Napravi zaveru, pa vladaj

Marko LOPUŠINA

08. 12. 2014. u 21:32

Sve veća popularnost teza o neformalnoj dominaciji svetom govori o opštem nepoverenju u institucije i autoritete. Najveći učinak neoliberalne mantre novog svetskog poretka je što su nas ubedili da smo kao individue nemoćni, i da je naš glas, ma kome ga dal

JOŠ nema pravog materijalnog i logičkog dokaza šta je srušilo 17. jula 2014. godine malezijski putnički avion iznad Ukrajine. Avion ”boing 777” “Malezija erlajnsa” pao je u blizini ruske granice. Čak 280 putnika i 15 članova posade je poginulo. Avion je leteo na udaljenosti od 50 kilometara od ruskog vazdušnog prostora iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Ukrajinska vlast i ukrajinski Rusi, koji su u građanskom ratu, međusobno su se optuživali da su raketama oborili letelicu.

Umesto stručnog izveštaja o nesreći, svetska javnost je u međuvremenu zatrpana nagađanjima, raznim teorijama zavera, sa neverovatnim tumačenjima uzroka pada aviona i stradanja putnika, u koja se sve više veruje.

Moja lična verzija kao novinara, na osnovu onoga što sam mogao naći na internetu, jeste da postoji tesna povezanost između oborenog aviona u Ukrajini i aviona iste kompanije koji je u martu 2014. nestao iznad Indijskog okeana. Zapravo, avion u Ukrajini je onaj koji je nestao u Aziji. NJega su oteli Amerikanci i držali u vojnoj bazi ‘Dijego Garsija’. Napunili su ga eksplozivom, leševima i automatskim pilotom poslali za Ukrajinu. Brojevi dva aviona iz Melezije i pasoši putnika su gotovo identični. To potvrđuje moju tezu da su Amerikanci planirali da obaranjem aviona okrive Ruse i započnu treći svetski rat”.

Ovu tezu izneo je anonimni ruski novinar na blogu “Jurasundi” i izazvao pažnju svetske javnosti. A onda su se pojavile još najmanje tri teorije zavere o nestajanju i rušenju malezijskih aviona. Na njih je upozorio britanski list “Dejli mejl”:

13 NAJMOĆNIJIH Pojedini teoretičari zavera veruju da su na čelu iluminata, a samim tim i na vodećim mestima na celom svetu pripadnici 13 porodica. Uz njih svetom vlada i 300 pratećih porodica koje su organizovane u Komitet 300. Najčešće se pominju porodice Mediči, Rotšild, Brus, Kavendiš, Kenedi, Habzburg, Krup, Plantagenet, Rokfeler, Sinkler, Varburg i Vindzor.

- Ova tragedija golemih razmera privukla je i mnoge teoretičare zavera da i oni doprinesu slučaju svojim mišljenjem. Prvo je ruska agencija Interfaks obajvila priču da je lično američki predsednik Barak Obama naredio napad na avion, kako bi ugrozio život ruskog predsednika Vladimira Putina. Navodno je oboreni malezijski avion iznad Ukrajine leteo na istoj ruti kao i Putinov, i to u razmaku od samo 40 minuta. Pojavila se i teorija da je glavni krivac dinastija Rotšild, jer su “hteli da ubiju Putina zbog BRIKS banke i pada dolara, a udarili su u pogrešan avion”.

U sve se sumnja

TEORIJE zavere su sve rasprostranjenije i poslednjih decenija dominiraju medijskim prostorom.

- Svet nije onakav kakvim ga prikazuju, već sasvim drugačiji. A mi znamo kakav je... - poručuju oni koji stvaraju i oni koji veruju u teorije zavere.

Prvobitno su teorije zavera definisane kao pokušaj da se objasni krajnji razlog nekog, najčešće društvenog, političkog, ili istorijskog događaja, kao tajni plan nekog udruženja moćnih osoba. Autor termina “teorije zavere” je čuveni britanski filozof Karl Poper. On ga je koristio za označavanje bilo koje političke ili kriminalne tvrdnje. Beogradski psiholog Zoran Milivojević ističe da sve veća popularnost teorija zavere u današnjem svetu govori o opštem nepoverenju u institucije i autoritete.

- Živimo u vreme sumnje. LJudi su izgubili poverenje u autoritete. Ne veruju čak ni nauci. A kada se pokaže da su neke teorije zavere bile opravdane, uzimaju se kao potvrda svih drugih teorija - objašnjava Milivojević.

Te priče često prerastaju u neformalno mišljenje ili čak politički stav. Zastupnici konspiracijskih teorija tvrde da su “tvorci zavera protiv čovečanstva” tajne vlade, tajne službe, moćne korporacije, međunarodne organizacije, tajna društva, predstavnici određenih naroda ili religija ili čak vanzemaljske civilizacije. Ivonik Denoel, istoričar, izdavač i obaveštajni stručnjak, u knjizi “Tajna istorija 20. veka” objašnjava kako je nastala američka teorija zavere protiv Sadama Huseina i čitavog sveta:

- Dvojica ministara, pod budnim okom kamera, uzimaju reč pred Savetom bezbednosti UN 14. februara 2003. godine. NJihovo sučeljavanje ući će u istoriju, na jednoj strani SAD, koje zastupa državni sekretar Kolin Pauel, traže podršku UN za pokretanja drugog rata protiv Iraka, na drugoj Francuska, koju predvodi ministar inostranih poslova Dominik de Vilpen, prednost daje mirnom rešenju krize.

Zbignjev Bžežinski (drugi s desna)

- Prvi insistira na “neoborivim dokazima” o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku. Drugi, pak pompezno brani stav svoje zemlje “drevne civilizacije”, prijatelja Amerike, ali i zastupnice nastavka procesa ispitivanja, koji je u toku u Iraku - kaže Denoel.

Naime, iskusni francuski tim je načinio najjasniju moguću sintezu svoje procene, preneo je direkciji DGSE, lično direktoru, a ovaj predsedniku republike i predsedniku Vlade Francuske, ministru odbrane i ministru spoljnih poslova. Taj izveštaj je bio više nego nedvosmislen, pobijao je američku argumentaciju i mogao je da odvrati one koji su zagovarali rat sa Irakom.

Na veliko čuđenje svih Francuza i njihovih prijatelja, Dominik de Vilpen ova saznanja DGSE nije iskoristio za govornicom UN. Procenjeno je da nije mudro s govornice UN optužiti SAD za laž i obmanu, što bi ostavilo trajan pečat loših odnosa i otežalo kasnije izmirenje Pariza i Vašingtona.

Vašingtonske tajne

NEUHVAĆENE u laži, SAD su krenule u rat protiv Iraka i uhvatile i ubile Sadama Huseina. Zapravo, američki političari, vojne službe i agenture su izmislile zaveru i plasirale teoriju o zaveri Iraka protiv čovečanstva, da bi opravdali intervenciju SAD na Biskom istoku, oteli joj naftne izvore i zavladale ovim delom sveta. Uostalom, 44 odsto Amerikanaca danas je uvereno da ih je Bušova administracija ciljano obmanula pričama o Sadamovom oružju za masovno uništenje, a još 12 odsto ispitanika smatra da je moguće da su prevareni.

Slična teorija zavere smišljena je u Vašingtonu tokom 2014, kada su SAD odlučile da okrive Rusiju za krizu u Ukrajini i krenu u hladni rat protiv Moskve, uvlačeći u njega i države EU. Na “dokazima” o ruskoj intervenciji na teritoriji Ukrajine stvorena je nova teorija zavere, ovog puta Rusije protiv demokratskog sveta. O tome kako funkcioniše američka, pa i svetska politika kroz sistem zavera, politički analitičar Miroslav Božinović iz Detroita kaže:

- Američka spoljna politika je javna zavera da SAD dominiraju svetom. NJeni ciljevi dominacije su poznati svima unutar Stejt departmenta i Bele kuće. Ta zavera se jasno artikuliše kroz korišćenje kombinacije američke vojne sile, ekonomske moći, savezništva sa drugim državama, posebno sa EU i kroz sve moguće medije. Cilj je uvek isti, da druge države i narodi čini ono što Amerikancima odgovara. Američka zavera o dominaciji svetom stvorena je u Komitetu za spoljne odnose, ali se njene teorije i planovi plasiraju u svet kroz neformalne i tajne kanale Trilateralne komisije i Bilderberg grupe. Kada se preko njih izvrši uticaj na strane države, zavera se potom prepušta “institucijama”. Institucije su regrutna mesta za buduće vladare sveta. U njima zvanično funkcionišu mozgovi koji imaju ambiciju da postanu vladari. Sve ove aktivnosti koordiraju se iz Bele kuće, u kojoj se svake četiri godine menja čovek, predsednik SAD, koji nadgleda sprovođenje ove zavere i ponekad mora da naredi vojsci SAD da izvrši sve ono što tajne svetske organizacije odluče.

I kulturolog Zorica Tomić zagovornik je teze da teorije zavere postaju sve otvorenije i otkrivaju kako skrivene strukture moći pretenduju da savremeni svet organizuju saglasno svojim (ekonomskim) ciljevima. Dr Tomić je kao primer navela seriju “tajnih samita globalno orijentisanih ljudi” iz G 20, Bilderberg grupe, Bila Gejtsa i DŽordža Soroša, koji su pre nekoliko godina razmatrali problem “preneseljenosti planete” i kontrole rasta stanovništva.

Samiti bogatih

ČINJENICA da makar i pod plaštom “humanitarne pomoći” jedna mala grupa bogataša razmatra problem “prenaseljenosti planete” u najmanju ruku deluje zastrašujuće. Kako je vest o sastanku ipak došla u medije, učesnici skupa su, posežući za nekom vrstom alibija, objasnili da je svrha samita, koji je održan u Americi, zapravo, da pametno i u humanitarne svrhe investiraju deo svojih ogromnih bogatstava.

Dr Zorica Tomić dalje objašnjava da se preko navodne brige zbog prenaseljenosti planete krijumčari ideološko konstruisanje u kojem tema pročišćenja sveta - od nepodobnih ideologija, preko vitalnih naroda, do inferiornih nacija, otvara prostor za nesmetano renoviranje jedne “mekane” rasističke doktrine. Ona je ovu teoriju zavere protiv čovečanstva uporedila sa idejom o “napretku” koju je sprovodio i Hitlerov režim.

JAVNI POSLOVI - Tajne zavere ne postoje. Sve zavere su svima poznate. Da bi zavera ostvarila ciljeve ona mora postati javna jer joj je potrebna vojna sila da bi ostvarila svoje ciljeve. Političari o njima nikad ne govore, mada ih obavezno koriste prilikom artikulisanja svojih vladarskih ciljeva. U okvirima funkcionisanja zavera postoje tajni sastanci u kojima se raspravljaju ciljevi. Tajni sastanak, međutim, nije znak zavere već samo jedna od metode komunikacije - smatra Miroslav Božinović.

Po njenom mišljenju, sprega projekta kontrole rasta stanovništva, sa pomaganjem siromašnima i gladnima, deluje istovremeno providno i cinično. Tomićeva ukazuje na opasnost od upotrebe termina teorija zavere, posebno u njegovom pejorativnom značenju, kao jedan od najlucidnijih instrumenata upravo onih institucija ili interesnih grupa, koje bi familijarizovanjem sveta sa ovim pojmom trebalo da prikriju projekte koji su im u osnovi.

- Zar nije termin teorija zavere i konstruisan zato da bi svako ko pomisli da neko, recimo, namerno proizvodi viruse i sprovodi eksperimente in vivo, da nikakav avion nije udario u zgradu Pentagona, ili da su međunarodni sukobi zapravo samo dobro “odigrani”, što je uostalom i elaborirano u filmu “Psi rata”, bio jednostavno proglašen za diletanta, amatera ili neznalicu - pita se Zorica Tomić.

Tako se pokazuje da je, uprkos deklarativnom zalaganju za načela demokratije, za principe liberalnog građanskog društva, suverenost država i slobodno tržište, najveći učinak neoliberalne mantre novog svetskog poretka i njenih spin doktora u tome što su nas ubedili da smo kao individue nemoćni, i da je naš glas, ma kome ga dali, ustvari beznačajan.

DA LI IMAJU MASTERPLAN?

KAO glavni krivci u mnogim teorijama o zaverama spominju se iluminati. Većina ljudi na društvenim mrežama uverena je da je sve ovo deo dugogodišnjeg masterplana kojem je cilj treći svetski rat i uspostavljanje novog svetskog poretka.

Iluminati su bili tajno društvo prosvećenih, kako sebe zovu. Dr Adam Vajshaupt, bivši jezuita i profesor crkvenog prava, 1. maja 1776. godine osnovao je red iluminata u okviru postojećemasonske lože Nemačke sa ciljem da okupi moćne, koji će da se suprostavljau državi i crkvi, a da vladaju svetom. Oni su osmislili Novi svetski poredak, oličen u američkom dolaru koji je oslikan na zelenoj novčanici odmah ispod masonske piramide sa svevidećim okom. Među iluminate danas komentator Dejvid Ajk u svojoj knjizi “Najveća tajna” ubrojao je kraljicu Elizabetu, Henrija Kisindžera, DŽordža Buša, Bila i Hilari Klinton.


NEMERLJIV UTICAJ ROTŠILDA

Porodica jevrejskog porekla Rotšild je u 19. veku bila ubedljivo najbogatija i najmoćnija porodica sveta. U vreme industrijske revolucije i procvata kolonijalizma još više se obogatila i povukla sa javne scene, da bi diskretno vladala svetom. Rotšildi su danas stub ekonomije u SAD, EU, posebno u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Predvode ih baron Jakob Rotšild i naslednik Natan Rotšild, koji je vlasnik mnogobrojnih međunarodnih korporacija, između ostalih i “Britiš petroleuma i “Rio Tinta”.

Preko svojih zastupnika drže u vlasništvu na stotine multinacionalnih kompanija. U našoj zemlji su, inače, poslednjih godina poslovno boravili Oliver Rotšild i Natan Rotšild. Poznati korporativni strateg i biznismen Oliver Rotšild je u Beogradskoj poslovnoj školi prošle godine održao predavanje o inovacijama u poslovanju. Tada je istakao da je zainteresovan za investicije u Srbiji:

- Ja već investiram ovde na taj način što edukujem studente u Srbiji - našalio se Oliver Rotšild.Prilikom posete Beogradu pre pet godina Natan Rotšild je pred srpskim i stranim privrednicima rekao da je njegova porodica zainteresovana za ulaganja u rudarske basene, energetiku, prehrambenu industriju i medijsko tržište.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Marijana

08.12.2014. 21:55

Nije to nikakva teorija! Krupni kapital je u rukama jevreja i oni su na vrhu piramide! Vladaju celim svetom preko amerike i evrope! Kreiraju revolucije ,krize i ratove! 90% boljsevika komunista u rusiji su bili jevreji! Najuticajniji ljudi u americi i evropi su isto oni! Hoce li se covecanstvo vec jednom probuditi i spreciti ih da kreiraju treci svetski rat kao sto su kreirali prosla dva! Da ne zaboravim,brezinski,kisindzer,soros,rotsildi i rokfeleri su zapravo jevreji! Dosta!

tatamata

08.12.2014. 23:18

@Marijana - a zasto bi ih mi zaustavljali? zar nije bolje udruziti se s njima? meni je vise pun kufer zaustavljanja ovih i onih.

mile

08.12.2014. 23:40

@Marijana - Znaci Jevreji vladaju svetom, na vrhu su piramide, kreiraju revolucije, krize, ratove, a ne mogu da izadju na kraj sa sacicom Palestinaca jos od starog zaveta :)

Marijana

09.12.2014. 00:47

@Marijana - Palestina? Sta je to? A,sad se secam,toje onaj narod kog uskoro nece biti,koji je nekad ne tako davno imao svoju zemlju i koja je oteta!! To bese onaj narod nad kojim se vrsi konstantan genocid,koji zivi u najvecem zatvoru na svetu u svojoj zemlji! Koji biva bombardovan belim fosforom i nikom nista,a delioci pravde u svetu ,ne da ne vide nista,nego ih cak i naoruzavaju! Iluminati je samo maska za gore navedene!Prati novac i sve ce ti se samo kasti,a prolistaj i istoriju! End ZOG!

