Policajac - spasilac: Opekotine će da prođu, a ja sam morao da pokušam da spasem život!

Jelena Ilić

11. 12. 2014. u 19:00

Полицајац - спасилац: Опекотине ће да прођу, а ја сам морао да покушам да спасем живот!
Reporteri „Novosti“ u poseti Stojanu Stankoviću u Bavaništu, koji je povređen u izvlačenju starice iz požara. Herojstvo i odlikovanja nisu mu bili na pameti dok se borio za dva života - Živankin i svoj

SREMSKI sokak u Bavaništu, neasfaltiran i slep, nije baš gostoljubiv u decembru, ali je gostoprimstvo i skromnost prvo što će vas zateći na kućnom pragu porodice Stanković.

Malen i skroman dom, a veliko i bogato srce ima njegov domaćin, policajac Stojan Stanković (40), koji je van dužnosti, rizikujući svoj, spasao život komšinici Živanki Jovanović (73) iz vatrene stihije koja joj je progutala kuću. Herojstvo mu nije bilo na pameti kada je ušao u vatrom zahvaćeno domaćinstvo, da ugasi požar, boreći se za dva života, Živankin i svoj. Život je pobedio, ali su ostale opekotine, koje će ovog čoveka ožiljcima podsećati da su čovečnost i hrabrost jednako važni kao i život.

Stojan se oporavlja, i ne shvata zbog čega tolika pomama za njegovim delom. Priča za „Novosti“ kako se tog 27. novembra spremao za posao u Policijskoj upravi Smederevo, kada je izbio požar.

Komšinica je pokušala sama da smiri požar, ali se vatra nije dala smiriti, te je izašla da dozove pomoć. Prva je vapaje čula Stojanova supruga Jelena, pa su joj zajedno pritekli u pomoć.

- Kada sam ušao, na „čarobnoj“ peći gorela je šerpa. Potražio sam neke stvari da ugasim vatru, ali je plamen odjednom suknuo ka plafonu. Nisam znao odakle dolazi, ali kasnije su mi rekli da je pored šporeta bila kantica sa benzinom koji se upalio - priča policajac. - Živanka nije najpre htela da napusti kuću, rekla je: „Kad sam je zapalila, neka i ja izgorim sa njom“.

Sve se dešavalo munjevito. Plamen je gutao sobu, Stojanu su ruke i lice već „goreli“. Dovukao je staricu do vrata, ali im vatra nije dozvolila da lako izađu iz kuće.

Supruga Jelena, sin Nemanja i ćerka Nevena sa Stojanom

- Otišla sam da donesem šatorsko krilo, a kad sam se vratila, vrata su se pod pritiskom zaglavila, i nismo mogli da ih otvorimo, niti ja spolja, niti Stojan iznutra - priča Jelena.

Kada su vrata popustila, zajedno sa policajcem i staricom iz kuće je suknuo plamen, a grede sa plafona su počele da pucaju i padaju.

Stojan je sa opekotinama ruku, lica i vrata zbrinut na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstrutivnu hirurgiju u Beogradu. Posle desetodnevnog lečenja na intenzivnoj nezi, od pre par dana ponovo je u svom domu sa ćerkom Nevenom (6) i sinom Nemanjom (10).

Nemaju mnogo. Stojan je izgubio roditelje, ali supruga Jelena kaže da će im njeni pomoći, i da je jedino važno da su na okupu. Ona nije zaposlena, a Stojan jedno vreme neće moći da radi. Opekotine na šakama su ozbiljne i duboke, i zahvatile čak i tkivo. Sada mora da se pazi infekcije.

STARICA SE OPORAVLJA

ŽIVANKA Jovanović (73) se oporavlja, a o njoj brine sin Jovica, koji je takođe bolestan. Zahvalni su policajcu, ali zahvalnost guši beda u kojoj su se zatekli. Izgubili su gotovo sve, i sada privremeno žive u jednom odeljenju pomoćne zgradice. Žive od penzije-minimalca koji Živanka dobija, a pomažu joj i deca iz inostranstva i komšije.

O svom časnom delu govori stidljivo:

- To je bio trenutak. Pritekao sam u pomoć, i nema tu mnogo da se priča. Povrede će da prođu, ali ne bih mogao da živim sa činjenicom da je žena nastradala, a da ja nisam pokušao sve da je spasem.

Nije dobio ni medalje ni zahvalnice, niti je, čini se, to ovom čoveku hrabrog srca potrebno. U malenoj kući na kraju Sremskog sokaka u Bavaništu on ima ono što je važnije, ljubav i svu pažnju svoje porodice.

MUP PRIKUPLJA POMOĆ ZA KOLEGU

NAČELNIK PU Smederevo Dejan Popović kaže da Stojan i u policijskoj uniformi postiže zavidne rezultate, a za ovaj podvig biće predložen za nagradu za Dan policije.

- Stojanov herojski čin je dokaz da su policajci savesni, odgovorni i požrtvovani. MUP će pomoći Stankoviću, to su zahtevali ministar Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović. Pokrenuta je akcija prikupljanja novčane pomoći na nivou Ministarstva, i svih područnih uprava u Srbiji - kaže načelnik PU Smederevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Misha

12.12.2014. 00:09

Svi govore da su policajci puni para, a pogledajte gde covek zivi. Svaka cast Stojane na hrabrosti i ljduskosti !

mile969

12.12.2014. 00:45

Svaka čast na hrabrosti, ali nisu na sreću nisu teže opekotine. Jedino što je spor proces oporavka zato što se oštete tetive

Bekrija

12.12.2014. 07:52

Bravo Bravo i jos jednom bravo.To su vrline koje coveka cine one sto jeste Covek. Brz oporavak i sve najbolje Vama i vasoj porodici povodom nadolazecih praznika.Sve najbolje.

markoni

12.12.2014. 20:38

Svaka cast hrabri covece!Tuzno je to da se ministar i MUP hvale time kako ce oni pomoci povredjenom policajcu tako sto su pokrenuli akciju da ionako jadni i bedni policajci od svojih smanjenih plata prikupljaju pomoc za kolegu.To nikada nije bilo sporno i kod policajaca je humanost normalna stvar, samo se pitam da li ovaj policajac radi kod privatnika ili je drzavni sluzbenik, radi u jednoj velikoj instituciji, Ministarstvu unutrasnjih poslova , a da oni nemaju sredstva za ovakve situacije.SRAM