Ubistvo patrijarha uvertira za Prvi svetski rat

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

15. 01. 2014. u 21:20

Likvidacija Lukijana, najvišeg srpskog crkvenog velikodostojnika 1913, bila priprema za obračun sa Srbijom. Beč i Pešta pokušali da obezglave Srbe i odvoje ih s jedne i sa druge strane Save i Dunava n Austrijancima i Nemcima odgovaralo Ferdinandovo ubistv

UBISTVO patrijarha srpskog Lukijana Bogdanovića, poslednjeg arhiepiskopa karlovačkog, u septembru 1913, bilo je, danas je izvesno, uvertira u Prvi svetski rat. Ubijen je u okviru priprema Austrougarske za konačan obračun sa Srbijom, a taj zločin je godinama, iako je u pitanju visoki crkveni velikodostojnik, prećutkivan.

Najšira javnost će sve detalje saznati za mesec dana, kada se očekuje premijera dokumentarnog filma „Poslednji karlovački patrijarh Lukijan Bogdanović“ Stefana Dimitrija Dimića, za koji je scenario napisao Žarko Dimić.

Mada je u to vreme poglavara SPC birao Srpski crkveno-narodni sabor, odluku je morala da potvrdi vlada Ugarske, a konačnu reč davao je car Franjo Josif.

- Patrijarh Bogdanović došao je na patrijaršijski presto 1908, posle smrti patrijarha Georgija Brankovića - objašnjava za „Novosti“ akademik Vasilije Krestić, istoričar. - Bio je mađarski državljanin, Mađari su ga i postavili i podržavali kao čoveka od poverenja. Međutim, u balkanskim ratovima dokazao je da nije mađarofil. Uz njegovu pomoć i blagoslov slata je ogromna pomoć Srba iz Ugarske braći preko Save i Dunava.

To je jedna od stvari koju bečki dvor nikako nije mogao da mu zaboravi. Od njega je, zbog lakše kontrole, traženo i da sedište patrijaršije iz Sremskih Karlovaca premesti u Budim, što je odbio. Takođe mu nije oprošteno što je za episkopa budimskog izabran Georgije Zubković, a ne ugarski favorit Georgije Vidicki.

Priča o patrijarhovoj smrti počinje u leto 1913. godine, kada je pošao na lečenje u Joakimovu banju, blizu Karlsbada, odakle je produžio u Badgaštajn.

- Srpska pobeda u balkanskim ratovima remetila je ravnotežu i planove Austrougarske. Patrijarh je pošao kod cara u Beč da objasni razloge svoje podrške i pomoći Srbima, i usput svratio u banju na odmor. Ugari su odlučili da ga likvidiraju. Postoje dokazi da su ga ubila dva policajca na mostu. Jedan mu je išao u susret spreda, drugi otpozadi. Završio je u potoku - kaže Krestić.

Pre nego što će se uopšte saznati da je Bogdanović mrtav, dva meseca je traženo njegovo telo. U sedište Karlovačke mitropolije vest da je nestao stigla je 1. septembra. Šest dana nakon nestanka u reci Ahe nađeni su prvi tragovi - parče donjeg rublja, a zatim i deo košulje s jezičkom na kome su, latinicom, bili inicijali L. B. Oni su se podudarali s inicijalima na ostalim košuljama nađenim u patrijarhovoj sobi. Ubrzo su nađeni i drugi delovi odeće. Korito reke Ahe je svakodnevno pretraživano, a određena je i nagrada od 1.000 kruna onome ko prvi nađe patrijarhovo telo.

Kad su žandarmi obustavili potragu, dr Emil Vasiljević, šurak patrijarhovog brata, nastavio ju je. Konačno, kad je krajem oktobra voda opala, u blizini železničke stanice Klamštajna, tridesetak kilometara od mesta nesreće, našao je patrijarhov leš. Telo se savilo oko drvenog stuba jednog mosta, i pokriveno okamenjenim peskom ličilo je na kamen.

Delovi pronađenog obezglavljenog tela patrijarha u reci Ahe / Cipela pronađena na mestu zločina

Od glave je ostao, praktično, samo donji deo vilice, pa je identitet i utvrđen na osnovu popravljenih zuba. Drugi dokaz bio je telegram patrijarhovog obućara Dušana Brkića sa merama Lukijanove noge. I patrijarhov krojač je poslao mere, koje su odgovarale nađenom telu.

Patrijarh je, 2. novembra, sahranjen u Sremskim Karlovcima, ispod oltara Gornje crkve. Car Franjo Josif je na sahranu poslao carskog i kraljevskog podmaršala Adolfa barona Remena-Barenfelda, a srpski kralj generala Božu Jankovića.

ZAKASNILI S GRAĐOM PO rečima akademika Krestića, Srbija je dužna da se brani od pokušaja prekrajanja istorije i da publikuje sva dokumenta koja dokazuju njenu nevinost. Međutim, iza nemačke istoriografije, baš kao i iza njihove ekonomije, stoji daleko više novca. - Oni su do sada objavili više od 200 knjiga, dok smo mi jedva dobili pare da objavimo svoju građu. Srbija i tu kasni jer su sve sile već objavile svoju diplomatsku građu 1903-1914, koja pokazuje njihovu ulogu u predvečerje rata - kaže Krestić.

- Narod je ovacijama pozdravio izaslanika srpske vlade, ceo vagon su iskitili cvećem i na stanicu ga ispratili uz pevanje nacionalnih pesama. Barona Remena gotovo da niko nije ni gledao - objašnjava istoričar Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima.

Po bečkoj i ugarskoj štampi počele su da kolaju razne glasine, od toga da je patrijarh bio žrtva atentata izvršenog po želji ugarske vlade, do toga da je bio depresivan, pomračenog uma, i da je izvršio samoubistvo. Još pre nego što su nađeni njegovi ostaci, u mađarskoj štampi pojavio se napis „Patrijarh Bogdanović ubijen“, u kome je pisano kako je pao kao žrtva južnoslovenske zavere. I Pavle Joanović, državni sekretar ugarskog premijera grofa Tise, uporno je tvrdio da su patrijarha ubili srpski zaverenici.

Događaj je rasvetljen 1922. kada je arhimandrit Georgije Vidicki u „Patrijaršijskom glasniku“ obznanio nove činjenice. On je jula 1913. boravio u Karlsbadu. Tada ga je na poverljiv razgovor pozvao jedan neimenovani mađarski grof, koji je pretpostavljao da je Vidicki, posle neuspelog imenovanja za budimskog vladiku, neprijateljski raspoložen prema patrijarhu Lukijanu. Grof mu je poverio planove grupe ugarskih političara da po svaku cenu Lukijana Bogdanovića onemoguće, „moralno ili fizički“, da dalje obavlja dužnosti.

- Ideja je bila da se ovim ubistvom srpski korpus u Austrougarskoj obezglavi i odvoji od Srbije, posebno zato što je bilo dosta Srba među oficirima. Srbija je posle balkanskih ratova postala mala regionalna sila, koja se širila na jug. S druge strane Save i Dunava radilo se na pokatoličenju i mađarizaciji srpskog življa. Veliki su bili pritisci i na srpsku crkvenu autonomiju - kaže Žarko Dimić.

Akademik Vasilije Krestić / Žarko Dimić

Nemačko carstvo podržavalo je Austrougarsku i težilo da se proširi na istok. Dimić ističe da je Austrougarska bila spremna za rat, i da je ubistvo patrijarha, na koje Srbija nije imala snage da odgovori, iznurena posle balkanskih ratova, bilo samo uvod. Beč je znao da se priprema ubistvo prestolonaslednika Franca Ferdinanda, i to im je i odgovaralo kao povod za rat.
- Ferdinand je bio nezainteresovan za rat sa Srbijom, za razliku od Nemaca, koji su bili zainteresovani. Beč se nije potrudio da spreči to ubistvo, mada su znali da će do njega doći.

MANIPULACIJE AUSTRIJSKO ministarstvo spoljnih poslova je odmah po ubistvu Franca Ferdinanda poslalo izaslanika u Sarajevo, koji je zaključio da Srbija nije kriva. Ali uvek će biti istoričara koji će za novac ili pod pritiskom pokušati da manipulišu činjenicama. Oni, kad-tad, bivaju raskrinkani, poručuje Krestić.