Dex

09.12.2014. 00:57

@Marijana - To NISU Jevreji, to su HAZARI, oni su samo deklarativno Jevreji! Njihovo poreklo je sasvim drugačije od porekla "običnog" čoveka i seže do duboko unazad sa pojavom prvih iznenadnih velikih i naprednih civilizacija u drevnoj Mesopotamiji! "U ona su vremena a i kasnije na zemlji bili Nefili, kad su Božiji sinovi opštili s ljudskim kćerima pa im one rađale decu. To su oni od starine poznati glasoviti ljudi."(Biblija, Knjiga Postanja 6, 4).Iluminati su Nefili. Bilderbergeri su hibridna deca Nefila.

slavko

09.12.2014. 08:11

@Marijana - pa razmisli malo,to je trik,na taj način sebe prikazuju žrtvama. u bibliji piše da su gori i od sodome,i da su svojim grijesima opravdali grijehe sodome,... desetine jevreja iz austrije,sa prezimenom hitler ,je otišlo u ameriku u drugom svjetskom ratu,... najpametniji su,najlukaviji,... a i talmud im brani da govore istinu onima koji su nejevreji,...

Zaseda

09.12.2014. 09:40

@Marijana - Pa upravo ste upali u zamku koju su postavili - "zavere" nemaju nikakve veze sa nacijama (pročitajte knjigu "katedrala na moru"). Šta je po nacionalnosti Mišković, Beko i sl. naravno da ne znate a nije ni bitno - po sredi je nešto drugo - teorija zavere, jel da, kad bi se zezali.

Draganche

09.12.2014. 10:16

@Marijana - Treba razlikovati Jevreje od Hazara! Ruski knez je unistio Hazarsku drzavu i otud tolika opcinjenost ,,zapada'' Rusijom i pokusaji da se ista unisti.

MegaTrend

08.12.2014. 22:46

Sve ovo bi moglo da se resi prostim zakonom koji bi limitirao bogatstvo koje pojedinac moze da poseduje. Ljudi znaju i sposobni su razlicito. Neko manje, neko i 50 puta vise ...ali niko ne zazluzuje bogatstvo vece nego sto cela jedna nacija, vise miliona ljudi zajedno, u stanju da skupi. To je u pravom smislu b o l e s t covecanstva i treba je saseci duboko i temeljno. Onda vise ne bi bilo ni tajnih udruzenja sa potajnim namerama.

joca

09.12.2014. 03:53

@MegaTrend - MeaTrend zaboravio si da zakone donose bogati. Uvek bilo, uvek bice.

Zoran

09.12.2014. 03:54

@MegaTrend - Po toj logici jedna nacija moze da zameni jednog naucnika. To jest uvek moze da se nadje neka nacija koja moze da zameni jednog naucnika. E ne moze. Amerika ne moze da zameni Teslu. Svi Kinezi ne mogu da zamene Ajnstajna. E tako i bogatasi.

MegaTrend

10.12.2014. 13:13

@MegaTrend - Zorane nijedan od ovih "vladara iz senke" nije ni naucnik niti je ista korisno uradio. Njihovo znanje nije od koristi covecanstvu a namere jos manje. Tesla i Ajnstajn su imali talenat i vestine koje nisu aditivne vrednosti (ne mogu ih zameniti ni hiljadu drugih ) ali oni nisu bili ni bogati ni vladari iz senke. Ovi Rotsildi i slicni nisu nista drugo nego poput nasih tajkuncica ali na kub. Stetni, nedobronamerni...lako bi ih zamenio bilo koji sticenik Skele i Zabele.

GRU

09.12.2014. 09:47

@NemStef - Nije Marko kriv "drugovi" su mu napisali koji na slici je Bžežinski.

zv

08.12.2014. 23:17

Cini se da novac nema vlasnika i da zapravo vlada svetom.Bogatasi su samo realizatori. Politicari lutkice. A narod, ljudi, pacenici.Bice strasno ako se spirala ne zaustavi. Patnja ce biti ogromna.Zato je Putin toliko znacajan za svet.Prethodna nada je bio Obama, nazalost njegova moc je mala. Amerikom upravljaju dolari.

naranca

09.12.2014. 02:08

Pa kad su mogli da ubiju JFK-a sta bi ste drugo ocekivali???USA je najobicnija banana republika u kojoj vladaju ljudi iz senke.Nepoznati I neizabrani demokratskim putem.Zrtva je I americki narod koji je (finansijski)prisiljen da gine u nebrojenim I nepotrebnim ratovima da bi se ovi gore nkontrolisano bogatili.Biblija kaze pohlepa je jedan od 7 smrtnih grehova.

из главе

09.12.2014. 07:34

"autorski" pogled na zaveru koristeći "činjenice" emitovane u masmedijima čiji su vlasnici opet ovi isti. Istina je očigledna, bar što se tiče nas i pojedinačnih događaja u svetu.SAD od Kenedija vodi male ratove protiv nejakih da bi ih kolonizovao, Kreditima anestezira, svojim medijima satanizuje, nvo razgradi društvo, eksponentima u vlasti "demokratizuje" radi rasprodaje svega vrednog=>kraj države i društva. Sami su priznali da su slagali za SRJ 99, Irak , Libiju, Siriju...

tel aviv

09.12.2014. 08:07

Naravno, za Srbe i Ruse uvek je cionisticka zavera. Nikada nisu vasi zlocini i anticivilizacijski stil ponasanja prema drugima.

Ruben

09.12.2014. 12:20

@tel aviv - vasa reakcija izgleda toliko neukusna - ni na kakvoj ozbiljnoj analizi clanka nije zasnovana - da jedino moze da se poredi sa reakcijom lopuze koja vrisne na naivnog seljaka koji se zali da mu fali novcanik.

Mlax

09.12.2014. 09:32

Treba samo razmisliti da li je zavera bila kada su devedesetih svi zapadni mediji, kao u horu, zbog svih dešavanja na Balkanu satanizovali samo Srbe. Neko je tu jednoglasnost morao organizovati. Morao je postojati dogovr. A to je ZAVERA.

Slavko

09.12.2014. 11:39

@Mlax - glavni organizator kampanje, Ruder i Fin, PR firma u bliskom dodiru sa iluminatima.

neko i niko

09.12.2014. 10:12

Ne naprotiv novac ima svog vlasnika a to su ovde nabrojeni i po koja kost njihovim slugama,dok nas varaju uspesno i plase nas da ce nas Bog muciti prziti i sta ne jos,Isus jervrejin a mi urlamo evo 2000 godina muhamed jevrejin a bradati divljaci se ubijaju medjusobno,a oni uvek ostaju jevreji i nista im ne fali milenijumima,za opsirnije pricitajte knjigu od dejvida ajska pa ce vam biti jasno.

Slavko

09.12.2014. 11:43

Avion prvi put poleteo 14.07.1997, seusen 14.07.2014. Tacno na 17. rodjendan. Oznaka leta, MH17. Boing 777. Ovakve "slucajnosti" praktikuje jedna grupa ljudi koja uziva da se bavi analizom brojeva. Cik pogodite ko su oni?

Ruben

10.12.2014. 11:15

Clanak je izuzetnog kvaliteta, ali mi ipak smeta to neprekidno upotrebljavanje formule "teorija zavere" itd. A cesto se radi o objektivnim analizama zasnovanim na retkim materijalnim dokazima koji ipak ponekad procure iz tajnih dosijea kriminalaca koji bi da svet stegnu u njihove sape ; autori kao P. Dale Scott, J. Perkins i neki drugi, u njihovim knjigama ne spominju teorije nego materijalne i istorijske dokaze ; a to sto mas-mediji koji su svi u sapama istih bandita o tome ne zele pricati...

Rakun

10.12.2014. 13:05

Sve sami uvod u dolazak antihrista!a oni koji to budu javno govorili biće nazivani teoretičarima zavjere,toliko su svjecki moćnici postali sigurni u svoj plan da se više i ne kriju.otrijeznite se braćo Srbi!