Hitler nije više počasni građanin nemačkog grada Goslar

Tanjug

30. 10. 2013. u 13:28

Goslar je proglasio Hitlera počasnim građaninom 1934. godine kada je firer bio na funkciji rajhskancelara. 68 godina od kraja rata gradske vlasti menjaju odluku

BERLIN - Adolf Hitler je 68 godina po okončanju Drugog svetskog rata zvanično izbrisan sa spiska počasnih građanina nemačkog grada Goslar, nakon jednoglasne odluke gradskih vlasti, izjavio je predstavnik tog grada u Donjoj Saksoniji.

Gradske vlasti su se sve do sada držale mišljenja da je problem s Hitlerovim počasnim građanstvom rešen sam od sebe posle njegovog samoubistva i kraha nacističkog režima, ali su tek pod pritiskom javnosti i Leve partije Nemačke preduzete konkretne mere, ovjavljeno je na internet strani Vesti.ru.

Goslar je proglasio Hitlera počasnim građaninom 1934. godine kada je firer bio na funkciji rajhskancelara.

Tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog veka Hitlera je za počasnog građanina proglasilo oko 4.000 naselja u Nemačkoj i Austriji, ali su gotovo sva ta mesta kasnije precrtala njegovo ime sa tog spiska.

Nekolicina gradskih vlasti, poput rukovodstva Goslara, je, međutim, smatrala da je Hitlerovo zvanje počasnog građanina posle njegovog samoubistva automatski prestalo da važi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije