Potresna svedočenja Srba u Makedoniji: Sve je njihovo, samo muka naša

Milena Marković - Mladen Stančić

24. 12. 2013. u 21:25

Reporteri „Novosti“ sa Srbima, koji svedoče o perfidnoj asimilaciji (1): Život između čekića i nakovnja: agresivne albanske zajednice i dvolične makedonske vlasti

NOĆ pada na Staro Nagoričane, a Tomislav Serafimović (90) pali voštanice. Jednu za duše predaka. Drugu, za zdravlje potomaka.

- I pamet, da ne lutaju bespućima - kaže Tomislav. - Da znaju ko su i od koga su.

Duboki tragovi trajanja ove porodice, u Nagoričanu kod Kumanova. I duboki ožiljci.

- Imali smo, ovde, i dućane i kafane. Bili domaćini. Imali smo vinograde, voćnjake... Teklo vino i točila se rakija. Pevale se stare, kumanovske sevdalinke. Vremena nas premetnula. I mi sami sebe. Sve se srpsko, živo raselilo.

Tomislav pali sveće kraj drevne česme, u centru, gde „ni živa voda plamen ne gasi“.

A na uzvišici, u crkvi Svetog Đorđa, zadužbini kralja Milutina, hram opslužuje i sveće pali njegov unuk Dalibor. Dočekao nas je pred ulazom u portu.

- Službeno ne možete u crkvu bez odobrenja nadležnog episkopa Josifa - učtiv je ovaj mladi čovek. - I ako vam obećaju snimanje... meni neko to mora da javi. Možete li da razumete?

Možemo. I, sve smo, naravno, razumeli. Na jarbolu ispred porte barjak ovovremene države Makedonije. Gotovo da je nadvisio i sam prelepi Milutinov hram. Remek-delo arhitekture i fresko slikarstva.

Makedonska pravoslavna crkva, koja je izabrala svoj put mimo temelja Pećke patrijaršije iz čijeg se jedinstva raskolila 1958. godine. I napustila Panteon srpskih duhovnika i svetitelja.

- To je ta naša tragedija, tragedija Srba u Makedoniji - kaže Tomislav. - Deda... Beograd gleda. Unuk u Skoplje. Zato ja palim sveće za pamet. Tako je moj otac Andon palio. Tako deda Dimitrije.

Zaplakao je stari Tomislav Serafimović.

- Kad ti uzmu crkvu, uzmu ti i školu. Lakše uzmu školu, kad uzmu crkvu - kaže.

Tragom ove poruke i pouke, uputili smo se u ovdašnju Osnovnu školu „Svetozar Marković“. Popodnevne smene nema. Prepodnevna, već se razišla. Koliko ima đaka, ovde, gde je kralj Milutin pre sedam vekova podigao zadužbinu?

- Nekoliko desetina - kažu meštani.

- Ali je zato opština puna. Sve zaposleno po partijskoj direktivi vladajuće većine. Popodnevna smena u našoj školi nema đaka. A iz opštine, kad se završi radno vreme, ne možeš od njih da prođeš. E, da je barem neka vajda od njih.

Pokušavamo da zaobiđemo politiku i političare za koje ovde tvrde da „samo mlate praznu slamu“. Ali, sve je ovde neodvojivo od politike. Sve je, zapravo, politika.

- Da nam barem puteve poprave, da vrate mladost selu, živnulo bi srpstvo, ali ko te pita - govore nam meštani.

Subjektivan osećaj ili realna slika Starog Nagoričana?!

Doputovali smo ovde pravcem iz Prohora Pčinjskog. Učtivi su policajci i carinici iz komšiluka, dok smo prelazili među Srbije i Makedonije. Ali smo odmah udarili na udarne rupe putem prema Nagoričanu. U Pelincima, prvom selu, pastiri ovim putem vraćaju stada sa planinskih pašnjaka. Njihove ovce se ne zbunjuju ni u predvečernjoj magli. One vode svog pastira, kud žele, a ne on njih. Mada, štap je u njegovim rukama, a prate ga i psi ovčari.

Baš smo se načekali da nimalo začuđena stada „otvore koridor“, da prođemo. I, evo nas u Čelopeku. Selo zaraslo u korov. Nigde kuće...

U Dragomancima, potom, grandiozno je samo ime zatvorenog restorana „Grand“.

- Gde su Srbi, tu ti je sirotinja - upućuju nas u ovom selu. - Naša muka, a sve njihovo. Na popisu, kažu nam, zaokruži običnom olovkom. A kako će da se zaokružuje posle, ko to zna.

U crkvi Svetog Đorđa na proslavi slave Sveti Nikola

Gotovo iste reči čuli smo, sutradan, u Kumanovu. U jednoj srpskoj kući (ne insistiramo na imenima sagovornika, kad oni to ne žele, što samo po sebi dovoljno govori) ovako nam pričaju:

- Život Srba u Makedonije je između čekića i nakovnja. Jedno je agresivna albanska zajednica. Drugo perfidna makedonska vlast. Albancima popušta jer su oni na svakoj vagi. A dokle? Videćemo.

Nižu se, potom, priče do kasno u noć. Jedna je najpotresnija.

- Velika se uzbuna digla, kada je crkvu Svetog Nikole preuzeo episkop Josif. Javljeno je našim ljudima, Srbima, da se izbacuju stare crkvene knjige. Glas je išao, noću, od usta do usta. Sutradan smo poranili... Da kopamo po kontejnerima? Odustali smo.

Sutradan, vraćamo se u Stare Nagoričane. Bio je veliki svetac, slava Svetog Nikole, koju ovdašnji Srbi slave, kao i Makedonci, vekovima unazad. Ponovo smo ispred zadužbine kralja Milutina. Dalibor Serafimović, koji je u svom „poslušanju“, neki drugi čovek. Oštar, beskompromisan. Ne dozvoljava slikanje u crkvi, jer „episkop Josif nije prosledio nikakvu poruku“.

Srbi koji su se opredelili za Makedonsku pravoslavnu crkvu, prolaze sa slavskim kolačima ispod barjaka države Makedonije, koja puca na jarbolu porte zadužbine kralja Milutina.

- Ovde drugi hram nemamo. Pa, gde ćemo? I ova je naša, kad je Milutinova - kažu vernici.

- Imamo, kako nemamo - odgovara čiča Tomislav Serafimović, Daliborov deda. - Eno našeg episkopa Joakima, sedi između dva dovratnika u „Rajkovoj kući“, ispred Kumanova. Nije vam daleko.

Ko zna koliko bi ovo potrajalo, da nisu naišli sveštenici. Želeli su da pripomognu, da i mi obavimo svoje „poslušanje“. Bezuspešno!


NEĆEMO NESTATI

PREMA popisu iz 2002. godine, u Makedoniji ima oko 37.000 Srba. Naš narod, međutim, uveren je da ih je mnogo više, i da je perfidna popisivačka politika „negde zaturila još, barem, dvadesetak hiljada“. U međuvremenu je, navode, najmanje 15.000 zatražilo državljanstvo Srbije. Ali se na srpski pasoš čeka unedogled.

POŠTUJU DRŽAVU

OPREZNI su Srbi dok govore o međunacionalnim odnosima, pitanju Srpske pravoslavne crkve i sopstvenoj poziciji. Pogotovu su uzdržani kada govore o kombinatorikama vlasti u Skoplju. Ali, gde god dođu „Novosti“, za njih je to praznik. Objašnjavaju: „Lako je srbovati u Beogradu, ali u Makedoniji gde su Albanci na gotovo svakoj vagi, to je veliki rizik“.

- Mi poštujemo državu Makedoniju, njeni smo lojalni građani, ali ne treba niko da nam zameri što gledamo i u maticu - kaže Časlav Jovanović.

Sutra: Golgota Srpske crkve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

.

24.12.2013. 22:08

tuzno i bolno... Nego sto je najzalosnije nije jedino... Srbi u Albaniji, u Rumuniji, u Bugarskoj, u Madjarskoj, evo sad i u Hrvatskoj, djelimicno u Crnoj Gori...Da li ste znali da je za vreme Marije Terezije vise od 300 000 Srba iz Banata, Backe, Srema, Baranje, Slavonije... iseljeno na teritoriju danasnje Ukrajine. Tuzno je sto Srbija nema politiku ocuvanja nacionalnog osjecanja u svom narodu u drugim drzavama...

Srdj

25.12.2013. 01:17

@. - Zasto preterujes? Kakav je to patriotizam utemeljena na hiperbolama? Samo racionalan sud moze pomoci ovom narodu, kako bi svoje mane uklonio i slabosti izlecio. U Ukrajinu, tj. u Rusko carstvo je otislo 35 000 Srba, ne 300 000 jer, razmisli malo, ako ih je toliko otislo, ko je u juznoj Ugarskoj ostao? Ko? I zapamti, govoris o 18. veku, nisu milioni Srba ziveli u tim predelima.

.

25.12.2013. 21:37

@. - cisto da ti bude jasnije ja sam informacije o broju nasao u Ukrajini, dok sam tamo bio na studijama... A nas je problem sto ucimo "istoriju - to jeste germanski pogled na istoriju Srba na Balkanu (Iliriku)" gdje su oni stalno umanjivali znacaj nas...

.

25.12.2013. 21:53

@. - da, oni su odlazili u vise navrata. U Kijevu pise da su popisivani samo staresine porodica, oni koji su mogli da stupe u vojsku, a djeca, zene ili stariji nisu popisivani zbog velikog dosaljavanja i potrebe da se sto pre nasele na pusta podrucija i brane granicu Ruske carevine od "turaka". Samo u jednom talasu pise da se doselilo 10 000 vojnika, tada su porodice imale puno dece, pa sam saberi koliko je to?

posteno govoreci

24.12.2013. 22:23

od kad su komunisti dosli na vlast, krenula je srpska propast...u Beogradu toliko malo Srba ima da je to zastrasujuce...ljudi nemaju dodira sa svojim precima...nikakva prenesena iskustva, nista ne znaju...a cude se sto im je lose...nevjerovatno.

miki

25.12.2013. 09:35

@posteno govoreci - Koliko se neuk I izmanipulisan, nevjerovatno. Komunisti su vladali do 91 I tad su svi srbi bili u jednoj drzavi, ravnopravni svima drugima. Od kad komunista nema, srbima se crno pise. Ali moras da shvatis da Slobo nije bio komunista, nego samo vrlo los nacionalista - luzer. Nek tebi Bog da tvoje oci da progledas I ovo shvatis.

Srdj

25.12.2013. 00:25

@Бранко Стеванович - Ako hoces svet da menjas, prvo sebe menjaj, kazao je vladika Nikolaj. Placamo gresku prevelikom apetitu. Prvo je car Dusan rastegao srpsku snagu preko granica naseg etnickog prostora. Drugi put je to uradjeno sa Jugoslavijom. Probali smo da apsorbujemo vise nego sto smo mogli. Utom smo se istrosili toliko da nismo ni nase etnicke prostore da ocuvamo i zato smo ovde gde smo. Jedino demografija i ulaganje u kulturu mogu da spasu Srbe. Nista drugo. Dzaba je i hleba imati ako pameti nemas.

neko iz mase

25.12.2013. 01:18

@Бранко Стеванович - Sta nismo, poslusaj "Nebesku Liturgiju" od svetog Vladike Nikolaja Velimirovica pa ces malo bolje razaznati stvari. ;)

bolid bubuleja

25.12.2013. 04:26

@Бранко Стеванович - Ko ne brine za svoju porodicu, zemlju i narod nije nikome dobar i niko ga nece postovati.

Global

25.12.2013. 05:41

@Бранко Стеванович - A ko nam je kriv sto smo se raselil i sto smo dozvolili da nas rasele? Ko nam je kriv sto smo cini mi se vekovima unazad pratili lazne idole i vodje i plakali za njima? Ko nam je kriv sto nase porodice nemaju po sedmoro dece? Ko nam je kriv sto smo bili halapljivi i hteli ono gde nas nema niti nas je ikad bilo? Sve sto nam se desava je tuzno ali i u velikoj meri zasluzeno jer glupav narod cije pamcenje seze mesec dana u nazad i ne zasluzuje da ima jaku drzavu. Pozdrav.

Кнез Васојевић

25.12.2013. 07:30

@Бранко Стеванович - Криви смо зато што смо се одрекли Бога, кад год нам је крај сјетимо га се, кад год дођемо до мало мира и пара заборављамо на Њега.. Ето све философије пријатељу... чекамо друге да нам ријеше проблеме, да нас прими у друштво -очекујемо од кољача наших очева да помогну нашој дјеци... заборављамо ко смо и шта смо, бусамо се у славне претке а живимо као хуље, и служимо горима од себе ето шта радимо..

dragan sa

25.12.2013. 10:26

@Бранко Стеванович - A ti Srdj, bas se nalupa ovde.Svaka ti cast.

zoks

25.12.2013. 12:11

@Бранко Стеванович - Vasojevicu,tako je!Nema naroda na svetu koji ima vise pojedinaca u svojim redovima koji nisu svesni svoje nesvesti,kao mi Srbi sto imamo!Nema te sile da im komunizam,komunjarstvo i nakazno bratstvo i jedinstvo moze iz glava izbiti!To je nasa tragedija! Ima li naroda na Balkanu koji ima svoje "pasje groblje"?Nema!Dok su pravoslavci dizali ruku jedan na drugoga,ovi drugi,ostrvljeni od pravoslavlja,su podrepasili i cuvali svoje! Ne kazem da treba podrepasiti,taman posla,nego opisujem ove druge!Poz

Aleksa

25.12.2013. 00:44

Najveci problem je u drzavi koja nema gotovo nikakvu strategiju za zastitu Srba i srpskog kulturnog nasledja u regionu gde god Srbi zive, cak stavise u nekim slucajevima se naivno i olako obavezuju da se "nece mesati" u rad druge drzave. Pa naravno da se nece mesati ali je zastita svog naroda, negovog interesa i prava na skolovanje, identitet i veroispovest u opisu posla ambasadora a delimicno i ministartva spoljnih poslova.

Aleksa

25.12.2013. 00:44

Da ne pricam o ogromnom kulturnom blagu koje kradu svi oni koji istorije nemaju, kao sto su to Makedonci na primer.

igor

25.12.2013. 00:55

sta mozes cekati jarane kad bivsi vojvoda radikal hapsi srbe za paljenje siptarske zastave pa u areni na rukometu skidaju transparente o kosovu.sta reci zalost.poz iz praga za bracu srbe.

gordana

25.12.2013. 01:13

a mi dovlačimo čak i njihove tranvestite da pljuju u našoj zemlji naš narod po rijalitima,dovlače se kod nas i odmah traže svoja prava,žao mi je srba gde god bili jer vlast ne haje za njih

zoks

25.12.2013. 13:59

@Pera - Pera,znaci po tebi svako obelodanjivanje neljudskog ponasanja prema Srbima je huskanje?Ti si pravi bratstvo-jedinstvenicki komunista!Tako se cutalo za nedela prema Srbima u onoj raspaloj "jugi",pa se doslo do cega se doslo,mada jos nije kraj!Bice toga jos!Cim Srbi nece da cute takvi kao ti to okarakterisu kao huskanje?Huskanje je nesto sasvim suprotno od ovoga o cemu se pise u tekstu! U Vujakliji ces naci objasnjenje reci "huskati"!

Snouden

25.12.2013. 11:42

@M.N - Toliko o drzavi Srbiji i njenoj brizi za srpski narod. Da kojim slucajem Srbija izdaje hrvatske putovnice, mislim da bi bile gotove u roku od 5 minuta (ako ne i pre toga)

bolid bubuleja

25.12.2013. 04:24

Pa zar ne moze da se sjedne s makedonskim vlastima i da se dogovore neke stvari? Za pocetak produbiti svaki oblik saradnje, narocito ekonomske, s podrucjima gdje zive Srbi.

Miro Markovic

25.12.2013. 07:32

Lepota crkve Sv. Djordja u Starom Nagoricanu je toliko originalna da ne smemo da je poredimo sa lepotom ni Gracanice ni Visokih Decana. Sve crvke iz doba Sv. kralja Dratutina Nemanjica su za Srbe vrednije od zlata jer sijaju lepotom koja zasenjuje moderne arhitekte, fresco- i ikono-pisce. Pokojni partijarh Pavle prekljinao da se sacuva ova crkva, kada su Albanci poceli da divljaju i razaraju srpske bogomolje. Hvala Svevisnjem Bogu da je ovo sveto mesto sacuvao za potonje generacije Srba.

zoks

25.12.2013. 11:49

@Politika Ekspres 1990 - Politika,progon iz Hrvatske,BiH,Kosova i Metohije,sikaniranje cirilice,hapsenje svestenih lica,ukidanje srpskog jezika u Crnoj Gori,...itd,ti nazivas "cudno kako niko nece sa Srbijom"!Vasem siptarskom,balijskom,ustaskom,crnogorskom i "makedonskom licemerju kraja nema!Takvi ste bili pred obadva svetska rata!Uvek ste se uvlacili onima koji su napadali na Srbiju! A s obzirom kome se ulizujete i podrepasite nije nikakvo cudo! Kakav vam je gazda i vi ste takvi!Vodite iz Srbije sve koji nisu Srbi!

alex

25.12.2013. 11:50

@Politika Ekspres 1990 - Naravno da nece kada su preko grbace tih istih Srba koji su ih spasavali od Bugara, Austrijanaca, Madjara, Italijana, ostvarili svoje politicke ciljeve i stvorili nacionalne drzave, a sada im ti isti Srbi koji su masovno ginuli u ratovima smetaju.Ne brini trazicete vi pomoc veoma brzo jer vidim da malo pomalo prije pomenuti narodi traze stare granice narocito Italijani da o Bugarima ni ne govorim...A tada nece bit vise glupih Srba da ginu za vas...

zoks

25.12.2013. 12:34

@Politika Ekspres 1990 - alex,svim okolnim drzavama Italiji,Grckoj,Bugarskoj,treba vratiti delove Hrvatske,"makedonije",Crne Gore,Slovenije,jer su to vestacke nazovi drzave!A tako ce i da bude,samo je pitanje vremena!

Marko

25.12.2013. 14:35

@Politika Ekspres 1990 - Opet imate malo rupe u pamcenju. Prva vlada Fedrativne Socijalisticke Republike Makedonije, nije bas volela da udze u tadasnjoj FNRJ. Vise je volela samostalnost s time da pripoji Egejsku i Pirinsku Makedoniju ka Vardarskoj. To nisu dozvolili Englezi i sve ostalo je istorija. Tako da Makedonci su zeleli jos posle ww2 samostalnost i od Jugoslavije.

Tanja

26.12.2013. 11:33

@Politika Ekspres 1990 - Лако бам је србовати у Србији и из топлих фотеља слати постове. Ја сам Српкиња из Црне Горе. Рођена сам у Ц.Г. Професор сам по струци. остала сам без посла због својих националних осјећања. Хвала Богу за све. није то ништа страшно,али не дам никоме од вас Србијанаца да је већи Србин од мене и свих мојих који су у Црној Гори. Дођите мало код нас, да видите како нам је лијепо. Ви који шаљете такве постове, пуне мржње, би први прихватили Милову власт, само да вам понуди мало удобности у животу.

bgboss

26.12.2013. 12:29

@Politika Ekspres 1990 - hahhaa a vi ste kao neka makedonska matica pa ćete da pripojite solun??? vi nikakve veze sa antičkom makedonijom nemate, vi ste sloveni i srbi.

miki

25.12.2013. 09:36

Rujete opet I stavljate te ljude u nezavidan polozaj, kosto ste rovali pred rat po Hrvatskoj pa po Bosni pa po Kosovu. A kad trebate tom narodu pomoci - onda ga po pravilu ostavljate na cedilu.

Snouden

25.12.2013. 11:40

@miki - Predlazes da se o mukama tih ljudi cuti? Da je dusmanima lakse da se nad njima izivljavaju?

GRU

25.12.2013. 10:08

E to su vam izmišljeni narodi: makedonci, crnogorci, bošnjaci, koji nemaju istoriju, jezik , kulturu.To bi bilo isto da hercegovci, vojvođani, ličani , slavonci , dalmatinci itd.na osnovu geografske pripadnosti postanu narod.

Bojan

25.12.2013. 10:34

@GRU - vidi strucnjace moj,to sto ste vi iskompleksirani pa ni sami za sebe ne volite da kazete da ste srbijanci to je vasa stvar. ja sam srbin iz crne gore iliti crnogorac. procitaj po nesto nekad,vidjeces da je 90% srbije porijeklom iz crne gore. toliko od tome kolimo je crnogorac izmisljena tvorevina.

sasa

25.12.2013. 10:39

@GRU - izmisljen si ti jer istorija Makedonije je biblijska,crkva je naslednica Justinijeane prime,Ohridska arhiepiskopija je kolevka sveslovenske pismenosti i pravoslavlja,crkve u Makedoniji su izgradjene bar 300 godina pre bilo koje u Srbiji,makedonski svisveti su sirili pravoslavlje po celoj Evropi a pecka crkva se nekanonski odvojila od Ohridske i to je istina a sve ostalo je samo pokusaj hegemonizma jos uvek prisutnog.Cerka nikada ne moze da bude starija od Majke.

slobodan

25.12.2013. 11:23

@GRU - Pogodiliste sustinu.Gospoda koja odgovaraju su samo delimicno u pravu.Tacno je da je veliki procenat Srba u Srbiji doseljen sa podrucija Crne gore ,posledica pogroma Srba na ovim prostorima.Ali i ti i oni koji izbegose na sever jesu Srbi i nista drugo.SPC nije se odvojila od Makedonaca vec od Vizantije a Makedonci nisu Vizantinci ma koliko da se trude.To sto se Srbima menjaju porodicna imena i veru je vekovna teznja centara Moci da se dezintegrise Srpski narod na balkanu.

D

25.12.2013. 11:28

@GRU - Ok, ajde samo nam reci gde to da procitamo da je 90% Srbije poreklom iz Crne Gore, bas me interesuje.

zoks

25.12.2013. 11:43

@GRU - Bojan,ne mozes nikako biti Srbin i crnogorac!Po nacionalnosti si mozda kako kazes Srbin,a po drzavljanstvu si crnogorac! CG nije nacionalna drzava,nije nastala po nacionalnom kljucu, kao Srbija,Nemacka,Turska,Rusija,Italija,nego je gradjanska,sekularna drzava,kao Svajcarska,Kanada,Amerika,....!Prva i osnovna,ujedno i najvaznija stvar,koja jedan narod cini posebnim i razlicitim u odnosu na druge je jezik!To je gradivo iz Osnovne skole!

alex

25.12.2013. 11:58

@GRU - Samo sto crkve u makedoniji nisu gradlili makedonci nego vizantija takodje pravoslavje nisu sirili makedonci nego vizantijski svisveti i za kraj mekedonska nacija nema nikakve veze sa crkvama i istorijom koja je bila prisutna na prostoru danasnje BJRM, tako da vi niste nikakva majka a jos manje smo mi vasa cerka, da poznajes barem malo istorije nebi se ovako brukao sa ovakvim komentarima.

Stefan

25.12.2013. 12:00

@GRU - Stručnjače..Samo se ti teši kompleksom da ste vi Srbi a mi Srbijanci..Trebalo bi da znaš ono što vekovima ide sa kolena na koleno. To je nepobitna činjenica da sve što je pobeglo sa boja na Kosovu, otišlo je u krš danas zvani Crna Gora.Kada je i koja srpska prestonica bila ikada u Crnoj Gori..

milan

25.12.2013. 12:11

@GRU - Hercegovac je Srbin iz Hercegovine, šumadinac je Srnin iz Šumadije, crnogorac je Srbin iz Crne Gore. Knjaz Nikola je u svom Ustavu napisao da je Crna Gora država 200.000 Srba i ostalih naroda. Bojane.

Deki

25.12.2013. 12:34

@GRU - "Sasa" ja mogu da razumem tvoju želju za pripadnošću, traženjem identiteta, ali istoriju koju si pobrojao tumačiš na pogrešan način. Otkud je onda srpski kralj Milutin pravio zadužbinu u tuđoj državi?Da li je naš najveći vladar, car Dušan Silni tražio vizu od nekoga da gradi most na "tuđoj" zemlji? Najkomičnija je konstatacija, koju ti doduše nisi naveo, da je Aleksandar Veliki vaš predak, zemljak, koji je govorio malo čudnim "makedonskim" jezikom. Šta si, Srbin,Etolac,Grk ili Akarnanac?

Marko

25.12.2013. 14:28

@GRU - Malo ste pobrkali racune, komsija. Ohridska crkva je bila na rangu Patrijarsije, a postoji jos od 9 veka kad je Sveti Koiment prvi patrijarh Ohridske Patrijasije osnovao u 9 veku i daleko od toga da je bila zavisna od Vizantije kako sto vi nagadzate. O tome toliko. Posle toga je bila i Pecka Patrijasija i sve ostale crkve. To su fakti.

Marko

25.12.2013. 14:32

@GRU - Pa, vas car Dusan je istorijska figura od 14 veka, a Ohridska crkva je osnovana u 9 veku od Svetog Klimenta. Fali vam samo 500 godina da biste bili stariji od nase makedonske crkve. Ustvari i kao sto znate cirilica je nastala od Svetoj Kirila najpre kao glagolica, a je kodifikovana od Svetog Klimenta i nastalo je pismo kojim se sluze i danasnji braca Srbi. Pozdrav iz Skoplja.

Лукa Небоходач

26.12.2013. 08:47

@GRU - Живео Трпе Јаковлевски, директан потомак Александра Македонског који иначе није грк него македонац по оцу и комуниста по матери. Хајде молим те каква македонска црква, ваљда се то звало стара Србија са разлогом а не Македонија. Свашта. Него да ви покренете иницијативу да се изгради споменик Бреду Питу, тамо негде око оног ругла на коњу. Него, нађосте ли и неке пирамиде око Скопља? Можда сте и потомци египћана, ко зна.

ИСТИНОМ до НАПРЕТКА

26.12.2013. 10:34

@GRU - Већину најстаријих православних цркви у Македонији су саградили Срби и њихови владари, јер у то време Македонија је била ГЕОГРАФСКА одредница а не држава, као данас. Истина је да у Македонији данас живе и Срби и Албанци и људи који се осећају као Македнци или Бугари,..

СЕРГИО

25.12.2013. 11:26

Брига о Србима ван Србије је првенствено обавеза матице тј. владе у Београду.На влади је такође одговорност што не афирмише националну свест кроз културу,спорт,економију а првенствено кроз медије који су свуда мање-више контролисани.Контролисани су и у Србији али не од патриотских снага и често се користе за гушење националне свести.У међувремену новонастале нације отимају небрањену материјалну и нематеријалну историју и људске душе у комплету.

Snouden

25.12.2013. 11:47

1928. godine u Drezdenu je odrzan 4. Kongres KPJ na kojem je donesena odluka da je Jugoslavija tamnica naroda koju treba unistiti i umesto nje stvoriti nezavisne drzave: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu Crnu Goru, Makedoniju, ujedinjenu Albaniju i VOJVODINU (znaci, nije jos zavrseno). Toliko o prirodnosti puta stvaranja nacija kod nas.

zakara

25.12.2013. 15:51

Nikada nisam imao nikakve simpatije prema BJRM, pogotovo od odcepljenja pocetkom 90tih. Primarni razlozi: imaju svoju kvazi crkvu nepriznatu isto kao i cg, makedonci su u stvari nastali mesanjem srba, bugara i grka tokom vise vekova unazad, tako da jedan deo mrzi grke, drugi srbe, a treci bugare. Nikad nisam video tako ruznu u siromasnu "drzavu" u svome zivotu. Albanci im rade isto sto i nama na KiM, ali su priznali kosovo. Da se ja pitam nikad ne bih priznao Republiku Maked. a ni CG.

radojko

25.12.2013. 21:17

@zakara - bas ti je analiza pametna.Nikad nisi video tako "ruznu" i siromasnu zemlju.Zar neka zemlja moze da bude ruzna.A sto se tice siromastva ne znam sta vidis u okolnim zemljama ,blagostanje?Nego ajde da se nesto kaze.Ista analiza moze se reci i za moju Srbiju i nasim stanovnicima Srbima ,albancima,madjarima,muslimanima...mi se kao volimo i postujemo.

GRU

25.12.2013. 19:21

Na osnovu odgovora na moj prethodni komentar vidim da sam pogodio u metu, e sad što istina boli ove što mešaju geografsku pripadnost to je njihov problem.Zato većina novokomponovanih "naroda" i želi da zametne trag Srbima sa lica zemlje jer svi oni dobro znaju ko su i šta su i od koga su postali.I još da dodam da sam ja poreklom Srbin iz vojvodstva svetog Save, ako znaju gde je to.

Drage Cvetanovski

25.12.2013. 23:32

@GRU - Коментари вам не држе, Ви имате предивну домовину али је не цените и кудите је. за разлику немате ни име нити презиме барем не смете да се претставите косте и одакле сте !!! ? Свака част Милени и Младену у посту. јер се не стиде себе и причају своје мишљење...

GRU

26.12.2013. 09:40

@GRU - Vidi maćedonac,napisao sam ti da sam Srbin i odakle sam.I napisao sam ti moje "ime i prezime".I siguran budi da pričam i pišem svoje mišljenje, e sad malo se edukuj pa vidi o kome se i čemu radi.I tvrdim da je glavni uzrok sukoba na Balkanu kriza identiteta što je pokazao i poslednji rat.Dok god postoji i jedan Srbin konvertiti će želeti da ga unište jer ga on podseća da su njegovi preci pljunuli na sve svoje i postali nešto drugo, a sa tim nije lako živeti.

psybus

25.12.2013. 19:37

ЗАКАРА кад нешто причаш о србизму писуј кирилицу нисмо усташи да пишемо латиницу... успутно ово све што пише горе у нагоричане и цркве то није све истина ја сам лик што пали свеќу на слици и није нам толико лоше нико нас несмара око тога што смо срби, учимо школу на српском језику,пишемо кирилицу,молимо се у храм што је издрадио српски краљ милутин и то нам неможе нико узети. У Старом Нагоричану неспимиње се реч МАКЕДОНИЈА веќ србија и косово а то што новинари филују ствари то нема везе :)

gale

26.12.2013. 01:07

@psybus - AKO ne govorite Makedonija, kako podnosite drzavnu zastavu na crkvi koju je gradio SRPSKI kralj Milutin . Plasite se da svestenike SRPSKE prvoslavne crkve pozove dasvestaju pogace i zito , nego zovete raskolnicke MAKEDONSKE svestenike koji ni mantije vise ne nose.SRBI U PAMET se . Vratite se svojoj crkvi. Jok, vama koji nestajete,blizi je ovaj Josif koji baca nase knjige u kontejner. Zato cete da nestanete.

psybus

26.12.2013. 15:43

@psybus - Као прво то није никаква македонска застава,друго свако што посети цркву зна да је градио српски краљ милутин затим свако зна да имамо много веќу помоќ од србије него од македоније и последње ево изволи доѓи у старом нагоричану преко пута црквене капије се налази моја куќа паќемо заједно да извадимо црквену заставу и ставиќемо тробојку :) и успутно ако имаш неког свештеника који жели да долази да посече славних колача нема проблема биќу захвалан теби.

miki

26.12.2013. 09:52

Kad god se zazelim da nesto naucim, samo dodjem na komentare VN i eto ga, sve znalac do znalca, sve dobrodusni I fini, napredni predivni ljudi. Uzitak je citati VN I blago Srbiji sa takvim narodom, uskoro ce stvarno biti do Tokija, mozda cak I dalje.

ИСТИНОМ до НАПРЕТКА

26.12.2013. 10:28

Хитно подршка Србима у Македонији, па они су потомци старог српског племства из доба Цара Душана када је Скопље било престоница Царевине

milica

26.12.2013. 11:46

pisite o selu matejce i istoimenom manastiru i pogromu srba iz tog sela, kada su siptari sa kosova zauzeli selo, manastir, opljackali i popalili srpske kuce...

neny

26.12.2013. 14:16

BJRM je vestacka tvorevina. Tito je "stvorio" i narod i crkvu koji ne postoje. Nestace, cim Ameri daju mig Albancima da dovrse stvaranje velike Albanije.

law13

26.12.2013. 20:33

*da bih se srbi oslobodili proklestva i opstali kao nacija. *treba da urade samo jednu stvar-PROMENE GRB- *sve je zapisano u kremanskom prorocanstvu. *orao sa dve glave ne postoji,to je grb od vizantije jedne od najvecih imperija koje su postojale. *srbija ce nestati isto tako ukoliko ne stave grb sa zivotinjom koja postoji na planeti zemlji.. *ko to uspe da uradi treba da postane princ. *za ekonomski procvat balkana dajte sve od sebe. *URADIMO TO ZAJEDNO *comment and like..

Zoran1

27.12.2013. 01:25

Ocevi su prodali Boga i Crkvu za lazno bratstvo i jedistvo pa sada njihovi potomci placaju ceh za taj maloumni satanizirani masonski plan o uspostavljanju komunisticke utopije. Nema zime masoni vec imaju novi plan "novi svetski poredak" jos jedan bezbozni pokusaj da se uspostavi bezbozna satanizirana utopija. SVI ZA ELITU ELITA SAMO ZA SEBE, narode samo napred kako vas god vuku za nos i ni slucajno ne otvaraj oci.

boro

09.01.2015. 22:45

Moj deda, Arsenije Spasić iz Vitine na Kosovu je od 1908 do 1920 izrodio u Skoplju 5 sinova i 2 kćeri. Svi oni su (potpom i mnogi unuci i praunuci) postali 1945. godine "Makedonci". Koliko je Srba tako izgubilo sebe!