Srpski rodoljubi spasli 520 savezničkih pilota

V. IliĆ- M. Lopušina

22. 09. 2014. u 21:32

Српски родољуби спасли 520 савезничких пилота
Sedamdeset godina od evakuacije američkih vazduhoplovaca sa aerodroma u Pranjanima kraj Čačka. Po kućama u Pranjanima boravilo i do 5-6 avijatičara, koje su sakrivali, čuvali i hranili srpski seljaci podno Suvobora

Formacije savezničkih aviona, dejstvujući na objekte neprijateljske teritorije, preleću našu zemlju. Iz oštećenih aviona posada se skakanjem spasava. Preduzmite potrebne mere da ih od neprijatelja sačuvate. Spaseni avijatičari iz svih krajeva biće vama upućeni. Pripremite njihovu zaštitu, snadbevanje i evakuaciju.

Ova naredba generala Dragoljuba Draže Mihailovića stigla je u januaru 1944. godine u štab Prvog ravnogorskog korpusa, koji je bio pod komandom poručnika Zvonka Vučkovića. Samo nekoliko dana kasnije spasena je prva grupa od 20 avijatičara koji su iz zapaljenog aviona iskočili na Zlatiboru. Oni su odmah evakuisani na prostor takovskog sreza.

Tada još niko nije slutio da će ova akcija ravnogoraca i meštana sela pod Suvoborom i okolini biti uvod u najveću savezničku akciju spasavanja u Drugom svetskom ratu, jer, zahvaljujući velikodušnoj pomoći lokalnog stanovništva, koji su žrtvovali sopstvene živote kako bi sakrili savezničke avijatičare, tom prilikom spaseno je 520 pilota i članova posade.

- Spaseni avijatičari su smeštani u kuće kod seljaka u Pranjanima u neposrednoj blizini Ravne gore. Na severoistočnoj strani sela nalazila se zaravan Galovića brdo. Na tom mestu, oko 800 metara dužine i 300 metara širine, odlučeno je da se podigne aerodrom. Više stotina ljudi, oko 200 volovskih kola, radili su punih meseca dana na pripremanju terena za aerodrom - ispričao nam je istoričar Istorijskog arhiva u Čačku Goran Davidović. - To nije bio nimalo lak posao, budući da su u blizini od 30 do 40 kilometara bile nemačke vojne posade i postojala je stalna opasnost od njihovog upada. Bio je dovoljan samo jedan špijun pa da se sve otkrije, ali srpski narod je svim srcem bio uz zapadne saveznike. Radovi na aerodromu završeni su krajem aprila.

AMERIKA NIJE ZABORAVILA

PROSTOR na Galovića brdu, koje je poslužilo avijatičarima kao pista, kasnije je nazvan - Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića.

Danas je ovaj aerodrom obična poljana, koja se od drugih jedino razlikuje po tabli koju su ovde pre nekoliko godina u znak zahvalnosti podigli preživeli američki avijatičari. Ipak, Amerikanci nisu zaboravili na velikodušnost Pranjanaca, pa je tako američka ambasada u Beogradu nedavno donirala veliku novčanu pomoć za rekonstrukciju ovdašnje seoske škole.

Tokom 1944. godine u Pranjane su, bežeći od nemačkog okupatora, stizali saveznički avijatičari iz gotovo svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Mađarske... Pranjanci su u svojim kućama sakrivali po pet-šest pilota, tu ih hranili, oblačili... Pojedinci su ostali i više od šest meseci u ovom selu podno Suvobora.

- Bukvalno su se srodili sa nama. A onda su Pranjanci na Galovića brdu počeli izgradnju aerodroma. Dovlačili su volovskim kolima kamenje i kaldrmu, kako bi napravili stazu. Trajalo je to dugo, mesecima, od jutra do mraka. Kada je sve bilo spremno došli su avioni. Pamtim da su na rastanku svi plakali - pričao nam je svoja sećanja Velisav Janković, svedok dešavanja iz 1944. godine u Pranjanima.

Prva grupa evakuisana je 29. maja, oko 40 američkih i britanskih avijatičara. U naredna dva dana, 30. i 31. maja, evakuisana je celokupna britanska vojna misija koja je bila kod Vrhovne komande JVuO. Broj spasenih američkih avijatičara u julu 1944. godine iznosio je više od 200. Nekoliko dana pre najveće akcije spasavanja (10. i 11. avgust), kada je na Galovića Brdo sleteleo čak 16 transportnih aviona i odvezlo 252 američka avijatičara, general Draža Mihailović se obratio pilotima:

- Veza s vašom komandom u Fođi urodila je plodom, i vi ćete za koji dan biti daleko od nas. Daljina, ipak, neće oslabiti naše simpatije, jer nas za večita vremena vežu teški dani i zajednička stradanja, isti ideali i ista vera u pobedu dobra nad zlom.... Od svih savezničkih vojski u svetu, mi smo jedina koja se bori ne samo na jednom, čak ni na dva, već, nažalost, na tri fronta. Prvi je front protiv okupatora, silnog, svirepog i do zuba naoružanog, koji za svaku svoju glavu traži naših-srpskih-stotinu; drugi je protiv ustaša, koji su po zločinima prešli svoje gospodare, stavljajući pod nož sve što je srpsko: žene, decu, starce, sve bez razlike...; a treći front, najžalosniji i sada već najteži, to je front koji su sluge Crvene internacionale otvorile protiv nacionalne Jugoslavije, slabeći njene snage i pretvarajući nacionalni rat u građanski i istrebljenja. Dok mi podnosimo trostruke udarce, Saveznici nas napuštaju, a poslednjima još i pomažu...

Prilikom spasavanja avijatičara neretko su izbijale i borbe sa Nemcima, što je za ovaj narod bilo veoma rizično budući da je na snazi i dalje bila surova nemačka naredba da će se za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljati 100 Srba. Ipak, ravnogorcima su saveznički avijatičari u tom trenutku ipak bili prioritet pa su se upuštali i u borbe sa okupatorima. Jednom prilikom krajem maja 1944. godine, kada je oboren jedan američki avion u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, došlo je do borbe ravnogoraca i Nemaca. Tada je poginulo deset ravnogoraca iz Dragačeva.

ODLIKOVANJE ZA DRAŽU

GENERAL Draža Mihailović posmrtno je odlikovan Legijom za zasluge od strane američkog predsednika Trumana, 29. marta 1948. godine. Truman je u obrazloženju za odlikovanje istakao i sledeće:

Kroz neustrašive napore njegovih trupa, mnogo američkih vazduhoplovaca bilo je spaseno i vraćeno pod savezničku kontrolu. General Mihailović sa njegovim snagama, iako nije imao potrebno snadbevanje, vodio je borbu pod ekstremnim teškoćama i doprineo materijalno savezničkoj stvari i konačnoj savezničkoj pobedi.“

Orden je uručen Mihailovićevoj ćerki Gordani skoro 60 godina kasnije. Vašington, međutim, nikada nije dao dozvolu da se ovom srpskog generalu podigne spomenik u glavnom gradu SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

ziza

23.09.2014. 16:41

@sreto - Srbi su uvek vise cenili druge narode ,nego svoj.Po principu u tudjega tatka p....... p.... Americki divlji Zapad i robijase i ubice ,koje je nastanio pre 250 godina,ne mogu da nam pridju moralno ni blizu.Jedino se brzo razvise zahvaljujuci drogi,picu,trgovini oruzjem, ljudskim organima i prostituciji.To su te Velike Vrednosti,koje namecu celom svetu,brkajuci svakom narodu u oko.Od njihovih vrednosti,ne postoji ni slovo V.Jedino su slozni po pitanju spoljne politike.,jer su ekonomski jaki.

Jadranka N.

22.09.2014. 21:53

..."Tokom 1944. godine u Pranjane su, bežeći od nemačkog okupatora, stizali saveznički avijatičari iz gotovo svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Mađarske"... ZASTO se MUDRO CUTI da su medju spasenim pilotima i oni koji su 1944.g. bombardovali srpske gradove, i to na Vaskrs??? Znaci, Srbi sa Mihajlovicem na celu, su spasavali svoje UBICE! Kao sto SADA nastavlja na ISTI nacin ovdasnja vlast - uplice se u EU i NATO koji su nas 1999. ubijali! Ima li tu pameti?

Ambasadore Kirbi, pozdrav

22.09.2014. 21:58

G. ambasadore Kirbi, evo kako je moj narod spasavao americke pilote kao prijatelje i saveznike. A americka granata je 1999.g. ubila dvogodisnju Milicu iz Batajnice, koja je sedela na nosi, u kupatilu, u kuci svojih roditelja. Pozdrav, Vesna, Beogradjanka

P. D.

22.09.2014. 22:02

ti isti saveznici 3 godine posle nas bombardovali iz zahvalnosti prema Drugu Titu. Molim novinare da ne zaboravljaju da napišu celu istinu

Realista

22.09.2014. 22:08

Ako sam ja dobro ispratio " najnovije lekcije" istorije II Svetskog rata stvari su se odvijale ovako: " Komunisti su podrzavali Nemce dok nisu napali SSSR pa su onda zaratili protiv njih . Cetnici su odmah ratovali protiv Nemaca, ali su zakljucili da im je vaznije da ratuju protiv komunista, pa su to i cinili zajedno s Nemcima a tajno ocekivali saveznike. Medjutim komunisti su kod saveznika narucili bombardovanje nasih gradova , a cetnici su onda spasavali oborene savezniceke pilote?!?!?

Ruben

23.09.2014. 16:18

@Realista - ako sam ja dobro shvatio crvenoustasku istoriografiju: Bata zivojinovic i ostali tihi, prle itd. su razbacivali svabe ko macice po Serbiji ; logicno su je trebali osloboditi za sedmicu dana ; neznam sta su nemci radili tu 4 godine ; gajili pecurke? A posle ste bili napredno drustvo iz koga su se milioni ljudi selili iz ekonomskih (a bogami i ideoloskih) razloga ; zatvori bili puni "krivaca" za delikt misljenja ; raj na zemnji sa glavnim bozanstvom sa likom zabe rodjene u Kumrovcu

Sydneysider

23.09.2014. 22:39

@Realista - Realista, tako nekako ispade. U poslednje vreme istorija nam postade jako kompolikovana i nerazumljiva, a i paradoksalna. Bas si me nasmejao :)

Marijana

22.09.2014. 22:16

Samo niko ne zna da li je i neko od tih spasenih avijaticara , posto se vratio pod kontrolu "saveznickih" snaga, bombardovao potom srpske gradove ...

ivan galic

22.09.2014. 22:46

Na lep nacin su nam se oduzili i Amerikanci i Britanci, nasi "saveznici". U bombardovanju 1999. godine su nam ubijali oceve, majke, decu, unistavali zemlju, mostove, zasipali nas kasetnim bombama i uranijumom...Bas im hvala za takvo pamcenje i takvu zahvalnost.

Realista

22.09.2014. 23:38

@Stefan - Da li zelis imenom i prezimenom spisak poklanih Srba od vojske "velikih Srba"??

Vladimir

23.09.2014. 00:55

@Stefan - Znas li ti da su komunisti u Srbiji ubili od 200-300 hiljada Srba odanih kralju. Komunisti su najvece zlo posle ustasa koje se desilo Srbima.

mare

23.09.2014. 10:30

@Stefan - Imenom i prezimenom sve zrtve komunistickog rezima bi bilo mnogo teze pobrojati.

Realista

23.09.2014. 14:34

@Stefan - 200 000 ili 300 000?? Pa prilicno ti precizna i ta statistika! Znas li sinko da u celoj SFRJ u 2 popisa nije uspelo da se dokaze vize od 900 000 ukupnih zrtava za vreme II svetskog rata? (Pouzdan podatak ) Onih 1 700 000 nikako nismo uspeli da dokumentujemo. I druga stvar jedna zlocin ne opravdava drugi . Dakle zlocin je zlocin i nemojte cetnike pravadati partizanima ni obratno!

BG-Dorćol

22.09.2014. 23:13

Amerikanci su se "zahvalili" bombardovanjem Beograda u aprilu 1944. kada je poginulo na hiljade civila, a ni jedan nemački objekat nije uništen. Posle su "ponovili" u aprilu 1999. da slučajno Srbi ne zaborave. A kako stoje stvari, biće opet neki američki april, jer Srbi su kao zlatne ribice, pamte dve sekunde istorije.

Miodrag

23.09.2014. 21:23

@BG-Dorćol - Jeste, i za Kraljev rodjendan i na Uskrs, sve po nalogu Koce Popovica i Broza - oni su odabrali mete koje trebaju da se gadjaju - Leskovac, po Beogradu ni jedna vojna meta nego samo civilne gde komunisti nisu imali uporiste. Upotrebili su saveznke kao polugu kako bi unistiti otpor zlocinackom komunistickom rezimu, sa stravicnim civilnim zrtvama. I 1999. godine, su ih izazvali i navodili sledbenici Kominterne, kao i 1944. godine, ali je hvalal Bogu bilo daleko daleko manje zrtava 1999.

Lido

22.09.2014. 23:19

Spasavali americke pilote da bi zaradili politicke poene i bili priznati od Alianse. No Zapad se nije dao zbuniti, znali su vrlo donbro koji je ukupni doprinos chetnika antifasistickoj borbi. Ne mozes Zapad prevariti nikako. Drazina borba je bila vise antikomunisticka i bratoubilacka nego antifasisticka.

Mihailo

23.09.2014. 01:19

@Lido - Pa valjda je Titova borba bila vise antimonarhisticka i bratoubilacka nego antifasisticka!

ne

23.09.2014. 01:30

@Lido - Ti jesi svestan da su Cetnici otisli u SAD, Britaniju, Australiju i Francusku posle kraja rata? Shvatite razliku izmedju npr. Ljotica i Draze... Prvi je bio kolaboracionista, a drugi je bio nesrecni gubitnik u gradjanskom ratu kojeg je pobednicka strana ocrnila sto ga je vise mogla. Zadnji grad koji su Cetnici oslobodili od NEMACA je Krusevac sredinom oktobra 1944 (cetrdesetcetvrte, da ne bude zabune sam i napisao).

Lido

23.09.2014. 11:02

@Lido - Ne bi rekao, jer je partizanski ustanak krenuo sa ciljem da se oslabi ofanziva na SSSR, sto automatski podrazumeva globalniji antifasiticki pokret. Draza je imao na umu vise otadzbinski rat, ali da krene kad bude sve gotovo.Jednim delom saradnja sa Nemcima i zlocini nad civilnim stanovnistvom bacili su ljagu na taj pokret. Tito je bio i politicar, a Draza samo vojnik bez formule (parole) za suzivot u Jugi. Ne kazem da je bio los covek.

Ruben

23.09.2014. 16:11

@Lido - Politcki komesar Lido nadam se da si zreo covek ; vreme je ici malo dalje od dogmatske crvenoustaske literature ; ako ne verujes autorima teksta potrazi bar u istorijskoj literaturi zapadnih demokratskih drustava u kojima sa na tu temu pisalo slobodno i otvoreno ; dans je to bar lako zahvaljujuci netu.

