Britanija: Devojčica prohodala, jer su džekpot dobitnici platili operaciju

Novosti online

03. 01. 2014. u 12:50

Da Škoti nisu uvek škrtice dokazali su Kris i Kolin Vair, koji su deo svoje nagrade dali kako bi četvorogodišnja Skaj Svinton prvi put stala na noge bez pomagala

DOBITNICI najveće loto premije ikada u Velikoj Britaniji, Kris i Kolin Vair dokazali su da Škoti nisu uvek škrti, kako ih prati glas. Par je odlučio da pomogne četvorogodišnjoj Skaj Svinton da ustane iz invalidskih kolica i samosatlno napravi prve korake.

Skaj boluje od cerebralne paralize i oduvek je maštala da potrči i igra se kao druga deca. Nažalost, to je bilo nemoguće, jer je za njenu operaciju karlice bilo potrebno čak 40 hiljada funti, a osiguranje nije htelo da plati troškove. Očajna majka devojčice, Rut, odučila je da se obrati džek – pot dobitnicima i osvajačima 161 miliona funti iz Severnog Jorkšira i par je, bez razmišljanja, pristao da pomogne.

Operacija je izvedena oktobra prošle godine, a devojčica je bez štapova počela da hoda neposredno pred Božić.

- Videti je da hoda i osmeh na njenom licu najlepši je božićni poklon - rekla je Rut. Skaj odlično napreduje. Do operacije je mogla da hoda samo na prstima, a sada juri kako bi svima pokazala kako hoda.

Skaj je inače rođena prerano, 13 nedelja ranije, što je ostavilo posledice. Operacijom su delimično odvojeni nervi koji su bili spojeni za karlicu, tako da su sada mišići opušteni. Da nije operisana sigurno bi završila u kolicima, a za nekoliko godina bi morala da bude podvrgnuta velikoj korektivnoj operaciji.

Pogledajte kako Skaj hoda bez pomagala:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Billy D Kid

03.01.2014. 13:35

Sjajan gest!!! Solidarnost i ljudska toplina su vrline koje nemaju bogataši - njih krasi samo ljubav prema materijalnom (nešto kao Baja Patak, Miškovićev junak iz detinjstva).