Nevini stradali u Hortijevoj klanici!

Đorđe Vukmirović

05. 04. 2014. u 21:30

Krvavi krešendo u Vojvodini aprila 1941. godine. Oko 35.000 proterano, a u mađarske logore odvedeno i zatočeno 13.000 ljudi. Ubijeno više od 5.000

SVA ona lica srpske, bosanaske i crnogorske, te ciganske narodnosti, nadalje Jevreji, koji pre 31. oktobra 1918. godine nisu imala opštinsku zavičajnost na području velike Mađarske (bez Hrvatske), a nisu ni potomci ovakvih lica, to jest useljenici ili kolonisti, dužni su napustiti područje države u roku od tri dana, počevši od 29-og ovog meseca u 0.00 sati“.

Ovo je naredba mađarskog generala Ferenca Bajora, vojnog komandanta Novog Sada, obznanjena 25. aprila 1941, tačno dve sedmice pošto je mađarski regent Mikloš Horti, uz bojni poklič „Napred, na hiljadugodišnje granice!“, svoje honvede poslao u napad na već teško ranjenu Kraljevinu Jugoslaviju.

NJegov glavni cilj bila je Bačka, a upravo u njoj je bio naseljen najveći broj od ukupno 19.200 dobrovoljaca iz Velikog rata koji su dobili pravo na kolonizaciju (još 2.000 kolonizovano je na Kosovo), a o čijoj međuratnoj golgoti su „Novosti“ pisale pre sedam dana. Druga, mnogo krvavija faza te golgote počela je upravo citiranim Hortijevim pokličem.

- Tokom zauzimanja Bačke u aprilu 1941, mađarski vojnici su ubili tačno 3.506 Srba - precizira za naš list istoričar dr Drago NJegovan. - Preovlađivali su upravo solunski dobrovoljci i njihovi potomci, a zatim pripadnici četničkih udruženja i viđeniji Srbi, svi potkazani od lokalnih Mađara.

Užas tih dana, kao i imena 906 Mađara koji su, na različite načine, učestvovali u zločinima, NJegovan je predočio u knjizi „Ulazak mađarske vojske u Bačku i Baranju 1941.“. U njoj je, uz ostale, opisan i masovni zločin u Sirigu, dobrovoljačkom selu na sredokraći puta Novi Sad - Srbobran.

Prizor nakon ulaska mađarskih vojnika u Sombor

- Temerinski nemzeteri ili lokalni Mađari pripadnici tih dana formiranih narodnih straža, 13. aprila 1941. su na jednu seosku ledinu isterali sve Sirižane, da bi Hortijevi vojnici, koji su stigli iz pravca Srbobrana, iz mitraljeza pobili njih oko 360, uključujući i šezdesetoro dece - veli NJegovan.

Manje ili više masovnih pokolja bilo je u celoj Bačkoj, naročito u tačno 32 sela koja su, po dobijanju kolonističke zemlje, podigli upravo dobrovoljci. Od Stepanovićeva i Veternika, preko Tomislavaca, Malog Beograda, Karađorđeva, Tankosićeva i NJegoševa, do Vojvode Zimonjića, Hajdukova, Mišićeva... Mada su, od tada, prošle ravno 73 godine, živih svedoka još ima.

UZALUDNA TUŽBA GRUPA preživelih šarvarskih stradalnika je pre nekoliko godina, bezuspešno, pokušala da od mađarske države dobije makar simboličnu odštetu. - Jedna od prvih Hortijevih naredbi u aprilu 1941. godine bila je da uskrati državljanstva svima koji u Bačkoj nisu živeli pre 31. oktobra 1918, a mi smo odbijeni uz obrazloženje da pravo na odštetu imaju samo oni koji su u vreme zlostavljanja bili mađarski državljani - kaže Milan Korać.

- Kada su Mađari prešli granicu, moj otac Spasoje Ninković nas je povezao zaprežnim kolima, s namerom da nas iz Hajdukova, gde smo živeli, skloni kod rodbine u Bačku Topolu. Usput nas je zaustavio najamnik na našem imanju Ištvan Lodri i odmah pozvao mađarske vojnike - seća se Subotičanka Anđelka Grubešić (80).

Spasoje, rodom iz Gornjeg Vrbna kod Trebinja, na Solunski front je, kao dobrovoljac, stigao 1917. iz Amerike, a Lodri je honvedima rekao da je on četnik. To je bilo dovoljno da ga ovi najpre prebiju kundacima pušaka, a potom i pucaju u njega.

- Moja sestra Bojana, kojoj je bilo 18 godina, bacila se preko oca, da ga zaštiti svojim telom, pa su ubili i nju - dodaje Anđelka, s tugom koju nisu zalečile ni minule decenije.

Kad je naredba generala Bajora obznanjena, u Bačkoj je, prema mađarskim izvorima, bilo 48.000 lica na koja se odnosila, mahom upravo dobrovoljaca i njihovih potomaka. NJena realizacija imala je dve faze: iseljavanje iz kuća i smeštaj u sabirne logore u Bečeju, Bačkoj Topoli, Subotici, Somboru, Apatinu, Vrbasu, Novom Sadu, Begeču, Odžacima, Titelu, Bačkoj Palanci i Kanjiži, i proterivanje u Srbiju. Za to su određena dva pravca, preko Petrovaradina i Sremske Mitrovice, oba preko teritorije u međuvremenu proglašene Pavelićeve NDH.

- Često se dešavalo da Mađari nesrećne ljude i po četiri-pet puta prebacuju preko Dunava, a ustaše vraćaju nazad. U međuvremenu, mnoštvo njih je umrlo u teškim uslovima sabirnih logora - veli NJegovan čija nova knjiga „Deportacija“, posvećena upravo ovim zbivanjima, uskoro treba da izađe iz štampe.

Do 3. juna 1941, kada je nemačka vojna komanda zabranila dalje ulaske u Srbiju, već pritisnutu stotinama hiljada izbeglica iz drugih krajeva raspale kraljevine, iz Bačke je proterano oko 35.000 dobrovoljaca i njihovih potomaka. Ma koliko to strašno zvučalo, oni su, zapravo, imali sreće. Jer, preostalih 13.000 je tek čekao užas mađarskih logora Šarvar, Barč i Nađkanjiža.

- Smrt je bila naš stalni saputnik, umiralo se svakog dana, u drvenim krevetima bez prostirki, u logorskom krugu, na smetlištu koje smo prekopavali u potrazi za ostacima hrane - seća se šarvarska logorašica LJubica Ćurčin (79). - Glad, dizenterija, tifus i tuberkuloza najviše su kosili decu, pa ja tamo 1942. umrla i moja trogodišnja sestra Bosiljka.

Bosiljka je bila samo jedna od tačno 850 šarvarskih žrtava, mahom upravo dece. Prema podacima iz knjige novosadskog istoričara Zvonimira Golubovića „Šarvarska golgota 1941-1945“ još oko 1.200 ubijeno je ili umrlo tokom izgnanstva, zatim u Barču i Nađkanjiži i u sabirnim logorima širom Bačke, pa crnom spisku dobrovoljačkih žrtava valja dodati još najmanje 2.000 duša.


Mađarski general nadgleda „akciju“ svoje vojske u Subotici

Ukupan broj bi, svakako, bio i znatno veći, da u aprilu 1942. Episkop bački Irinej Ćirić, sa grupom novosadskih Srba, nije pokrenuo akciju spasavanja srpske dece do 15 godina zatočene u Šarvaru. Posle dugog natezanja, uspeo je dobije saglasnost mađarskih vlasti da njih oko 2.800 odvede odatle, smesti u srpske prodice širom Bačke i spase ih od sigurne smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

Zika

06.04.2014. 00:05

@dule - Mir na zemji. Sledimo Hristosa a ne nikakve ideologije koje su protiv coveka. Ko to kaze da je vera opjjum naroda. Posle te parole najvise se rdjavih stvari coveku desavale. 20. vek je bio vek zla. Ne bez razloga. U Hristosa verujmo.

ACA BG

06.04.2014. 07:00

@dule - Hrista! Ne Hristosa! Nadam se da si to iz neznanja napisao, da nije po sredi neka sektaška namera! U sektaškim i satanističkim knjigama Hrista nazivaju Hristosom, jer ne smeju njegovo ime da spomenu!

Aleksandar69

06.04.2014. 14:46

@dule - Aco,grešiš.Žile je Srbin početnik da ne kažem,četnik i kao takav,normalno je da pravii lapsus lingva greške.A da je vera opijum za narod,mislim da je rekao drug Staljin.

Bezposlen

05.04.2014. 23:01

Srbi su najveći stradalnici na ovim prostorima i u prvom i u drugom ratu! A danas nam podmeću srebrenicu i uveličavaju broj žrtava isti oni koji su nas ubijali mučki decenijama, a o srpskim žrtvama niko ne priča!

Зоран из Шумадије

05.04.2014. 23:01

А Мађари после кукају на делимичну освету из 44/45. Као, били смо сурови и не знају зашто смо такви. Да су то урадили Хрватима, ови би их све побили после ослобођења.

Саболч из Војводине

06.04.2014. 13:05

@Зоран из Шумадије - Делимична освета ? Хоћете рећи да је било мало? 20.000 је било мало? И ти добијаш 168 лајкова за ову "надживотну" изјаву, после свих колонизација и свирепих кољажа које су радиле и раде све војске, све нације, све силе којима је императив да дођу до жељених територија. Јако добро знамо такве примере и из скорије српксе историје. Дакле размислите дали ваш 168 гласовни став има било какву просветитељску или моралну тежину после свих учињених људских гадости овог света. Будите те се људи!

S2

05.04.2014. 23:10

Zamislite kako se osećala pomenuta gospođa Grubešić kada je posle tolikih godina neprebola, na ploči ispod nedavno ukradenog spomenika "Ptica slomljenih krila" na Senćanskom groblju u Subotici, ugledala i imena zlikovaca koji su joj uništili mladost i na njene oči pobili njene najmilije. Moji preci su i te kako iskusili strahote Barča i Šarvara, gde je svoj život izgubio na majčinim rukama (moja baka) njen najmlađi sin. Imao je svega pet godina i umro je od gladi.

зокс

06.04.2014. 06:47

@Daba - Босанска ти је исто што и црногорска!Не постоје ни једна ни друга!

Jubei

05.04.2014. 23:39

Strašno... I sad bi nazovi ,,liga" nekih Mađara da se dogovara sa Vučićem. Ma nikad bre. Krv nije voda. Samo Srbija. Vojvodina je Srbija i biće.

Srbin

06.04.2014. 01:33

@Jubei - ee takvo razmisljane vodi opet u ratove i logore.nemas ti pojma, moramo da iskorenimo takve nacionaliste da se nikad ne bi ponovilo ovo gore.

polip

06.04.2014. 10:15

@Jubei - Aha, a ti si za to spreman...da udaras po tastaturi dok prsti ne prokrvare?A moje dete, nista od toga.

borac

06.04.2014. 11:58

@Jubei - `Srbine`, `ovo gore` nisu učinili srpski, već mađarski nacionalisti. Iako su svi oni isti, činjenice ne treba maskirati takvim 'bratstvo - jedinstvo' pričicama, već imenovati krivce, a to su, u ovom slučaju, mađarski nacionalisti! Isti oni koji po Vojvodini ponovo pozivaju na kojekakve 'straže', 'taborovanja', prebijaju po Temerinu, Kanjiži i slično. Dakle, kad u Orahovcu, Temerinu ili Splitu, napadnu Srbina, upamti, taj Srbin za to nije kriv, nacionalista nije on, nametanje krivice ne pomaže.

marko s

06.04.2014. 12:07

@Jubei - Interesantno je kako ideologija razbije identitet pa rodi laprdanje, ali nema veze ,sve se ovo desava da se vidi ko je ko,i da isplivaju i budu vidljivi takvi kao ti.

miroslav

06.04.2014. 00:40

Moj deda Keča/Nikola/Rade je bio dobrovoljac iz Amerike,solunac.Jedna ćerka mu je umrla u Madjarskom logoru.

Jeronim

06.04.2014. 09:01

@miroslav - Moj djed je bio partizan i branio svoju zemlju od Njemaca i četnika i Talijana. Ustaša tamo nije ni bilo jer su nacrtali kartu a dalje Karlovca nisu makli. Četnici i Talijani su bili najači saveznici po pitanju rasturanja Dalmacije. Ali eto ni opanka ni nakićenog šljema u najljepšem moru na svitu.

sale

06.04.2014. 02:45

Najgore je sto zlo nije prošlo već čeka neku novu '41u pa da opet udari po srpskom narodu. Niko nas, sem Rusije, spasiti ne može!

STOJAN.St.SRBIJA

06.04.2014. 04:41

Ovakve VESTI su potrebni bar jednom nedeljno i to iz svih krajeva BALKANA GDE SU STRADALI NEVINI SRBI i tako da PROBUDIMO i cuvamo budni SRPSKI SVEST da ne PRIHVATAMO PROPAGANDU servirana od nase neprijatelje i duzni smo nasem POKOLJENU da ih podsetimo ko su nasi i neeprijatelji a ko su PRIJATELI nesmemo sve da zaboravljamo brzo .

niki

06.04.2014. 07:00

Treba podneti prvo tuzbu za genocid i holokaust ustasa nad Srbima u Drugom sv.ratu.To je najvaznija stvar i pitanje.Vreme je da se rasciste neke stvari.Ne treba cutati.Onda procesljati Madjare i sve ostale koji su cinili zlocine.Postoje sudovi i ja verujem u sud u pravdu.

ACA BG

06.04.2014. 07:27

Neverovatno je da nas Srbe o ovome uopšte nisu učili, dok su upravo te vojvođanske Mađare učili da smo im mi Srbi najveći neprijatelji i da smo mi njihovi zločinci a ne žrtve!

Nik

06.04.2014. 07:47

A posle 70 godina potomci Solunaca se o jadu zabavljaju prikupljajući papire za mađarsko držaljanstvo. Srbijo majko...

Dejan

06.04.2014. 07:52

Nacisti, a znamo ko su sve bili,bi to isto uradili i danas samo kada bi bila povoljna klima za to .Takve su to nacije. Još se i herojski slikaju pored vešane žene i to bez trunke stida , ej breeee.Nikada da im ne zaboravimo a i ne oprostimo.

vaki mail

06.04.2014. 09:05

moja majka je rodjena 6 aprila 1941 u njegosevu istog dana u 5 ujutru su ih isterali madjari i poslali u logor u beceju.Po povratku u njegosevo nasli su unistenu kucu madjari nisu hteli da plate ostetu

NS srpski grad

06.04.2014. 09:24

@ - i nakon svega kao nagradu dobiju avtonomiju, radi multietnicnosti.. a vidim kako su oni nama davali avtonomiju-puskama,batinama i logorima

Defender

06.04.2014. 12:50

@boza - Otvaraju firme i kupuju zemlju prijatelju. Sve to uz blagoslov (i) ovog režima.

U čemu je problem?

07.04.2014. 03:10

@boza - A što pa da ne kupuju zemlju i otvaraju firme ako to rade legalno? Hoćemo li još sledećih 1000 godina biti zarobljenici šovinizma i apriorne mržnje prema čitavom jednom narodu zbog zločina koji su neki njegovi pripadnici počinili pre 70 godina? Odbijam da vrednujem ljude po nacionalnosti ili veri. Poznajem veliki broj Madjara koji su sjajni ljudi - vredni, pošteni i gostoljubivi. Kao što znam i puno Srba od čijih laži, lopovluka i zlodela mi pripadne muka.

Aca

24.06.2014. 07:38

@boza - Upravo tako. Ljude ne treba vrednovati po nacionalnosti. Pričao mi je prijatelj, vojvođanin. Divno su živeli sa komšijama mađarima i nemcima. A onda su jednog jutra počeo rat a na nemačkim i mađarskim kućama osvanule fašističke zastave i oni u kompletnim fašističkim uniformama. Srbi su bili veoma iznenađeni time a ubrzo, mnogi od njih, i veoma mrtvi. Toliko o finim komšijama. Naravno, potomci finih komšija nisu odgovorni za dela svojih predaka.

piksi

06.04.2014. 10:24

a *naši* za mađare osvajali medalje i uzimali državljanstva,poslije svega ovoga klanja nevinih Srba,a mađarski fašisti marširaju Vojvodinom i pljuju na krv nevinih žrtava uz podršku *srpskih*vlasti-šta reći a ne zaplakati

Срки Ледени

06.04.2014. 10:59

Деду моје мајке, Радоњић Драгиње, Петра Бурића су у Сенти Мађари заклали и бацили у Тису. Њу и целу породицу, протерали преко Дунава. То се не заборавља!

MM-2

07.04.2014. 19:00

@Срки Ледени - Posle su, u komunisticko vreme njihovi sugradjani postajali gradonacelnici.

ja

06.04.2014. 11:13

e sada se okomili na istoriske cinjenice(ne trbe ih zaboraviti-naprotiv)ali kako to bas sada kad se prica o formiranju nove vlade sa Savezom Vojvodjanskih Madjara?Treba blatiti sve Madjare,na linc,proterati -svi su isti. . . .Pa to je strasno.I KAKO BAS SADA ?Srbi su vise poubijali Srba nego sto ih je ubio bilo ko drugi-cetnici su samo mirisali cvece,nedicevci su samo pevali pesme.Protrljajmo malo oci i pocnomo konacno gledati sbe u ogledalu istine

ljubisav

06.04.2014. 12:50

Suvisno je ovako nesto komentarisati,Sve posleratne generacije nisu ucile ,i nemaju pojma sta se stvarno desavalo u tom ratnom periodu,a da nas genetski nevole pojedini susjedi imaju i razlog.Unistili smo im Monarhiju,to nemogu da nikad zaborave.a i mi nebi trebali da zaboravljamo ovakve stvari,da prastamo da,ali ne i da zaboravljamo!!!

zoltan

06.04.2014. 15:28

Ovde nema ni reči o tome da su Hortijevi vojnici vršili velike zločine i nad stanovništvom mađarske nacionalnosti.Činjenica je da su i vojvođanski mađari učestvovali u likvidacijama, ali ipak ne bi trebalo nas kolektivno proglasiti krivim.

Javor

06.04.2014. 21:26

@zoltan - Dobro je da ste vi madjari mudri pa izudarali minuse na ovaj clanak, jer sad kao i da niste ubijali Srbe, sve je popravljeno :)

Aleksa

07.04.2014. 04:01

@zoltan - Slucaj brate, da se medju tim "komsimaja" nasao bar neki covek koji bi sklonio svog komsiju Srbina od egzekucije nego su ih jos potkazivali i dovodili Hortijeve zlocince da ih likvidiraju.Sad zao mi je sto je ubijao svoje, ali to nije tema ovog clanka.Cak i da hocu da nadjem neko opravdanje za vojvodjanske Madjare i pred sobom i pred drugima, ne mogu, nema materijala.Bilo bi dobro da se objavi bar jedan slucaj kada su komsije spasile svoje komsije druge narodnosti da vidimo ima li tu ljudi

4c

07.04.2014. 11:31

Uvijek isto!Naivnost i glupost ne samo da je dovela do stradanja njih nego cak i njihove djece.E bjedni Srbine dal ces se ikad opametiti.Ne razumijem kako niko od njih nije bio u stanju da vidi ocigledno,a to je da neprijatelj nema milosti niti ju ne ikad imao.Kad se sjetim one price iz prvog svjetskog kako su vukli oko 200 000 zarobljenih austrougara sa sobom u izbjeglistvo???Svaka normalna ljudska rasa bi te zarobljenike rjesila na efikasan nacin,upravo onako kako nama rade 100ljecima.