Trstenik: Skamije stare dva veka

S. BABOVIĆ

16. 11. 2013. u 23:25

Trstenik obeležava jubilej postojanja svog školstva, ali i otvara dve nove škole. Prva slova u trsteničkim klupama učili patrijarh German, akademici Dobrica Ćosić, Miodrag Ibrovac, Dragomir Ćosić...

TRSTENIČANI ne zaboravljaju svoje nasleđe - ove nedelje u gradu se obeležava dva veka postojanja trsteničkog školstva, a koliko su tradiciji verni, pokazuju i sačuvane skamije i školska katedra iz 1813. godine. Upravo te godine, od 40 škola u Srbiji, u mestašcetu na Zapadnoj Moravi oživele su čak dve: u selima Osionica i Velika Drenova. Ova poslednja, postoji i danas!

- Javnost sada može prvi put da vidi dragocenu istoriju našeg školstva - priča za „Novosti“ Jelena Vučković, stručni saradnik Centra za kulturu i autor izložbe „200 godina školstva u Trsteniku“. - Uz pomoć svih škola sa teritorije naše opštine, Biblioteke „Jefimija“ i Istorijskog arhiva Kruševac, došli smo do knjiga iz 1760. i 1836. godine, štampane u prvoj srpskoj štampariji. stara ikona Svetog Save iz 1914. godine, koju je porodici Petrović poklonio lično kralj Aleksandar Karađorđević, brižno se čuva.

Skamije i katedra, stari školski sat iz 19. veka svedoče da u opismenjavanju Trsteničana nije bilo prekida. A spomen-ploča, postavljena kod prve školske zgrade, mlade na to nasleđe treba da podseća.

- Trstenik je imao školu u privatnoj zgradi o kojoj se malo zna osim da je bila slabe građe - ističe Milić Pavlović, predsednik Skupštine. - Ova zgrada, gde je postavljena spomen-ploča, postoji od 1873. Za vreme Prvog svetskog rata bila je vojna bolnica u kojoj je umro slavni vojvoda Voja Tankosić.

BRIGA VEĆ 20 godina Fond za mlade talente Trstenika stipendira učenike i studente. A ove godine takvih talenata je čak 102. Miroslav Aleksić, predsednik opštine, napominje da je započeta izgradnja Učeničkog studentskog doma u šta će se uložiti uz podršku Ministarstva prosvete čak 130 miliona dinara.

Mnoge su slavne ličnosti naučile prva slova u trsteničkim klupama: akademici Miodrag Ibrovac, Dobrica Ćosić, Dragomir Ćosić, patrijarh German, Višnja Ćosić, prva srpska žena doktor enološke nauke, dr pedagoških nauka Rodoljub Ignjatović i mnogi drugi. Poznati režiser i glumac Radoš Bajić, rodom iz Medveđe, jedan je od njih. Bio je, otkriva Radoš za „Novosti“, odličan učenik.

- Tada se moja škola, osnovana još daleke 1873. godine, zvala „Maršal Tito“, a sada, bogu hvala, nosi ime „Ljubivoje Bajić“, po jednom od najvećih srpskih pedagoga, takođe iz naših krajeva - priča Radoš Bajić. - Sećam se da je 1962. proglašena za najbolju školu u Srbiji. Tada sam pohađao drugi razred, a Draža Marković, predsednik vlade u to vreme, došao je da uruči vredno priznanje.

Milan Radić, autor „Pomenika viđenijih Drenovčana“ u Velikoj Drenovi se opismenio i tu dočekao penziju kao učitelj. Biblioteka u ovom selu sa čak 15.000 knjiga osnovana je zahvaljujući piscu Dobrici Ćosiću. Od dve male, Trstenik danas ima više od 10 osnovnih i srednjih škola, a sa gradnjom „Prve petoletke“ u nove klupe industrijske škole dovode se đaci van opštine.

- I za nas je ovo veliki jubilej, jer svedoči o kontinuitetu u školovanju naših predaka i nas - ističe Slaviša Punoševac, direktor Tehničke škole. - Samo mi imamo 710 učenika i postojimo 63 godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije