Prema teoriji koja je objavljena u najnovijem broju naučnog časopisa “Annals of Physics”, u središtu naše galaksije se možda nalazi crvotočina koja bi Mlečni put mogla da povezuje sa udaljenim galaksijama u svemiru.

Slično kao crvotočina iz filma “Interstellar”, proračuni stručnjaka za tamnu materiju sa SISSA (Međunarodne škole za napredne studije u Trstu) ukazuju da bi se kroz singularnost u centru Mlečne staze teoretski moglo proći.

Ako uporedimo mapu tamne stvari u Mlečnoj stazi sa najnojivijim modelom Velikog praska, i ako pretpostavimo postojanje tunela kroz prostor-vreme, dobijamo ezultat koji kaže da bi naša galaksija mogla da sadrži jedan od takvih tunela, te da bi taj tunel mogao biti veličine same galaksije – objašnjava Paolo Saluči, astrofizičar i jedan od saradnika na istraživanju.

Međutim, to nije sve.

Mogli bismo da putujemo kroz taj tunel jer bi, bazirano na našim proračunima, mogao biti prolazan. Naravno da ne tvrdimo da je naša galaksija definitivno crvotočina, ali tvrdimo da je, temeljeno na teoretskim modelima, to realna mogućnost – tvrdi Saluči.


(Izvort: Telegraf.rs)