UPRKOS stalnim napadima uglavnom mlađih Albanaca iz sela Zočišta, monasi istoimenog manastira posvećenog Svetim vračima, Kozmi i Damjanu, opstaju i obnavljaju svetinju. Krajem prethodne nedelje, u prisustvu Srba iz okolnog Orahovca i Velike Hoče, obeležili su manastirsku slavu. Volja i vera, nadjačale su sve pretnje, s kojima se iguman manastira, arhimandrit Stefan i monasi gotovo svakodnevno susreću. Nedavno su obnovili i manastirsku trpezariju, koju je upravo na obeležavanju slave osveštao episkop raško-prizrenski vladika Teodosije.

- Hvala Bogu, već smo obnovili veći deo svetinje, koja je bila potpuno porušena i zapaljena 1999. godine, ali radove na obnovi nastavljamo i dalje. Do sada smo sagradili crkvu čije oslikavanje tek predstoji. Obnovili smo trpezariju, kao i deo konaka, a u toku je obnova zvonare - pričaju monasi, koji pored građevinskih radova obrađuju i deo imanja, unutar i oko manastirskog zida.

Naši domaćini podsećaju da je obnova svetinje počela oktobra 2004. godine, kada su se unutar praznog manastirskog dvorišta vratila dva monaha sa ocem Petrom Ulemekom, tadašnjim igumanom manastira.

ISCELENJE - SVETI Vrači leče i isceljuju bolesti duše i tela. To je jedan od naših najznačajnijih praznika i zato se verni narod okuplja ovde u manastiru da se pokloni moštima svetitelja i da se pomole za svoje i zdravlje svojih najbližih - pričaju monasi o značaju ovog praznika, dok vernici ističu da je manastir Zočište pored Visokih Dečana i manastira Devič u Srbici, jedan od najposećenijih od strane onih koji žele iscelenje.

- Tada su vraćene i mošti svetitelja koje su 1999. godine monasi bili primorani da izmeste iz manastira i tako ih sačuvaju - kaže sadašnji iguman, arhimandrit Stefan.

U manastiru trenutno borave četvorica monaha, ali im u građevinskim i poljoprivrednim poslovima na imanju često pomažu meštani okolne Velike Hoče i Orahovca, u kojima živi oko hiljadu Srba. Osim njih, svetinju uprkos lošem pristupnom putu posećuju i vernici iz svih krajeva Srbije, dok u manastiru, lek svojim bolestima gotovo svakodnevno traže i Albanci.

- Svesni da naš manastir poseduje isceliteljske moći, dolaze nam i Albanci sa svih strana Kosmeta ali i inostranstva. Oni traže lek za svoje bolesti, a mi ih ne pitamo ništa. Znamo da su došli po spasenje, da se pomole moštima svetitelja. Neki dolaze javno, pojedini u strahu da ih ne primete, ali gotovo svakodnevno svraćaju - priča iguman Stefan koji je, kao i monasi, gotovo svakodnevno meta provokacija albanske omladine sa okolnog puta.

Iako pretnje i psovke monasima nisu prijatne, ipak kažu da se ne obaziru na njih i da je njihova svetinja otvorena za sve dobronamerne ljude koji žele da se poklone moštima svetitelja. Pored obnove manastirskog kompleksa, monasi obrađuju i deo imanja na manastirskom posedu za sopstevene potrebe, a nadaju se da će svoja imanja povratiti i Srbi izbegli iz okolnog Zočišta, u kojem je do 1999. godine živelo više od pedeset srpskih porodica. Do tada, uprkos neprijateljski nastorojenim Albancima iz susednog sela, svetinja, predstavlja mesto molitve, okupljanja i susreta raseljenih.

- U selu je sagrađeno tridesetak kuća za raseljene, ali se oni još ne usuđuju na povratak, jer se ne osećaju bezbednim. A što je najgore, Albanci su im obili i obnovljene kuće - objašnjava Marjan Šarić, jedna od predstavnika Srba u opštini Orahovac nadomak koga se nalazi manastir Zočište. - Uprkos pretnjama i događaju iz 1998. godine kada su pripandici “OVK” kidnapovali šestoricu monaha, kasnije oslobođenih uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, bratija manastira opstaje sa verom i nadom u bolje dane za Srbe na Kosmetu.


ZAHVALNOST

MANASTIR Svetih vrača Kozme i Damjana nalazi se na petom kilometru od Orahovca u blizini Prizrena. Po predanju, manastir datira iz 11 veka, a prvi put se spominje 1327. godine u darovnoj povelji svetog kralja Stefana Dečanskog koji je darivao mnoge okolne posede manastiru Hilandar na Svetoj Gori. Iako obnova svetinje uništene pre četrnaest godina i dalje traje, iguman Stefan kaže da predstoje brojni radovi i da se osim pomoći Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za KiM, nada i prilozima vernog naroda koji će pomoći obnovu ove svetinje.