Srpska Nova godina nastala iz - inata

B. Subašić

12. 01. 2014. u 21:30

Iz Zagreba je poručivano da pravoslavna slavlja štete privredi i trgovini. Novokomponovani srpski bogataši tražili da Božić i Uskrs „padaju“ vikendom

NAUČNICI su samo delimično u pravu kad kažu da je srpska Nova godina u stvari starokalendarska, po računanju vremena koje je ustanovio Julije Cezar, pa se zove i julijanska. Srpska Nova godina može se nazvati i pravoslavnom, jer je slave Rusi, Gruzini monasi na Svetoj Gori, pa čak i pravoslavni Japanci. Ipak, srpska Nova godina je nešto drugo, jer je nastala kao znak otpora pokušajima da se zatre srpski identitet.

Zato je julijanska Nova godina za Srbe tipično srpska, jer je nastala pomalo iz inata. Ona nije počela da se slavi javno i prkosno 1919. godine, kada je Kraljevina SHS za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. Štaviše, SPC se zalagala za usklađivanje kalendara i za to angažovali velikog naučnika Milutina Milankovića. Srbi su postali smunjičavi tek 1923, kada je iz Zagreba poručeno da pravoslavna slavlja navodno štete privredi i trgovini.

- Trgovinsko-obrtnička komora iz Zagreba podnela je 12. 2. 1923. predstavku Ministarstvu socijalne politike o potrebi izjednačenja kalendara s obzirom na štete koje po privredu proizvodi slavljenje verskih praznika po dva kalendara. Komora je smatrala da bi izjednačenje kalendara uticalo i na smanjivanje verskih razlika u zemlji. Protivnici promena u Pravoslavnoj crkvi plašili su se prelaska na novi kalendar zbog unijaćenja - navodi istoričar dr Radmila Radić.

Zebnju Srba su pojačali isti zahtevi iz hrvatskih gradova gde su bili jaki centri franjevaca, nosilaca ideje da u Hrvtskoj i BiH nema srpskog stanovništva, već samo popravoslavljenih Hrvata.

Čašu je prelio zahtev novokomponovanih srpskih bogataša, ratnih profitera, koji su tražili da se kalendar dodatno podesi da i Božić i Uskrs padaju uvek u dane vikenda, da ne bi imali gubitke zbog praznika. Taj pritisak je Srbe toliko iritirao da su starokalendarsku Novu godinu od 1923. počeli da praznuju kao „opozicionu“ javno i prkosno, u restoranima i na ulicama, iako nije bila državni praznik.

Proslavu nove pravoslavne organizovala je prva beogradska „Kasina“, a sledećih godina su se pridružile sve prestoničke kafane, bioskopi, domovi ratnika-invalida...

Ipak, dolazile su zatim nove generacije vaspitane pod pritiskom državne propagande da treba da budu manje Srbi, a više Jugosloveni. Ta propaganda je potiskivala pravoslavnu Novu godinu, koja je oduvek slavljena među Srbima kad joj je i vreme - 1. januara po julijanskom kalendaru. Njoj su prethodili Badnji dan 24. decembra stare godine, a porodični praznik Božić proslavljan je sledeća tri dana.

- S novom godinom probudio se kod nas društveni život. Veselja započinju, prijatelji se sastaju u privatnim društvima, vesele se i u prijatnoj zabavi provode. Kud god da se okreneš, od svuda ti svirka uši zaglune - preneo je novogodišnju atmosferu 1. januara 1847. godine reporter „Srbskih novina“.

U komunizmu je slavlje srpske Nove godine bilo zabranjeno pa su i oni rođeni 13. januara bili sumnjivi ako slave rođendan. U Arhivu Jugoslavije postoje dokumenti koji striktno naređuju da se novogodišnji pokloni povlače iz prodaje u vreme verskih praznika. To nije važilo za katolički Božić, jer je prethodio internacionalnoj proslavi Nove godine, već samo za pravoslavni Božić i Mali Božić - srpsku Novu godinu. Postojala je striktna naredba da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata. Ipak Srbi su nastavili da slave, krišom i iz inata, rizikujući doček u pritvoru.

DRŽAVNI PRAZNIK OD 1850. GODINE

UKAZOM kneza Aleksandra Karađorđevića 1850. godine Nova godina uvrštena je u državne praznike, pa su novine 1. januara 1851. izveštavale o veselom dočeku u beogradskom visokom društvu.

- Sinoć, uoči Nove godine, a po zaključeniju stare gospodin rusko-imperatorski konzul u Beogradu, g. đeneral Levšin davao je u svome konaku večernju zabavu na kojoj je najotmenije društvo prisustvovalo. Kako sat izbije dvanaest, domaćin napi svojim gostima zdravicu pozdravljajući ih sretnim novim letom - izvestio je reporter „Srbskih novina“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

читалац

12.01.2014. 22:14

Ако могу да приметим, некад се писало ћирилицом. Данас - само у траговима.

Daki

13.01.2014. 02:58

@читалац - Slazem se, jednostavno navika iz skole ali je i uticaj medija i interneta veoma prisutan. Licno, retko koristim cirilicnu tastaturu ali uredno pisem oba pisma istom brzinom i bez greske. Stvarno bi trebali da vise forsiramo svoju cirilicu.

Daki

13.01.2014. 03:01

@читалац - Pozitivno je to sto mnogo dece u srednjoj i osnovnoj skoli pise cirilicom, evo moja deca a vidim i kad uzmu sveske od drugara, latinice skoro da i nema. Jedino sto pisu svi redom stampanim slovima a o rukopisu ne bih da komentarisem...heheh.

Сварог

13.01.2014. 08:12

@читалац - Кад су и Новости прешле на латиницу ...

Stevan

13.01.2014. 10:08

@читалац - Ćirilica nema šanse da se masovno koristi u Srbiji ,to je realnost i vremenom će ćirilica nestati kao i neka druga pisma.

Prava Opozicija

13.01.2014. 00:29

I onda na vlast 2012 dodju napredni "Srbi" koji 14.januar 2014 proglase za običan radni dan.

ona1

13.01.2014. 18:55

@Prava Opozicija - Mislia sam da ce Srbija ostati svoj na svome. Ali sve ode u vraga. Jedino sto me tesi da vise nema Juge, da nam komunisti brane da slavimo nase praznike. Medjutim, iz ovog lepog pisanja Novosti saznajemo kako se i sta se radilo pre komunizma.Znaci da nije problem ko je na vlasti, pa smo Tita i predhodno uredjenje za dzabe optuzivali. Zato mi je posebno drago ovo sto Novosti pisu, hvala g. Subasicu.Sto se mene licno tice odrasla sam u komunizmu i bilo je lepo slaviti i jednu i drugu Novu g

Miro Markovic

13.01.2014. 02:24

Svim rodoljubivim Srbima i onima koji se ne stide da budu Srbi a postuju svoje srpske lepe tradicije, upucujem svoje iksrene cestitke za Novu 2014. godinu. Neka vas sve posluzi dobro zdravlje. Ako budete malo uspesniji, dobro je, ali moze se i ovako. Vazno je biti sa onima koje volite i da budete radostni I nasmejani. Moj deda je uvek govorio: "Ne stari onaj ko se raduje (ili smeje), nego onaj ko prestane da se raduje (ili smeje)"

Nebojsa

15.01.2014. 15:50

@Kome vise palamutite - Pa oktobarska revolucija jeste bila u novembru po novome kalendaru. U Rusiji je u to vreme vazio julianski kalendar...toliko za palamucenje :-)

Jabre

13.01.2014. 05:54

То што смо Хрвате узели у државу је највећа грешка у историју буквално змија у њедрима.

GALEB BIJELI

13.01.2014. 18:06

@Jabre - JABRE - pa mi smo etnički najbliži. Tada ste nam pomogli,a mi ćemo sada vama.Pomoći ćemo vam prebaciti se na Zapad( u EU i NATO) gdje ubrzano koračate.

taxista

13.01.2014. 08:51

Nekada su hteli da je zatru Hrvati...A vec duzi niz godina imaju svesrdnu pomoc naseg ministarstava za rad...!!!!

Posmatrač

13.01.2014. 16:23

@taxista - Stvarno steta sto Taksisti ne mogu 14. da naplacuju Praznicnu tarifu.

Ruben Lonuestro

13.01.2014. 11:49

dovoljno je jednom u zivotu viditi cirkus katolickog bozica: frenezija ludacke kupovine, halapljivosti i petparackog slavlja pa da shvatite koliko su u poredjenju s' tim srpski praznici velicanstveni i dostojanstveni ; i kao obicaji i kao duhovna dimenzija ; najbolje u Srpskom narodu je bas taj inat pred katolickim rajom od plastike.

Semtex

14.01.2014. 08:08

@Ruben Lonuestro - Ako ti je dostojanstvena proslava to sto nam praznici,petarde i bahanalije daleko prevazilaze haos i buku bombardovanja 1999. i lice na trenutno stanje u Siriji onda si u teskom problemu.U novokomponovanom pravoslavlju i novokomponovanim vernicima nema ni delic dostojanstva.

Ruben Lonuestro

14.01.2014. 15:23

@Ruben Lonuestro - hvala na informaciji ; to sam ignorisao ; pricam o tradicionalnom nacinu slavlja tih praznika u Srpskom narodu ; ovo sto vi citirate su tekovine "NOB-a" ; to me se na kraju i ne tice ; ali ako je fenomen toliko prisutan onda je tragicno

ercov

13.01.2014. 17:11

Braco i sestre srpske krvi iz celoga sveta,Hristos se rodi i nek nam je svima nama Srecna Nova 2014 pravoslavna godina.

ZMAJ

13.01.2014. 17:23

Ja sam toliko veliki Srbin i pravoslavac, da bih jos verovao da se Sunce okrece oko Zemlje da Pravoslavna crkva nije prihvatila ucenje katolickog svestenika Nikole Kopernika. Takozvana Srpska nova godina, je zapravo racunanje vremena po bezbozniku Sozigenu (prvi vek pre nove ere) koji je u svoje vreme napravio revoluciju u kalendaru ali i napravio malu gresku u odredjuvanju vremena za koje se Zemlja okrene oko svoje ose. Vecina Pravoslavnih crkava je prihvatila kalendar M. Milankovica.

!

13.01.2014. 19:43

@ZMAJ - Ako je i jedna pravoslavna crkva prihvatila kalendar M. Milankovica zasto jes imaju sedam dana tj sedmicu, a ne desetnicu ili deset dana? Ne znas ti brate nista samo lupas ono sto procitas po ko zna kakvim sajtovima.

ZMAJ

13.01.2014. 22:52

@ZMAJ - Blago tebi. Neznanje ne opravdava, nauci bar elemente Rimskog prava kada koristis rimski kalendar.