Sveti Trifun najavio berićet

S. B. - N. S.

petak, 14. 02. 2014. u 21:24

Свети Трифун најавио берићет
Širom Srbije u petak orezivani čokoti i proslavljena slava zaštitnika voćara i vinogradara. Veruje se da kišni 14. februar donosi rodnu godinu. Svi se mole za više sunčanih dana

VINOGRADARI su u petak proslavili Svetog Trifuna, a zaljubljeni Svetog Valentina. Širom Srbije orezivani su čokoti i upućivane molitve zaštitniku vinogradara. Neke je zagrejalo vino, a neke - ljubav.

Nad Fruškom gorom osvanuo je oblačan i kišan petak. Stariji vinogradari iz Banoštora, mesta nedaleko od Beočina, između padina Fruške gore i obale Dunava, iz kog svake godine „poteče“ više od 100.000 litara vina, veruju da kišan Sveti Trifun najavljuje rodnu godinu...

Vinogradari ovog mesta, kako tradicija i nalaže, okupili su se da obeleže svoju slavu. Proslavu je organizovao Klub vinogradara i vinara „Sveti Trifun“, koji okuplja 15 proizvođača iz Banoštora.

- Svetog Trifuna, zaštitnika svih useva i zasada, zamolili smo da čuva atar našeg od svih štetočina i nametnika, kao što je, kao čudotvorac sačuvao i useve svog mesta - kaže Milan Šijački, jedan od vinogradara i vinara. - Loza je osveštana, polivena je vinom, ali u crkvi, pošto kiša nije dozvolila da veći broj gostiju uđe u vinograde...

Svečano je bilo i u Sremskim Karlovicima, „prestonici“ vinara Srema.

- Sveštenici su osveštali lozu, a mi, vinari, na taj način, počeli smo sezonu radova u vinogradu - kaže Milan Kosović, vinar iz Sremskih Karlovaca. - Trifun jeste osvanuo kišan, ali nadam se da će godina biti sunčana, jer je lozi sunce najvažnije. Ako ima sunca, i grožđe će biti zdravo i puno šećera, pa ćemo imati i dobro vino.

Slavilo se i 300 kilometara južnije. Iako ima tek 25.000 duša i to sa svim selima, u Aleksandrovcu živi najviša vinara i vinogradara. Otuda je u petak u svakom vinogradu Župe bilo živo. Sveti Trifun je zaštitnih vrednih voćara i vinogradara, ali je u Aleksandrovcu i Dan opštine, na čijoj se teritoriji prostire neverovatnih 2.500 hektara vrhunskog zasada vinove loze.

Prvi čokot orezao je najstariji župski vinogradar, deka Budimir Zdravković (80), u čijim vinogradima posluje pet generacija! Zdravkovići čuvaju zahvalnicu kralja Milana iz 1878. godine, koju je dobio njihov predak Živadin Zdravković, jer je vinom napojio srpske vojnike pre odlaska u rat protiv Turaka.

- Očekujem da bude rodna godina, jer sam optimista, a i uradili smo sve što je do nas. Ostalo je na Bogu - priča za „Novosti“ Budimir iz Velikog Borja, čija su vina iz porodičnog podruma osvojila i tržište u Njujorku. - Čuvamo stare recepte, a naši su preci sadili „prokupac“ i „tamjaniku“.

Svetog Trifuna slavili su u svih 50 porodičnih vinarija u ovom malom, ali po vinu, poznatom mestu. Meštani su se najpre okupili pored matičnih čokota, sveštenstvo je blagosiljalo početak radova u vinogradima, a potom se celo mesto preselilo u Dom kulture, gde je svečano proslavljen Dan opštine.

I u Župi, veruju vinari, biće rodna godina.

- Samo nam treba malo više kiše, jer nije bilo snega - kaže za „Novosti“ Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac. - Naša budućnost su male porodične vinarije. Poslednjih godina zasađeno je novih 700 hektara vinograda, gde uspevaju kvalitetne sorte, a stari vinogradi se obnavljaju.


ZLATNA PLAKETA “VEČERNjIM NOVOSTIMA“

KOMPANIJA „Novosti“ ovogodišnji je dobitnik Zlatne plakete Aleksandrovca, najvećeg priznanja opštine, koje se dodeljuje za posebnu afirmaciju potencijala sa kojima raspolaže opština. Ratko Dmitrović (na slici), generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“, istakao je da Srbiju može da spasi samo srpsko selo i trud ljudi u polju.

- Onda kada je bilo najteže, kada je izgledalo da je sve propalo, poput vremena Prvog svetskog rata čiju stogodišnjicu početka obeležavamo, kada su svi gradovi bilo okupirani i kada je proizvodnja hrane prestajala, opstajalo je samo srpsko selo - istakao je Dmitrović. - To selo hranilo je srpskog ranjenika, hranilo je nemoćne. Hvala ljudima koji na tome još rade, što pokušavaju i uspevaju da održe osnovnu česticu ovog društva.

KAD BI PROŠLO BEZ MRAZA

SMEDEREVO - „Pomozi Bože i Sveti Trifune da nam rodi zdravo grožđe i mi zdravi i veseli bili“ - molitva je koju su i na ovog Svetog Trufina, zaštitnika vinogradara, mehandžija i izgonitelja demona, po tradiciji, pominjali smederevski vinogradari.

Na Trifundan se, simbolično, prvi put zasecaju čokoti, ali je rezidba u ovom kraju, zbog lepog vremena, uveliko počela.

- Koristimo ove lepe dane za orezivanje vinograda. Jedino što nas plaši je da u martu zagudi, kao što zna, i bude mraza. To neće biti dobro za rod - kažu u Udurženju voćara i vinogradara „Zlatno brdo“ iz Udovica.

U Podunavlju se grožđe uzgaja na oko 1.200 hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije