Osnovac sa majstorskim pismom

B. PUZOVIĆ

13. 08. 2014. u 21:29

Najmlađi vodeničar u Srbiji, Đorđe Pavlović (14), u Markovoj Crkvi kod Lajkovca. Kada je dobra voda, može da samelje stotinak kilograma brašna

LAJKOVAC - Đorđe Pavlović (14) iz Markove Crkve kod Lajkovca zvanično je najmlađi vodeničar u Srbiji! Od Društva vodeničara Srbije dobio je majstorsko pismo o poznavanju ovog drevnog zanata, koji je doskoro bio na samoj ivici izumiranja.

Kumovu vodenicu na reci Toplici, staru bezmalo tri veka, Đorđe je toliko zavoleo, da je smatra za - drugu kuću. Obožava, veli, huk vode, zvuk tri vodenička kamena i nezaobilaznog čeketala. Zna, napamet, da nabroji nazive svih pedesetak delova vodeničkog kola!

- Pre nekoliko godina, kada je Kumova vodenica počela da radi, zainteresovao sam se da saznam kako melje žito - priseća se Đorđe. - Znam da podesim kamen, da lepo melje pšenicu, kukuruz, heljdu, ovas, uzmem ujam, razmerim brašno...

Nekadašnju Jeremića vodenicu, a sada Kumovu, obnovili su kumovi od starina Slavko Jovanović i Milan Pavlović, otac najmlađeg srpskog vodeničara. Godinu dana vredno su obnavljali svaki deo vodenice, sačuvali originalno ognjište, verige, naćve, vodenička kola, čak i kovane eksere...

- U toku dana, kad je dobra voda, mogu da sameljem stotinak kilograma brašna - kaže Đorđe. - Na sto kilograma brašna uzima se 15 odsto ujma. Uglavnom, znam sve što treba da bi vodenica radila, ako se nekad pojavi neki kvar koji još ne umem da otklonim, obavezno obavestim oca. Do sada, to se retko dešavalo.

Kad završi osnovnu, za godinu dana, Đorđe planira da upiše Srednju poljoprivrednu školu u Valjevu. Za razliku od svojih vršnjaka, koji se ne odvajaju od kompjutera, on obožava da boravi u vodenici.

- Najviše vremena provodim u vodenici kad je lepo vreme, tokom leta - kaže Đorđe. - Preko zime, više se družim sa kompjuterom. Mnogo ljudi sa strane dolaze u Kumovu vodenicu, da samelju žito. Većina se iznenadi kad ih dočeka osnovac, ali se još više oduševe kad vide koliko volim vodenicu i taj zanat, koji nikad neću da zaboravim, ili ostavim.


BAŠTINA

- Za ovu vodenicu smo od detinjstva bili vezani, zato smo kum Slavko i ja odlučili da je od naslednika kupimo i obnovimo - kaže Milan Pavlović. - Na reci Toplici, na 23 kilometra toka, nekada je bilo čak 26 vodenica. Sada postoje samo četiri koje melju žito, a čak dve su u našem selu. Moj mlađi sin Đorđe svakako će doprineti da taj stari zanat, baština u Markovoj Crkvi, ali i Srbiji, nesumnjivo bude sačuvana.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije