Staroslovenski hram na srpskom Tibetu!

B. Subašić

02. 11. 2013. u 21:28

Otkriće arheologa Muzeja Ras na jednom od brda Pešterske visoravni. Temelji četiri građevine kvadratnog oblika opisane savršenim kružnim zidovima jasno se vide na snimcima iz satelita

POŽAR izazvan udarom munje na bezimenom brdu Pešterske visoravni, usred pustoši gde ni ovce ne pasu, spalio je nedavno gaj žbunja kleke i otkrio temelje neobične građevine, najverovatnije staroslovenskog svetilišta. Arheolozi Muzeja Ras u Novom Pazaru otkrili su ovaj jedinstveni lokalitet krajem oktobra istražujući tajanstvene srpske humke iz prednemanjićkog perioda.

Na osnovu preliminarnih iskopavanja tokom kojih su nađeni ostaci tipične staroslovenske keramike, pretpostavlja se da je ovo kultno mesto mnogobožačke religije čije je vrhovno božanstvo bio Svetovid. Nalazi ukazuju da je još bilo aktivno u 9. i 10. veku, u prednemanjićkom periodu, kada je veliki deo Srba već bio kršten. Arheolozi kažu da nema nagoveštaja kad je izgrađeno svetilište čiji se obrisi jasno vide na snimcima iz satelita!

- Istražujući tajanstvene humke iz prednemanjićkog perioda došli smo na teren koji ranije nismo obilazili, daleko od planinskih sela. Na jednoj kosi videla sam deo zidića i pomislila da su se čobani igrali. Kad smo prišli da proverimo čemu se radi ostali smo bez reči. Ispred nas se ukazao savršen kružni zid koji je opasivao kvadratnu prostoriju. Kružnica se prekidala na mestu gde su počinjali temeljni zidovi širokog hodnika, pravi kao iscrtani lenjirom - opisala nam je trenutak velikog otkrića Dragica Premović Aleksić, direktor „Muzeja Ras“ u Novom Pazaru.

Istraživačka ekipa muzeja, u sastavu Svetlana Čeković, Nadžib Kočan i Vladan Vidosavljević, odmah je krenula u istraživanje okoline i otkrila temelje još tri istovetne građevine, kvadrate stranica 10 metara upisane u krugove prečnika 20 metara. Istraživači su bili potpuno zbunjeni otkrićem, jer ovakav objekat nigde nije zabeležen!

- Građevine nismo uspeli da snimimo sa okolnih viših brda, jer se zidovi stapaju s okolnim krševitim pejzažem. Ipak, najveće iznenađenje je usledilo kad smo pregledali teren na satelitskim mapama na internetu. Na snimcima iz svemira savršeno se jasno vide konture kompleksa objekata: dve kvadratne građevine upisane u krugove okrenute su zapadu, a dve ka istoku - ispričala nam je Dragica Premović Aleksić, pokazujući satelitski snimak.

Arheolozi u šali su nazvali svoje otkriće „svemirci“ ali u zbilji pred njima se isprečila šuma pitanja. Čemu je služio ovaj kompleks? Kakva je simbolika kvadrata u krugovima? Kuda su vodili hodnici iz njih? Ko je i kada izgradio ovo kultno mesto u pustoši „srpskog Tibeta“?

- Odlučili smo da iskopamo dve sonde i pokušamo da dođemo do nekih odgovora. Utvrdili smo da su zidovi ukopani u tle i sazidani od dva reda kamena, čije je lice lepo pritesano sa spoljne i unutrašnje strane objekata. Vođenje računa o estetici pokazuje da je građevinama pridavan veliki značaj. U sondi smo našli ostatke slovenske keramike, iz perioda kada istorijski izvori govore da ovaj prostor naseljavaju Srbi - pričala nam je Dragica Premović Aleksić, dok smo se žurno pripremali za poslednju kratku ekspediciju na Pešter.

Arheolozi su odlučili da iskoriste poslednje lepe dane i obiđu nalazište, jer će kiše ionako besputnu visoravan za njih učiniti potpuno neprohodnom. Mini ekspediciju organizovali su „o svom ruvu i kruvu“, jer muzej koji istražuje i čuva eksponate sa teritorije Starog Rasa, sa mnoštvom spomenika koji su uvršetni u baštinu svetske kulture, uprkos svakoj logici nema nikakvo vozilo, a kamoli terensko. Istraživački tim uspeo je da dođe do otkrića na Pešteru samo zahvaljujući entuzijazmu istoričara Nadžiba Kočana.

Visoravan na 1.150 metara nadmorske visine okružen je bedemima sedam gora: Golijom, Javorom, Zlatarom, Jadovnikom, Ozrenom, Giljevom i Žilindarom. Pod jakim suncem po celoj Pešteri blistale su misteriozne srednjovekovne kamene humke, ostaci staroslovenskih paganskih kultnih mesta, koje Muzej Ras istražuje još od 1997. godine. Upravo istražujući ove neobične gomile kamena, prečnika od četiri do deset metara, istraživači su došli i do otkrića svetilišta i do nagoveštaja kome je ono bilo posvećeno. Pejzaž je podsećao na reči istoričara religije, da su Sloveni, bilo pagani ili hrišćani, uvek podizali kultna mesta i groblja na uzvišenjima „bliže bogu“. Arheolozi smatraju da te humke iako ne sadrže ostatke pokojnika mogu da budu grobna mesta. Naime, savremenici starih Slovena ostavili su svedočanstva da su oni spaljivali pokojnike, a pepeo ostavljali u posudi na vrhu humke ili stubu pored nje. S druge strane, ovakve gomile kamena su i kod drugih naroda, na primer kod starih Grka, korišćene kao oltari za prinošenje žrtava bogovima.

- Kod svih Slovena je bio vrlo razvijen kult vatre, koji se vremenom preobrazio u kult ognjišta. Pokojnik je spaljivan jer se smatralo da se njegova duša sa dimom podiže ka nebu, večnom obitavalištu umrlih. Arapski istoričar i putopisac Masudi ostavio je zapis: „Upravo pomenuti Srbi spaljuju se kad umre glava plemena i spaljuju i svoje konje“. U humkama na Pešteri uvek se nalazi konjska lobanja ili vilica, kao i deo žrvnja. Istoričari religije navode konja i žrvanj kao simbol Svetovida, vrhovnog božanstva Slovena pre primanja hrišćanstva - objašnjavala je Dragica Premović Aleksić.

I na Pešteri je postojao jak kult ovog božanstva obožavanog u celoj Slaviji - zemlji Slovena koja se u jednom periodu srednjeg veka protezala od Severnog do Crnog mora, smatraju naučnici. Na to ukazuje podatak da je najveći broj srednjovekovnih humki pronđen na brežuljcima čija su imena povezana s kultom Svetovida i njegovog mitskog konja. Brežuljak gde je pronađeno svetilište okružen je velikim brojem humki, a imena okolnih uzvišenja ukazuju na kultna mesta gde su prinošene žrtve.

- Mnogo stvari asociralo nas je na srednjovekovne hronike u kojima je opisano svetilište u Arkoni, koje je imalo unutrašnju kvadratnu prostoriju, okruženu spoljnim zidom. U njemu je stajao Svetovidov kip sa četiri glave, od kojih su dve gledale na istok a dve na zapad. Na isti način su orijentisani parovi objekata u kompleksu koji smo otkrili. Neki ruski naučnici tumače četiri glave Svetovida kao predstavu četiri jedinstvena božanstva Peruna, Svaroga, Lade i Mokoša. Možda su prostorije ovog svetilišta bile posvećene njima - pričala je Dragica Premović Aleksić..

Na vrhu susednog bržuljka ukazale su se kamene humke.

- Našli smo se pred nečim velikim, verovatno jedinim ostacima staroslovenskog svetilišta na svetu. Nadam se da će država naći sredstva za istraživanje pre nego što dođu divlji kopači i unište ovo jedinstveno mesto, kao što su učinili s mnogim srednjovekovnim lokalitetima - komentarisala je Dragica Premović Aleksić dok se opraštala s misterioznim ruševinama na „srpskom Tibetu“.


RIZNICA TOPONIMA

STARI Ras, a naročito Pešterska visoravan prave su riznice toponima koji su povezani sa prethrišćanskim slovenskim kultovima, kažu naučnici. Na stare Slovene podsećaju vrlo česti nazivi brda Trebište, Trebežići, Trebiće, Potreb, koja označavaju mesta gde je prinošena žrtva „treba“, a na Dobrom Dubu, Dubovu i sličnim mestima verovatno su se nalazili sveti gajevi hrasta, smatraju naučnici..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Милан

02.11.2013. 23:18

A да ти Словени нису можда наши преци, тј. Срби? Зашто вас је толико страх да то изустите, археолози и новинари српски?

неко из масе

03.11.2013. 00:16

Стара светилишта израњају из земље, родни богови се полако буде... Слава Световиду!

Pera Srbin

03.11.2013. 01:45

Nije dzabe najsvetiji dan u Srba, dan Svetovidov tj. Vidovdan, kojeg su kasnije hriscanski misionari transformisali u posvetu svome Svetom Vitusu da bi lakse latinizirali i helenizirali slovenski u ovom slucaju srpski narod. Perun Gromovnik u Iliju, Veles u Nikolu, Lada u Petku, itd.

Dalibor

03.11.2013. 02:11

Drzava Srbija ovo mesto MORA da zastiti na sve moguce nacine. Ukoliko nije u stanju to da uradi, treba da nestanemo kao narod!

Zoran

03.11.2013. 04:33

Meni ovi pravoougaonici sa krugovima podsecaju na stare freske na kojima je predastavljen Sveti Sava. Imamo glavu, dole vrat i okolo oreol, krug. Jeste da su sveci tako uvek predstavljeni, ali konkretno me najvise podseca na Svetog Savu.

Dolorfius

04.11.2013. 12:18

@Zoran - Meni liči na čokanjče kad se stavi u čašu s ledom da se ohladi radža :-D

boba

03.11.2013. 08:29

hitler je bio u prevu kada je pisao svoje memoare dasu srbi il narodi sa ovih prostora jedni od najstarijih naroda sto se tice vere i kultura,samo malo se iznosi u javnost i zaboravlja takva razmisljanja takvih i slicnih ljudi jer su zlocinci bili u tom vremenu

moravac

03.11.2013. 10:36

Zašto stari Sloveni? Nazovimo stvari svojim pravim imenom bez straha i bojazni - reč je o Srbima.

Ivan

03.11.2013. 13:49

Jako interesantno i bitno otkrice. Valjalo bi izvrsiti zastitu ovog lokaliteta i izdati literaturu koja ce na naucnim osnovama, opisati lokalitet, period iz kojeg potice i narod kojem je pripadao. Kako se ne bi desilo za nekoliko godina da ga prikazu kao pocetak neke tamo nazovi bosnjacke kulture na tim prostorima. Posle toga mogu da lazu samo sami sebe! Moram jos da pohvalim Novosti zato sto jedino oni pisu o arheologiji u Srbiji i to u zadnje vreme sve ucestalije. Samo nastavite tako!

Marko

03.11.2013. 16:17

Gde se tačno nalaze ostaci ovog hrama? Nigde sene pominje tačna lokacije. Zašto se to krije?

Vid vidi

03.11.2013. 19:16

@Marko - Ne znaš baš srpski, što se vidi po pismenosti, ali baš te interesuje gde je lokalitet radoznali "Marko"? Ti bi malo da kopaš? Ili da uništavaš?

Mile Enciklopedija

03.11.2013. 18:00

Kakvi "stari sloveni" jedino su to mogli biti Iliri, pradedovi Albanaca i Bogumili pradedovi Bosnjana.Sjerbska i Horvatskja plemena tad su se jos nalazila u fazi tz.kamenog doba.

Vid vidi

03.11.2013. 19:29

@Mile Enciklopedija - Nemci su terminom Iliri nazivali Srbe . Ko ne veruje neka čita izveštaje nemačkih agenata i putopisaca iz 18. veka , kao što je Fridrih vilhelm fon Taube. On piše da se Iliri koji pripadaju grčkoj crkvi (pravoslavnoj) "ne zovu danas iliri nego Raci (Raizen oder Raazen, Rascien - Rašani)". Nekakve Bosnjane ne pominje. Termin Bošnjak smišljen je tek posle anksije Bosne s ciljem da se stvori nova nacija. Ali nije uspelo. Istorija se ponavlja

Predrag

04.11.2013. 10:03

@Mile Enciklopedija - Srbi su potomci Ilira i Tračana! I to je najstarija kultura na ovim prostorima. Nemci su prilikom pohoda na Jerusalim u vreme Krstaških ratova videli od nas na dvoru kako se koriste kašika i viljuška itd, jer su živeli tako kao da su zaostali i jeli rukama .

Dolorfius

04.11.2013. 12:15

@Mile Enciklopedija - Naravno. Sem toga, pronađite nemačko - ilirski rečnik, ima ih koliko hoćeš. A te ilirske reči koje ćete tamo videti su zapravo srpske. Ne jedna, dve, već sve reči u rečniku. Takvi rečnici se danas zovu nemačko - srpski. Da pojasnim, za one koji ne znaju: Nemci su Srbe zvali Ilirima. Kraj priče.

Трибал

04.11.2013. 14:00

@Mile Enciklopedija - Kakvi te bosnaci spopeli u to vreme? Bogumili su bili hriscanska sekta, ovde je rec o nasim bogovima pravim. Od bogumila su mnogi presli u islam, cisto usput da kazem. Prvi recnik nemacko srbskog je nosio naziv : nemacko - iriski! Dakle kakvi te arbanasi spopali, to je laz becko berlinskog kongresa iz 19veka! Cista papazjanija i budalastine da se danas cak i nemacka akademija nauka ogradjuje od toga! Samo SANU cut!. Ovde je rec o Srbima,onima sto se "doselise"iz Vince! I o nasim Bogovima.SLAVA!

ali koka

04.11.2013. 22:21

@Mile Enciklopedija - Bravo za komentar.Još kad bi mi rekli kako su pomoću štapa i kanapa odredili starost iskopina.Nesmeju da kažu da je pre 7 veka pa ko iz 9 ili 10.SANU poput filma ime ruže upinje se da sakrije iz neznam kojih razloga istinu da Srbi ovde postoje vekovima.Još za maler onaj Kljosov i njegova genetika.

Ajde

05.11.2013. 08:38

@Mile Enciklopedija - Albanci su došli sa Karpata u 11 veku i nemaju nikakve veze sa ilirima. Bogumili nisu narod nego verska sekta kojih je pre svega bilo u Srbiji pa su proterani u bosnu. To što su se "bošnjani" odrekli porekla to je njihov problem. Bosna je oduvek bila samo geografska odrednica prvo kao reka bosna, a kasnije kao oblast.

Zoran

03.11.2013. 19:00

@ - Starosrpski hram ce dokazati da su Srbi starosedeoci a seobe Slovena nije ni bilo :)

ledeno siv kralj

03.11.2013. 19:03

pa ovo ne mora nikoga da cudi jer Stari Srbi su bili rasprostranjeni od Jadranskog mora do danasnje Poljske ,Nemacke ,Juzne Engleske ,doSibira . Njihova religija i carstvo je bilo veliko ali se nije oduprlo spoljnim uticajima i komadanjima i razbilo se na manje nacione prema mestu stanovanja i svi su uzimali nova imena za svoj novonastali narod . Poljaci ,Slovaci,Cesi ,rusi ,Belorusi , Bugari uzeli su za sebe nova imena a samo su Srbi ostavili staro ime .Velike seobe nema mi smo starosedeoci

pešterac

10.11.2013. 10:21

@ledeno siv kralj - stanovnik Troje , a Troja , znaci Ognjiste , Troje , znaci ognjista Trua , Troll , znaci ognjiste (manjina) Troja je bila Dardanska , a ne kako srbi pokusaju lazirati i samo na ilirskom ima znacaj i Jadransko more , samo slaveni tako nazivaju , jer to je Adriatiksko more , znaci ilirsko , i na stranim jezicima se naziva Adriatic Sea dok Jonsko more , deti Jon znaci na prevodu "Nase More"

pešterac

04.11.2013. 22:28

lokalitet se nalazi u blizini brda CRNI VRH nedaleko od mjesta KIJEVCI ovaj lokalitet stari slaveni nikad nisu krocili ovo su KELTSKI simboli tacno je da ima srba koji imaju ilirsko porijeklo srbi se moraju podvojit u vezi porijekla jedni koji imaju slavensko i drugi koji su ilirskog porijekla isto tako i bosnjaci koji kazu da su ilirskog porijekla tek tad bi se napravila realna i prav slika na terenu mozda u neko skorije vrijeme uz pomoc DNK bude to moguce

неко из масе

06.11.2013. 10:08

@pešterac - Potrazi nesto o ruskom geneticaru Kljosovu i bice ti dosta toga jasnije. Poreklo svih danasnjih tzv. slovenskih naroda je odavde sa Balkana i ide 10.000-12.000 godina unazad. Mi smo starosedeoci, svi ostali su dosli mnogo kasnije.

dejan

05.11.2013. 13:39

Srbi nijesu nikada bili najstasriji narod na ovim prostorima toje zabluda i jedna velika laz.Da li iko zna kako je nastala rec srbin.Narod koji je doselijo od Karpata u danasnju Sumadiju pored reke Morave,bili su sugavi i gubavi, kuda kod bi isli samo su se cesali.a ko bi ih pitao zasto se cesu oni bi govorili SRBI. I po toj reci nazvali su taj narod SRBI................

Djordje

06.11.2013. 10:40

@dejan - E moja Dejane, ja vecu glupost u životu čuo nisam! Pročitaj Konstantina Porfirogenita pa ćeš naučiti nešto, a ne tu da lupaš kao maksim po diviziji!

Slobodan Gordic

06.11.2013. 20:01

Znam mnoga mesta na kojima sam bio u okolini Nove Varosi ,ima dosta gradjevina od kamena.Sto verovatno nije niko do sada otkrio,jer je bas netaknuta priroda.

обрад

20.02.2014. 21:52

Како се зове место на пештеру где је пронађено ово