Spomen-kosturnicu u kojoj leži 5.000 heroja decenijama niko ne obilazi

B. Subašić

12. 01. 2014. u 10:44

Kripta branilaca Beograda 1914-1915. iako nedavno obnovljena, bez posetilaca. Iza debelih čeličnih vrata počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka. Spomen-kusturnica decenijama zatvorena zbog straha od krađe i skrnavljenja

BRANIOCI Beograda u Prvom svetskom ratu, 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka, počivaju zaključani iza debelih čeličnih vrata spomen-kosturnice na Novom groblju. Na prste se mogu izbrojati Beograđani koji su prošli kroz gotovo neprimetna vrata na osnovi monumentalnog spomenika braniocima Beograda i odali poštu herojima čije kosti se čuvaju u hiljadama metalnih sandučića u monumentalnoj kripti.

Imena identifikovanih bila su zapisana u velikoj spomen-knjizi "Nacionalnom jevanđelju" koja je nekada stajala na posebnom postolju u centralnom delu "beogradskog Zejtinlika". Danas knjige tamo nema. A ni posetilaca koji bi se u nju upisali. U upravi Novog groblja kažu da su spremni da otvore vrata kripte ako se posetioci najave i to zatraže. Samo što to decenijama niko nije tražio. Pod ključem je, tvrde nadležni, zbog straha od krađe i skrnavljenja.

- To je slika naše kulture sećanja. Ljudi znaju za monumentalni spomenik, ali ne i za kriptu ispod njega, ni ko tu leži. A ako postoji mesto dostojno da današnji Beograđani čuju govor majora Gavrilovića, onda je to ovde, među senima njegovih ratnika - kaže direktor JKP "Pogrebne usluge" Dragan Baltovski, dok prolazimo uskim hodnicima kosturnice između hiljada metalnih kaseta.

One okružuju centralni prostor velike podzemne odaje čiji se svod oslanja na stamene stubove. Sa njihovih kapitela na četiri strane podzemnog sveta motre kamena lica srpskih vitezova pod kacigama. Između njih reljefi mačeva ovenčanih lovorom i belih orlova sa srpskim krstom i ocilima. Na stubovima ploče sa imenima junaka čije su kosti pronađene izmešane na beogradskim bojištima od Ade Ciganlije do Dunavskog keja i nisu mogle da budu smeštene u posebene kasete.

Jugoslovenskih simbola u kripti nema. Preživeli ratnici od zajedničke države nisu dobili ni dinar za izgradnju kosturnice i spomenika palim ratnim drugovima. Nadležno jugoslovensko ministarstvo pravde formalno im je poručilo da novca za kosturnicu i spomenik u Beogradu nema. Međutim, pravi razlog je bila kampanja hrvatskog političkog vrha koji je kreirao famu o "solunaštvu" i velikosrpskoj hegemoniji. Tako su mrtvi branioci Beograda ubijani po drugi put.

- Srpska kosturnica branilaca Beograda 1914-1918. godine građena je od 1927. do 1931. godine, po projektu ruskog arhitekte i vajara Romana Verhovskoja. Figuru vojnika uradio je vajar Živojin Lukić, bivši ratnik. Kosturnicu je podiglo Udruženje rezervnih oficira i ratnika uz pomoć Beogradske opštine. U nju su preneti posmrtni ostaci srpskih vojnika sa vojnih parcela na Novom groblju, sa groblja na Dunavskom keju i manjih grobalja u okolini Beograda - kaže Baltovski.

Sve do 1934. kosti branilaca Beograda doslovno su bile rasute po celoj prestonici, iako su vojnici od 1914. do jeseni 1915. sahranjivani na Novom groblju, a zatim zbog bombardovanja i na staroj tašmajdanskoj nekropoli kraj crkve Svetog Marka. Makenzenova ofanziva pretvorila je oba groblja i pogrebne povorke u ciljeve austro-nemačke artiljerije.

- Beograđani su svoje umrle i poginule sahranjivali gde su stigli. Po avlijama, poljanama, utrinama - zabeležio je u dnevniku slikar Bogosav Vojnović Pelikan, koji je 1915. bio đak-narednik u odbrani Beograda.

KOSTURNICA POD KAFANOM DEO ostataka branilaca izginulih na prostoru Beogradske tvrđave pohranjen je tridesetih godina u kriptu u Jakšićevoj kuli. Posle ulaska komunista u Beograd 1944. godine kripta je obijena, a kosti su razbacivane i raznošene. Danas je iznad te male kosturnice jedna čuvena kafana, iz koje se cedi voda niz zidove večne kuće branilaca Beograda.

Tela mrtvih branilaca ostajala su da leže po celom gradu. Najstrašnije je bilo na Adi Ciganliji, Banovom brdu i Dorćolu, gde se vodila ogorčena borba prsa u prsa protiv nemačkog desanta.

Duže od decenije ležale su kosti ovih mučenika tamo gde su ih nemački neprijatelji sahranili s poštovanjem. Makenzenov spomenik srpskim ratnicima na Banovom brdu i danas o tome svedoči. Sličan kamen s posvetom "Hrabrim srpskim vojnicima" sa Dunavskog keja je odavno nestao.

Preživeli branioci prestonice očekivali su da će vlasti nove države podići veliki spomenik njihovim ratnim drugovima, dostojan njihove žrtve. Kada su ratnici videli da od toga nema ništa rezervni potpukovnik Milan Đ. Radosavljević, predsednik srpskog Udruženja rezervnih oficira i ratnika i predsednik FIDASA - svetske organizacije veterana Prvog svetskog rata pokrenuo je akciju sakupljanja dobrovoljnih priloga za spomenik.

Sredinom tridestih obnarodovan je projekat spomenika kamene hridi na kojoj stoji srpski vojnik sa šajkačom. Na monumentalnom postamentu ukrašenom krstom s ocilima mesto je našao i mali srpski poljski top koji je potukao autrougarske merzere. Protivnici "solunaštva" odmah su napali želju ratnika da spomenik bude postavljen u centru srpske prestonice. Razvila se burna polemika. Ratnicima je podršku pružila najšira javnost, ali su vlasti procenile da je spomenik isuviše srpski i umesto u centru prestonice, 1931. postavljen je na kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju, tadašnjoj dalekoj periferiji.

NA PRESTONICU PAO "METEOR"

U SVETSKOM ratu Beograd je bio do temelja srušen. Od toga doba prošlo je 15 godina i sve je zaboravljeno. Ako pustimo da prođe još 50 onda nećemo moći nikome da dokažemo da je na Beograd 1915. palo 100.000 nemačkih granata. Pisao je ovako, ogorčen, 1930. godine rezervni kapetan Milutin Popadić, branilac Beograda 1915.

- Kad bi se sve te granate izlile u gvožđe to bi predstavljalo jedan blok od tri kilometra dužine i deset metara debljine. Dakle na Beograd je 1915. pao jedan meteor tih dimenzija i porušio ga. Pođite danas ulicama Beograda i potražite tragove njegovog mučeništva. Nigde ništa - rezignirano je tada zabeležio Popadić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

gligor

12.01.2014. 12:37

Zasto negativne ocene ovom tekstu? Treba pisati i govoriti mladima o gradu u kojem zive. Da znaju i postuju svaki kvart ove zemlje i grada. Ovaki kakvi su neznaju za sta im dupe sluzi a ne sta drugo. A za spomenik u centru ni novim vlastima jos nije kasno da gresku isprave.

Aca

13.01.2014. 04:42

@gligor - Problem je u tome što nam je ponuđen izbor između "sviđa mi se" i "ne sviđa mi se", ali nije konkretno napisano da li se time ocenjuje sam tekst ili vest. Tekst kao tekst mi se sviđa i drago mi je da se neko odlučio da otvori ovu temu, ali mi se ne nikako sviđa sama vest da je ovaj spomenik zaboravljen od strane ljudi, kao i da se u kosturnicu Beogradske tvrđave sliva voda iz kafića i zato sam ocenio vest sa "ne sviđa mi se", a verujem da su i drugi tako postupili.

српкиња

12.01.2014. 13:38

Уколико се ускоро не пробудимо, нестаћемо салица земље...

sini2

12.01.2014. 13:40

VJEČNA SLAVA NAŠIM SRPSKIM JUNACIMA !!!P.S. Nema od nas ništa...dok se ne obožimo, složimo i umnožimo, što bi rekao naš sveti vladika Nikolaj Velimirović...i naravno, da NIKADA NE ZABORAVLJAMO naše junake... ;(

Mis_Pigi

12.01.2014. 15:08

neka bude zaključana za neke druge generacije, ove današnje su "izgubljene", njih istorija ne zanima, jer to nema na mobilnom

Miro Markovic

13.01.2014. 03:42

@Mis_Pigi - @Mis_Pigi. Svaka cast za komentar! Samo nastavi da pises, jer sve nas odusevljavas. Tvoj pogodak je pravo u - "sridu"

Зоки

12.01.2014. 15:13

Овом споменику је свакако место у центру Београда и "Новости" би требало да покрену такву иницијативу и да истрају у њој .Сигуран сам да ће грађани Београда масовно подржати ову иницијативу .

Мрак

12.01.2014. 15:14

За све је то крива држава, које од 1918. и нема !! Срамимо се!!

Vladan Stanojevic

12.01.2014. 16:25

Takođe treba znati i za kriptu pod crkvom u selu Vrbovcu gde su ostaci onih junaka iz prvog svetskog rata koji su odbili naredbu za povlačenje i čuvali odstupnicu narodu i vojsci.... I za to malo ko zna! Inače selo Vrbovac je nadomak Smedereva.

Vitomir

12.01.2014. 17:13

Ništa bolja briga nije ni prema grobnicama rasutim po svetu - posebno po Evropi stradalima iz II Svetskog rata. Rodbina nema novca da ih pronadje i obeleži a nijedna vlast od 1945. do danas nije ni zainteresovana za njih. Jer to su bili uglavnom vojnici Vojske Kraljevine Jugoslavije. Nema ni tačne evidencije. A kamo li da se neko iz vlasti još brine o stradalima u I Svetskom ratu gde, verujem, da takodje nema tačne evidencije. A svi iz vlasti se uspinju u tzv. obeležavanju stogodišnjice.

ranka čabrinović

12.01.2014. 17:24

Nikada nisam vidjela da jedan narod manje pamti i poštuje svoje velikane i heroje,i da ih više omalovažava od Srba.Žalosno je to,ali istinito,i samo se pitam,kakav je to narod,koji ne poštuje svoje izginule pretke i sve druge,koji su dali svoje živote,da bi nama bilo bolje.Jadan je narod,koji negira svoju istoriju,sramota je to,oni ako ništa drugo,zaslužili su da se o njima razmišlja i govori sa pijetetom.

Miro Markovic

13.01.2014. 03:50

@ranka čabrinović - @ranka cabrinovic. Sve ono sto si rekla je tacno. Zahvaljujem se na odlicnom komentaru. Medjutim, zelim da ti skrenem paznju na jedan paradoks o kojem su "Novosti" nedavno pisale. Naime, prosle godine je preko milion Srba posetilo 'muzej Jugoslavije' i "Kucu cveca". Taj muzejski kompleks je najposeceniji muzej u Beogradu. Ukratko, medju nama mi imamo jos mnogo ispranih mozgova od cega nema leka u danasnjoj medicini.

nesa

12.01.2014. 20:51

Kralj Aleksandar je bio na celu antisrpske kampanje u Jugoslaviji.Davao je teritorije naseljene srbima za sastav hrvatske banovine,gusio srpske novine,kulturna drustva,i sl. na pomenutim teritorijama,Dubrovniku posebno.Nije odobravao ni ovakva obelezavanja srpskog junastva,a i Nusica je bacio u zatvor zbog pesme "Dva raba",(srpska deco postanite babe),gde se pisac podsmevao odlasku dvora i vlade na sahranu ministrovoj babi,a umrlom srpskom heroju,sahranjenom istog dana,niko na sahranu ne dodje

Константин

13.01.2014. 23:56

@nesa - Бановина Хрватска створена је 1939, "само" пет година од убиства краља Александра Карађорђевића. Краљевина је била подељена на бановине у време Шестојануарске диктатуре 1929. године. Све бановине, осим Приморске, носиле су име по рекама управо да би се избегла "племенска" имена и ривалитет. Нушић је робијао због "Два раба" после Српско-бугарског рата 1885. за владавине краља Милана Обреновића, а у време када Александар Карађорђевић, рођен 1888, буквално није се ни родио. Шта рећи ???

samodakazem

05.06.2014. 14:42

@nesa - nele, brate, zagrej stolicu. aleksandar obrenovic nije isto sto i aleksandar karadjordjevic. sedi 1. javi se kad se spremis.

Miro Markovic

13.01.2014. 02:30

Nasi stariji su umeli da se bore pa cak i da umiru za nasu preporodjenu i oslobodjenu zemlju od vekovnog ropstva. Ti isti nasi stari su uprkos nemastini i mukama uspeli da nam ostave predivne spomenike i obelezja nasih heroja. Na drugoj strani, nase generacije ne daju ni pet para za sve to, jer su nam komunisti isprali mozgove. Pricali su nam da je nasa istorija pocela 1941. a pre toga smo bili nazadni, burzoaski i antidrustveni i da smo postali od ameba.

Ognjen

13.01.2014. 08:08

Ako neko hoce da obidje neka zatrazi)?!! Majko mila , e da ti ljudi znaju za koga su se borili....Umesto da se na sva zvona ovo razglasi, da se razoblici javno sramota i da se kripta ottvori za posete, oni jos drze slovo kako se slabo ko interesovao!!

Ljubica

13.01.2014. 20:54

Nije čudo što nas proglašavaju krivcem za I svetski rat, nismo bolje ni zaslužili

Zoran1

15.01.2014. 03:53

Bas sramota da su iznad ulaznih vrata morali staviti masonski simbol sunca a ne krst.

Милица

24.01.2014. 21:33

@Zoran1 - Виде наводни "масонски симбол", а до овога чланка нису ни знали за костурницу. Типично...

sova

18.01.2014. 22:47

Nazalost imam puno godina a za ovu kriptu prvi puta cujem da postoji i gde se nalazi kao i za grobnicu nadomak Smedereva.Niko nikada javno o tome niti je govorio niti pisao.Za sve ove godine nisam cula da je i jedan nas politicar polozio venac palim borcima.Surova istina ali je istina.Niko nemoze da zabrani ljudima da obilaze spomenike koje oni zele i za koje znaju.Obisla sam znacajna mesta gde su se odvijale velike bitke iz ranije istorije Srbije tj.pre drugog svetskog rata.

shumadinac

05.06.2014. 14:45

jako volim ove potomke ratnika koji su 1914 bili u austrougarskoj vojsci (doduse, ne svojom voljom) koji sada imaju nesto da nam svima objasne. kuca cveca je vase kultno mesto, a nase pretke s albanskim spomenicama i karadjordjevim zvezdama ostavite na miru. hvala.

analogija

15.12.2016. 21:19

TAKO I TREBA DA BUDE. Ostavite ih na miru. U NS prave zajednucku kosturbnicu u koju ce da odlazu pokojnike koje vade iz grobova kad precene da su dosta dugo bili mrtvi. Osarijum je odmah pored ograde.Vadice samo pokojnike iz Novog groblja i to verovatno smao Srbe da im zatru trag.Za Srbe nema mesa na zemlji ni po zemljom. Pola u krematorijume pola u kosturnice. U čemu je razlika izmedju logora i Srbije ?