Posle četiri decenije zabrane američka knjiga o Draži

Marko Lopušina

19. 01. 2014. u 21:11

Posle četiri decenije, u SAD dato zeleno svetlo za objavljivanje knjige pukovnika Roberta Mekdauela „Streljanje istorije“. Mihailović se, za razliku od Tita, borio protiv nacista od prvog do poslednjeg dana rata

KADA je američki istoričar i bivši vojni obaveštajac Robert Mekdauel početkom 1970. godine u SAD pripremao objavljivanje svoje knjige „Streljanje istorije“ o generalu Draži Mihailoviću, maršalu Titu i borbi četnika i partizana protiv nacista u Drugom svetskom radu, CIA je zabranila štampanje i distribuciju ovog dela. U strahu za život i sudbinu rukopisa, profesor Mekdauel je knjigu tada dao prijatelju Blagoju Radenkoviću, iz Los Anđelosa, sa preporukom: „Uradi šta možeš da istina izađe na videlo!“

Tek 42 godine kasnije, „Streljanje istorije“ je štampano u SAD na engleskom i u Srbiji na srpskom jeziku. Američka čitalačka publika je tako dobila priliku da spozna drugo lice rata na prostoru bivše Jugoslavije.

- Mekdauel je krajem 1944. bio oficir za vezu američke obaveštajne službe OSS u štabu kod đenerala Draže i šef Odeljenja OSS za Jugoistočnu Evropu. Na licu mesta se uverio kako su se pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini borili protiv nacista i kako su ih saveznici, Amerikanci i Englezi izdali i predali komunistima. Ta istina nije bila po volji američkoj vlasti pune četiri decenije i knjiga je bila pod embargom - otkriva nam Blagoje Radenković, priređivač knjige na srpskom jeziku.

Robert Mekdauel bio je univerzitetski profesor antropologije i istoričar. U vreme rata kao obaveštajac Kancelarije za strateške zadatke (OSS), iz koje je stvorena CIA, bio je zadužen za analizu Balkana. Bio je poslednji američki oficir za vezu kod generala Mihailovića. Preminuo je 1980. godine.

Mekdauelova knjiga je vrlo sažeta. Čine je autentični američki vojni i politički dokumenati, od kojih su neki prvi put objavljeni, i pukovnikova analiza ratnih operacija na prostoru Jugoslavije. On otkriva pozitivnu ulogu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i Draže Mihailovića u borbi protiv nacista, ali i dokazuje savezničku izdaju Ravne gore, posle odluke predsednika Ruzvelta i premijera Čerčila da komandu i vlast u Jugoslaviji predaju Titu. Da bi se opravdala vlast komunista, Zapad je, piše Mekdauel, koristio laži i političku propagandu. Zato je autor knjigu i naslovio „Streljanje istorije“.

ZAHTEV ZBOG svog stava da je general Mihailović jedini delotvorni nosilac otpora Hitleru i njegovim slugama u Jugoslaviji, po povratku sa vojne misije pukovnik Mekdauel je, u zimu 1944, udaljen sa mesta šefa Odeljenja za Jugoistočnu Evropu. Kako se danas otkriva, Titov režim je 1970. godine „zahtevao“ od američkog državnog sekretarijata da se profesor Mekdauel osudi na smrt, a da se njegov rukopis knjige „Streljanje istorije“ spali!

Opseg ratnih operacija Pokreta Ravna gora u ratu protiv neizmerno nadmoćnijih nacista je vođen na frontu, ali i u pozadini, jer su fašistima onemogućavali korišćenje rudnih i prehrambenih dobara, bitnih za funkcionisanje nacističke vojne mašine. Vojska Draže Mihailovića je imala dejstva protiv železničkih saobraćajnica, prevoza na Dunavu i direktne napade na nemačke trupe. Ostvarena je i saradnja sa bugarskim, rumunskim i mađarskim nacionalnim pokretima“, piše Mekdauel.

Podseća da su Amerikanci za đenerala Dražu pred kraj rata pisali da je „Balkanski orao, srpski Robin Hud i nada saveznika na Balkanu“. Da je Trumanovo odlikovanje Draži Mihailoviću dodeljeno 1948. godine uz obrazloženje:

Za presudan doprinos Srba u postizanju pobede u Drugom svetskom ratu. General Dragoljub Mihailović se istakao organizovanjem i vođenjem važnih odbrambenih snaga protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju od decembra 1941. do decembra 1944. Zahavaljujući izvanrednim naporima njegovih trupa mnogi avijatičari američkog ratnog vazduhoplovsta su spaseni i bezbedno vraćeni u svoje baze pod savezničkom kontrolom. General Mihailović i njegove snage, iako bez neophodnog ratnog materijala, i boreći se pod ekstremnim okolnostima, doprineli su u velikoj meri savezničkim ratnim naporima i bili važan faktor u postignutoj konačnoj savezničkoj pobedi!“

Međutim, odlikovanje predsednika SAD nije uručeno đeneralu jer ga je Tito streljao u leto 1946. godine, niti je u SAD dozvoljeno da se Draži Mihailoviću u Vašingtonu podigne spomenik. Nastao je period prećutkivanja istine, piše Mekdauel. I naglašava:

Optužbe protiv Draže Mihailovića za izdaju su laž! Draža se borio od prvog do poslednjeg dana rata - Tito nije. Nije postojao nikakav period Dražine ‘neaktivnosti’ tokom čitavog rata. Draža nije sarađivao sa okupatorima, Tito jeste! Ravna gora jeste bila jedan od presudnih činilaca za pobedu u Drugom svetskom ratu“, tvrdi Mekdauel.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (170)

Гоца СЗ

19.01.2014. 22:40

@e-krem - Екреме, брини се ти због фашизма на КиМ. И нацизма у РХ.

psiholog

19.01.2014. 22:41

@e-krem - A ja mislim da bi ti trebalo da malo odmoriš od interneta. Ume ozbiljno da udari u glavu, što se vidi konkretno u tvom primeru.

petar

19.01.2014. 23:02

@e-krem - Draza je mozda bio mnogo stvari, ali definitivno nije bio fasista. Cinjenica je da su se Partizani i Cetnici mnogo daleko vise medjusobno ubijali nego sto su donosili bilo kakve ozbiljne udare Nemackoj. Rat cetnika i partizana se razbuktava 1943. kada UK, USA i Rusija vec znaju da su dobili rat, i pri podeli sveta YU prepustaju Ruskoj sferi uticaja. Ubrzo posle tog dogovora UK salje Partizanima duplo vise pomoci u jednom danu, nego sto su poslali cetnicima tokom celog rata...

alex

20.01.2014. 10:15

@e-krem - Zapdanjaci nisu odustajali od YU sve do Titovog izvanrednog politickog manevra krajem '44. kada dogovara sa Rusima oslobodjenje Srbije. Do tada su se nadali uticaju koji su ostvarili u Grckoj, cak se i Cercil poprilicno naljutio na Tita zbog toga (kasnije '48. izvodi jos jedan manevar i na taj nacin izvodi YU iz oba bloka i obezbedjuje joj nezavisnost).

Sydneysider

19.01.2014. 21:41

Koje je bitke Draza izvojevao protiv fasista, kako rekoste, od prvog do poslednjeg dana? Sto je onda ispao gubitnik? Koliko god se trudili da favorizujete taj pokret u odnosu na onaj koji je izneo glavni teret, ne mozete pobiti cinjenice 1) da je cetnicki pokret bio pasivan u odnosu na okupatora, 2) da je Draza jednim delom saradjivao sa fasistima, i 3) da su cetnici pocinili velike zlocine prema sopstvenom narodu. Sramota dokle se ide u krivljenju istorije. Nice try, but try harder.

Ante

19.01.2014. 22:32

@Sydneysider - Pozdrav od tvog poglavnika.Dobro si im napisa.Cetnicki pokret u Srbiji pod Drazom borio se protiv nemaca do oktobra '41 ,a onda krece 100 za jednoga te borbu nastavlja nas Josip ,jer sta njega kostaju srbi.U hrvatskoj borbu protiv naseg istrebljenja srba vodi Momcilo Djujic ,da nije njega nas Franjo ne bi ima posla '91.U Crnoj Gori major Djurisic trsi balije iz Handzar divizije, ali ga mi uhvatismo te zavrsi u Jasenovcu.Inace nas Joze je, cim sam proglasio NDH ,zbrisa u Srbiju.

zoks

19.01.2014. 22:39

@Sydneysider - Sidnejac,nemoj ti molim te govoriti o istini!Videli smo komunisticku istinu u Jasenovcu,"pasjem groblju",Golom Otoku,i mnogim drugim mestima!Komunizam je najvece ideoslosko zlo koje je bilo ikada u Srbiji! A koje su to bitke partizani izvojevali?Reci barem jednu!Da nije mozda "sremski front"?Jesi li se ikada pitao zasto taj degradirani komunizam nije ostalim narodima isprao mozak kao nasem srpskom?Razmisli malo!Ne moras mnogo!

Milena

19.01.2014. 22:53

@Sydneysider - Ti ne znas ni osnovne cinjenice, prema tome, nemoj ovde da nam tako profesorski nabrajas svoje argumente, koji su mozda ispravni znajuci koliko ne poznajes dogadjaje. Hajde, ne ljuti se, ko god da ti je deda i ko god da ti je punio mozak !

Miljan Beograd

19.01.2014. 23:02

@Sydneysider - Mog pradedu su ubili komunisti samo zato sto je sekao badnjak, toliko o tome...

Bogdan

19.01.2014. 23:19

@Sydneysider - Koje bitke su izvojevali partizani protiv nemaca?? Bezali su sa, Kadinjace, sa Drvara, sa Visa a moze se jos toga nabrojati, ako te interesuje. na Sremski front poslali su Srbsku decu na klanicu. Jednoumlje je strasna bolest. "Ako u coveku ubije ideju na kojoj je zasnovao zivot, ubio si coveka" vas niko ne zeli da ubije samo da vam otvori oci.

vlad

19.01.2014. 23:27

@Sydneysider - he he he ... tebe su toliko lagali da si upravo ponovio sve naučene laži, ali sve

alex

20.01.2014. 10:03

@Sydneysider - Srbiji izgleda treba jos jedan mit o izgubljenim bitkama i jos jedan luzerski heroj. Pored Lazara Hrebljanovica, Karadjordja, Petra II Karadjordjevica (da, onaj sto je pobegao u Britaniju da odande podrzava Drazu), Karadzica, Mladica....evo sada i rehabilitovanog Draze, koji ne samo da je izgubio bitku sa Partizanima, vec je izgubio i podrsku svih saveznika, a na kraju i svog kralja pod cijim imenom je i vojevao. A, da li je pri tom ratovao i protiv Nemaca, nebitno, i to je izgubio.

kiefer

19.01.2014. 22:05

Uvek se vracamo na proslost koja je uostalom bila jako mracna . Zivim u USA i Robert Harbold Mcdowell je apsolutni nikogovic koji je apsolutno nepoznat americkoj istoriji. Mi smo ( Srbi) cak napisali o njemu na Wikipediji, a na originalnom engleskom ne postoji nista. Zanimljivo kako bi mi uvek da vracamo istoriju i da je pisemo opet ispocetka.

abc

19.01.2014. 22:09

Šta vredi kad su Srbi duboko podeljeni i kad im je mozak ispran komunističkom propagandom. Čak i oni koji su naklonjeni četnicima, zapravo vrlo malo znaju o njima. Zapanjujuće je da ljudi ovde padaju u vatru na sam pomen svega toga, a pri tom im ne pada na pamet da, kao jedine neupitno verodostojne izvore, konsultuju nemačka i američka zvanična dokumenta iz tog vremena. Strani izvori potvrđuju antifašistički karakter monarhističke vojske. To nije bilo udruženje koljača i kolaboracionista

zoks

19.01.2014. 22:10

Amerikanci su sa sovjetima podelili sferu uticaja tako da je Grcka pripala amerikancima,a Jugoslavija sovjetima,nazalost!I od toga momenta pocinje stradanje i golgota Cetnika!A taj dogovor je bio u Teheranu 1943.godine!Istina je i da se Cercil tome protivio,ali nije mogao protiv obojice!

petar

19.01.2014. 22:53

@zoks - Tacno tako zoks, to je istorijski podatak koji ne zna puno ljudi ovde. Moja teorija je da se Cercil nikada nije pomirio sa tim, i posto je vec morao da prepusti komunistima YU onda je od Tita napravio svog saveznika tj. spijuna, i protivnika Rusije.

zoks

19.01.2014. 23:53

@zoks - petar,ipak mislim da to nije samo teorija nego svako od nas zna da su se u Grckoj borili komunisti protiv onih pripadnika grckog naroda koji su bili protiv komunizma!

Branko

19.01.2014. 22:10

"Ravna Gora jeste bila jedan od presudnih činilaca za pobedu u Drugom svetskom ratu", tvrdi Mekdauel. Čuo sa do sada sve i svašta o R.Gori ali za ovako nešto je zaista potrebna i mašta i fantazija. Ravna Gora u rangu Staljingrada i Kurska, pobede nad Romelom u Africi i iskrcavanja u Normandiji. Pobogu ljudi šta vam to rade.

Гоца СЗ

19.01.2014. 22:36

@Branko - Питаш се шта нам то раде? Побогу, "Бранко", па не хвале Американци Павелића! А можда ти се његове заслуге на југословенском ратишту (и на Источном фронту) више свиђају?

posteno govoreci

19.01.2014. 23:29

@Branko - nama sta rade?!...pa brate moj mi ovo pricamo 20 godina...a sta su tvoji nama uradili...o tome ce se tek pricati...zbog vas koji ste u ime komunisticke vlasti otimali i ubijali da bi vi prvo bili komunisticka burzoazija a danas ono protiv cega ste se navodno borili...bagro jedna...izokrenuli ste Srbiju naglavacke...a strijeljali jednog od najvecih srpskih sinova ikada...mi vam mozemo oprostiti, ali istorija nece...

abc

19.01.2014. 22:14

E, da, da napišem i ovo. Ameri, tj. predstavnici američke ambasade, očigledno nemaju problem sa četnicima jer svake godine u Pranjanima kod Ravne Gore obeležavaju godišnjicu misije Halyard, kojoj je posvećeno čitavo krilo vojnog ili vazduhoplovnog muzeja u Ohaju, a kao znak dobre volje, obnovili su i seosku ambulantu i poklonili joj laboratoriju kakva u Srbiji navodno postoji još samo na VMA. Sad, što niko ne ume da je koristi, to je druga stvar.

zoks

19.01.2014. 22:42

@abc - abc,sve je to tacno,samo sto nikako ne smemo uporedjivati danasnju sa tadasnjom Amerikom,jer te dve Amerike ne lice ni po cemu jedna na drugu!Tadsnja Amerika je bila slobodarska,a ova danasnja je agresorska i pljackaska!A razlika je drasticna!

alex

20.01.2014. 09:51

@abc - Kanda je ova dansnja, agresorska i pljackaska objavila ovo "istorijsko delo" doticnog Mekdauela, dok je ondasnja, slobodarska isto delo, prema ovom tekstu, zabranjivala.

zoks

20.01.2014. 12:03

@abc - alex,pa ti ocenjujes tadasnju americku politiku na osnovu samo jednog dela,i na neobjavljivanju jedne knjige,je li?Danasnju americku pljackasku politiku ocenjujem na osnovu mnogih njihovih nedela!A ne samo na jednom njihovom nedelu!

Alex

21.01.2014. 08:52

@abc - Ne ocenjujem ja Ameriku, već aludiram na pojednostavljen (banalizovan) način na koji je ti ocenjuješ. Amerika se u suštini nije menjala više od 100-200 godina, dok Srbija decenijski pravi drastične zaokrete, te i na Ameriku i na ceo svet, a sad vidimo i na sopstvenu istoriju, gleda različito svaki put kada napravi jedan takav zaokret.

Православац

19.01.2014. 22:15

Није могуће, ма колико се комунистички режим трудио а и данас дају све од себе, оковати истину. Дража јесте физички утихнуо али је духовно отишао у легенду која ће вечно живети у душама истинских родољуба овог народа.

Realista

19.01.2014. 22:26

U sred "hladnog rata" je : "Titov režim je 1970. godine „zahtevao“ od američkog državnog sekretarijata da se profesor Mekdauel osudi na smrt, a da se njegov rukopis knjige „Streljanje istorije“ spali!" trazio smrtnu kaznu za americkog drzavljanina i spaljivanje neke knjige?! E ovo ni u naucnofantasticnim romanima nije zabelezeno! Zar je Tito zaista toliko bio mocan i neprikosnoven, da moze od SAD da trazi da ubije svog gradjanina? Ako je to istina onda kapa dole, imao je m... svaka cast!

zoks

19.01.2014. 23:49

@Realista - Realista,pa nije Tito naredio amerima da urade sta je trazio od njih,nego je trazio da urade!Narediti i traziti su dve potpuno razlicite stvari!Ili mozda nisu?

Realista

20.01.2014. 00:42

@Realista - Gospodine i u diplomatiji ipak postoje neki kanoni i zna se ko, koliko sme "zatrazi", "zahteva" ili "zamoli". NI od Albanije ne mozete zahtevati nesto tako a kamo li Jugoslavija da to zahteva od SAD, pa nismo veverice zaboga!

Sydneysider

20.01.2014. 01:43

@Realista - Tacno tako realista. Smesno da ne moze biti smesnije. Jedan komunisticki vodja naredjuje Americi sta da radi sa vojim gradjaninom!!!!!!!!!!!!!!!!! Cak i ubistva narucuje. Cim sam ovo procitao, resio sam da narucim knjigu, ali u slucaju da mi ponestane tariguz papira. Joj kad pristalica smesne bradate vojske zaslinave citajuci knjigu, kao pubertetlija kad se docepa pornografije.

Sydneysider

20.01.2014. 02:31

@Realista - zoks, cak i ako je trazio ispade neverovatno i naucnofantasticno. Kako moze jedan komunisticki diktator da trazi od Amerike tako nesto?! Pa izvrsna vlast USA nema pravo da se mesa u sudsku vlast te zemlje. Ko je lud a kome noge smrde. Da nije pravosudni sistem one Juge bilo ludo kad je trazilo tako nesto nemoguce??? A bre kad menjate istoriju, menjajte je pametno a ne iscaseno. Cim nesto objavite sapletete se i "Sedi, jedan!"

raso

20.01.2014. 06:50

@Realista - ti izgleda ne vidis dobro zoks,covjek je napisao da je tito zahtjevao a ne naredio ubistvo

Sydneysider

20.01.2014. 11:11

@Realista - Nesto razmisljam kako su se 1970. godine Niksonu tresle gace u Beloj kuci kad je Stari podviknuo da strelja svog gradjanina! .HAHAHAHAHA Hocu da manjkam od smeha koliko se budalstina moze procitati.

tomo

19.01.2014. 22:39

E pa sad nastavite i dalje da pljujete po Radosu Bajicu i njegovoj Ravnoj gori ,ajmo komunjare !

Dejan

20.01.2014. 07:59

@tomo - Radoš Bajić je u neko prošlo vreme snimio bar 5 komunističko-partizansko-propagandnih filmova, a tek prošle godine se venčao u crkvi, tako da mi se čini da on Ravnu godu snima isključivo zbog para. a priča malo drugačije tj. pošto je sada to aktuelna tema onda treba biti in...

Apiss

19.01.2014. 22:41

Gdje da kupim knjigu molio bi da mi se javi.Verovatno novinar koji je pisao clanak zna.Hvala

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 22:44

Nije meni potrebna Mekdaulova knjiga. Ostavljene su meni price u amanet stvarnih nasih boraca. Nije on daleko otisao od Ravne Gore da vidi sta se radilo. Osim toga, lazne vesti stizale su u London o viteskoj borbi ravnogoraca. A, o ovima stvarnim borcima, nije niko pisao, dok nisu novinari poceli da pristizu i da se uvere sami. Norveski novinari su snimali i slikali prave borce. Sad, poznato je da je svestrana pomoc da se monarhija vrati, tako da se sukcesivno malo po malo dodaju stvari.

Jugoslava Pravdic

20.01.2014. 01:02

@Jugoslava Pravdic - zoks... Dabome, mora Vam biti jasno. Jugoslavija je nastala 1918, nije bilo tada komunista.

mile

20.01.2014. 01:43

@Jugoslava Pravdic - I ja sam u amanet dobio nekoliko prica o "strasnim cetnicima" Dinarske divizije, prva od tih jeste da su nakon aprila, tacnije tokom maja ocistili 3 opstine od ustasa. U mojoj opstini koja je inace prva u BiH oslobodjena od ustasa (srecom nalazili smo se u okviru italianske okupacione zone) u kojoj su prethodno "domace" ustase ubile oko 150 muskaraca i protojereja (tacnije odveli ih u Jadovno i Gospic) i sprecili su dalja zverstva (o tim zverstvima govori poema Jama) ustasa iz livanjskog kraja,.

Gruja

20.01.2014. 06:19

@Jugoslava Pravdic - Zahvaljujuci prica nasih stvarnih boraca, nije uspela da prodje komunisticka propaganda. To je jedina stvar koja komunistima nije uspela, da ucutkaju i pobiju sve koji sve koji su ucestvali u ratu , a bili su protiv njih... Pitam se samo da li su Vam ''Vasi'' borci rekli sta su uradili vojvodi Bojicu i genelaru Gavrilovicu i generalno sta su radili Srbima od 1944 pa na dalje. Dokazanim patriotama!

pera

20.01.2014. 07:43

@Jugoslava Pravdic - partizani su 1941 otisli iz srbije,sa izuzetkom par grupa,a vratili su se kada su vec rusi dosli u srbiju.tvoj "amanet" si dobila iz skolskih "udzbenika" pobednika.

Toplički kraj

20.01.2014. 07:45

@Jugoslava Pravdic - A sa tvoga ZOKS se vidi sve četništvo ovoga sveta! Kokarda ti stoji na početku imena! Pretpostavljam da ti je to Zoks od imena Zoran. Raspitaj se kod kojih je domaćih životinja to najčešće ime i biće ti sve jasno!

zoks

20.01.2014. 14:06

@Jugoslava Pravdic - Jugoslava,ta Jugoslavija koja je nastala 1918.sa ovom poslednjom nema apsolutno nikakve slicnosti!Na svu srecu!

Jugoslava Pravdic

20.01.2014. 15:26

@Jugoslava Pravdic - zoks...Nema, zato sto je zelenasima bio zabranjen rad. Cekali da Tito ode, pa da se vrate. Zato nam Srbija ovako lepo cveta. Svaki dan ubistva, porodicne tragedije. To sve od lepote zivljenja.

sudija

19.01.2014. 22:45

Istina se ne moze zauvek skrivati. Covek je u pravu 100%. Svi koji su ucili iskrivljenu komunisticku istoriju imaju ispran mozak. Njima ne znace nista svi posleratni partizanski zlocini,uubistva,progoni,upucivanje na Goli otok ,otimacina hrane od seljaka i gladnog naroda .

Toplički kraj

20.01.2014. 07:43

@sudija - Prođite i danas kroz Toplicu i zapričajte sa meštanima sela da vidite kako su se četnici odnosili prema stanovništvu toga kraja, šta su sve radili. Jednoga dana, jedna starija baka na pomen istih me je prekinula i rekla: "Ćuti sine ne spominji ih đavo ih odnio! Bili su gori od bugara. U jednoj od borbi partizana i bugara, ranjen je moj rođak. Bugari ga zarobili i odveli u Prokuplje u bolnicu. Kad je za to čuo jedan od četnika, otišao je u Prokuplje i ubio ga u bolničkoj postelji...".Mnogo njih.

Jugoslava Pravdic

19.01.2014. 22:51

nastavak... cetnici jesu spasili americke pilote, ali su zato nasu mladost skidali bez treptanja. Mislite li vi da je tacna istorija nestala sa odlascima boraca koji su izneli rat? Kakve vi bajke pricate? Draze jeste ostao da se ne predaje nemcima, zato je i saradjivao s njima kasnije. Ne moze monarhija da preko Draze pere sebe tako sto je on ostao ta jadna Vojska u otadzbini. Gde je ostala vojska pobegla pa ovu zovu u 'otadzbini'? Trazite od Nemacke i ostalih da plate narodu golgotu!

srbin13

20.01.2014. 03:30

@Jugoslava Pravdic - a sta kazete na to da trazimo od komunista da plate za stotine hiljada streljanih i ubijenih srba posle drugog svetskog rata, pa oni nas vise pobili nego svabe...sram vas bilo

Jabre

20.01.2014. 05:27

@Jugoslava Pravdic - Sarašivali su svi sa svima kada im je odgovaralo ali to ne znači da se niko nije borio protiv Nemačke, i Amerikanci i Sovijeti su sarađivali sa Nemačkom pa niko ko ima mozak neće reći da su bili njihovi saveznici i fašisti.

vox

20.01.2014. 09:16

@Jugoslava Pravdic - Lepo ti je i ime i prezime,kao da ti je podnarednik,mas-bravar Tito b io kum.

Branislav Nikolic

20.01.2014. 09:18

@Jugoslava Pravdic - Ej … zaboravio si na kraju da napises: " Smrt fasizmu, sloboda narodu i ziveo Durg Tito - nasa ljubicica plava!"

Jugoslava Pravdic

20.01.2014. 12:37

@Jugoslava Pravdic - srbin13 ... Pa i vi njih pre toga, sram vas bilo za vas i za sve koji pakujete novu istoriju.

Истинољубац

19.01.2014. 23:50

Из извештаја генерала (тада пуковника) Рајнхарда Галена, шефа немачке војне обавештајне службе за источну Европу, од 09.02.1943. године: ''Међу различитим устаничким покретима који све чешће стварају невоље на простору бивше југословенске државе, покрет Драже Михаиловића се налази на првом месту по вођству, наоружању, организацији и активностима... Следбеници Д. М. долазе из свих класа становништва и тренутно представљају око 80% српског народа... Немачка се сматра главним непријатељем.''

ranko75

20.01.2014. 06:36

@Истинољубац - Tvoje poruke i aluzije su jasne, samo onda na mest6u "istinoljubac" treba da stoji "lazoljubac".

Vitez

20.01.2014. 08:46

@Истинољубац - Početak jeste bio takav, jer su Srbi bili rodoljubiv narod, i krenuli su u odbranu svoje zemlje kao i u Velikom ratu. Ali saznavši da je Vlada i Kralj napustili zemlju, a komunisti su bili organizovaniji i imali su bolju propagandu, narod je prelazio kod njih. Kod Partizanskog pokreta se znao red dok kod ovih nije, nijedan posao ne može da se odradi ako ne postoji plan, cilj i vera u uspeh.

alex

20.01.2014. 09:49

@Истинољубац - U to vreme su jos uvek bili neinformisani, jer je jedina postojeca saveznicka misija bila od 1941. kod Drazinih cetnika (Stjuart), dok sa Partizanima nisu mogli uspostaviti kontakt sve do maja 1943.g.

Истинољубац

19.01.2014. 23:57

Књига се може купити у ''Вулкан'' књижарама. Можда још неким...

Православац

20.01.2014. 00:03

Није трагедија не знати али јесте трагедија не хтјети знати.

alex

20.01.2014. 09:44

@Православац - Pravoslavac, ako ste zaista to kako se potpisujete, onda vam znanje nije od presudnog znacaja, vec vera. A, s obzirom da doticni Mekdauel u svojoj knjizi ne navodi ni jedan zvanicni dokument, onda se u njegovo pisanije moze samo verovati, znanje tu nece pomoci.

Четник

20.01.2014. 00:17

Комунисти и њихов аустроугарски поднаредник ТИТО су издали српски народ и возали га наредних 40 година. Дража је и у I светском рату био на страни Србије, а не као неки мобилисани од стране аустијанаца јуришали на Србију и српски народ. У другом светском рату је остао веран Краљу и Србији, а пројекат са запада звани ТИТО је дошао на власт у тзв.Југославији са којом десило нешто што је свима нама већ знано. Нажалост, никада није могло да се споји неспојиво: Хрвати,Срби, Муслимани у једној држави.

goks

20.01.2014. 00:18

Gledam ove komentare i mislim se koliko samo sad nasi neprijatelji uzivaju dok gledaju kako plujemo jedni po drugima i kako smo samo naivni i jadni.

Bora

20.01.2014. 00:24

Paaaaaaa sada ja samo kazem nazalost titova istorija ima dokumenta a dal su ona prava ili istinita to nije bitno ne zato sto ja tako mislim nego nema dokumenata o toj drugoj istoriji koji bi se predocili narodu da vidi sta je istina licno i mene zanima istina ali sta reci do sada nisam video ni jedan zvanican dokument te druge istorije pa makar bio i lazan,a pod zvanicnim dokumentom podrazumeva se kao sto je sada pa i pre 30,50,100 god.da ima overu gde je zaveden pecat i potpis

djole

20.01.2014. 00:25

Cetnici se od prvog do poslednjeg dana borili protiv nacista!? Jel isto kao na Neretvi kad su zajedno sa Nemcima napadali partizane koji su izvlacili ranjenike...

Branislav Nikolic

20.01.2014. 09:14

@djole - Da li to mislis na one cetnike koje je predvodio Oson Welles protiv Richarda Bartona….a na koje je pucala Silva Koscina, Bata Zivojinovic i Ljubisa Samradzic…?

vlada

20.01.2014. 01:08

Reforma obrazovanja i kućnog nevaspitanja, demokratski štrajkovi i zloupotreba "sloboda" nisu ni mogla proizvesti, do ovakvo neznanje siromaštvo duha! Još jedanput, nije pobedio Tito, nego NAROD! Za četnike je to i bio gradjanski rat a za partizane i /pored toga/ i oslobodilački! Podsećanja radi, monarhista iz Londona je pozivao /na kraju rata/ da se priključe partizanima, i koliko-toliko spasu, a oni "dostojanstveno" sa okupatorom u BEG / ka Sloveniji/ ! To je ISTINA!

Милош

20.01.2014. 01:09

С' обзиром на сада доступну литературу и документацију, само онај ко не жели да зна неће сазнати и закључити да су Дража и четници до краја рата од Хитлера сматрани ''заклетим непријатељима Осовине'' (тако се Хитлер изразио у писму Мусолинију).Мекдауел претерује, али несумњиво је тачно да су четници до краја немачке окупације ратовали против Немаца, да су дали допринос савезничкој победи (што су савезници признали и у рату и после рата) и срамота је што значајан део Срба то још увек не зна.

Sydneysider

20.01.2014. 01:26

Jula 1943. godine u Bišini (Birac) cetnici su otkrili ranjenike prve i druge proleterske brigade i izdali ih Nemcima koji su ih poubijali.[3] Maja 1944. godine cetnici Dragutina Keserovica pronašli su na Jastrepcu partizansku bolnicu pa su streljali 24 ranjenika i 4 bolnicarke.[3] Maja 1944. godine cetnici su otkrili u Semberiji partizanske bolnice i ubili oko 300 teških ranjenika.[3]Od mojih roditelja i ostalih svedoka sam se naslusao koja zverstva su cinili.

nesa

20.01.2014. 01:48

1935. potpisan sporazum o saradnji izmedju komunista i ustasa.Obavezuju se da ce se u ratu i miru medjusobno pomagati,a zajedno raditi na slamanju kicme srpstva i SPC.Zbog pokusaja objavljivanja kopije ovog dokumenta u SFRJ Miladin Nedic je lezao zatvorsku kaznu.Inace,Tito je sa Visa 44. leteo u Italiju,gde se vise puta sastao sa tadasnjim papom.Prilicno neobican susret za jednog komunistu,zar ne?O cemu su tako dugo razgovarali mozemo pretpostaviti,ali sigurno ne o dobru srpskom narodu.

Wesko

20.01.2014. 02:02

citam komentare i svi pametuju a komentarisu sto su culi preko tv i nekih knjiga i novina. nema te vi pojma ko je ko bio i sta je radio,ni taj amerikanac,ni novinar,ni istorija a ni ovi novokomponovani rodoljubi..... pozdrav od Vasiljevica,potomka prvih srpskih komandanata srpske vojske,potomka komandanta visegradskog bataljona,poromka komandanta ravnogorskog korpusa i osnivaca,potomka svih srpskih komandanata srpske vojske.pitaj te sta vas zanima i da znate istinu

pop

20.01.2014. 03:09

neko ko zagovara tog gos.d.m. da mi kaze jednu vecu bitku protiv svaba a kralj pobjego

cela istina

20.01.2014. 03:18

Komunisti su davno, davno pre rata u svom politickom programu zacrtali nasilno menjanje drustvenog poretka (po ugledu na Oktobarsku revoluciju u Rusiji). Za to nasilje nemacka okupacija im je bila idealan izgovor. Posledice tog nasilnog uvodjenja komunizma pokazalo se fatalnim za srpsku biolisku supstancu.

zoks

20.01.2014. 14:05

@cela istina - Preko 70 miliona zrtava su odnele komunisticke i raznorazne oktobarske "revolucije"!Pametnom dovoljno da sagleda pravo lice "diktature proleterijata"!

Komunjara

20.01.2014. 03:20

Djed mi je bio u partizaniji ali(bitna stvar),ne u partiji.Uvijek se sjecam kad je pricao kako tad po selima skoro niko nije imao pojma sta su komunjare.Ljudi su se digli bez oznaka na ustase a Rusi si im bila nada.Naknadno su se upoznali sa crvenom burzoazijom(48)uvjerili da je ta jednakost pa i savez sa Rusima laz.Dobio je doduse stan(koji su djeca te iste burzoazije otela nedavno).Propaganda je mocna stvar.Istina je vjerovatno u sredini ali jedno je sigurno.Draza je bio Srbin i rodoljub.

Mladen zvani Djomla

20.01.2014. 04:00

Na obroncima Kosmaja (50 km od Beograda), gde inače imam vikendicu, bilo je i partizana i četnika, ali i običnih seljaka koji se nisu mešali u rat. Jedan od tih seljaka, koji je imao svega 7 godina na početku rata, mi je pričao da se jasno seća: dolaze četnici i pale im tadašnju štalu, uz naređenje da pobiju i njegovu porodicu. Ali, ti su četnici ipak bili savesni, bili su ljudi, pa naređenje nisu izvršili do kraja. Tada na tom prostoru Nemaca nije bilo.

Mladen zvani Djomla

20.01.2014. 04:05

A što se partizana tiče, taj isti seljak sa Kosmaja mi je pričao sledeće. Dođe grupa partizana, povedu nekoga iz sela da im "pokaže šumski put" ili neku prečicu, i tog nekoga više niko nikada ne vidi. Dakle, nedužne su ubijali i četnici i partizani - ista je to bagra bila. Jedni pobegli iz zemlje, drugi žrtvovali Srbe nepotrebno po, sada već inostranim, frontovima. Pljačkali i jedni i drugi. U pojedinim trenucima sarađivali međusobno.

Branko

20.01.2014. 04:49

Taj Mekdouel mi se cini da je kasno dosao u Jugoslaviju1944 i ostao na ravnoj gori da jede mladi sir.od tamo se nije moglo videti kako se "bore"cetnici.Gospoda koju pisu komentare i podrzavaju neku tamo knjigu neka malo pogledaju ratne fotografije kako su se cetnicke vodje a i sam Mihailovic slikali sa nemackim vojnicima ili vam gospoda to ne odgovara pa polse se pitate zasto vas Rusi nisu pozvali na proslavu godisnjice pobede nad fasizmom

Charli

20.01.2014. 04:51

Nije mu uruceno odlikovanje zato sto je streljan 1946, ispade kao da mu je Truman dodijelio odikovanje pre '46, a ne 1948 kad je Jugoslaviju "napadao" i USA -zapadni blok a i SSSR -znamo zbog kojih razloga.Propagandna masinerija je radila sa obe strane ,samo nisu znali da iza Velikog Macka Tita stoji jos krupnija "zver"Vilston Cherchil.

volim pametnjakovice

20.01.2014. 09:52

@Charli - A ti mi pa kao nesto znas enlgeski?! "Charli" ?! Pa valjda si Carli ili Charlie a ne Charli?! I nije "Mc Daul" , nego Mcdowell, ako je to uopste. Aj se ti mollm te mani ispravljanja engleskog jezika jer ti ni srpski ne ide, a to uopste i nije ovde tema.

Jabre

20.01.2014. 05:32

1943. Немачка војска ангажује 100 000 војника и покреће операцију "бело" (Weiss), с намером да униште Партизане и комунистички покрет то им не успева. Исте године покрећу операцију "црно" (Schwartz), са 150 000 војника и циљем да униште Четнике у Херцеговини, Далмацији и Црној Гори. Зато што су се Четници борили у обадве операције против Немаца и Партизана, комунисти су их описали као сараднике потпуно заборављајући да су и они исто тако нападали Четнике заједно са Немцима.

Pikljon

20.01.2014. 05:48

Srbija je jedina imala dva pokreta otpora,jedan je bio ideoloski a drugi vojnicki!!!Cetnici Pecanca su bili sa Hitlerom!!! Ova prva dva se nisu politicki podnosila sto je iskoristio Staljin,koga je kasnije napustio Tito.A likvidirao je Drazu da bi dosao do zlata Karadjordjevica!!! Kao krajnja posledica svega toga i ja sam postao dijasporadicni!!!

ranko75

20.01.2014. 06:44

Vlada je otisla u London,znaci da su tamo imali odlicne veze.Zapitajmo se zasto je onda Engleska,pomazuci i Drazu i Tita prestala da pomaze Drazu.Pa zato jer su videli da Tito mnogo veci ucinak daje u borbi sa nemcima od Draze,pa se onda uzme od neefikasnog i ulaze u efikasnog.Osim sto su saradjivali sa nemcima,napadali su partizane pa im smetali da se bore sa nemcima.Presudno je bilo kada se je Draza izleteo i rekao da su mu na prvom mestu komunisti,pa ustase i muslimani,a tek onda nemci.

zoks

20.01.2014. 10:20

@ranko75 - ranko,da,da,ta Titova "efikasnost"je kostala Srbe 100 za jednoga!Boli tebe briga sto je ginulo 100 Srba za jednog svabu,vazno da batina nije pucala po tvojim ledjima !Eeeee,jadni i zaludjeni Srbi!

4c

20.01.2014. 06:49

E,tako zavrsavaju oni kojima je istekao rok upotrebe.Bin laden je isto bio upotrebljen,pa skartiran,ima ih da im se nezna broja,a stas potrosna roba.Ovi danasnji bi se trebali malo zamisliti da ne zavrse ko Drazo i slicni,a dotle narod Srbije nek stenje.

ranko75

20.01.2014. 07:07

Autor clanka je tendenciozan.Pise" Kako se danas otkriva, Titov režim je 1970. godine „zahtevao“ od američkog državnog sekretarijata..."Ako je Titov rezim,onda je i americki rezim.Dalje"Ostvarena je i saradnja sa bugarskim, rumunskim i mađarskim nacionalnim pokretima“,piše Mekdauel.Jeste ostvarena ali sa onima koji su bili uz nemce.Uz sve to sto su svi osim SSSR mrzeli komuniste priznali su partizane,jer su se oni stvarno borili protiv nemaca i videli su da je narod uz njih pa ce biti na vlasti.

moravac

20.01.2014. 10:51

@ranko75 - И историја коју смо учили је била тенденциозна :)

iz glave

20.01.2014. 07:14

dajte ovo Radošu Bajiću da pročita pa da batali da istinu traži na pola puta između tita i patriota, a sve to radi popularnosti serije jer zna čiji su duh sinovi na vlasti...istina nam nije bitna zbog JVuO već zbog titoista, engleza i amera, koji nas drže u magli i zbog čega i dalje propadamo

4c

20.01.2014. 07:27

Ej, da li vi shvacate koja je svrha ovih clanaka?Mozete li biti samo Srbi?Nista vise ,ali ni nista manje?Ni Jugoslavenska vojska u otadzbini ni partizani njesu Srbima donijeli nikakvo dobro.I jedni i drugi su bili vecinom Srbi,ubijali se izmedju sebe,dok su neprijatelji nesmetano vrsili holokaust,sram nas bilo!!!

Jagodinac

20.01.2014. 08:56

Samo jedno pitanje. Ako je Drazha imao veoma irganizovan pokret i junake i podrshku naroda kako to da su Chetnici bezhali prema Austriji maja 1945 zajedno sa ustashama i ostalim saradnicima nacista?

Bgd

20.01.2014. 10:27

@Jagodinac - Zato što nije imao vojnu pomoć ni sa jedne strane. Englezi i Amerikanci su ga izdali zbog dogovora sa Staljinom oko podele zona uticaja a Sovjeti su logično, podržavali komuniste. Narod ga je podržavao ali u takvim međunarodnim okolnostima i protiv Crvene armije i komunista nije imao šanse. Treba čitati razne izvore a ne samo gledati partizanske filmove...

Sydneysider

20.01.2014. 11:54

@Jagodinac - bgd, mani se price za malu decu. Draza je hteo kao onaj Crnogorac iz vica sto je isekao mrtvog agu na putu. Tako je Draza hteo da porazi porazenog Nemca. Ali to ne prolazi ni kod Engleza ni kod Amera pa ni Rusa. Englezi traze nasu krv, zrtve, a ne da oni prvo iskrvare a mi da uskocimo na gotovo. Juga nije bila ruska interesna sfera vec fifty-fifty. Sto kacuse nisu isle na Zagreb? Think about it.

moma

20.01.2014. 12:51

@Jagodinac - Gospodine Jagodinče, za tebe jedno piotanje: Šta je Draža trebao da radi? Da se bori protiv Crvene Armije koja je oslobađala Srbiju ( ali ne i Hrvatsku, što je tvoj Broz zabranio tj izdejstvovao kod Staljina)? Otreznite se!

Ruben Lonuestro

20.01.2014. 13:28

@Jagodinac - Bgd, uzalud trosite energiju sa crvenima koji kao primerni kaudiljovi dogmatici ne zele nista da shvate ; ne vidim zbog cega potpisuje sa "jagodinac" kad se vidi da je iz Svetozareva

zarije

20.01.2014. 09:01

Polako braćo četnici,ima još živih svedoka, sačekajte još koju godinu da pomru, pa onda pišite šta hoćete.Meni je dovoljno da znam kako sam živeo za vreme Tita, a kako sada kada su vaši pobedili.Ili, ni ove ne priznajete za vaše, znate li uopšte koji su vaši.

zoks

20.01.2014. 10:17

@zarije - zarije,da i sve ne znam znam samo da Tito nije "nas"!Eto ti ga i uzivaj sa njime jadan i ti i on!

Dejan

20.01.2014. 09:15

Bolje da se po ovoj knjizi napravi neki film, ili serija, a ne ono Bajićevo tumaranje po Tari u 10 epizoda..

Vuja

20.01.2014. 09:33

A Ti Djole znas sigurno da su cetnici napadali partizane na Neretvi. Da li si bio tamo,ili si to naucio iz knjiga koje su pisali komunisti?

zoks

20.01.2014. 10:16

@Vuja - To je knjiga koju su komunisti pisali,a Veljko Bulajic napravio film o "velikim" bitkama i "pobedama"partizana!

Šteta

20.01.2014. 13:24

@Vuja - U svim tim bitkama su bili i saveznici tj engleski obavještajci.Tako da je bilo jasno tko se protiv koga bora i protiv čega.

sudija

21.01.2014. 02:05

@Vuja - Kakva velika pobjeda partizana? Pa u svih njihovih 7 ofanziva oni su se spasavali bjeseci iz neprijateljskog okruzenja.

mimi

20.01.2014. 09:45

E ako je Amerikanac napisao knjigu o nama onda mu treba sto posto verovati. Nepristrasno nema sta. Kada sam bio u Sarajevu za vreme rata devedesetih godina dosao jedan americki foto-reporter fotografisao deset dana i odmah objavio foto monografiju o ratu u Sarajevu. Kada sam video knjigu posle par godina na slikama samo jadne muslimanske zene, U legendama ispod fotografija nigde Srba ni Hrvata kao da ne postoje. Nepristrasno nema sta. da mi poklone ovu knjigu o Drazi ne bih je uzeo .

murtaK

20.01.2014. 09:56

Da li je ovo odgovor na moj poziv g.Ratku da Novosti krenu s otkrivanjem tajni, zakulisnih radnji i obmana politikanata jer se istina i informacije kriju od naroda!?

sudija

21.01.2014. 02:03

@Gavran - Da ti crni gavrane nisi ucio falsifikovanu partizansku i berlinsku istoriju znao bi da je Vuk Brankovic porazio Turke i doprineo pobedi na Kosovu polju. I njega treba rehabilitovati i spasiti od svih lazi i podvala kojima je proglasen za izdajnika. Moze li neko objasniti jos neki u istoriji slucaj kad neka vojska pobjedi da pobjegne nazad u svoju zemlju osim Kosovskog boja i Turaka.

gagom

20.01.2014. 10:48

Хвала Богу те истина напокон угледа светлост дана!Разочарање непоменикових следбеника тек следи!

Sydneysider

20.01.2014. 11:37

Kuku majko, nasu jadnu i napacenu zemlju bije glas da je bila prva Juden Frey drzava u Evropi za rata (Jajinci, dusegupke), jos ako joj prilepe one bradate spodobe sa kamama kao glavne antifasiste, jadna zemljo! :(((

zivko

20.01.2014. 15:18

@Sydneysider - Ti si ustaski provokator.Srbija je razgrabljena izmedju hitlerovih prijatelja :hrvata (logor im je bio prekoputa brankovog mosta na "sajmistu",ubijali su sve Srpsko i Jevrejsko)),nemaca (skoro celu vojovodinu ,logori su im bili preko puta karaburme), bugara (stigli su do Tare ,sve paleci,silujuci i ubijajuci ,sve), albanaca (nastavili genocid nad Srbima zapocet jos pod turskom okupacijom),muslimana(zna se za zlocine ,od turaka ,preko austrougarskih "slobodnjaka" do danas),madjara(opet genocid

zoks

20.01.2014. 11:58

I definitivno ne postoji narod kome je komunizam isprao mozak kao sto je nasem srpskom!Uzas!

tosa

20.01.2014. 12:11

Dakle, po ako je istina sve sto pise u ovoj knjizi onda vi procetnici prekinite da krivite Tita da je izvodio akcije posle kojih su Nemci streljali sto Srba za jednog Nemca i pocnite da krivite Drazu za to. Ne moze da bude, Draza se borio a Nemci su streljali sto Srba za jednog Nemca zbog partizana koji se, po vama, nisu ni borili vec su bili saveznici Nemaca...

moma

20.01.2014. 12:36

Uzalud je sve ovo pa i ostali davno poznati dokazi. Aveti mraka još vladaju. Po nekim zapadnim istoričarima Srbi i Rusi su jedina dva naroda koji se samoistrebljuju. To je i Hrvat Mesić shvatio i rekao da će se rat na Balkanu završiti kada Srbi međusobno zarate.

smederevac

20.01.2014. 12:50

Neznam gde je bio za vreme rata taj američki istoričar i ne interesuju me te gluposti koje danas neki pišu u interesu dnevne politike ali znam sledeće, ja sam imao dedu sa očeve i sa majčine strane, oboje su preživeli drugi svetski rat, nisu bili članovi ni jedne partije bili poštovani i priznati ljudi od strane svojih sugradjana, kolega, prijatelja, rat su proveli bez oružja gledajući svoja posla, nikad ali nikad ni jedan od njih nije rekao da su se četnici borili protiv nemaca

dzoniba

20.01.2014. 13:27

@smederevac - E, a vidis... meni je jedan deda bio u Kraljevoj gardi, a drugi Partizan...i da ironija bude veca, na golom otoku je robijao onaj sto sto se NIJE borio sa Cetnicima...Elem...uz duzno postovanje prema tvojima, al mislim da oni koji su se skrivali po rupama i bezali ko misevi nisu merodavni da pricaju bilo sta...ni o jednima ni o drugima...

Deki

20.01.2014. 14:17

@smederevac - Verovatno su toliko duboko ušli u tu mišju rupu, da nisu ni mogli videti četnike, ni partizane ni nemce...a da nije po njima Kusturica napravio film Underground?

Deki

20.01.2014. 14:30

Mogu sada potomci crvenih bandita, da pišu šta žele i da se batrgaju u dokazivanju magle, njihova i naša sudbina je određena još davno u Teheranu. Da su moćnici odlučili drugačije, danas bi ova zemlja bila kraljevina, mnogo razvijenija, uređenija i modernija i svi bi branili lik Čiče! Komunistima to ne bi bio nikakav problem, oni ionako nemaju ni duše ni karaktera.

Realista

21.01.2014. 09:07

@Deki - " potomci crvanih bandita" O pa to je novi doprinos srpskom pomirenju. Po nekoj racunici upravo ste tako nazvali najmanje 70% gradjana Srbije . Zar je moguce da takva glava poput vase hoda samo na 2 noge? Uzgred Srbi su svoje vladare za 200 godina uglavnom likvidirali toliko su voleli monarhiju.

Dejan

20.01.2014. 15:05

Za istinu ponekad treba puno vremena i danas imamo internet neku demokratijui jedva sklapamo mozak, mogu misliti koliko je bilo teško pre 30-40 god realnije razmišljati na temu rata kod nas, istina smeta komunistima koji su pobili i za vreme rata recimo u Užicu za 1941slikara Mihaila Milovanovića optužba-britanski špijun, tamo u Bosni jer im je drug Broz dao državu, pa onda u Hrvatskoj koji su pobili sve što su mogli srpsko pa i slikara Savu Šumanovića verovatno bi i Teslu da je bio tamo..

Saveznici

20.01.2014. 16:15

Toliko je napisano o četnicima i Mihailoviću knjiga sa dokumentima tako da je ta knjiga lakrdija.Uostalom i saveznici su boravili tj Englezi u toku WW2 te su slali izvješća i tako rasvjetlili situaciju u Jugoslaviju.Dakle jedini su partizani vodili antifašističku borbu na podrućju ex države To što je Mihailović spašavao američke pilote je u stvari da prikrije zločine i savezništvo sa fašistima i Nijemcima jer je očekivao pomoć amerike tj invaziju u Jugoslaviju.

Komunjara

20.01.2014. 18:06

Samo kratko ovom ''tosi'',vezano za strijeljanja sto za jednog itd.Vec sam dao jedan komentar i rekao da su moji djedovi bili u partizanima(Kozara) ali da nisu bili u partiji. Trebate shvatiti da za nas makar prekodrince ustanak nije bila stvar nekog izbora nego surovog opstanka.Ustase su na sve nacine isprovocirale neminovni ustanak pocetnim pokoljima po selima.Broz nije izdao naredbu da se napravi proboj Jasenovca(a moglo je).Drazini su makar spasili narod,tako da ta prica ne pije vode.

Sasa Pavlovic

20.01.2014. 20:12

@Komunjara - Shvatiti !? Prekodrince !? Ne razumem? Šta ste Vi,a šta smo mi? A za Šumadiju i Pomoravlje ustanak je bio lukskuz? U prvom sv.ratu povlačenje cele Srbije,ove druge prekodrnske,sigrno je bio izlet u Grčku? Znači kad čujem tako nešto tipa "mi preko Drine,ovo,mi ono,značiiiiiiiiiii.............." A u poslednje vreme često čujem.............

Jugoslava Pravdic

20.01.2014. 21:49

@Komunjara - Sasa Pavlovic...I trebalo je da se cuje. Sve najstrasnije ofanzive bile su preko Drine. Cujte jos jednom. Ne zaboravite izgubljene zivote drugih drzava koje su se borile protiv Nemacke. Sledece godine je D-Day komemoracija. Na Omaha obali je u jednom danu poginulo 10 hiljada mladih zivota. Da nije bilo udruzene borbe tri zemlje, Hitler bi Cici sudio, a i svima nama. Doduse, opet je tu, umotan u drugo ruho.

sudija

21.01.2014. 01:51

@Đani - Naravno da se narod raseljava i gladuje jer od 1945 do danas ga unistavaju ili komunisti ili njihova deca.

popaj

20.01.2014. 20:55

Ma objasnitemi ma zasto se cetnici slikali sa nemcima a partizani nisu molivas za odgovor.

Sydneysider

20.01.2014. 22:11

@popaj - Ili pitanje zasto su izgubili? Zasto su ih svi saveznici odbacili i na kraju i sam kralj?Posto se Draza sa cetnicima borio za Kraljevinu, nikako ne mogu da zamislim neku Kraljevinu odmah posle rata a koja bi ukljucivala Sloveniju i Hrvastku pa i BiH. Ta drzava ne ni opstala ni 5 minuta, posle pada fasizma krvavi gradjanski rat u Jugi bi se nastavio do njenog raspada. Saveznici su i to imali na umu verovatno.

Komunjara

21.01.2014. 02:03

@popaj - Ma kakvi.Rusi su 44-e vec stigli na Dunav dajuci Brozu ogromnu premoc,sto je rezultiralo da pola ustasije iz straha predje u partizane.Briti su postovali tu moc od pola miliona vojnika jer su znali da ne bi bilo lako svrgnuti ih kao u Grckoj npr .A onda je Broz jos ucinio seriju tajnih i polutajnih pregovora i ulizao se time sto je obecao da ce nasaditi Staljina i uvesti tzv.demokratski socijalizam sto je Cercilu tada bila usluga kao sad amerima sto ih je putin spasao bijede od intervencije.

Хранислав Раденковић

20.01.2014. 22:28

Тачно тако, Стаљин, Черчил и Рузвелт су биле будале па су подржале партизане Југославије а оставили на цедилу "једине борце против нациста" четнике Драже Михајловића. Мој Благоје Мића Раденковић сам себе је убедио да је чак био и некакав четнички курир Драже Михајловића а заборавио је да је мало фалило да му четници не закољу рођену мајку. Ти који су то требали да ураде стрељани су на Багдали а сада је некаква комисија исте сместила у жртве комунистичког терора. O tempora, o mores!

Ruben Lonuestro

21.01.2014. 11:29

@Хранислав Раденковић - kakva tempora kave mores ; komunjara ostaje komunjara ; radi se o mentalnoj Sidi: kult licnosti vodje, partije i ostalih budalastina. Nijedan fakat ili bilo koji istorijski podatak vas nikada nece promeniti ; jedina sansa za prokleti Srpski narod je da vremenom - kada direkni beneficijeri komunisticke pljacke i ostlih formi uzurpacije pomru - dodju nove, mentalno zdrave generacije ; generacije sposobne da prihvate istinu bez obzira odakle ona dolazi.

objektivan

08.02.2014. 12:14

@Хранислав Раденковић - U pravu ste i necemo cekati dugo, stici ce nove generacije, obrazovane, ne skolovane u samoupravnim skolicama i vecernjim kursevima.Vreme cini svoje, ali to ideoloski ludaci ne shvataju.

Morphy

20.01.2014. 22:42

Ako nekad neko bude imao priliku da nadje knjigu SILOVANjE SRBIJE pisca Majkla Liza neka je obavezno procita.Tu ima sve ono sto vas interesuje o drugom svetskom ratu na teritoriji bivse Jugoslavije.Ko je bio Draza Mihailovic sta je sve radio i ko ga je izdao a ko je bio Tito i sta je tada radio.Nekoliko bitnih detalja u knjizi Streljanje Istorije se poklapaju skoro 100%

drakche

20.01.2014. 22:42

kakva glupost i pokusaj po ko zna koji put da se falsifikuje istorija. Izmisljena Trumanova prica da nagadi Staljinove neprijatelje kad je poceo hladni rat. Dodelio im ulogu u istoriji koju nikad nisu imali, nema zabelezene ni jedne jedine bitke cetnika protiv nacista, ni jedne zrtve, osim onih koje su ubili partizani. To nije kriv Tito ni tada ni kasnije, nego novi istoricari koji hoce da se distanciraju od socijalzma a ne znaju gde su shuplji. Izmisljaju novi pedigre,

Realista

21.01.2014. 01:34

@drakche - @ drakche: U pravu si : "dodju tako neka vremena kada pametni zacute budale progovore a fukara se obogati" I sta dalje da pricamo i objasnnjavamo. Kad razum ustukne caruju nasilnici i budale , uvek bilo i bice!

4c

20.01.2014. 23:38

Neznam zasto mi Srbi prisvajamo Drazu i Tita,jedan je bio oficir propale Jugoslavenske vojske u otadzbini,a drugi na celu nesposobne JNA!?Podsjetio bi da u Jugoslavenstvu nema nista srpsko,osim stete.Ustase su drzale cjeli Srem,Zemun ,skoro pola Srbije,a dje su bili silni cetnici i srpski partizani?

Alex

21.01.2014. 08:44

@4c - 1. Dok je Tito bio na čelu JNA je bila respektabilna vojska, propala je kad ju je preuzeo dvojac Milošević-Kadijević. 2. U Jugoslovenstvu je bilo itekako mnogo srpskog, ali i hrvatskog, slovenačkog, makedonskog, pa čak i albanskog, mađarskog itd... 3. Da, ustaše su držale Srem, Nemci Banat, Mađari Bačku itd. i krajem 1944. Partizani su ih sve isterali i odatle i iz svih drugih delova Jugoslavije...sve do Trsta i njih a i četnike za koje se takođe pitate gde su bili.

dzoniba

21.01.2014. 10:45

@4c - nisu Partizani vec saveznici sa Partizanima i to cini veliku razilu...slabo znas istoriju...lepo bi bilo kad bi ovde neko za promenu uzeo knjigu u ruke i pre napisanog, bar malo ovladao informacijama i cinjenicama....tek da bude upucen...

alex

23.01.2014. 15:52

@4c - Vrlo dobro znam da nisu bili sami, niti bi mogli to uraditi sami. Partizani sa saveznicima, svejedno, ipak Partizani.

Aco

08.11.2017. 09:05

@4c - Ma kakvi partizani, to su bili nescrecni Srbi krajisnici, zaveden narod koji je iz straha od ustaskog noza naseo komunistickoj propagandi i organizaovao se pod partizanskim umesto cetnickim pokretom. Dok Sovjeti nisu napali Drazu sa ledja a Britanci poceli da bombarduju cetnicke polozaje, smrdljivi Tito nije mogao ni da priviri u Srbiju. Srbijanci ga jednostavno nisu organski podnosili osim neke sake jada koja je izasvala streljanje u Kragujevcu.

Komunjara

21.01.2014. 01:39

Sasa Pavlovic.Srbi smo i jedni i drugi.Ne razumijem cemu takva reakcija?Odgovor je bio namijenjen ovom covjeku koji tvrdi da su cetnici ustankom isprovocirali neciju smrt da bi ih time kao okrivio.Kakav luksuz i razlike i potcjenjivanje koga?Naravno da su Srbi stradali i na jednoj i na drugoj strani.Vi vise u prvom a mi vise u drugom.(milion zrtava u konc logorima).Ja samo kazem da je kod nas spontano podignut ustanak u vidu odbrane a Draza je gdje god je bio u Bosni,spasao je narod.

Strahinja

14.03.2014. 15:23

Komentar da su srbi svi je u osnovi neprihvatljiv. Komunisti u korenu svoje ideologije imaju potiranje, do granica uništenja svega onoga što se dešavalo pre revolucije i diktature proleterijata. Time za njih ne postoje prethodne istorije, ličnosti, dela, dešavanja, kulturološki i religijski činioci bilo kog naroda. Prvenstveni cilj bio uništavanja arhiva bez obzira na njihovu važnost i stepen značenja (knjige rodjenih, venčanih, umrlih, posedovne liste itd). Nisu ni srbi ni jugosloveni.