Zanimljivo je da je dvadesetih godina u Beču izgoreo arhiv sa svim dokumentima koji su pokazivali upravo činjenice kako je pripreman i kako je izbio Veliki rat. A za vreme Drugog svetskog rata iz Srbije je izneto više od 100 vagona dokumenata koji o tome pričaju. Još tada je počela njihova revizija istorije i pokušaj da se sebe zbace krivicu i ratnu odštetu - smatra Dimić.

Akademik Krestić dodaje da je priča o Lukijanu Bogdanoviću dugo bila „namerno zaboravljena“, jer su vlasti posle Drugog rata pokušale ideološki da obezvrede crkvu, koja je u to vreme bila ne samo verski, već i nacionalni stub društva. Zato je značajno da se šira javnost, pre obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, a posebno s obzirom na nemačke i austrijske pokušaje revizije istorije, obavesti i o ovom događaju.

- Na stotine je dokumenata koji pokazuju da se Austrougarska spremala za rat. Nije slučajna podela između Centralnih sila i sila Antante. Nemačka i Beč su hteli preraspodelu kolonija shodno svojoj narasloj ekonomskoj moći. Nemačka je imala samo 3.000 kvadratnih metara kolonija - kaže Krestić, i dodaje da nije prijatno nositi žig sile koja je izazvala dva rata i krivac je za nesreću tolikih ljudi. Otuda pokušaji revizije, koji ne prestaju, a vešto se koriste i u dnevnopolitičke svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

srbin

15.01.2014. 21:41

Pa mogao ga je ubiti i neki nenormalni Srbin ili Bugar posto ste 1913 bili u ratu sa Bugarima otkud odma da nadjete u Svabama krivca

Стеван

15.01.2014. 22:37

@srbin - Да, Бугари су познати по томе што су масовно летовали у Баш Гаштајну 1913. године. И онда је међу десетинама хиљада Бугара туриста био један ненормалан који је одлучио да убије српског Патријарха, националног и верског поглавара пречанских Срба.

Dragi

16.01.2014. 00:24

@srbin - Po istom takvom razmišljanju i scenariju su i Nemci organizovali, angažovali i potplatili Mladu Bosnu da izvrši atentat na Franca Ferdinanda, a Gavrilo Princip i Mlado-Bosanci nisu ni znali za koga rade.

Andrej

15.01.2014. 21:50

Jos jedna u nizu spekulacija/lazi/podvala/teorija zavere namenjena uzdizanju nacionalnog libida. To jest, libida onog dela nacije kojem su ove istrosene price bitne.

istroseni

16.01.2014. 01:29

@Andrej - Срећа, па нас има још поприличан број истрошених и сипротстављаћемо се вама безличнима лаким на продајама

Borislav

16.01.2014. 09:00

@Andrej - Pa ko ti brani da odes u Badgasten (nije daleko od Slovenske granice) pa da se uveris o pronalasku tela. Svabe se bolje secaju nego nasi mediji. Posebno posto som posle 1945 bili pod crvenom diktaturom. Ja sam jos 1972 radio u Badgasteinu i cuo pricu od jednog starijeg austrijanca koji jeovorio slovenski. Ispricao je o ubistvu ali nije rekao ko je umesan.

Andrej

16.01.2014. 15:29

@Andrej - Kako bi bilo da Istroseni zaboravi na prazne kvazi nacionalne floskule i posveti vreme pronalazenju kriticnog razmisljanja prema serviranim stvarima? Malo manje statiranja i klimanja glavom u masi polu obrazovanih i lako podvodljivih ljudi bi bio dobar preduslov.

Aleksandar Petrovic

16.01.2014. 16:38

@Andrej - Kako bi bilo da ti počneš da misliš svojom glavom Andrej, a ne da ti pune glavu floskulama tipičnim za evrofanatičnog mediokriteta.

Andrej

16.01.2014. 19:14

@Andrej - Ja Aleksandre zapravo nisam ni siguran odakle tebi ideja da sam ja evrofanatik. Nista sto sam napisao ne upucuje na takav zakljucak. Mozda si odreagovao impulsivno jer si se prepoznao u gore navedenim redovima. Odlika ljudima tebi slicnim je da stvari vide sablonski.

Miro Markovic

15.01.2014. 23:17

Znali su Austirjanci veoma dobro sta za Srbe znaci njihov partijarh. Setimo se slicne politike Turske, kada je spalila telo Sv. Save, kojem su verujuci Srbi vekovima odlazili u Milesevu na poklonjenje. U toku Drugog svetskog rata, fasisticki Nemci su odveli srpskog patrijarha Dozica u logor u Nemacku i tamo ga ubili. Ukratko, ubistvo patrijarha Lukijana su promisljeno uradili, jer su se spremali za Veliki rat protiv Srbije u kojem su hteli da jr "zbrisu sa lica Zemlje". Znamo kako su oni prosli.

stefan

15.01.2014. 23:21

SPC je obnovljena kao Patrijarsija 1920. godine, tako da nikako nije mogao da bude ubijen Patrijarh, i prvi Patrijarh obnovljene Patrijarsije je bio Patrijarh Dimitrije. Ne ulazim u sustinu teksta, ali ovo nije tacna informacija.

Dragi

16.01.2014. 00:20

@stefan - Stefane, u pravu si, ali je i pisac teksta takođe pravilno napisao. SPC je od 1920. obnovljena kao Pećka patrijaršija, ali je Lukijan Bogdanović bio arhiepiskop karlovački i patrijarh srpski, i po srpskim, ali i po mađarskim izvorima. A ako ne veruješ, potraži mađarske izvore i uveri se u to.

Land of the free Home of the brave

15.01.2014. 23:28

Narocito kad kaze V. Krestic, onda je to tacno... hahaha... Ne nasedajte, takvi kao on su gurnuli Srbe u potok i tela jos nisu pronadjena...ne nasedajte... on je, i takvi kao on , imao imao mnogo licne koristi od srpskih nesreca... ne nasedajte, a njemu i svim ostalim kao on , porucujem... necete nista u grob odneti... od vas ce ostati samo bezcasce i ruzno secanje...

Nikola

15.01.2014. 23:51

@Land of the free Home of the brave - 'Ajde ponovi ''ne nasedajte'' još koji put, nisi dovoljno ;) Mučeniče, nije tebi lako.

Land of the free Home of the brave

15.01.2014. 23:47

Ne nasedajte na bilo sta, sto Tovaris Vasilije ima da kaze. Naseli ste jednom i nastradali. On nije, njemu je svanulo kad je vama smrklo.

misa

16.01.2014. 00:11

@Land of the free Home of the brave - Vidi ti tovarisa slovenca pa i on bi da nam pravi istoriju.Ti si medju zadnnjima koi se izjasjava kao slovenac aza tvoje misljennje nas bas i nije briga.

Peter

16.01.2014. 00:03

Srbija, koju na mapi sveta mozete prekriti jagodicom prsta, izvrsila je agresiju na Austrougarsku (Veliki rat), Nemacku (Drugi svetski rat), ugrozila nacionalne interese SAD-a (milosrdni andjeo), sto je mnogo-mnogo je! To je prica moralnih nistavila, u koju mogu da poveruju samo retardirani!

lla

16.01.2014. 00:05

Treba narod i Evropu upoznati sa pravim uzrocima 1.sv.rata...Imamo li mi drzavnu televiziju?Cemu nam sluzi RTS???Zasto im se na postavi takav nalog da osmisle infromisanje javnosti o pravim uzrocima 1.sv.rata.

Марко

16.01.2014. 00:08

Убиство Њ. С. Патријарха Лукијана је једно од најмистериознијих и најморбиднијих у историји Европе. Као и оно што је након тога наступило (проналазак тела, новинарски чланци итд.) дефинитивно је било један од припремних догађаја за Велики рат.

Joca

16.01.2014. 00:55

Mi Srbi smo tek u prvom svetskom ratu ali za sada nam ide ipak dobro....!! Samo napred, svi u EU, tamo je Srbima i Srbiji mesto!!!!!!!

Zoki

16.01.2014. 01:03

Ok. Da se Austrougarska spremala za rat protiv Srbije nije nista novo niti je ikada zataskavano. I da Franja Ferdinand nije bio omiljen je poznato. Ali zasto su Apis i drustvo potpomogli atentat u Sarajevu? Zasto je taj atentat herojski kada Srbija u I sv. ratu umalo nije izbrisana? Da li je taj atentat bio u interesu Srbije?

Aca

17.01.2014. 01:24

@Zoki - Neki austrijski istoričari su se pre mnogo godina bavili tom tematikom i došli do zaključka da su ubistvo organizovale bezbednosne strukture Austrougarske i Nemačke i da su za njega iskoristili zavedenog mladića srpske nacionalnosti, kako bi za taj akt okrivili Srbiju. Ti istoričari su tvrdili da Gavrilo ne bi ni stigao kolonu Franca Ferdinanda da je njegov šef obezbeđenja nije zaustavio i da Apis nije imao veze sa atentatom, a da su Srbi počeli da veličaju Gavrila Principa iz čistog inata...

dosta istorije lud narod

16.01.2014. 01:34

dobro i sta sad?imamo istoriju, imamo Nemce, imamo komuniste koji su najveci neprijatelji srpskog naroda u svim situacijama, imamo Ruse koji su imperijalisti i doneli nam komunizam. Tita, partiju db Slobu i njegovu mafiju, itd.to je sve PROSLOSTSRBIJA TREBA U BUDUCNOST DA KRENE.EU je projekat buducnosti i saradnje.mi smo najveci neprijatelji sebi i nase vecno zamajavanje prosloscu dok lopovi kradu,deca se kurvaju i drogiraju, a mi pljujemo po zapadu koji se davno obracunao sa korupcijom.

Bora Zelaznik

16.01.2014. 10:57

@dosta istorije lud narod - Jesi li ti , pametni, čitao o korupcionaškom skandalu u Grčkoj, povodom prodaje oruzja u kome su učestvovale Nemačka, Švedska, Francuska? Beše, pre neki dan, pa da vidš, kako ti se to Zapad obračunao sa korupcijom.

Steaua Spuge

16.01.2014. 11:39

@dosta istorije lud narod - Davno je receno da narod koji nije naucio svoju istoriju - mora da je ponovi.

Ruben Lonuestro

16.01.2014. 11:53

@dosta istorije lud narod - "zapadu koji se davno obracunao sa korupcijom" blago vama druze kad tako mislite ; ako bi poceo da vam citiram primere korupcije zapadnih sila (a o malim drzavama koje oni kontrolisu da i ne pricamo) prenerazili bi se ; za pocetak dovoljno je da se zainteresujete u koje biroe Pentagona je pogodio famozni misil jednog jos famoznijeg jedanaestog septembra.

alex miles

16.01.2014. 03:52

I sada mi jos samo recite da popovi nisu izvor svih ratova, stradanja, nemastine i bede, zgrnuvsi u procesu toga nevidjeno bogatstvo. Uzas jedan da sta popovi uradise sa narodom, tesko za poverovati.

прћо

16.01.2014. 18:47

@alex miles - слажем се ! ,једино !! попови -СВЕШТЕНИК- немају црвене петокраке на челу

alex miles

17.01.2014. 04:55

@alex miles - E Prco ili sta vec bilo, pogledaj posteno pa ces videti da je "krst" naneo daleko vise zla i stradanja nego li bilo koja "petokraka" . Tu dileme nema.

Krle

16.01.2014. 07:22

greska! Cini mi se da je engleskoj i francuskoj oligarhiji, a ne Nemcima smetala neborbenost AU prestolonaslednika. Oni su hteli rat, a Srbiju su odredili kao zrtvu koja ce da podnese glavne udarce, a oni ce da pripomognu. Po zavrsetku ce da rasformisu AU i oni ce postati glavni u evropi. Po onoj narodnoj, kad se dva tuku, treci pokupi korist.

iz glave

16.01.2014. 07:38

tek kada nam elita ne bude "u ime svih nas iz 50 i neke" i spremna da se uhvtai u koštac sa istinom o nama u celoj našoj 8milen istoriji, tek tada ćemo videti svetlo na kraju tunela.

Миљан

16.01.2014. 09:21

Хвала људима који раде на разоткрићу овог монструозног убиства!

Ruben Lonuestro

16.01.2014. 11:29

"3.000 kvadratnih metara kolonija" mislim da se radi o stamparskoj gresci ; radi se o kilometrima ; jedan istoricar nikad nebi mogao potvrditi nesto slicno ; mada i 3000KM² izgleda premalo ; na berlinskom kongresu oko podele afrike dobili su danasnju Namibiju i Kamerun ; pre bi bilo da se radi o milionima KM².

Land of the free Home of the brave

16.01.2014. 11:51

Ne nasedajte na lazi i obmane onih koji su srpski narod zavili u crno. Ne nasedajte na prevare naciomal-komunista. Procitajte njegovu biografiju na Vikipediji i sve ce vam biti jasno. Dobio je sve komunisticke nagrade, ali niko nikad nije cuo za njega, a onda je u nacinalizmu video svoju sansu da se proslavi.Srecom,svi oni su jako stari i uskoro ce ih prekriti Zemlja, nista u grob nece odneti, kao sto nije odneo ni njihov voljeni Marsal. Na kraju, ne verujte coveku koji u 80. nosi PINK kosulju.

Nole

16.01.2014. 15:26

@Land of the free Home of the brave - Generalno gledano, svi naši akademici i sama Akademija su decenijama pasivni i nemi posmatrači društvenih događaja. Nema ih nigde, a morali bi biti savest nacije, morali bi definisati naše nacionalne interese. Mi od njih slušamo kako su nam Nemci i Austrijanci, Vatikan pisali NAŠU istoriju !? Pa šta su oni radili, gde su njihove knjige, naučni radovi, tematske tribine. Imam utisak da su Akademici postali nasleđivanjem....bez ozbiljnih radova, ozbiljne naučne težine, samo su ustoličeni.

чеда

16.01.2014. 11:56

Па могла би и црква да издвоји неки евро и подржи оваква истраживања, а не само да се владике златом окивају...

Nole

16.01.2014. 15:20

Imamo silu nekakvih akademika i istoričara koji su retko "vidljivi" ! Vasiliju Krestiću je trebalo 50 godina da ćuti i tek sada govori o ovim događajima !? Akademija nauka je izgleda sastavqena od ĆUTOLOGA zakasnele pameti i znanja. Sada konstatuju da su našu istoriju prepakovali Nemci, Austrijanci, Vatikan ? Pa šta su oni radili, kako su postali akademici.....nisu valjda nasledno tamo birani (meni liči da jesu). Gde su njihove knjige, naučni radovi, javni istupi ? Nigde ih nema, Sede začaureni

mile

16.01.2014. 22:42

Sto se tice crkve, ona je tacno 100 godina nakon smrti patrijarha Lukijana mrtva!!! Tu su jos smo neki likovi (izuzev pojedinaca: npr pokojnog patrijarha Pavla,...) koji jos dodatno crpe narod pogotovo onaj iz dijaspore da bi napunili dzepove sebi i svojim rodjacima. U popove danas svako ide, roditelji su im pijanice, lopovi i lazljivci i razvratnici,sotonisti!! I takvim treba uskoro ruke celivati i decu vaspitavati po uzoru na njih!!!

Ruben Lonuestro

17.01.2014. 11:35

@mile - sasvim ste u pravu ; pa ipak i taki kakvi su cestitiji su sto puta od njihovih kolega u rimokatolickoj crkvi

Miro Markovic

17.01.2014. 06:01

Jos jednom hvala "Novostima" sto je posvetilo paznju ovom istorijski veoma vaznom dogadjaju, koji je prethodio Prvom svetskom ratu. Po broju komentara, pisac ovog clanka moze da bude zadovoljan kvalitetom i pravovremenoscu objavljivanja podataka o kojima veoma mali broj rodoljubivih Srba nije nista znao. Svi mi jos uvek zivimo u mracnom periodu intelektualnog genocida, koji su komunisti nad nama tendeciozno sprovodili. Vreme je se svi probudimo i izadjeno iz tog pogubnog mraka.