Lido

23.09.2014. 22:22

@Lido - Ruben, velika razlika izmedju partizanskog i cetnickog pokreta je ta sto je partizanski bio avangardniji - okupljao je gotovo sve narode u bivsoj Jugi, i delovao je na celom prostoru Juge. Samim tim imao je potvrdu skoro svih naroda u Jugi pred svetom. Cetnicki pokret je okupljao iskljucivo Srbe i nesto Hrvata u Dalmaciji (Kastelanski odred). Sta ovde nije istina? Me ni ne trebaju knjige, ja je mogu napisati.

Ruben

24.09.2014. 10:27

@Lido - izgleda da ipak trebaju ; mada je ipak prijatno cuti da poslednjim postom manje vise potvrdjujes ono sto bilo koji Srbin koji nije otrovan komunistickom propagandom vec zna.

Sydneysider

24.09.2014. 12:43

@Lido - Ma covece sta imam da citam pored cinjenice da je chetnicki pokret porazena strana a NOB pobednicka? Jel mi za to treba neka knjiga? Ja ne znam kako ce te vi dalje u izvrtanju istorije pored te cinjenice? Bas vas zalim. Hajde bre mani se tih bradatih spodoba sa kamom.

Ruben

24.09.2014. 17:14

@Lido - Lako je komunjaru oterati iz mracnog vilajeta u Sidney - dovoljno mu je isprazniti frizider ; ali mracni vilajet iz komunjare nemoguce ; cak ni hirurskim zahvatom

Sydneysider

24.09.2014. 23:12

@Lido - Kakva komunjara, pricamo o istorijskim cinjenicama. Da vam je Draza pobedio tek bi imali komunizam (kolhoze i solhoze), jer ni Hrvati ni muslimani ne bi hteli u tu drzavu, a onda bi po dogovoru iz Jalte pripali ruskoj interesnoj sferi, i onda bi tek nadrljali. Ovako Tile nadmudrio i Istok i Zapad, uveo socijalizam umesto komunizma, sa samoupravljanjem i privatno preduzetnistvo. Zagovornik sam socijalne pravde, ali nisam komunista, daleko vise socijalista.

Vlada

22.09.2014. 23:56

Amerikanci i Englezi su bombardovali nemačke vojne snage i njihove domaće pomagače.Beograd je bio jedan od glavnih centra južne grupe Wermachta. Te 1944.godine se već jasno videlo da će Nemci da se povlače pravcem prema severozapadu i bilo je potrebno otežati im prolazak ka Nemačkoj koju je trebalo poraziti. Nažalost,mnogi srpski,ali i grčki, rumunski, makedonski, bosanski i hrvatski civil isu bili kolateralna šteta. Temišvar u Rumuniji je imao 1700 mrtvih. Osijek 600. Segedin 400...

Milosrdni

23.09.2014. 00:56

Te ne tako davne 1944. u Nisu u okolini zeleznicke stanice do temelja je izgorela porodicna kuca mog dede, ni kasike i viljuske iz pepela nisu mogli da proberu jer je nakon zapaljive bombe sve do temelja izgorelo. I 1999. je pretila opasnost da taj deo grada bude bombardovan od istih mada su drugi delovi grada to dobro osetili od "Milosrdnog andjela". Nakon nacinjene stete "saveznika" od drzave nakon II Svetskog rata dosao je hipotekarni kredit koji su moji otplacivali godinama.

Aleksandar

23.09.2014. 07:39

Dobro je da su se "Novosti" dotakle ove teme o kojoj malo Srba zna a o kojoj nas nista nisu ucili u skoli. Spasavanje preko 500 americkih pilota, kao i odlikovanja Drazi od strane lidera Francuske i SAD, su kljucni dokazi da je Draza bio saveznik. Ko hoce da sazna jos o ovoj temi, moze da izgugla Halyard Mission i Major Richard Felman. Inace, Srbi u Americi su decenijama lobirali kod americkih vlasti da se Drazi podigne spomenik u Vasingtonu, ali je ustaski lobi to sprecio.

Бајо

23.09.2014. 07:45

Мислим да неке ствари овде нису тачне.Пилоте су спашавали партизани преобучени у четнике.Ту су били Прле,Тихи,Валтер и остали јунаци.Какав Дража па ваљда је Тито и партизани држао слободне територије.Сетите се само партизанске ескадриле итд.

gago

23.09.2014. 11:36

Mnogo godina kasnije njihovi potomci-izrodi su verovatno iz zahvalnosti za ucinjeno ponovo razarali nasa sela i gradove i ubijali nasu decu.Sta jos treba da urade pa da prestanemo da im uvek uzvracamo dobrodoslicom.

Zaborav

23.09.2014. 11:44

Kako da ne, odmah su se revansirali 1944. USAF je besomucno bombardovao Beograd i gradove po Srbiji. Drazu i Cetnike su pustili niz vodu i omogucili brozu da uvede komunizam u Srbiju. Tek da se ne zaboravi bombardovali su oni Beograd i gradove Srbije i 1999.god. Tako da stvarno su nam se visestruko revansirali, kao i 2008. nagovorivsi kosmetlije da proglase jednostranu nezavisnost. I dan danas nam se naveliko revansiraju svojom neprijateljskom diplomatijom koja nam ne da da dodjemo do daha.

зокс

23.09.2014. 12:16

@Zaborav - Заборав,а што да не бомбардују?"Srbe treba spokojno bombardovati,jer će sve brzo zaboraviti"Džejms Šej,portparol nato-a, marta 1999.godine!

окто

23.09.2014. 12:16

Нису у питању само амерчки пилоти. Четници су спасли и 13 Руских (односно тада совјетских) пилота

Lido

23.09.2014. 14:50

Spasavali americke pilote a ubijali svoj narod! Naslusao sam se od roditelja o zlocinima cetnika. Upamtio sam, u jednom mestu ustase upadnu u srpsko selo i izvrse pokolj srpskog stanovnistva. Sutradan cetnici uzvracaju revans - upadaju u hrvatsko mesto i povesaju niz prozore sve HR civile koje su zatekli. Da znate, ne bi se bas ponosili tim pokretom. Sacuvaj me boze i jednih i drugih, ni jedni ni drugi nisu imali sansu da pobede.

Nina

23.09.2014. 20:24

@Lido - А онда "партизани" "упадну" у Београд после Руса који су га ослободили па побију 30.000 Срба а остатак "ослободе" од станова и кућа и уселе се. А онда направе највећу пропаганду како су они једини ослободиоци и "спаситељи" Србије па поделе Србе у 5 држава да буду мањина са дојучерашњим непријатељима, шиптарима, турцима, хрватима, бугарима. Комуњарска геноцидна банда која је намерно убијала једног немаца да би нацисти убијали 100 невиних Срба. 5000 ђака у Крагујевцу...

Milijana

23.09.2014. 22:11

Ovi piloti su evakuisani od 29 maja do 11 avgust 1944- znaci, ako je Beograd bombardovan u aprilu 1944 ( to ne znam, a ne znam ni za ostle gradove ...), onda nas ovi piloti nisu mogli bombardovati - ali drugi jesu ! A sem americkih bili su tu i engleski piloti - Engleska se cak i ne oglasava ... sta ih se tice!

radojko

23.09.2014. 22:30

Ja sam ucio u istoriji da su komunisti bili pozitivni ,a cetnici negativni .Imao sam peticu i bio odlican djak isao i na takmicenja.Ne moze sada Novosti da menja ono sto sam ucio,sto nisu pisali tako onda kada sam ja ucio?I sta je sada istina?Sta cu ja sada pogubljen sam ,da li treba ponovo da idemo u skolu,a sta ce tek oni koji su doktorirali ,a imamo ih hvala Bogu na hiljade.sta ce oni?