Google podseća na Dajen Fosi

Tanjug

četvrtak, 16. 01. 2014. u 10:32

Гоогле подсећа на Дајен Фоси
Globalni Internet pretraživač Google podsetio je danas animacijom na svojoj ulaznoj strani da je pre tačno 82 godine rođena istraživač planinskih gorila Dajen Fosi (1932-1985)
BEOGRAD - Globalni Internet pretraživač Google podsetio je danas animacijom na svojoj ulaznoj strani da je pre tačno 82 godine rođena istraživač planinskih gorila Dajen Fosi (1932-1985).

Fosi, Amerikanka, školovana u San Hozeu i na Kembridžu, posvetila je gotovo dve decenije zaštiti planinskih gorila u džunglama Ruande i o tome napisala knjigu "Gorile u magli".

Fosi je misteriozno ubijena u stanu u kojem je živela, 26. decembra 1985. godine. Kako su tada pisali mediji, probodena je mačetom, a na taj način kriminalci su je kaznili jer je predvodila brojne patrole da bi spečila krivolov.

Fosijeve je sahranjena u nepristupačnim predelima nacionalnog parka u Ruandi u kojem se sahranjuju i gorile.

Fosi i njen saradnik dr Džordž Šaler proučili su detaljno te zagonetne životinje, otkrili su i da planinske gorile žive u grupama do 30, kao i da "komuniciraju" širokom lepezom glasova.

Otkrili su da oni do hrane odlaze i kilometar daleko, a tu pre odlaska na spavanje grade lože od grana i lišća

O životu Fosijeve govore autobiografska knjiga "Gorile u magli" prema kojoj je nastao i film, a tumač glavne uloge Sigorni Viver (pravo ime Suzan Aleksandra Viver) dobila je nagradu Zlatni globus, 1988. godine.

Računa se da je u divljini, u području Virunških vulkana i u šumi Bvindi u Ugandi i u DR Kongo ima tek oko 600 planinskih gorila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije