Opljačkanim zlatom spasili koljače Srba!

B. SUBAŠIĆ

05. 02. 2014. u 21:30

Zašto je sudbina blaga koje su ustaše opljačkale tokom rata još uvek tajna. Otetim dragocenostima finansirano prebacivanje zločinaca u Južnu Ameriku

PRAVO i pravda nisu isto. Zato priča o zlatu koje je ustaški režim NDH opljačkao od Srba i Jevreja u Drugom svetskom ratu neće biti tema ni na predstojećem srpsko-hrvatskom procesu pred Međunarodnim sudom pravde. Američki sudovi odbili su tužbu svojih građana, Srba, Jevreja i Ukrajinaca, potomaka žrtava genocida u NDH. Oni su tužili Vatikansku banku (zvanični naziv je Institut za verske poslove) i franjevački monaški red zbog „pranja“ nacističkog blaga. Optužbe nisu opovrgnute, ali je posle intervencija Vatikana u Stejt deparmentu utvrđeno da banka Svete stolice uživa imunitet.

Ipak, na videlo je izašlo dovoljno dokaza o licemerju hladnoratovske politike: dragocenosti koje su opljačkale ustaše korišćene su za finansiranje vatikanskih pacovskih kanala kojima su zločinci sklanjani u Južnu Ameriku.

Da bi spasli naciste, kao što su Adolf Ajhman, Martin Borman, Klaus Barbi, Jozef Mengele, Franc Štengel „korisne“ za hladni rat, američke i britanske službe napravile su sramni pakt s hrvatskim sveštenikom Krunoslavom Draganovićem, obelodanio je DŽon Loftus, bivši oficir američkog kontraobaveštajnog korpusa.

On je Draganovića, kreatora zakona o pokrštavnju Srba u NDH, imenovao kao ključnu ličnost pacovskih kanala, koji je u spasavanju više od 30.000 ustaša i nacista neposredno sarađivao s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Montinijem, potonjim papom Pavlom Šestim. Odabrani sveštenici odlazili su u zarobljeničke logore i ustaškim i nacističkim zločincima pomagali da pobegnu s lažnim identitetima.

EVROPSKA I VATIKANSKA BANKA POTOMCI žrtava genocida u NDH koji žive u SAD, nisu odustali od tužbe protiv Vatikanske banke i franjevaca kao „perača“ krvavog ustaškog blaga. Pošto su se kalifornijski sudovi oglasili nenadležnim, zastupnik tužbe, advokat Levi, 1. jula 2010. podneo je zahtev Evropskoj centralnoj banci da pokrene istragu o pranju novca i nacističkog zlata u Vatikanskoj banci.

Oni su štampani u franjevačkoj štampariji vatikanskog Papskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima, sigurnoj kući i štabu pacovskih kanala.

Zločinci nisu otišli praznih ruku u izbeglištvo.

Po izveštaju CIA iz 1951. Pavelić je uneo 250 kilograma zlata i dijamanata u Argentinu. Franjo Cvijić, šef Državne banke NDH, američkim obaveštajcima je priznao da je ustaški režim 1945. raspolagao s 1.700 kilograma zlata i 40.000 kilograma srebra. Američka Centralna obaveštajna grupa (CIG) je 6. maja 1947. izvestila da su Pavelić i njegova pratnja u januaru iste godine izašli iz Austrije sa zlatnim polugama u dva kamiona „koje su Hrvati predali britanskim okupacionim vlastima i tako se spasli“. Finansijski ekspert Emerson Bigelou iz Jedinice strateških službi (USS) u izveštaju od 21. oktobra 1946. zaključuje: „Nema sumnje da su Britanci pomogli bekstvo Pavelića“.

Svedok na suđenju protiv Vatikanske banke, bivši američki agent Vilijam Gauen, ispričao je da su Britanci ili Hrvati u britanskim uniformama doterali deset kamiona s dragocenostima u Rim. On nije bio siguran u identitet prevoznika zlata, jer je u to vreme već bila organizovana grupa „križara“. Bivše ustaše su spremani da kao „antikomunistički borci“ idu u Hrvatsku i podignu ustanak, a agenti Kontraobaveštajnog korpusa SAD u izveštajima navode da su oni imali britansku vojnu opremu. Posrednik koji ih je povezao s britanskim službama bio je pop Draganović, a uniforme, oružje i sredstva veze kupljeni su zlatom opljačkanim od Srba i Jevreja. Tužba sa suđenja pohapšenim „križarima“ u Zagrebu 1948. naglašava da je teroriste u Jugoslaviju uputila „jedna strana obaveštajna služba“.

Deo dragocenosti otkrivenih na Kaptolu

Američki obaveštajci uvek su sumnjali da ustaše imaju još neotkrivenih skloništa opljačkanog blaga. Na to je ukazivalo i otkriće Ozne u januaru 1946. u franjevačkom samostanu na zagrebačkom Kaptolu. Ispod ispovedaonice pronađeno je 36 sanduka s predmetima od plemenitih metala opljačkanim od žrtava u ustaškim logorima. Uglavnom su to bile sitnice zgodne za trgovinu na crnom tržištu: zlatnici, srebrnjaci, satovi, prstenje, lančići i zlatni zubi.

ZALIHE KRVAVOG BLAGA

DA zalihe krvavog blaga nisu potrošene ni do devedesetih, otkrilo je svedočenje Ferdinanda Jukića, bivšeg operativca Tuđmanove tajne službe. On je nedavnio otkrio da mu je Tuđman u vreme rata lično dao dijamante, vredne oko 40 miliona dolara, da ih proda ili zameni za oružje. Jukić je drago kamenje odneo na procenu u jednu austrijsku juvelirnicu gde ga je „visoko pozicionirani Jevrejin iz Izraela, koji je pregledao dijamante, upozorio da prestane da trguje takvom robom, ako želi da sačuva živu glavu“. Jukić je tvrdio da je dragulje Tuđmanu doneo kardinal Kuharić, pa je posumnjao da su oni poticali iz blaga opljačkanog od Jevreja u NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Stefan Perovic

05.02.2014. 22:14

Vatikan je sve konce vukao...i na kraju je opljackano zlato zavrshilo u njihovim bankama...

piksi

05.02.2014. 22:52

@Stefan Perovic - vatikansko zlo vlada evropom i velikim dijelom planete,ogrezlo u krvi nevinih-Bog će im presuditi i njihovim poltronima.

Bog

06.02.2014. 00:50

@Stefan Perovic - Ih bas me briga, ako vjeruju u mene - pa oprosticu im grijehe!

Mihajlo

06.02.2014. 03:15

@Stefan Perovic - Njima, tim prljavim neljudima iz ratova, treba suditi na zemlji jer su oni izmislili njihovog boga - cela stvar je zalosna!.

zoks

06.02.2014. 11:38

@Stefan Perovic - "bog",u to mozes biti siguran 101% da Bog ne oprasta grehove onima koji ih prave namerno!

zoks

05.02.2014. 22:54

@smizla - smizla,a izvinite ko je to "domaci"?Jesu li ti domaci Stepinac,Draganovic,Pavelic,Luburic i ostale demokrate?

dule

05.02.2014. 22:35

Kada se zavrsi tuzakanje izmedju Hrvatske i Srbije za ratove 90-ih, Srbija i Republika Srpska treba udruzeno da optuze Hrvatsku za genocid pocinjen u Drugom svetskom ratu, i da traze odstetu

Mitronja

06.02.2014. 07:51

@dule - dule @ obrazuje se malo. Republika srpska je pokrajina u drzavi BiH, i po medjunarodnom pravu ne moze nikoga da tuzi. To je velika sreca, jer da je drzava bila bi tuzena za placanje odsteta za vec presudjeni genocid koji su pocinili (Hag). Hrvatska iliti "NDH" nije osudjena za genocid za razliku od nacista (Nirnberg)

zoks

06.02.2014. 11:14

@dule - Mitronja,nije "ndh"optuzena upravo zato jer su ih komunjare kao i vas balije preko noci preveli sa fasisticke strane na saveznicku i na taj nacin ste se izvukli od zasluzene kazne!Zahvalite copavom,Kapicicu,Penezicu,Rankovicu,i ostalim srpskim izrodima i izdajnicima!

SvePoZasluzi

05.02.2014. 22:43

I opet se istorija ponavlja. Nekada zlatom iz svojih zuba i devojačkih škrinja a danas svojim novcem finansiraju odbranu Gotovine pred sudom kupujući hrvatsko. Ako se to ne promeni, zaista ne vidim razlog zbog čega bi Srbi opstali ?

Leka Srbin

05.02.2014. 23:15

Amerikanci su sve znali za to nisu prstom mrdnuli jer su na tacni dobili sve njihove naučnike. Samo mi nije jasno kako za to nisu "znali" Jevreji i nisu ih jurili. Samo su Ajhmana uhvatili. I šta smo mi radili. Mi nismo nijednog uhvatili ustašu i SS-ovca, a streljali smo glavnikomandujućeg četnika. Očigledno da nekome nije odgovaralo da se oni love ni po koju cenu.

Косовка

06.02.2014. 00:19

@Leka Srbin - ..."nekome nije odgovaralo da se oni love ni po koju cenu". Чудно, али историја се и данас понавља. У име новог "братства и јединства", у име ЕУ добросуседских односа, наша власт се опет труди да се заташкају злочини хрватских бојовника, да нам млади уче ревидирану историју коју пишу Немци и њихови сарадници Хрвати, Мађари, Албанци... Молимо Хрвате да обострано повучемо тужбе за геноцид, извињавамо се и њима и муџахединима, Албанцима нудимо територију да нам не убијају нејач на КиМ... Туга!

abc

05.02.2014. 23:33

Ako se pažljivije pročita, za razliku od naslova, mi Srbi u ovom tekstu i u celoj priči igramo epizodnu ulogu, i pored genocida izvršenog nad nama u NDH. Tužbu, istragu i lobiranje očigledno vode Jevreji. Da je do nas Srba, niti bismo mi nešto preduzeli, niti bismo umeli i mogli, niti bi nas ko slušao.

Lula

06.02.2014. 07:54

@abc - abc sve je tačno. Pa RTS ima film o tome koji nikad nisu pustili nama gledaocima a traže pretplatu. Jedina u svetu koja je imala logor za decu je Ustaška Hrvatska. Kozaračka deca su stradala a ovde se za sve ćuti. U odbrani povodom tužbe Hrvatske ni j od Jasenovca. Dokle će te srbi, političari zatvarati oči pred ISTINOM! Dokle?! Hrvati i dan danas pričaju o ratu gde su oni pobili i proterali tiliki narod!

Вуја Ур

05.02.2014. 23:51

Ватикан је највеће зло на свету, а Шешељу нико није веровао када их је повезивао са разим злоделима која су учинили Српском народу.

Jugolsava Pravdic

05.02.2014. 23:53

Svedoci tvrde da su Hitler i Eva presli u Argentinu. Verujem da je tako. Nije on bio toliko hrabar da uradi nesto sebi. On je morao imati plan kad su videli da vise nemaju snage za planirano.

momcilo

06.02.2014. 00:28

Dante je davno video pravo lice pape I unijata, I to je jos tada opisao, a u medjuvremenu nista se nije promenilo,

Ruben Lonuestro

06.02.2014. 10:29

@momcilo - u medjuvremenu su pomnozili njihova zlodela sa nekoliko miliona puta

Zoran1

06.02.2014. 03:26

Moze li bilo koja "Crkva" tvrditi da predstavlja Boga i ciniti ovakve stvari? Jasno je da bog rimo Katolicke crkve nije Bog Biblije vec neko za 180 stepeni od njega. Jasenovac i Gradiska su bili mesto gde su satanisti zrtvovali 70000 ljudi a i dece u ime Vatikana.

Apis

06.02.2014. 10:45

@Zoran1 - Jeste li namerno ili slučajno omašili cifru za preko 930 000 ljudskih (pretežno Srpskih) žrtava ???

zoks

06.02.2014. 14:09

@Zoran1 - U Beogradu u Institutu za nestala lica u Drugom ratu se dekadentno navode punim imenom i prezimenom preko 700(sedamsto) HILJADA zrtava u Jasenovcu!

Zoran1

08.02.2014. 03:53

@Zoran1 - Moja greska u brzini tipkanja izostavio sam nulu. Znam da bi broj mogao biti i daleko veci posto papirologija iz toga vremna i nije bila najbolja.

OIIIO jeep

06.02.2014. 05:29

a mene u skoli uculi da su 'srpsko blago' odnijeli kralj i 'kraljevici'

zoks

06.02.2014. 12:05

@OIIIO jeep - OIIIO jeep,ne nego su po prici komunjara lazova trebali ostaviti to zlato da ga Nemci i komunjare pokupe!Komunjare su se samo lazima i samo lazima sluzile,nikada istinom,zato su danas tamo gde i treba da budu!U misjoj rupi,mada ih ima jos podosta medju nama,nazalost!

из главе

06.02.2014. 08:19

бранимо лажну историју, зато имамо лажну садашњост и будућност - Тедески (главни банкар Ватикана доскора је био њ рођак) и Тодорић тим капиталом присвајају (од Срба еуропејаца плански багателисану) земљу и брендове по Србијии од нас стварају зомби. Имате банку која је колонизовала овај простор, а направљена је тим капиталом у предвечерје растурања СФРЈ, а наши визионари ни 80, ни 90, а ни после 5 окт нису схватили шта се дешава, иако се скоро све десило.

kepri

06.02.2014. 08:20

Pa sledeći put kada budemo ratovali,a bićemo sigurno na suprotstavljenim stranama,ili mi njih da poravnamo ili da i dalje dižemo glas koji niko neće čuti sem nas.

dule

06.02.2014. 09:21

Istina svakim danom sve vise i vise izlazi na povrsinu,ali nazalost pravda je u ovom slucaju zaista(a nije se ni htelo) spora.Zasto?Zlocinci su mahom pomrli,a koji su jos zivi oni od starosti i bolesti nemogu podneti sudjenje.Cinjenica je da 70g.posle rata nacizam i fasizam zive,ususkani u zagrljaju demokratije.Ako bi nekim slucajem doslo do 3-eg svetskog rata(daj Boze da nedodje),apsolutno bi Hrvati i Vatikan opet bili na pogresnoj strani.

Milanc

06.02.2014. 09:44

Kad nisu od strane Srbije tuzeni, hrvati ce genocid nad Srbima pokusavati sve dok ne izadju Bogu na istinu.

Rade

06.02.2014. 09:50

Prma zakletvi pape lojole svako svakog mora da špijunira za satanu iz Vatikana. Zakletva Lojole se daje na oštrici kame i u prisustvu katoličkog sveštenika i koja glasi:„Jer niko ovde ne može komandovati ko nije osveštao svoj rad krvlju jeretika“ , „ jer bez prolivanja krvi niti jedan čovek ne može biti spašen“. Eto gde je suština katoličke filozofije. Eto odkud toliko zlo da Srbi katolici tzv. Hrvati u Jasenocu živoj srpskoj deci nožem vade oči...,

crnogorac ct mm

06.02.2014. 09:58

Vatikan nije hriscanski oni samo koriste katolicku crkvu kao sminku da bi radili razna dijela , mnoge cinjenice ukazuju na tome da vatikan slavi djavola samo pogledajte obiljezja u vatikanu nigdje se ne moze pronaci ni jedna ikona ili neki hriscanski dokaz osim jednog malog krsta kojeg koriste kad papa drzi par govora sve ukazuje da su vatikan zaposjeli antihristi I masoni,a pogledajte samo popove kako im izgledaju svi su ko iz groba izasli I nema nijedan bradu! Vatikan je zla organizacija!

CrnogoracPodgorica

06.02.2014. 10:03

E crni Srbi, što vam i dan danas rade a vi tonete u ponor sve dublje i dublje...

zoks

06.02.2014. 11:44

@CrnogoracPodgorica - Pa ste vi "crnogorac"pripomogli to tonjenje priznavanjem narko-"drzave"koja je kao i ta tvoja prcija Mila i novoformiranih crnoHoraca!Pokrij se usima nesrecnice,gotovi ste,nego vam to jos niko nije saopstio!

Srbin- Trebinje

06.02.2014. 13:44

@CrnogoracPodgorica - Za CrnogoracPodgoricaNemamo mi Srbi ništa protiv vas Crnogoraca, i to neko mora bit'.

CrnogoracPodgorica

06.02.2014. 14:15

@CrnogoracPodgorica - Na te stvari gledaš glupavo! U CG živi 30% ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi preko 65% govori Srpskim jezikom. To su činjenice... zapitaj se malo da li će i Srbija nekad priznati Kosovo. Oćete i vi i mi u Evropu... Problem je kod vas što ne cijenite dovoljno te mučenike koji su na najstrašnijim mukuma umirali samo zato što su Srbi!!! Jednostavno vas je briga.

Net Expolorer

06.02.2014. 10:57

Potrazite na Netu dokum.filmove o Eugenici,Novom svetskom poretku o masoneriji i familiji Rothschild tj.ko je sluga Vatikana i poseduje "celi" kapital Sveta.(film novinara Bill Still-a).Razumecete da su svi ubijani/istrebljeni narodi pa i Srbi bili "na putu" NWO kao smetnja i samo deo jednog veceg djavoljeg plana

vladimir

06.02.2014. 12:15

Crnogorac, pa i ti si Srbin. Istorija je se ne može promeniti. I treba da se stidite svi vi koji okrećete ledja Srbiji, jer tako sami sebe negirate. Čitajte više Njegoša...

Emka Caribrod

06.02.2014. 12:38

Ta zemlja se zove Hrvatska a treba da se zove KRVatska jer je mrznja njena snaga i zla kob...

Mornarica

06.02.2014. 12:44

Iz Švicarske banke ušlo je oko sedam sanduka zlata u FNRJ i postoji valjana dokumentacija.

zoks

06.02.2014. 13:14

@Mornarica - To zlato je od pobijenih nesrecnika u konc-logorima,pa je i trebalo biti vraceno(ako je uopste i vraceno u sta sumnjam,jer ga nisu opljackali da bi ga vracali)tamo odakle je i uzeto!Iako su komunjare govorile da ga je Kralj poneo sa sobom!

Poluge

06.02.2014. 13:42

Na internetu možete iznaći dosta izvora i podataka o Pavelićevu zlatu.Utisnite NDH zlato i otvoriti će vam se opcije.Također suđenje komandantu ustaša i stožerniku grada Zagreba Bože Kavrana što i Manolić može potvrditi.

Palmotićeva

06.02.2014. 14:36

Podataka na internetu o NDH zlatu imate koliko god hoćete.Švicarska banka,Slovenija pa čak 80tih godina je rušena zgrada (zidovi) i pronađene zlatne poluge po svjedoku Zagorcu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

brasa

06.02.2014. 15:48

vidim na slici gomilu Zlata pronadjenih na kaptolu u zagrebu. da li bi mogli da mi kazete , a gde se denulo zlato posle nalaska na kaptolu?!

GALEB BIJELI

06.02.2014. 16:31

Sve su vojske pljačkale- nema je koja nije. U 2.svj. ratu to su po izjavama svjedoka vrlo intenzivno radili partizani-Srbi iz B i H. Takodjer, u zauzimanju Gospića u Lici( svega 4 dana prije kapitulacije Njemačke) tenkisti JNA su imali naredbu sravniti svaku kuću iz koje bude pružen otpor. A tada se na otvoreno prospu i dragocjenosti. Ista stvar se dogadjala i u Trstu početkom svibnja 1945.g. pri ulasku partizana po svjedocima.

Tim jeftic

06.02.2014. 16:38

Krunoslav Draganovic je umro u Sarajevu kao penzioner(izmedju70ih i 80ih )....Nesto je "Pomogao" UDB-i cim su ga pustili da posle rata mirno zivi u Sarajevu...Pitanje je sta..?????