MAKAO - Kineski grad Makao ima rekordnu godišnju zaradu od kockanja 45 milijardi dolara, čime je prestigao prošlogodišnji ostvareni prihod i učvrstio se na prvom mestu na tržištu igara na sreću na svetu, pokazali su objavljeni podaci. Tridesetak kazina u Makau ostvarilo je 4,2 milijardi dolara samo u decembru 2013. čime je ukupan prihod u prošloj godini dostigao 45 milijardi dolara, što je 18,6 odsto više nego godinu dana ranije, prenela je agencija AP.

Analitičari procenjuju da su prihodi od kockanja u Makau, verovatno, preko sedam puta veći od zarade ostvarene u Las Vegasu u SAD-u.

Kockanje u ovoj bivšoj portugalskoj koloniji, nekada obamrlom tržištu kazina, procvetalo je od kada je kineska vlada pre jedne decenije ukinula monopol i dala pravo strancima da ulažu. Svih šest svetskih kazino operatera "sipaju" milijarde svojih dolara u nove megaprojekte u Makau udaljenom sat vremena, brzom vožnjom brodom, iz Hong Konga.

Prihodi od kockanja u Makao izazivaju zavist ostalih tržišta igara na sreću širom Azije, koji su u potrazi za načinima da ostvare uspeh južnog kineskog grada.