Na robiji Milanković nauci dao najbolje

M. LOPUŠINA

23. 02. 2014. u 07:44

Srpski genije svoja najveća dela stvarao u austrougarskim kazamatima. U Pešti, u kućnom pritvoru, napisao osnove teorije o klimatskim promenama

NA stotu godišnjicu od stvaranja epohalne teorije o klimatskim promenama, Udruženje „Milutin Milanković“ odlučilo je da svetskom naučniku i najcitiranijem srpskom akademiku u svetu, ovog proleća podigne prvi spomenik u Beogradu. Istovremeno, u Budimpešti će na zgradi u kojoj je Milanković živeo kao pritvorenik do 1919. godine biti postavljena spomen-ploča.

- Naša obaveza je da negujemo uspomene na patriotska i naučna dela Milutina Milankovića, koji je bio vojnik u Balkanskom ratu i zatočenik Austrougarske od 1914. punih pet godina. Nije potpisao deklaraciju o lojalnosti nemačkim okupatorima 1941. godine, a potom nije iskazao ni lojalnost komunističkim vlastima, zbog čega je bio proglašen za nepodobnu osobu - otkriva Slavko Maksimović, predsednik udruženja, patriotsku stranu lične biografije velikog naučnika.

Milanković je rođen kao austrougarski državljanin u Dalju, 28. maja 1879. NJegova porodica potiče sa Kosmeta i u Slavoniju se doselila u poznatoj seobi Srba pod vođstvom Arsenija Čarnojevića 1690. godine. Školovao se u Beču i zaposlio kao građevinski inženjer. Projektovao je bečki vodovod, rekonstruisao veliku katedralu i gradio zgrade u austrijskoj prestonici. Živeo je ukupno 33 godine u Austrougarskoj. Na poziv Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića i Bogdana Gavrilovića, Milanković je napustio unosni posao u Beču i prihvatio mesto profesora primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu.

KAPITALNO DELO U PEŠTANSKOM zarobljeništvu Milanković je napisao svoje kapitalno naučno delo „Matematičke osnove kosmičkog zračenja“, koje je suština njegovog epohalnog učenja o klimatskim promenama. - Knjiga je tek nekoliko godina kasnije štampana u Francuskoj i mi u udruženju čuvamo jedan njen primerak - govori Maksimović.

- U Vaznesenjskoj crkvi 14. juna 1914. godine Milanković se oženio Hristinom Topuzović Tinkom, operskom pevačicom. Brodom „Gizela“ su otputovali u Dalj da provedu prvi deo medenog meseca. Hteli su potom da odu u Ženevu. Međutim, kada je izbio Veliki rat, Austrijanci su uhapsili mnoge znamenite Srbe, pa i Milutina Milankovića. Lokalni žandar je u Dalju odbio da mu stavi lance na ruke, pa su zajedno fijakerom otišli u osiječki zatvor gde je utamničen kao ratni zarobljenik - priča Slavko Maksimović.

Srbi hapšeni po naređenju bečkog dvora iz straha od njihove pobune, smeštani su u staru kasarnu u selu Turanj kod Osijeka. Tu je Milanković bio pet nedelja, a potom je prebačen u logor u Karlovac, a odatle u nežidersku kasarnu mađarskih husara, koja je pretvorena u zarobljenički logor za Srbe. U zatvoru Milutin Milanković ležao je na podu, na slamarici, među dvadeset uhapšenih srpskih intelektualaca i jeo hranu sa logorskog kazana. Novi zatvorenici, pristigli iz Srbije, pričali su mu o zverstvima austrijske vojske u otadžbini, što ga je vidno uznemirilo. Logor Nežidar je kasnije postao stratiše Srba, na čijem groblju je sahranjeno više od 1.000 ratnih zatvorenika.

- NJegova agilna žena Tinka požalila se u Beču profesoru Emanuelu Čuberu, koji je na dvoru kod grofa Tise izdejstvovao da Milankovića iz zarobljeničkog logora Nežider prebaci u Budimpeštu. Bilo je to pred katolički Božić 1914. godine. Imao je stan u zgradi u blizini srpske crkve. Tu je živeo sa ženom Tinkom i svastikom Dankom - priča Slavko Maksimović. - Svake nedelje kao zarobljenik morao je da se javlja u policiju, koja je cenzurisala njegova pisma. Živeo je od ušteđevine i izrade građevinskih projekata. To su bile teške godine za Milankovića. Žalio se prijateljima: „Izgubio sam otadžbinu Srbiju, umrla mi je majka!“ Radost mu je povratilo rođenje sina Vasilija 1915. godine u Pešti.

Maksimović objašnjava da su Mađari, za razliku od Austrijanaca, pokazali poštovanje prema Milankoviću. Dali su mu kabinet u Akademiji nauka i posao u Centralnoj meteorološkoj stanici. Koristio je univerzitetsku i gradsku bilblioteku. Rad mu je ublažio patnje i omogućio susret sa Srbima u Budimpešti u kafani „Kontinental“, danas restoranu „Parlament“.

Milanković je pet godina proveo u austrougarskim zatvorima. Vratio se 1919. u Beograd istim brodom „Gizela“, kojim je posle venčanja otišao u Dalj. Tom prilikom je iz Budimpešte preneo kompletnu dokumentaciju „Srpske banke“ i tako spasao njenu imovinu u Austrougarskoj. Postao je član vojne delegacije Srbije i učestvovao je u pregovorima sa Bečom.

Austrougarski logor


PRAUNUCI U AUSTRALIJI

MILANKOVIĆ je bio astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer građevine, pronalazač, prvi doktor tehnike među Srbima, univerzitetski profesor i književnik. Prvi je izradio kartu klimatskih promena i kalendar.

Svetska nauka ga je uvrstila među pet najvećih naučnika 20. veka, a NASA među 15 umova svih vremena koji su se bavili planetom. Umro je 1958. godine u Beogradu. NJegov sin Vasilije je preminuo 2003. u Australiji, gde danas živi dvoje Milankovićevih unuka i praunuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ki

23.02.2014. 09:39

Za razliku od Tesle, Milankovic je samo upozoravao na probleme koji se javljaju na Zemlji a da nije nudio i potpuna rjesenja problema. Stvorio je najsavrseniji kalendar koji nije niti Julijanski niti Gregorijanski, predvidio je egzaktno da ce za nekoliko desetina hiljada godina veci dio Zemlje biti prekriven ledom , na odredjeno vrijeme, a nije nam rekao sta da u tome slucaju radimo.

anonimus

23.02.2014. 13:18

@ki - Pa ne mozes nista da radi, vec da cekas da prodje i nadas se najboljem. To je isto kao kada bi rekao meteorolozi su nam najavili ogromne padavine ali nam nisu rekli sta da radimo u tom slucaju. Moram da Vam kazem da Vam je komentar veoma glup.

ki

23.02.2014. 14:16

@ki - Normalno da mi je komentar glup kada sam i sam glup. Ali i mi glupi moramo zivjeti. A tvoj je pametan zato sto koristis Boolovu logiku.

as

23.02.2014. 14:07

Milanković je toliko veliki da ga vrlo malo ljudi može razumeti.Nisu sve stvari materijalno korisne, tj. ne mažu se na hleb.

toki

20.03.2014. 11:34

Poštovani, obaveštavam Vas da postoji spomen bista na Rudarsko-geološkom fakultetu, pa ako Vas to zanima možete kontaktirati Dekana za više informacija.