љотића без чије хуманитарне помоћи не би могао да опстане у србским шумама а он им је то враћао тако што је пуцао из заседа по њиховим војницима. Дража није био никакав визионар нити паметан човек...

Ko je Tito?

06.04.2015. 23:43

Nesrecni titoisti, pa vi ni ne znate ko je taj covek. Jel' imao 9 ili 10 prstiju, jel' znao da svira klavir viruozno (ovo cak i ja znam i to iz prve ruke od pouzdanog svedoka), ili je bio masinbravar? Klavir se ne uci preko noci, a narocito ne moze da se svira sa 9 ili manje prstiju.