Vremenskih ekstrema će biti dvostruko više kroz 20 godina

Novosti Online

20. 01. 2014. u 18:06

Временских екстрема ће бити двоструко више кроз 20 година
Upravnik klimatskog programa Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), Aleksej Kokorin, veruje da će u sledećih par decenija biti sve više klimatskih ekstrema
Ćudljiva priroda na raznim kontinentima i ove godine je iznenadila mnoge. U središnjoj Rusiji imaju toplo vreme, a zbog polarne hladnoće led i sneg okovali su SAD u kojima se i deo slapova Nijagare zaledio. S druge strane u Australiji su temperature i od 42 stepeni stvorile ogromne probleme na teniskom turniru Australijan Open.

Upravnik klimatskog programa Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), Aleksej Kokorin, veruje da će u sledećih par decenija biti sve više klimatskih ekstrema, piše Voice of Russia.

- Cirkulacija vazdušnih masa sve je intenzivnija i umesto uobičajenog vremena tokom celog leta ili zime imamo razdoblje hladnog vremena pa razdoblje toplog talasa - kaže Kokorin.

Aleksej dodaje da se neki ekstremi mogu pripisati prirodnim klimatskim fluktuacijama Zemlje. Ipak, ljudski faktor igra ključnu ulogu u zagađenju atmosfere.

- Broj prirodnih katastrofa je dvostruko veći u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna. Prošle godine taj je broj bio malo niži, dok su 2011. prirodne katastrofe bile na rekordno niskoj lestvici. Ipak, treba da shvatimo, da će se broj prirodnih fenomena verovatno udvostručiti u sledećih 20 godina - kaže Kokorin.

Upravnik WWF naglašava da ne treba očekivati klimatsku katastrofu, već da se treba foksuirati na goruće probleme, poput rasta nivoa mora. Problem bi mogao predstavljati i manjak pitke vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gile

20.01.2014. 18:16

Pa naravno da ce biti kad manipulisu klimom kako hoce!Prskaju nas iz aviona svakodnevno a marva bulji u mobilne i ne moze da pogleda u nebo da vidi sta se desava!I onda kad nekome kazes da obrati paznju na chemtrailse on ti kaze kao ekspert da je to normalno!Ko zna kakve posledice ce imati po nas ovo zlo zaprasivanje!

vlada

20.01.2014. 18:40

Meni to liči na bumerang! I priroda ima svoje resurse i "zakonitosti" i bolje, ne izazivati je! Pošto ste nam IŠPARTALI nebo i "pomerili" klimu, ona vam vraća u vidu poplava, ledenog doba, seizmike .... pa u redu je! OK!