Carsko vino ponovo teče iz Dečana

Dragana Zečević

16. 02. 2014. u 08:30

Царско вино поново тече из Дечана
Otac Marko iz Velike Hoče posebnom tehnologijom pravi poznato „piće bogova“ iz ovog kraja. Manastirski vinogradi prostiru se na desetak hektara. Od sorti merlo, vranac i kaberne sovinjon, godišnje se proizvede gotovo 50.000 litara

U DEČANSKOJ Vinici, u srcu Velike Hoče iz koje je po predanju, specijalnim cevima, teklo vino sve do Prizrena, do odaja cara Dušana, spravlja se i danas čuveno „dečansko vino“. Upravo zato je Vinicu, smeštenu na glavnom trgu u Velikoj Hoči, car Dušan poklonio manastiru Visoki Dečani, a Dečanska Vinica, kako je od tada zovu, ostala je i posle sedam vekova netaknuta. U njoj, po tehnologiji koju je osavremenio u poznatim vinarijama u Italiji, otac Marko proizvodi čuveno vino „sa potpisom“ jednog od naših najveličanstvenijih manastira.

- Iz manastira Visoki Dečani došao sam u Veliku Hoču 2.000 godine, kada smo i počeli sa obnovom vinograda i vinarije, jer su tokom 1999. manastirski vinogradi opustošeni, a tehnologija i oprema vremenom su zastarele. Uporedo sa obnovom vinograda i opreme, ja sam u Italiji učio kako se spravljaju kvalitetna vina - priča otac Marko koji je po dolasku iz Visokih Dečana uz pomoć meštana zasadio nove čokote grožđa, a vremenom renovirao i opremio vinariju i konak.

SA manastirskog vinograda koji se prostire na desetak hektara, od kvalitetnog grožđa sorta merlo, vranac i kaberne sovinjon, godišnje proivede oko 50.000 litara crvenog i belog vina. Kaže da po potrebi, grožđe otkupljuje i od meštana kojima su proizvodnja vina i rakije osnovna zanimanje.

- U vinogradu posla ima čitave godine, obrađuje se celo leto, rezidba počine na Svetog Trifuna, a berba u oktobru - pojašnjava otac Marko i ističe da se vinogradarstvo radi sa ljubavlju baš kao i proizvodnja vina.

Zato čuveno „dečansko“ vino rado probaju i kupuju gosti, ali i posetioci manastira Visoki Dečani. I posetioce Velike Hoče i susednog Orahovca, domaćini uglavnom dočekuju sa vinom i rakijom, koja imaju posebno mesto u životu Srba u ovim metohijskim enklavama. Međutim, vinarima, kao i ocu Marku, prodaja vina predstavlja glavni problem od kada su fabriku „Orvin“ uzurpirali Albanci.

- Kao i većina meštana i ja vino plasiram najviše u centralanoj Srbiji. Problem nam predstavlja i sam transport, ali to činimo u manjim količinama, tako da uglavnom svu godišnju proizvodnju uspemo i da plasiramo - pojašnjava otac Marko, glavni tehnolog za proizvodnju „dečanskog vina“, kome u berbi i skladištenju grožđa, odnosno pakovanju vina, osim monaha iz kosmetskih manastira pomažu i meštani Orahovca i Velike Hoče.

ŽIVOT U IZOLACIJI

DOK opominje da je zbog nedostatka bezbednosti i života u izolaciji, odnosno u albanskom okruženju, opusteo ili uništen veliki broj vinograda u vlasništvu Srba, otac Marko objašnjava da se meštani poslednjih petnaestak godina bore da plasmanom svojih proizvoda „probiju“ izolaciju u kojoj se nalaze.

Ipak, kaže, proizvodnja vina koje je „božije piće i vera u Boga“, zadržali su meštane na ovom području koje sa osam crkava i četiri crkvišta iz 14. veka nazivaju i metohom Hilandara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije