Britanski istoričar: Austrougarska zapostavljala Srbe

Tanjug

29. 06. 2014. u 14:18

Британски историчар: Aустроугарска запостављала Србе
Austrougarska je premalo razmišljala o pridobijanju blagonaklonosti srpskog stanovništva i napravila grešku što se nije zaustavila posle odgovora srpskih vlasti, koje nisu htele rat, na ultimatum iz Beča

Austrougarska je premalo razmišljala o pridobijanju blagonaklonosti srpskog stanovništva i napravila grešku što se nije zaustavila posle odgovora srpskih vlasti, koje nisu htele rat, na ultimatum iz Beča, smatra britanski istoričar Marko Atila Hoare.

"Atentat je bilo delo "Crne ruke" i nije bila želja srpske vlade da vodi rat. Kada je Austrougarska postavila ultimatum Srbiji i srpska vlada gotovo sve od toga prihvatila, postojala je šansa da se tu stane i sarađuje sa beogradskim vlastima, te pokuša da se izoluje "Crna ruka" ", objasnio je on.

Hoare je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata, istakao da Austrougarska nije dovoljno pazila na javno mnjenje u Srbiji, gde je postojalo uverenje da će morati da se vodi borba protiv monarhije kako bi se ostvarili nacionalni interesi.

Britanski istoričar je podsetio da je okupacija Bosne i Hercegovine dovela do teritorijalne svađe, ali da to nije značilo da je moralo doći do rata.

Prema njegovom mišljenju, tenzije između Austrougarske i Srbije imaju svoje "korene negde dublje".

On je ukazao da je, nakon ubistva kralja i kraljice 1903. došlo do promene stava prema Austrougarskoj monarhiji, pošto su Radikalna stranka i krug oko vojske stajali iza državnog udara.

Aneksija 1908. je ubrzala sukob, pošto su u Srbiji nakon toga postojali moćni elementi koji su promenili pasivni antiaustrijski u aktivni antiaustrijski stav, rekao je Hoare.

Takođe je podvukao da je Austrougarska bila naklonjenija muslimanskim vlasnicima poseda, kao i Hrvatima, ali da to nije bilo antisrpski stav.

Isto tako je naveo da su prosečni Srbi bili užasnuti atentatom na austrougarskog prestolonaslednika.

Kao primer naveo je bosansko-hercegovačkog političara Milana Srškića koji je na vest o ubistvu izvadio svoj mač i saopštio da je potrebno osvetiti ferdinanca i Sofiju i da je spreman da se bori protiv Srbije.

Posle atentata, podvukao je Hoare, došlo je do tlačenja srpskog stanovništva od strane habsburških vlasti.

U srpskim knjigama, kako je ukazao, govori se čak i o genocidu nad Srbima, što je, prema njegovim rečima, preterivanje, jer su Habsburgovci imali srpske trupe i visoke srpske oficire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

građanin bananistana

29.06.2014. 14:37

Типичан представник свога рода,због кога уживају симпатије широм света....Мултипрактик нација,стручњаци за све и сваког на свету...

kole

29.06.2014. 14:40

Opet natovska propaganda nekog Engleskog podrepasa. Sve sto kazu stavljaju u sluzbu trenutnih interesa svoje zlocinacke masinerije.

зокс

29.06.2014. 16:05

Није Аустро-Угарска запостављала Србе него их је масовно убијала!Разлика драстична!А нисте се ни ви британци показали много већим пријатељима Србима!

dxs

30.06.2014. 08:12

@dxs - Italija je u G7 a ne Austrija ili sl. Nije u redu da na pr. Trst bude dio AustroUgarske.

Стари зналац

29.06.2014. 18:58

Марко Атила Хор је водећи србофоб у Британији. Син Бранке Магаш и плаћеник антисрпских фондација, он као свој главни задатак види блаћење Срба и Руса. Историчар? Не, острашћени лобиста. Његове изјаве се не смеју узимати за озбиљно.

pp

30.06.2014. 09:19

Od vremena Freuda, Straussa, Schroedingera ili Boltzmanna , Bec nije svijetu ponudio nista revolucionarno osim sto je centar nekoliko svjetskih organizacija. I ja bi htio dobiti Nobelovu nagradu , ili otici u svoju kucu , a sta ja mogu kad nemogu i kada je Alojz Mock htio drugacije.

из главе

30.06.2014. 17:25

zbog Engleza je započeo (napadom Nemačke na Belgiju) 1sr i nije završio raspadom a-u 1915, nego formiranjem solunskog fronta