Deka iz Gračanice poklonio cipele, ostao u papučama

D. Zečević

23. 05. 2014. u 13:33

Slika deke u letnjim papučama preko interneta obišla svet

GRAČANICA - Starina Živojin Mikić (83) iz Gračanice, žali što fizički nije mogao da pomogne stanovništvu ugroženom poplavama u Srbiji, ali je zato na ime pomoći dao jedino što je imao... Slika ovog deke iz Gračanice koji plačući, zbog tragedije koja je zadesila srpski narod u poplavama, na punktu za prikupljanje pomoći, u letnjim papučama donosi da pokloni nove cipele i kaput, obišla je prethodnih dana preko društvenih mreža gotovo ceo svet.

- Žao mi je što nisam imao više šta da poklonim, ali mi je još žalije što nisam u prilici da na licu mesta pomognem našim ljudima, pogotovu što sam svojevremeno uvek bio dobrovoljac u raznim akcijama - ponavlja Živojin, koji je četrdeset godina proveo radeći kao rudar u rudniku Kišnica. Tiho, kao da „meri“ svaku reč koju će izgovoriti, dok sedi na klupi u Gračanici, deda Živojin sa suzama u očima prepričava slike koje su ga, kaže, potresle najviše do sada u životu i koje su mu naterale suze.

- Uprkos tome što sam radni vek proveo u rudniku i sa platom rudara odgajao petoro dece, nikada se nisam sažalio nad sopstvenim životom. Nikada zbog sebe i svojih nedaća nisam zaplakao, ali sam, gledajući slike nesreće koja je usled poplava zadesila naš narod, plakao kao malo dete. Eto i sada plačem čim pomislim na nedaće koje su ljudi preživeli a da ne govorim o onim postradalim.

I dok nabraja slike koje su ga potresle, poput čoveka na krovu kuće koju je više od polovine preplavila voda i koji zove pomoć, do starih i nemoćnih koje su ekipe evakuisale, ali i uginule stoke, deda Živojin kaže da bi i svoj život dao za ugrožene samo kada bi to vredelo...

PORUKA

Moja poruka ljudima iz ugroženih područja jeste da pre svega sačuvaju strpljenje. To kažem jer mi Srbi na Kosovu i Metohiji znamo koliko je teško izdržati u teškim životnim uslovima i okruženju koje ti nije naklonjeno. NJima nažalost priroda nije bila naklonjena, ali se nadam da će posle svega Bog pomoći srpskom narodu koji nikako ne sme da gubi nadu - poručuje deda Živojin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

stiw

23.05.2014. 14:44

Moja zivotna devza je uvek bila, a i sada: JA HOCU, JA MOGU, JA MORAM, i nemogu se pozaliti za ovih 60 i kusur godina. Verujem u Srpski narod, glavu gore i napred u novi zivot!

Deda heroj

23.05.2014. 17:15

Gospodin Živojin Mikić je heroj. Human i plemenit čovek. E ovo je ona stara narodna poslovica koja kaže "toliko je dobar da bi i košulju skinuo sa sebe i dao ti" , upravo je ovaj gospodin dao svoje nove i jedine cipele a ostao je u papučama. Junačino, živ nam, zdrav i veseo bio.

Gligorov

23.05.2014. 17:31

To je srce junacko to je vjera Prvoslavna, to je srpska dusaNa muci se poznaju junaciMnogaja ljeta premudri starce