Mermerne statue i zlatna ogrlica pronađeni u Viminacijumu

Tanjug

28. 11. 2014. u 15:01

Мермерне статуе и златна огрлица пронађени у Виминацијуму
Na jednoj od skulptura predstavljena je ženska figura u stojećem stavu sa očuvanom visinom od preko 70 cm. Pretpostavlja se da je reč o rimskoj boginji Fortuni
KOSTOLAC - Arheolozi koji rade u Viminacijumu pronašli su mermerne statue izvanredne izrade i zlatnu ogrlicu iz rimskog perioda.

Kako je Tanjugu rekao direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać, tokom ove godine, arheolozi su radili na otkrivanju rimske vile rustike kao i na istraživanju odlično očuvanih rimskih bunara.

Takođe se radilo na prostoru rimskog grada Viminacijuma, između amfiteatra, gradskih stambenih četvrti i istočnog bedema grada i pronalazak izvanredno očuvane rimske ulice formirane od kamenih blokova dužine od 1 do preko 3 metara i teških po nekoliko tona potvrdilo je rezultate prostekle iz geofizickih istraživanja koji su ukazivali da je gradska struktura Viminacijuma izvanredno ocuvana i da je grad bio ukrašen izuzetnim građevinama.

U prostoru između amfiteatra i gradskih četvrti (moguće čak i rezidencijalnog dela) nađene su mermerne skulpture izvanredne izrade, rekao je Korać.

Na jednoj od skulptura predstavljena je ženska figura u stojećem stavu sa očuvanom visinom od preko 70 cm. Desna noga je blago savijena u kolenu i izbacena napred. Odevena je u hiton i himation sa brižljivo izvajanim naborima. U levoj ruci drži rog izobilja, a iza figure je plastično modelovan deo koji najverovatnije simbolizuje tron. Uz desnu nogu nalazi se manja dečija figura. Glava i ruke na skulpturi su odbijene. U neposrednoj blizini pronađena je ruka i jos nekoliko delova koji pripadaju skulpturi.

Korać kaže da se najverovatnije radi o rimskoj boginji Fortuni. Fortuna (sudbina, sila) je rimsko božanstvo sreće i sudbine, čiji je pandan grčka boginja Tihe. Fortuna je imala hramove u gotovo svim gradovima ne samo u Italiji već i u rimskim provincijama.

Na drugoj skulpturi je takođe predstvljena ženska figura u stojećem stavu. Skulptura je od mermera, oštećena je i visine oko 30 cm. Nedostaju glava, obe ruke i noge ispod kolena. Prikazana je ženska figura u stojećem stavu, oslonjena na desnu nogu, dok je leva blago izbačena i savijena u kolenu.

Žena je obučena u dugu haljinu koja od vrata do ispod struka pada u dubokim, nesimetričnim uglastim naborima različitih gustina, dok ispod struka, najverovatnije do stopala, nabori padaju vertikalno. Zadnja strane je nemarnije izrađena i haljina se u vidu trougla spušta do listova. Najverovatnije se tkanina spušta od desnog ramena preko grudi do nadlaktice leve ruke predstavlja deo vela koji je bio prebačen preko glave.

Uz ove skulpture, pronađena je i manjim delom oštećena ogrlica napravljena od dvostruke tanke zlatne žice i cilindričnih perli od zelenog kamena.

Ogrlica ima sačuvan deo za kopčanje, a najverovatnije je imala privezak, takođe od zlatne žice i kamena. Lančić je omčasto formiran, a između perli se nalaze po tri manje omče.

Viminacijum, u blizini Kostolca, jedan je od najbolje vođenih arheoloških parkova u Srbiji ali i dom mamuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije