I Srbiji preti potop

V. M.

08. 11. 2013. u 10:06

Ako dođe do topljenja svih zaliha leda na Zemlji, pola planete, ali i deo naše zemlje naći će se pod vodom. Katastrofa ako se u međuvremenu ništa ne preduzmemo, za 5.000 godina

ZABORAVITE na Požarevac, Smederevo, Golubac i Vršac. Ako se obistine predviđanja naučnika okupljenih oko istraživanja magazina „Nacionalna geografija“, ovi gradovi, zajedno sa dobrim delom planete, naći će se pod vodom. To će biti posledica topljenja ogromnih količina leda na polovima. Srećom za paniku je još rano - ovakva katastrofa dogodiće se, pod uslovom da u međuvremenu ništa ne preduzmemo, tek za 5.000 godina.

Toliko je, procenjuje se, vremena potrebno da se istopi sav led na Arktiku, Antarktiku i Grenladnu. Ukupna zapremina leda na Zemlji trenutno je između dvadeset i trideset miliona kubnih kilometara leda. Topljenje svega toga dovelo bi do podizanja nivoa mora za čitavih 66 metara. Dovoljno da potopi gotovo pola sveta, priličan deo Evrope i oko četvrtine Srbije. Na veb-stranici „Nacionalne geografije“ objavljena je i mapa koja prikazuje svet pre i posle potencijalnog potopa.

Prema tvrdnjama naučnika, koji upozoravaju na katastrofalne posledice globalnog zagrevanja, u poslednjih stotinu godina, temperatura Zemlje porasla je za oko jedan stepen na Celzijusovoj skali, a nivo okeana podigao se za 150 centimetara. Ako se ovaj trend ne promeni, površina naše planete za pet milenijuma izgledaće potpuno drugačije.

U Srbiji će stradati delovi koji su na maloj nadmorskoj visini i u blizini velikih reka. Izlivanjem Dunava nastaće i nekoliko jezera. Pod vodom će se naći centralni i severni delovi.

Najveće promene zadesile bi Veliku Britaniju i Irsku. Čitava istočna obala Ujedinjenog kraljevstva bila bi pod vodom. Potopljen bi bio čak i London, a Kent i Norfolk bi se sveli na mala ostrva. Na evropskom kontinentu, Holandija bi podelila sudbinu Atlantide. Značajan deo Danske, Belgije, Estonije i Letonije takođe bi bio poplavljen. Crno i Kaspijsko more bi se povezali sa Sredozemnim, a pod vodom bi se našle ogromne oblasti u Rusiji i Kazahstanu.

Amerika bi u slučaju da se ovaj scenario ostvari pretekla, ali žitelji Floride i istočne obale ne bi imali čemu da se nadaju.

Najviše štete bi pretrpeli stanovnici Azije. Poplave u severnoj Kini i Bangladešu ostavile bi bez doma 760 miliona ljudi. Ogromni delovi Kambodže i Tajlanda bi takođe stradali. Australija bi dobila more, ali bi ostala bez svih svojih priobalnih gradova. Gubici bi bili ogromni, s obzirom na to da u priobalnim područjima živi oko 80 odsto populacije.

NEPODNOŠLjIVE VRUĆINE Katastrofalna predviđanja „Nacionalne geografije“ zasnovana su na pretpostavci da će sve Zemljine zalihe uglja, nafte i gasa biti spaljene. To bi oslobodilo u atmosferu pet milijardi tona ugljenika. Planeta bi postala izuzetno topla sa prosečnom temperaturom od čak 26 stepeni Celzijusa. To znači da bi vrućine bile gotovo nepodnošljive.

U Južnoj Americi došlo bi do izlivanja Amazona, koji bi ozbiljno ugrozio oblasti koje ga okružuju. Ipak, planine na zapadnoj obali zaštitile bi ostatak kontinenta.

Oni koji u trenutku nesreće budu živeli na brdima ipak neće imati previše razloga da likuju. Ako zaista dođe do tako velikog globalnog zagrevanja, čitava planeta će jednostavno biti pretopla da bi se na njoj moglo normalno živeti.

ANTARKTIK

Ledeni pokrivač na Antarktiku toliko je veliki da sadrži oko osamdeset odsto sveg leda na planeti. Njegova veličina zaštitila ga je od topljenja tokom ranijih toplijih perioda u istoriji Zemlje, uključujući i epohu eocena koja je okončana pre 34 miliona godina. Tokom ovog perioda na Zemlji gotovo da nije bilo leda, a temperature na ekvatoru i na polovima veoma se malo razlikovala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

jeftino zidam crkve i kopam kanale

08.11.2013. 11:56

Posto bi trebalo oko 5.000 godina da se prokopa onaj iz maste Morava kanal, predlazem, po ovoj mapi, da braca Kinezi preusmere to na Crno more. Bice opet, bez brige, ica i pica i jeftinih zena dok se napravi "studij izvodljivosti".

Miladin

08.11.2013. 11:57

Ne dozvolite da vas brine ovaj komentar. Voda ce biti zaledjena gde je, sve dok to odgovara velikim korporacijama. Bog vam na pomoc. U zdravlje.

Dragan

08.11.2013. 12:56

Sve ove lazi propagiraju ne bi li nam uskoro uveli porez na vazduh!Toliko dokaza da je trenutno vise leda nego pre deset godina cak i slike NASAe to potvrdjuju!Cak su i presretnuti email"i naucnika koji propagiraju ove lazi u kojim se ocito vidi da guraju ovu laz zarad uvodjenja poreza na vazduh i sve ostale stvari koje su covecanstvu potrebne!Plan je novi svetski poredak u kojem cemo svi biti sluge vece neg sad!A sto ne pominju prskanja iz aviona,chemistralise i koliko one uticu na klimu!Lazovi!

metallmile

08.11.2013. 13:10

Na putu je novo ledeno doba,a od topljenja leda nema ništa,nebrinite poplava neće biti već se dobro obucite narode!

macak

08.11.2013. 14:32

Za 5000 godina nece biti sveta, pobicemo se mi mnogo ranije. Pre 400 godina klali smo se macevima, sada bacamo atomske bombe i uopste ne sumnjam da cemo u buducnosti za 400 godina imati milion puta razornije oruzje od atomske bombe. 5000 godina je dug period. Ne treba nama nikakva apokalipsa, sami smo sebi dovoljni.

Dusan Petrovic

08.11.2013. 20:23

Nema mesta strahu.Svakim danom se sve vise sele Pozarevljani,Vrscani,Smederevci i ostali u Beograd.Nisu ludi da cekaju katastrofu.

<*)))>{

26.01.2015. 19:26

@4c - Ha, ha. Svaka cast 4c! Sah mat, "naucnicima". U slucaju topljenja santi leda, moze da se desi da nivo mora ostane isti ili se smanji, a nikako poveca. :)

bidza

09.11.2013. 10:21

@ - Pa nas kao naroda nece ni biti za 500 godina. Tako da nema brige. Srbija se udaviti nece.