VUKAŠIN Maraš, koji je kao student počeo da radi za Udbu, u službama bezbednosti Crne Gore je imao trostruku ulogu. Prvo je bio direktor tajne službe, potom ministar policije i napokon specijalni savetnik predsednika Mila Đukanovića za bezbednost. Posle kraće bolesti Maraš je preminuo sredinom septembra 2008. godine. Svoje tajne ostavio je arhivu državne bezbednosti Crne Gore, koji kada bude otvoren može da potvrdi da li je Slobodan Milošević zaista slao svoje državne ubice na Mila Đukanovića.

Maraš je, po ličnom priznanju, u vreme političkog sukoba Slobodana Miloševića i Mila Đukanovića, krajem devedesetih otkrio nameru srpske tajne policije i upozorio crnogorskog lidera da mu Beograd podmeće pevačicu fatalnih oblina, koja bi ga kompromitovala.

- Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u najvećoj tajnosti u Crnu Goru stiže dobro obučena grupa iz Beograda i Novog Sada. Pripadnicima crnogorske tajne policije nije promakao dolazak te jedanaestočlane grupe. U noćnoj akciji “Ljubović”, izvedenoj 14. oktobra 1997, crnogorska policija u spektakularnoj akciji u podgoričkom hotelu “Ljubović”, uhapsila je ubačenu grupu iz Srbije. Radilo se o “ljudima sa debelim kriminalnim dosijeima, pripadnicima “crvenih beretki”. Crnogorska policija se daje u poteru za vođom i instruktorom, zvanim Rambo i srpskim operativcem zvanim Pero - opisao je tu opasnu situaciju Vukašin Maraš i potvrdio da je čitava bezbednosna akcija zavedena u tajnim arhivima SDB Crne Gore kao uspešna operacija.

Pitanje je bilo da li je glavni zadatak grupe uhvaćene u “Ljuboviću” da izvodi diverzije ili da ubije Mila Đukanovića? Iz samog vrha SDB-a Crne Gore, tih dana je “procurilo” da su beogradski stratezi planirali da se na nišanu specijalaca “crvenih beretki” nađe Milo Đukanović. Po toj verziji “goste” hotela “Ljubović” čekale su snajperske puške i ostalo oružje u podgoričkoj kasarni. Nakon obavljenog posla vojni helikopter bi ih prebacio u Srbiju.


Ceo dodatak „Krvavi arhivi službi državne bezbednosti” možete pogledati OVDE.