DIANA Budisavljević, žena koja se svojom hrabrošću istakla tokom Drugog svetskog rata spasavajući živote više od 12.000 srpske, ali i jevrejske i romske dece iz ustaških logora smrti fašističke Nezavisne Države Hrvatske, dobila je park u Beču.

Na ovaj način, posle više godina borbe, a na inicijativu odbora Srpskog kulturnog i prosvetnog društva „Prosvjeta“ u Austriji, ostvarena je ideja da ova plemenita žena dobije svoje obeležje u glavnom gradu Austrije.

Park se nalazi pokraj bečkog dunavskog kanala - šetališta u devetom bečkom okrugu, kod Mosta mira. U to ime priređena je i svečanost imenovanja i otkrivanja spomen-table, na kojoj su na nemačkom i srpskom jeziku, latinicom i ćirilicom, napisane informacije o životu i delu ove heroine.

Svečanosti su prisustvovali i o Diani i inicijativi „Prosvjete“ govorili ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, predsednica opštine devetog okruga Martina Majlar, kao i mnogobrojni gosti iz političkog i javnog života grada Beča.

Martina Majlar je istakla da je antifašizam, koji srpsko društvo promoviše, vrlo važan i da se zajedno moramo truditi da se ne zaboravi delo Diane Budisavljević.

BUKET GRUPA srpskih i austrijskih građana je ispred spomen-table položila veliki buket cveća, kojim su odali poštovanje delu plemenite heroine Diane Budisavljević. Buket je položila književnica dr Vjera Rašković Zec, doajen srpske zajednice u Beču, inače autorka dirljive poeme o borbi Diane Budisavljević za očuvanje života dece i njihovog spasa od ustaškog terora.

Ambasador Srbije Pero Janković je pohvalio „Prosvjetu“ i njenu inicijativu za koju je rekao da je najbolji način na koji se srpska zajednica u Austriji predstavlja.

Vladika Andrej je podsetio na neophodnost negovanja kulture sećanja, kao i na solidarnost prema našim precima, koji su dali svoj doprinos u stvaranju današnjeg društva u kome svi zajedno gradimo budućnost.

Okupljenima se obratio i predsednik odbora „Prosvjete“ u Beču, profesor Srđan Mijalković, koji se zahvalio svima koji su doprineli uspehu ove inicijative, a naročito najzaslužnijem, Nedeljku Saviću, članu Uprave Društva, koji je kao vođa ovog projekta odlučujuće doprineo uspehu inicijative.

- Od našeg osnivanja želja nam je bila da se njen poduhvat i plemenitost učine dostupnim i austrijskoj javnosti - objasnio je Mijalković i dodao kada je Nedeljko Savić predložio da pokušamo da lobira da Diana dobije ime u javnom prostoru grada Beča, znali smo da neće biti lako. Ali, on je bio odličan lider tima „Prosvjete“, koji je, uz vredan rad i pomoć austrijskih partnera, tu želju uspeo da sprovede u delo.

Umetnički program koji su organizovali i izveli članovi „Prosvjete“, svojim prelepim glasom i pesmom ukrasila je Jelena Krstić, kao i Grozdana Bulov i Nedeljko Savić, koji su na srpskom i nemačkom jeziku govorili stihove iz poeme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića.

Dianu Budisavljević je Republika Srbija posthumno odlikovala Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, Srpska pravoslavna crkva joj je dodelila Orden carice Milice, a njeno ime nose ulice u gradovima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U Insbruku, „Prosvjetina“ prijateljska organizacija SPOJI već godinama, mnogim uspešnim akcijama neguje sećanje na nju, a podržala je i snimanje filma o Diani Budisavljević.