Prota iz Dalasa obnavlja crkvu Mehmed-paše Sokolovića

R. Milović

04. 02. 2014. u 21:30

Posle reportaže u „Novostima“ o majci Mehmed Paše Sokolovića i patrijarha Makarija javili se brojni donatori. Penzionisani sveštenik Stevan Gagić iz Dalasa spreman da pomogne

RUDO - Više od četiri veka, u Rudom niko nije ni pokušao da obnovi crkvu na Crkvinama u Sokolovićima, koju je istovremeno kad i džamiju, sagradio Mehmed-paša Sokolović (Bajo Nenadić). Sada će to uraditi penzionisani sveštenik Stevan Gagić iz Dalasa, koji je o majci turskog vezira i njegovog brata patrijarha Makarija, čitao prošle godine reportažu u „Novostima“.

Mehmed je crkvu sagradio za majku, koja za razliku od oca nije htela da se preseli u Istanbul. U međuvremenu, za razliku od crkve, džamija u Sokolovićima je pet puta obnavljana.

Pismo prote iz Dalasa stiglo je u Rudo preko Valjeva posredstvom Nevenke Vasić, bližeg srodnika Gagića i - razbudilo je usnuli gradić, sveštenstvo, lokalnu vlast i građane. Odazvala se i grupa Užičana. Sve je spremno za gradnju, samo se čeka lepše vreme.

- Odmah smo reagovali i mi iz crkvenog odbora, ali i lokalna vlast. Podržali smo ideju i preuzeli obavezu oko uređenja infrastrukture. Uključio se i vlasnik zemljišta u Crkvinama Slobo Rađen i besplatno ponudio zemlje koliko bude trebalo za realizaciju ovog projekta. Posetio nas je i arhitekta iz Valjeva i u svemu se saglasio sa ovdašnjim načelnikom Ratom Rajakom, arhitektom po struci. Sve je precizirano, a blagoslov je dao i mitropolit dabrobosanski Nikolaj, pa početkom proleća počinjemo izgradnju crkve po želji prote Stevana iz Dalasa, koji je nekada službovao na Palama, a Jugoslaviji rekao zbogom pri kraju Drugog svetskog rata - kaže za „Novosti“ Gojko Topalović, ovdašnji predsednik crkvene opštine i odbornik u lokalnom parlamentu.

Nema sumnje da će sve ovo obradovati i Slobodana Radovića iz Užica, koji je posle prošlogodišnje reportaže u „Novostima“ o porodici Sokolović - Mehmedu i Makariju, tvrdio da njegova i porodica Đorđević iz Užica, takođe potiču od Nenadića sa Ravanaca, odnosno od sinova Rada i Đorđa, od oca Stevana Nenadića, koji se sa Ravanaca doselio u Tatince kod Užica.

- Javili su se pismom i s dobrim namerama, nama u crkveni odbor i Užičani Đorđije Knežević, nekadašnji direktor valjaonice bakra u Sevojnu i njegov prijatelj Jovan Rađen. Spremni su da pripomognu oko izgradnje crkve majci patrijarha i vezira - kaže na kraju Topalović.


STARO RUDO SRAVNJENO

DA li sa proleća ili leta, početkom 16. veka u selu Sokolovići kod Rudog, u isto vreme su se, o trošku Mehmed-paše Sokolovića (Baja Nenadića) gradila dva verska objekta - džamija i crkva. Na brežuljku Crkvine, naspram džamije, Bajo je sagradio crvu svojoj majci. Odmah potom je i Kara Mustafa, brat od strica Mehmed-paše krenuo u izgradnju Rudog, a završio posao oko 1550. godine. To Rudo je reka Lim sa zemljom sravnila 1896. godine, kada je i Drina tekla preko bedema Ćuprije na Drini u Višegradu. Sadašnje Rudo je za razliku od Starog Rudog, uređeno na desnoj obali, blizu Sokolovića, a po projektu Austrougarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

veljo

04.02.2014. 22:02

Koliko mi je poznato od svestenika koji je i sada u parohiji Krajcinovici(opstina Priboj)postoji mala Crkva u tom selu za koju kazu da je bas Mehmed pasa podigao u cast majke.Kako mi je svestenik rekao grobno mesto je odmah desno od ulaza u Crkvu.

NN

05.02.2014. 02:12

@veljo - Koliko je ovo udaljeno od Zlatibora. Svakako bi mnogiZeleli da obidju ovo mesto.

2fast

05.02.2014. 07:55

Ovo samo potvrdjije naucne dokaze da su Srbi u biti Turci. Narocito posle "prava prve bracne noci" koje se postovalo 500 godina. Davala se vjera za veceru.

ss

05.02.2014. 09:03

I kad čujem neke danas iz Bosne i Raške oblasti da pričaju da nisu poturčeni i islamizirani, da nisu bili Srbi, da nisu mijenjali vjeru, da su "bošnjaci :) ) , da pričaju "bosanskim jezikom :) ), da čovjek pukne od smijeha, ili možda da ih žali. Ili oboje.

Bane

05.02.2014. 09:16

Brate Veljo, I ja tako pamtim, a u toj crkvi sam krsten. Red bi bio da se stvar razjasni, radi istorije I radi vere. Dakle, nivinari bi mogli da potraze da li neko negde poseduje proverene informacije, ili su sve samo price!

Ravasi

05.02.2014. 10:00

Neutvrdjen je podatak da je tu bila crkva Mehmed pase Sokolovica. Na lokaciji Crkviste postojala je crkva mnogo pre rodjenja potonjeg velikog vezira, koju su turski osvajaci spalili. Iz tog razloga je dobro da se ona podigne na toj lokaciji, a ne zbog neutemeljenog podatka da je crkvu gradio Sokolovic majci? Mehmed Sokolovic je rodjen oko 1505 pa nije mogao pocetkom 16 veka graditi dzamiju i (crkvu?). Isto tako patrijarh Makarije mu nije bio brat vec po dubtovackim izvorima "blizak srodnik"

aca

05.02.2014. 10:52

Ovo je zaista civilizacijski potez ali sam zbunjen da se u tekstu novosti Mehmed paša Sokolović predstavlja pod Srpskim imenom Bajo Nenadić a ne Bojica Sokolović kako je to svuda predstavljeno . Pošto moja familija vodi poreklo iz Hercegovine a da je rodonačelnik porodice Vasilj Sokolović inače stric Bojice Sokolovića ovo ime Bajo Nenadić me malo zbunjuje. Makarije Sokolović Srpski patrijarh obnovitelj Pećke Patrije rođeni brat Bojice Sokolovića od iste majke i istog oca nosi prezime Sokolović?

Milovan Cicvaric

05.02.2014. 21:51

@aca - Moji Cicvarici i danas cuvaju predanje da je veliki vezir Mehmed Sokolovic roden u Pivi i odveden od nasih predaka . Kod nas je sacuvano predanje da mu je ime bilo Radovan . Brat od moga pretka Gavrila , Savatije Sokolovic zajedno sa veirom podize manastir Pivu na svojoj dedovini 1573g. Sto i danas svedoci freska ktitora - vezira cak je bio i natpis koji se izbrisao .

Milovan Cicvaric

05.02.2014. 21:41

Procitajte knjige ;Piva i Pivljani od Svetozara Tomica i Pivu od Obrena Blagojevica !