OSLO - Ja sam Tea, imam 12 godina i udajem se sledećeg meseca, objavila jea devojčica iz Norveške na svom blogu, koji je munjevitom brzinom postao najčitaniji blog u toj zemlji.

Najava udaje ovog deteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi sprečili venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.

Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Zastrašujuća činjenica kaže da se svakog dana u svetu čak 39.000 devojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)dela uglavnom stoje roditelji, koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja zapadne Afrike i u Bangladešu, na primer, dve od tri devojčice prisilno se udaju pre punoletstva, ističu organizatori kampanje.

Izmišljeno venčanje održano je u subotu 11. oktobra, na Međunarodni dan devojčica. Devojčice koje su prisiljene da ulaze u ovakve brakove su uglavnom siromašne, a svi njihovi snovi su uništeni kada one bukvalno postanu vlasništvo svojih muževa.

Cilj kampanje je bio da se skrene pažnja javnosti o ovom problemu, u čemu su očigledno i uspeli.

Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.

Pogledajte video: