Užički profesor šestarom i lenjirom pobedio i Gausa i Dekarta!

N. Janković

03. 04. 2014. u 21:30

Mihailo M. Bošković mogao bi da izazove pravu revoluciju svojim rešenjem dva od četiri problema klasične matematike, nerešenih od antičkih vremena

ČETIRI problema klasične matematike smatraju se nerešivima od antičkih vremena do danas. Najblistaviji umovi u istoriji civilizacije, od Hipije, Arhimeda i Nikomaha, preko Dekarta i Gausa do Galoa i bezbroj naših savremenika - nisu uspeli da ih odgonetnu. Pitanja udvostručenja zapremine kocke, kvadrature kruga, trisekcije ugla i konstrukcije pravilnih mnogouglova pomoću jednog šestara i jednog lenjira - nauka je zauvek stavila "ad akta" proglasivši ih nerešivima.

Užički profesor Mihailo M. Bošković (69) tvrdi da je rešio dva "nerešiva" problema, a celokupnu stručnu javnost, akademije nauka i brojne institucije, domaće i strane asocijacije matematičara pozvao je da njegov rad provere i da pronađu grešku. Uveren je da grešku ne mogu da nađu, jer je nema!

- Od četiri problema koje smatramo nerešivima rešio sam dva: podelu ugla na tri jednaka dela i podelu ugla na n jednakih delova pomoću jednog šestara i jednog lenjira, iz čega proizilazi i konstrukcija svakog pravilnog mnogougla. Rezultate sam publikovao u knjizi "Novo u matematici" ("Grafos"). Rešenja sam na ovaj način predao svima, i svako je slobodan da o njima iznese svoj stav, od slobodnih matematičara, najznačajnijih institucija, akademija i kongresa matematičara... Želim da oni pokušaju da pronađu grešku i da o ponuđenim rešenjima iznesu svoj stav - kaže profesor Bošković.

Do opšteg priznanja da je "nerešivo" ipak rešeno, užički profesor neće lako doći.

ŽIVOTNA FILOZOFIJA PROFESOR Mihailo M. Bošković rođen je 1945. godine u Bajinoj Bašti. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a radni vek je proveo u užičkim srednjim školama. Na rešavanju nerešivih matematičkih problema, radio je celog života, a uz stručna saznanja, neminovno je bilo da se "rode" i ona životna i filozofska. Tako poglavlja njegovih matematičkih knjiga počinju dosegnutim mudrostima: "Svi koji se rode, imaju jednako pravo na Zemlju", "Kada se deli, mnogo se dobija", "Rasna, verska i nacionalna mržnja najružnije je u ljudskom rodu. Stidimo se, jer su životinjske vrste to prevazišle"....

- Priznanje mojih rešenja predstavljalo bi potvrdu da se širom sveta studentima predaje pogrešna matematika! Konačan sud o mojim rešenjima, posle iznošenja stavova pojedinaca i institucija, može dati jedino Svetski kongres matematičara - objašnjava Bošković.

Ako posle provere neka od matematičkih institucija saopšti da greške nema, to bi značilo da čitav niz naučnih saznanja iz ove oblasti, ali i iz teorije jednačina, zajedno sa velikim delom matematike - od tog trenutka ostaje pod znakom pitanja... Desetine hiljada studentskih seminarskih, ali i ozbiljnih magistarskih i doktorskih radova "palo" bi u vodu, zajedno sa hiljadama publikovanih naslova... Teško je, kaže profesor, prihvatiti da je sada rešeno ono što su do sada bez uspeha rešavali - milioni ljudi.

Prethodnih dana Boškovićevo "Novo u matematici" našlo se pred matematičkim asocijacijama i na matematičkim katedrama u SAD, Rusiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Kini, Japanu... Tu su na svega 13 strana izneti teorema, analiza, dokaz i diskusija prvog rešenog "nerešivog" problema podele ugla na tri jednaka dela, uz konstataciju da neki od dosadašnjih zaključaka iz brojnih matematičkih knjiga i udžbenika - nisu tačni. Za srodan "nerešivi" problem podele ugla na n jednakih delova uz pomoć jednog šestara i jednog lenjira, rešenje je izneto na osam strana, iz čega je proizašla i treća celina: konstrukcija svakog pravilnog mnogougla uz pomoć jednog šestara i lenjira. Naša

SANU ovaj rad još nije uzela u ozbiljnije razmatranje. Mnoge akademije davno su obustavile rad na ovim problemima, i to uz usvojenu odluku da se oni više ne ispituju: jednostavno, najveći matematički umovi svih generacija, sa svih meridijana, kroz celu dosadašnju istoriju, kao i stotine hiljada "običnih" matematičara današnjice, nikada nisu uspeli da dođu do rešenja. Kako "nerešivo" preispitivati još jednom, posle toliko neuspelih pokušaja da se do istine dođe?

- Nema te tačke u ravni koju šestar i lenjir ne mogu povezati i pronaći. Posebno treba istaći da su izvedeni zaključci iz brojnih objavljenih knjiga, iz kojih studenti uče, jednostavno netačni - poručio je Bošković skepticima.

PETICE

SKROMAN i nenametljiv, ovaj matematičar poznat je po još jednom životnom dostignuću: svaki učenik koji je kod njega imao jedinicu ili dvojku na početku godine, bez izuzetka razred je završavao sa četvorkom ili peticom. Pri tome, profesor nikada nije "poklonio" ocenu.

- Nažalost, od 100 naših najboljih đaka, vukovaca, svega petoro ili šestoro su kreativci. Ja sam svakoga prihvatao i doživljavao kao kreativca, nismo u školi samo učili, stvarali smo znanje zajedno - kaže omiljeni užički profesor. - Stresovi koje deca doživljavaju radi matematike, samo su posledica rada loših nastavnika. Bolje je nemati učitelja, nego za učitelja imati nervoznu i frustriranu osobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Lana

03.04.2014. 22:10

Bravo profesore Boskovicu! Jos jedan dokaz da su Srbi veliki narod, ne po kvantitetu vec po kvalitetu! Tesla, Pupin, Milanovic .... Bošković! Neki narodi mogu samo da sanjaju da budu Srbi!

Srdj

03.04.2014. 22:49

@Lana - Kakva glupost. Nas narod ima genije, ali ih nema ni blizu kao neki drugi. Ono sto je bolnije od toga jeste cinjenica da nasi geniji nisu plod sistema, vec pojedinacni izuzeci koji potvrdjuju pravilo. Nasi su geniji svojevrsni izrodi u moru onih koji to nisu i njihov uspeh i znanje nisu posledica pripadnosti ovoj naciji vec jakog samopregalastva i, u slucaju Pupina, Milankovica, Tesle, geneticara Stojkovica, inostranih sistema koji su im omogucili brusenje talenta.

miki

04.04.2014. 00:07

@Lana - Srdj, pa geniji nikad nisu bili plod sistema... Dokaz je to što ih ima kroz čitavu istoriju čovečanstva, u kojoj nisu bili isti sistemi. A i, srećom, čovek nadilazi svaki sistem i jači je od njega.

Grof

04.04.2014. 02:17

@Lana - Kada sistemi na zapadu a pre svega mislim na ameriku zasluzuju to sto ima toliko genija,zasto ih ne stvaraju,nego dovode mlade talente iz celog sveta,kupuju njihov talenat stipendijama i posle neko kao vi tvrdi to je zasluga skolskog sistema obrazovanja.Za uspeh u nauci pored talenta najvazniji je novac.Baviti se naukom je izuzetno skupo.

nele011

04.04.2014. 06:30

@Lana - ...posle ovog tvog komentra...DODELJUJEM ti titulu genijalca...da nam povecas kvotu...

zaza

04.04.2014. 09:58

@Lana - Geniji su UVEK izuzeci i ne mogu biti proizvod bilo kog sistema obrazovanja ili drustveno ekonomskog sistema . Genijalci su genijalna devijacija genetike , i ne postoji bilo kakav sistem koji bi ih mogao stancovati . Njima ne treba podrska , jer talenat istinski . kao i voda , uvek nadje sebi put . Genijalci , takodje NISU vlasnistvo drzave i ostalih prosecnih clanova drustva i nista im ne duguju .

radovan osmi

04.04.2014. 14:25

@Lana - Ne postoje sistemi koji mogu stancovati genijalce ali zato postoje sistemi koji ih umeju prepoznati a zatim i negovati na opste dobro svih, citavog covecanstva. A sto se tice trisekcije ugla i konstrukcije mnogougla sestarom i lenjirom, doticni profesor je samo jedan od zanesenjaka da je to moguce. Sam Gaus je dobio i pregledao mnostvo slicnih "dokaza". Niti jedan nije bio korektan jer neke stvari su u matematici prosto nemoguce! Voleo bih da mi profesor konstruise ravnostrani sedamnaestougao!

Srdj

04.04.2014. 16:18

@Lana - Tako je Radovane. Sistem sluzi da izbrusi ono malo genijalnih sto se rodi. Za ovog gore koji kaze da Ameri kradu talente, jedno pitanje: da li Ameri sam okradu ili mnogi svojom voljom tamo odu da napreduju? Je l' neko kidnapovao Teslu i Pupina i odvukao u Ameriku, ili Ajnstajna, na primer? Je li neko naterao Milankovica u Bec na studije? Ne. Sami su birali. Da je Srbija ulagala u skole imala bi genija i genija, ali ne, mi se ponosimo samo crkvama, kao da smo ih samo mi zidali.

Aleksandar

03.04.2014. 23:25

@Milos - Da li drzite matematiku u malom prstu,pa izjavljujete da je ovo glupost ili ste samo rekli napamet zato ste cvrsto uvereni da su ovi problemi ne resivi?Kupite lepo ovu knjigu pa i sami istrazite.

Milos

04.04.2014. 00:19

@Milos - Valljda ce sad objaviti komentar. Ja ne drzim matematiku u malom prstu jer je to bilo nemoguce i za Ojlera (ako znate ko je to). Od Novosti sam ocekivao kao od ozbiljnih novina da se prvo malo informisu pre nego sto ovako nesto objave. Ovo nije neresiv problem zato sto su ljudi pokusavali i nisu uspeli, ovo je DOKAZANO da je nemoguce.

Petar

04.04.2014. 10:08

@Milos - Meni nije jasno kako se to dokazuje naucno otkrice objavljivanjem knjige. Zasto profesor ne objavi rad u nekom svetski relevantnom casopisu za matematiku, i ako tamo prodje, onda moze samo da ceka Nobelovu nagradu. Ovako, ostaje nam da pricamo kako smo mnogo pametni a niko nam to ne priznaje.

Фенрис

04.04.2014. 10:50

@Milos - Лепота система "Peer review" je у томе што сви могу да суде о нечијој теорији и да сви могу да проналазе "рупе" ако могу да их докажу. Књигу нађи, па се окушај!

radovan osmi

04.04.2014. 14:39

@Milos - Nobelova nagrada za matematiku ne postoji!! Razlog je jednostavan... U pocetku je Nobel i matematiku uvrstio medju ostale discipline koje pretenduju dostiznu nagradu ali kada mu je jedan matematicar bio intiman sa dragom on je to preinacio. Ah sta ces... ljubav ne zna za nauku ...

Miro Markovic

04.04.2014. 00:20

Svaka cast Vama, uvazeni profesore! Ako ste vec uspeli da resite dva od cetiri "neresiva problema" u matematici, pravi je trenutak da Vama licno jedan od nasih fakulteta za matematiku dodeli pocasnu doktorsku diplomu. To je najmanje koje nasa intelektulna sredina moze da Vam podari kao znak za Vasu zivotnu posvecenost tako vaznim i intelektualno teskim problema za resevanje.

Djole

04.04.2014. 01:20

Evo jedan tekst objavljen pre skoro 30 godina, sve lepo objašnjeno. Nisu oni odustali od rešavanja problema zato što niko nije uspeo da reši, nego su ga REŠILI tako što su dokazali da je NEREŠIV. Uči se dokaz na većini fakulteta danas...http://www.dejanristanovic.com/refer/trisekcija.htm

milan

04.04.2014. 01:43

Gde se na netu moze naci ovih 13 strana teorema , analiza i dokaza ?Molim profesora za odgovor kako bi mogli da procitamo pre nego damo misljenje........ (mada vidim da neki znaju i pre nego su procitali)

KojaKK

04.04.2014. 07:12

Evo, ja sam student matematike. Iz teorije Galua (oblast, algebra) i uopšte iz celokupne algebre, postoje jasne i dokazane teoreme da je ovo nerešivo. Prosto, ne mogu da verujem, jer ono što piše u algebri kristalno dobro objašnjava i vrlo je ubedljivo. Ovaj čovek bi napravio revolucio ako je tačno ovo što je odradio.

Milos

04.04.2014. 12:33

@KojaKK - Ako si student matematike onda ti je jasno da ovaj covek debelo gresi. Dokazana tvrdjenja u matematici ne mogu biti neistinita, nije matematika pravo pa moze ovako i onako da se tumaci.

zvek

04.04.2014. 14:35

@KojaKK - mislim da jos nismo dosli do stadijuma kada smo valjano upoznali tu drugu stranu matematike.. ne trecu, entu.. vec suprotnu..

Pedja

04.04.2014. 08:37

Milos verovatno ima problem sa matematikom pa mu je ovo malo nejasno!! Dodji kod cike da ti nacrta dve ovce da ih cuvas..... Poznato je kod nas da tudje ..... lepse mirise.

Milos

04.04.2014. 12:31

@Pedja - Milos je diplomirani matematicar i zna vrlo dobro o cemu prica. Postoje teoreme koje sudokazane a koje kazu da je ovo nemoguce. Naravnp ako uopste znate sta je to teorema. Dakle, ovde ne ostaje ni trunka mogucnosti da je on u pravu, i svaki profesor na Matematickom fakultetu ce odbiti cak i da ga saslusa jer su to nebuloze sto prica.

niko bitan

04.04.2014. 13:23

@Pedja - ...tvrdili su (i ubijali zbog svoje tvrdnje) da je Zemlja ploca pa se ispostavilo da nije....ne treba gledati "kruto" na svet oko sebe jer je pitanje vremena kada ce se "dokazano" utvrditi da nije tacno....

aco

04.04.2014. 13:55

@Pedja - Nekad su bili sigurni da je zemlja ravna ploca ,pa se dokazalo suprotno, do skora se mislilo da je nemoguce da je nesto brze od svetlosti ,pa su naucnici u Zenevi otkrili da neutrino cestice imaju vecu brzinu, tako da nikad ne reci da je nesto ne moguce

Milos

04.04.2014. 15:34

@Pedja - U matematici postoje teoreme, kad se dokazu, dokazane su tu nema izmena. Matematika nije nauka po meni vec filozofska disciplina na koju se naslanjaju druge nauke. U matematici za tvrdjenje za koje se zna da je tacno, je tacno i tu nema izmena. Sasvim driga prica bi bila da se ne zna da li je nesto neresivo ili nije, pa onda on nasao resenje. Za ovo je DOKAZANO da ne postoji resenje i u matematici oko toga nema pregovora, zato sto postoji dokaz.

Milos

04.04.2014. 15:51

@Pedja - U pravnim naukama postoji mogucnost tumacenja da li je nesto tacno, ispravno itd u matematici ne. Ili je nesto tacno ili nije tacno. Nema prostora za tumacenje i sumnju.

CERN

04.04.2014. 16:24

@Pedja - Posle su otkrili i gresku mernog instrumenta koja je opovrgla to otkrice

Ivana

04.04.2014. 16:55

@Pedja - Колико смо ми Срби у неким ситуацијама лоши и завидни људи,па нас и справом нико не признаје за ништа, а дали смо свету велики број научника. Можда је Вама математичарима сада криво, што Ви нисте открили ово,па тврдите да је нерешиво доказано и да никада не може да се реши, и одмах алудирате да се књига лоше продаје. Прво ако си математичар и неко ко се бави науком, онда би требало да знаш да целог живота мораш да истражујеш..Али не најлакше је признавати само светске научнике и њихове књиге итд

Dare

04.04.2014. 23:54

@Pedja - Miloše, pusti levate. Ne isplati se svađati sa njima, očigledno ne znaju ni šta je teorema ni šta znači dokazati teoremu. Nije ovaj ni prvi ni poslednji koji je "rešio" trisekciju ugla, duplikaciju kocke ili kvadraturu kruga. Samo u Srbiji ih je bilo desetak u poslednjih nekoliko godina. A da ga nijedan ozbiljan matematičar neće uzeti u obzir potpuno si u pravu. Ovo je toliko glupost da nisam ni čitao tekst, ne isplati se trošiti vreme na ove redove. A doktorirao sam primenjenu matematiku.

Gordiana

05.04.2014. 04:56

@Pedja - Nebuloza je kad se nesto tvrdi tek onako jer se nekom navilo da nesto tvrdi ali kad imas resenje crno na belo ne mozes da kazes da je nebuloza...i naravno da ce tesko biti prihvaceno ovo resenje profesora Boskovica jer kao sto je navedeno to prihvatanje znacilo bi pobijanje svega onoga sto je bilo...i u tom slucaju on je kao don Kihot koji se bori protiv vetrenjaca...sto se mene tice svaka cast za profesora!!!

Bane

05.04.2014. 11:24

@Pedja - Isto tako su i Tesli rekli da je nemoguce prenositi energiju kablom i sputavali ga u tome. Cudili se telefonu, telekomunikacijskim dostignucima... Polako, pustite da naucnici iznesu stavove i da covek dokaze to sto prica. A vi Milose, koliko god da ste dipl. matematicar, sa ovakvim nacinom komunikacije, dzaba.Tako prica los covek, buduci los profesor, a onda i znanje dzaba...

Bane

05.04.2014. 11:34

@Pedja - Kao sto rekoh i Milosu, Dare, dzaba znanje... Doktorksa titula danas ne znaci puno, kolega, ako nemate otvoren um naucnika i zelju za dokazivanjem. Covek nije nikoga ubio, samo je izneo svoj "dokaz", a vi matematicari je opovrgnite. Zasto ste tako sujetni i kako mozete da pricate o necemu sto niste ni videli? Vi apriori tvrdite da je nesto nemoguce a da niste ni pogledali dokaze... Treba da nam svima bude drago sto neko nesto radi, istrazuje, a ne kao mnoge kolege, tzv. copy/paste doktori.

seljak LA

04.04.2014. 13:36

@Ema - I ja ti se pridruzujem Ema, poco sam da citam i odma sam se oseco ko da sam sa marsa pao, citam a nemam pojma sta sam procito.Od pola tekasta nisam zapamtio ni jedno slovo. Laksemi jesa Vucicem Dacicem i ovom ostalom ............. da izadjem na kraj nefo sa G Boskovicem.

misa

04.04.2014. 09:54

gde je resenje, zasto nije publikovano. Cemu misterija, nemojte ko zapad ... davinicijev kod i bla bla. Slabo ide prodaja je'l ...

perapk

04.04.2014. 16:54

@ - Pozdravljam ovo što je čovek uradio a vreme će pokazati da li je u pravu ili ne. Ali hteo sam da dodam da sam imao ubedljivo NAJGOREG profesora matematike u Gimnaziji (prir.mat. smer) nadimak mu je PARČE. I dan danas ga mrzim i koristim ovu priliku da kažem djacima da ne trpe nesposobne profesore nego da traze druge ili menjaju odeljenja ili bilo šta, jer im ovako neko parče upropasti priliku da kasnije nastave školovanje kako bi zeleli.

Petar

04.04.2014. 17:09

Matematika nije ni geografija ni fizika. Tvrdjenje da se ne moze samo lenjirom i sestarom u konacnom broju koraka izvrsiti trisekcija proizvoljnog ugla je dokazano. Naucnici nisu taj problem "proglasili neresivim", oni su ga vrlo jasno resili i dali odgovor - nije moguce. To nije isto sto i "verujemo da je Zemlja ravna". Znamo da je nemoguce. Inace, moguce je u beskonacno mnogo koraka samo sestarom i lenjirom. A moguce je i koristeci origami. A moguce je i konopcem i lenjirom.

DRAGAN

04.04.2014. 22:29

@Petar - Pa ovaj nije ni prvi ni poslednji koji je to tvrdio i koji je kao dokazao da je moguća trisekcija ugla, duplikacija kocke i kvadratura kruga, ali to moze samo da tvrdi onaj koji ne razume, ili nije ni pokušao da razume algebru i teoriju Galoa, a ko to poznaje zna da je apsurdno i diskutovati na tu temu.Dakle , i prije u proslom vijeku od vremena Galoa pa do danas stalno se javljaju neki "genijalci" koji su izmislili nesto novo ili opovrgli važeće, ali je više postalo smešno i pričati na tu temu.

DRAGAN...

05.04.2014. 00:16

@Petar - Najjače što mnogi ovdje ni pojma nemaju o ovome, ali vole da komentarisu i kritikuju .Radovi na ovu temu se ozbiljno i ne razmatraju, jer je to gotova stvar odavno.Ali još uvek postoje neverne Tome ,kao i u svemu, koji onako laički ,bez dubokog razmatranja sa nekim površnim idejama i bez naučnog uporišta žele svesno,ili nesvesno da se "igraju naučnika" i da opovrgnu već dokazane teoreme.To je već u startu besmisleno i uzaludno , izuzmemo li malo medijske pažnje koju dobijaju ovakvi "genijalci".

Mute

19.04.2014. 20:13

@Petar - Na ovoj adresi je odstampan rad: http://www.novosti.rs/upload/documents/2014/Novo%20u%20matematici.pdf Na sestoj strani PDF ili petoj po numeraciji rada, napisano je na vrhu strane: "Угао α биће подељен у односу 2:1 уколико је CD(лук)= 2* AB(лук)", завршен цитат. Када се у математици нека дужина (права, или закривљена) дијели у односу 2:1, то значи да је подијељена на два неједнака дијела. Цитирани исказ чини неприхватљивим остатак текста (доказа).

Predrag

04.04.2014. 18:38

Najbolje bi bilo da gospodin Mihajlo Boskovic objavi i postavi negde na internetu to svoje ojasnjenje "neresivih problema" kako bi bilo dostupno svima koji su zainteresovani da daju svoje misljenje. Tih 13 stranica moze lako u PDF-u ili Word-u da se objavi, jer vecini nije dostupna knjiga "Novo u matematici". Time bi njegovo otkrice prakticno bilo na javnoj diskusiji sto je i najbilje u procesu verifikacije.

Bane

05.04.2014. 11:51

I Stelt je bio nevidljiv sa stanovista najvecih svetskih naucnika pa ga nabode obican kapetan neke male vojske...

Stefan

05.04.2014. 18:14

Dokazano je jos u 19. veku da se ovo ne moze uraditi koriscenjem lenjira i sestara, a opet gomila ljudi i dalje pokusava. Znaci, nije samo da je pokusavano, a nisu uspeli da ga rese, vec je i dokazano da je neresivo. I onda se pojavi neki novi "genijalac" koji tvrdi da je resio! Ocigledno je ovo marketing za prodaju knjige ili nije dovoljno dobar matematicar. Jasno je da, kad bi objavio to negde gde bi svima bilo dostupno, ubrzo bila pronadjena greska.

sasa

23.07.2014. 07:46

@Stefan - nauka je puna zabluda koje su jedno vreme bile tacne. zemlja je bila ravna .pa centar svemira.vestice postoje.

Nikola

06.04.2014. 00:10

Nikada nije dokazano da je zemlja ravna ploča, to se samo tako smatralo. To što se u nešto vjeruje ili je nešto prihvaćeno, i to da je nešto dokazano su dvije različite stvari. Tako da to poredjenje nema smisla. Dokazano je da je ovo nemoguće uraditi. Profesor je ili izneo loš dokaz(najverovatnij), ili je dokaz o nemogućnosti pogrešan(što bi imalo "katastrofalne" posljedice) ili je profa izmjenio pravila igre(izmjenio definicije i aksiome) ili čitava logika zapadne civilizacije ovim pada u vodu.

Ivan

06.04.2014. 03:36

Ja vas nerazumem, mozda je za njih bilo neresivo i mozda je covek stvarno uspeo da resi, I da jeste nece mu priznati da je resio jer je i sam naveo razloge zbog cega. Da je neko iz S,A,D objavio ovako nesto vi bi odma WAOOUU GENIJE. Sta u srbiji > uzicu nema pametnih ljudi. Ma daj vi filozofi stvarno umete gnjavite sa nekim vasim teorijama.

mr.d

06.04.2014. 09:49

Pozivam 'matematicara' da javno izvrsi trisekciju ugla od 3' (stepena), posto ne zelim trositi ni dinara na njegovo objavljeno smece. Kad ce Novosti prestati objavljivati gluposti ovoga tipa? Da li ce objaviti izvinjenje citaocima kad se dokaze da je 'matematicar' ipak malo omasio?

mrgud

08.04.2014. 21:02

...Zato je Pariska akademija 1775. godine objavila odluku da više ne ispituje nijedno rješenje problema udvostručavanje kocke, kvadrature kruga i trisekcije ugla kao niti ijednu mašinu koja se “samostalno kreće”. Na taj način su tri klasična geometrijska problema svrstana među probleme kao što je konstrukcija perpetum mobila.

ucenik

23.04.2014. 00:32

Greska je otkrivena. Tacke N,R,T,L ne pripadaju u opstem slucaju poluprecnicima OR3,OR4,OR6,OR7. Na njegovom crtezu se to ne vidi, poluprecnici prolaze pored ovih tacaka. Kao da je fotomontaza. Podudarnost trouglova OB2A3,ORA3,OB3A4 nema nikakve veze sa trisekcijom zato sto se ovi trouglovi medjusobno preklapaju, pa samim tim i njihovi odgovarajuci uglovi. Centralni ugao je manji. Ako dobro uvelicate sliku, moci cete na monitoru da izmerite da nisu jednake trecine.