Karađorđev etno-kompleks neće više propadati

M. Marković

02. 05. 2014. u 21:30

Fond Karađorđe Petrović: Od Eparhije šumadijske tražimo da vrati kompleks mesnoj zajednici Viševac

KAKAV bismo mi to narod bili da prepustimo zaboravu, propadanju i korovu puteve slavnog Karađorđa Petrovića? Odgovor na ovo, sasvim jednostavno pitanje, nije ni potreban. Fotografije iz Viševca, Voždovog rodnog mesta, objavljene u prazničnom broju "Novosti", rečitije su od svake reči. Ipak, nije sve izgubljeno!

Fond "Karađorđe Petrović" i Turistička organizacija opštine Rača kragujevačka, rečeno je u petak našem listu, najhitnije će tražiti da Eparhija šumadijska Voždov etno-kompleks (domaćinstvo iz 1804) vrati na staranje upravo zavičaju vođe Prvog srpskog ustanka, kako bi se zaustavilo njegovo dalje propadanje.

- Eparhija, ne samo da se ne brine o poverenoj joj imovini, već iz godine u godinu, a to je gotovo decenija, prepušta je vremenu i nebrizi - kaže Vesna Zlatić, predsednik Fonda. - Zato će Fond od Eparhije zatražiti raskidanje ugovora o gazdovanju i čitav kompleks vratiti na staranje mesnoj zajednici Viševac. Više puta pokušavali smo da ukažemo na problem, pokrenemo uspavanu savest, ali, nailazili smo na zid ćutanja. A od ćutanja nema nikakve koristi.

Karađorđev etno-kompleks, podsetimo, 2005. godine Upravni odbor Fonda ustupio je eparhiji. Vesna Zlatić kaže da je to bilo i logično, jer je preko puta i manastir, zadužbina vladike dr Save, prethodnog episkopa Šumadijskog. Namera Eparhije je, kako objašnjava Zlatić, bila da u međuvremenu uz svetinju podigne i konak za monahinje. Računalo se na njihov dar da, poput ženskih manastira u okolini, kao što je Koporin, na primer, urede čitav kompleks, oplemene ga i o njemu brinu.

- Kako, u međuvremenu, monaški život uz manastir nije zaživeo - Fond nema pravo ni da ćuti ni da čeka - izričita je Vesna Zlatić.

Gotovo istovremeno, mesna zajednica Viševac pokazala je interesovanje i volju da bi rado, ponovo preuzela gazdovanje Voždovim etno-kompleksom "isto koliko joj je stalo da se što pre podignu manastirski konaci i započne monaški život".

- Za nas, zaista, jednu siromašnu sredinu ne bi bilo lepše svetkovine od dana prepunog posete - kaže nam Vladeta Prokić, predsednik Mesne zajednice Viševac. - A takav dan treba dočekati dostojno velikom Voždu, u drugačijem Viševcu.

Sa ovom porukom saglasan je i Davor Timotijević, direktor turističke organizacije, opštine Rača čiji je Viševac tek jedan deo. Timotijević kaže:

- Mada je čitav kompleks dosta zapušten, što nije ni čudo kada se o njemu stara samo entuzijasta, profesor Aca Popović, o čemu ste i vi pisali, vrlo brzo bi se sve moglo dovesti u red i sjaj kakav i zaslužuje Karađorđe.

Ovaj mladi čovek nema dilemu:

-Za Viševac, našu opštinu, ali i za ovaj deo Šumadije, to bi mogao da bude zamajac. Ne samo za turizam.

PUTEVIMA SLAVE I STRADANJA

U februaru ove godine, priča nam Vesna Zlatić, Fond i Turistička organizacija Rače promovisali su jednu lepu ideju u čiju bi realizaciju bile uključene još dve šumadijske opštine, Aranđelovac i Topola. Reč je o "putu Karađorđa", od mesta rođenja do mesta stradanja, preko Orašca gde je podigao ustanak, Topole koju je odredio za prestonicu... Do Radovanjskog Luga gde je tragično završio. I, crkve Pokajnice koju je, u znak pokajanja, podigao Voždov kum Vujica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije