Srednjoškolac iz Vranja na koledžu u Los Anđelesu

J. StojkoviĆ

22. 12. 2013. u 21:28

Sava Stanković, učenik Ekonomsko-trgovinske škole, pohađao obuku na prestižnom Kings koledžu. Razmišlja da školovanje nastavi u Americi

SAVA Stanković (18) učenik četvrte godine Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju, kao jedini Srbin je pohađao školu engleskog jezika na poznatom Kings koledžu u Los Anđelesu. Iako najmlađi u grupi, pokazao je zavidno znanje, pa je jezik usavršavao zajedno sa profesorima engleskog jezika i studentima završnih godina iz celog sveta.

- Prvog dana svi smo radili test kako bi bio utvrđen nivo znanja koji imamo. Postoji osam nivoa. Mene su od tog osmog nivoa delila samo dva poena, a u mojoj grupi je bilo ljudi iz celog sveta koji su usavršavali svoje znanje, među njima i profesorka engleskog jezika iz Švajcarske, studenti jezika iz Turske, Brazila i drugih zemalja - priča Sava za „Novosti“.

Ovo putovanje je za njega jedno veliko iskustvo. Usavršio je znanje engleskog jezika, stekao prijatelje...

- Kada smo bili na ekskurziji u Istanbulu, sreo sam se sa prijateljima koje sam upoznao na tom koledžu - kaže Sava. Objašnjava da je zahvaljujući „Fejsbuku“ saznao za društvenu mrežu „Verbalisti“, koja okuplja zaljubljenike u strane jezike.

- Tu sam naišao na taj studijski program, koji se odvijao u vreme letnjeg raspusta i otputovao u Ameriku zahvaljujući roditeljima, koji su me podržali - objašnjava Sava kako se obreo na prestižnom koledžu. Engleski jezik uči od trećeg razreda osnovne škole. Još nije odlučio šta će da studira, a ozbiljno razmišlja da školovanje nastavi u Americi. Ipak, seća se da mu je došlo da zaplače kada je nakon dve nedelje boravka u Americi, prilikom posete San Francisku, prvi put na ulici čuo srpski jezik:

- Kada sam čuo momka i devojku kako pričaju srpski, bio sam na ivici suza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije